ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Τρόπους οικονομικής διείσδυσης αναζητά η ΕΕ

Ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. ΚΚΕ: Η υπεράσπιση της Κούβας υπόθεση των λαών

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ.--

Επιβεβαιώνονται απόλυτα οι προθέσεις της ΕΕ, για οικονομική διείσδυση και κατάλυση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, με την υπερψήφιση της κοινής πρότασης των δεξιών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη χτεσινή ψηφοφορία στο Στρασβούργο.

Ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζεται από την ΕΕ η δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα και ισχυρίζεται ότι «οι στόχοι της πολιτικής της ΕΕ σχετικά με την Κούβα παραμένουν ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, η προώθηση μιας διαδικασίας για τη μετάβαση σε σύστημα πλουραλιστικής δημοκρατίας και η σταθερή οικονομική ανάκαμψη, με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου ζωής», ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει το αμερικανικό εμπάργκο αντιπαραγωγικό, σημειώνοντας ότι πρέπει να αρθεί.

Η διάθεση για αλλαγή στάσης απέναντι στην Κούβα και άρσης του εμπάργκο που έδειξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το συγκεκριμένο ψήφισμα και ο επίτροπος Νίλσεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν από την ψηφοφορία, στα πλαίσια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αποτελεί μια προσπάθεια να κρύψουν τις αληθινές προθέσεις της ΕΕ για οικονομική εκμετάλλευση της Κούβας και υπονόμευσης της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Στη συζήτηση της Τρίτης, οι απόψεις που κυριάρχησαν ήταν η «άρση του εμπάργκο, προκειμένου να βοηθηθούν οι Κουβανοί να προχωρήσουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας», αλλά και το ότι η «ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει το ότι η Κούβα βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς, που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα», για να καταλήξουν κάποιοι ακόμα και στο συμπέρασμα ότι «εάν πέθαινε ο Κάστρο ίσως να ανοίγονταν νέοι δρόμοι για το πέρασμα της χώρας από τη δικτατορία στη δημοκρατία».

Είναι εμφανές, λοιπόν, από το ψήφισμα, αλλά και από τη στάση των ομιλητών ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να αλλάξει στάση απέναντι στην Κούβα, για να βοηθήσει τον κουβανικό λαό, όπως διαλαλούν τα διάφορα «παπαγαλάκια» της, απλά ετοιμάζεται να εφαρμόσει μία αποτελεσματικότερη πολιτική, που να εναρμονίζεται καλύτερα με τα συμφέροντά της στη Λατινική Αμερική.

Υπερπροβάλλοντας τη δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη για «πέρασμα στη δημοκρατία, με ήπιο και αναίμακτο» τρόπο, η ΕΕ δε διαφοροποιείται από την πολιτική των ΗΠΑ παρά μόνο προσεγγίζει τον ίδιο στόχο, με γνώμονα την οικονομικά προσφιλέστερη λύση γι' αυτή, ενώ κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας πάρθηκαν απαράδεκτα μέτρα.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή τους για το θέμα, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην κυβέρνηση, το λαό της Κούβας και την Επανάστασή του, απαιτούν να αρθεί το εμπάργκο, να κατέλθουν τα νέα μέτρα των ΗΠΑ, να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της Κούβας και η στήριξη μισθοφόρων, που βαφτίζονται «αντιφρονούντες και πολιτικοί κρατούμενοι». Τέλος, τονίζουν ότι «υποστηρίζουμε την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κούβα και την άρση των μέτρων που έχει λάβει η ΕΕ, στηρίζοντας το αίτημα της Κούβας να προσυπογράψει τη Συμφωνία ΚΟΤΟΝΟΥ. Η υπεράσπιση της Κούβας αποτελεί υπόθεση των λαών».

ΣΟΥΔΑΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανικά αεροσκάφη και στρατιώτες στο Δυτικό Σουδάν...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΧΑΡΤΟΥΜ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Την αερομεταφορά των περίπου 4.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ, ανακοίνωσε χτες πως αναλαμβάνει η Γερμανία, αποστέλλοντας, μάλιστα, και «υποστηρικτική» δύναμη 200 Γερμανών στρατιωτών...

Η γερμανική αποστολή στο Νταρφούρ (με αρχικό χρονοδιάγραμμα δράσης έξι μηνών), ενεκρίθη ήδη απ' το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται η έγκριση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου που αναμένεται να ψηφίσει στις 26 του μήνα.

Πωλήσεις όπλων...

Στο μεταξύ, ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη για αύριο στο Ναϊρόμπι συνεδρίαση αξιωματούχων του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στο Σουδάν, δημοσιοποιήθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με την πώληση όπλων και πολεμοφοδίων στη συγκεκριμένη χώρα. Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής Ιντεπένεντ που επικαλείται δεδομένα του ΟΗΕ και οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστεία, οι περισσότερες πολεμικές βιομηχανίες που πώλησαν τα τελευταία χρόνια όπλα στο Σουδάν (χώρα σε εμφύλιο πόλεμο απ' το 1987...), προέρχονται από τις περισσότερες χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ δεν προώθησαν ανάλογες πωλήσεις στο Σουδάν, όχι βεβαίως από ευαισθησία αλλά λόγω του εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Κλίντον μετά τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσε (τέλη δεκαετίας '90) στο Σουδάν με πρόσχημα την τρομοκρατία...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιντεπένεντ, μόνον μέσα στα τελευταία τρία χρόνια Βρετανοί «ιδιώτες» και βρετανικές εταιρίες έστειλαν στο Σουδάν πάνω από 180 τόνους όπλων και πυρομαχικών (πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στο Δυτικό Σουδάν απ' τις έφιππες παραστρατιωτικές οργανώσεις των λεγόμενων Τζαντζαγούιντ). Η Γαλλία πώλησε, μόνον το 2001, στο Σουδάν βόμβες, χειροβομβίδες, πολεμοφόδια αξίας περίπου 242.000 βρετανικών στερλινών και άλλα τόσα πολεμοφόδια αξίας 13.250 στερλινών μέσα στο 2002. Μόλις τον περασμένο Ιούλη ρωσικές εταιρίες πώλησαν στο Σουδάν 12 μαχητικά τζετ MiG. Παλιότερα, (αρχές δεκαετίας '90) η σουδανική κυβέρνηση του «προέδρου» Ομάρ αλ Μπασίρ προμηθεύτηκε τα περισσότερα μαχητικά τζετ και πολεμικά ελικόπτερα από κινέζικες πολεμικές βιομηχανίες.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Απίστευτη σφαγή απεργών

Οι αρχές ισχυρίστηκαν, μία μέρα μετά τη σφαγή 14 απεργών και διαδηλωτών, ότι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες «δεν πυροβόλησαν», αφού «δεν έφεραν όπλα»...

Associated Press

Οι αρχές ισχυρίστηκαν, μία μέρα μετά τη σφαγή 14 απεργών και διαδηλωτών, ότι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες «δεν πυροβόλησαν», αφού «δεν έφεραν όπλα»...
ΧΑΣΙΕΝΤΑ ΛΟΥΣΙΤΑ - ΠΟΛΗ ΤΑΡΛΑΚ.--

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα μωρό τριών μηνών, έπεσαν νεκροί το βράδυ της Τρίτης, όταν ο στρατός και η αστυνομία επενέβησαν με απίστευτη βαρβαρότητα για να διαλύσουν διαδηλωτές, απεργούς κι αγρότες που είχαν καταλάβει - και συνεχίζουν να έχουν θέσει υπό κατάληψη - τη Χασιέντα Λουσίτα, μια έκταση στην οποία παράγεται ζάχαρη, και ανήκει στην πρώην Πρόεδρο Κορασόν Ακίνο. Καθώς οι Φιλιππίνες ξύπνησαν μαθαίνοντας για τη σφαγή, η ευθύνη μετακυλήθηκε προς τα κάτω στην ιεραρχία και «έπεσαν τα κεφάλια» δύο αξιωματικών, ενός επιθεωρητή κι ενός διοικητή, που επιχειρήθηκε να γίνουν οι αποδιοπομπαίοι. Η σημερινή Πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν «τη μέγιστη ανοχή» (!) προς τους διαδηλωτές κι αποχώρησε για τη Χιλή, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του APEC και το βράδυ «θα έχει δείπνο με τον Πρόεδρο Μπους».

Η ίδια η Ακίνο, που βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας, δήλωσε ότι «λυπάται» που χάθηκαν ζωές, προσθέτοντας ωμά ότι «η σύγκρουση αυτή έχει οδηγήσει στην παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας»...

Η οργάνωση των αγροτών «Bayan - GL», που τα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «εξτρεμιστική» (!) περιέγραψε το επεισόδιο ως σφαγή των απεργών από το στρατό. «Δικαιούνται ο στρατός και η αστυνομία να σκοτώνουν επειδή υπήρξε δικαστική απόφαση παύσης μιας απεργίας και οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπακούσουν;», ρώτησε στέλεχός της.

Η υπουργός Εργασίας Π.Σ. Τόμας ανακάλυψε πίσω από την απεργία «πολιτική ατζέντα», και συμπέρανε ότι οι σφαγιασθέντες απεργοί «χρησιμοποιήθηκαν» από κάποιους - χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει τι εννοούσε - επιχειρώντας να μεταθέσει το επίκεντρο της προσοχής από τις φωνές εκείνες που καλούσαν για την παραίτησή της μετά τη σφαγή.

Η απεργία των αγροτών, των εργαζομένων στη χασιέντα και άλλων είχε ξεκινήσει με βασικά αιτήματα την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, μισθολογικές αυξήσεις και άλλα αιτήματα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες επιμένουν στη συνέχιση της κινητοποίησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ