ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια και ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στη Βιέννη

Από τη συνάντηση στη Βιέννη για τη Συρία
Από τη συνάντηση στη Βιέννη για τη Συρία
ΒΙΕΝΝΗ.--

Δυτικοί, Ρώσοι και Αραβες υπουργοί Εξωτερικών και διπλωμάτες δεν κατάφεραν χτες να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη Συρία ή να συμφωνήσουν σε μία βασική ατζέντα για τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου, αρκούμενοι σε ανακοινώσεις αναφορικά με την πιθανότητα μετατροπής της συμφωνίας παύσης πυρός σε «συμφωνία εκεχειρίας» και την επανέναρξη των ανθρωπιστικών αποστολών οργανισμών αρωγής του ΟΗΕ από την 1η Ιούνη, είτε χερσαίως είτε αεροπορικώς.

Στη χτεσινή σύνοδο της Βιέννης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» (ΔΟΣΣ), δεν πάρθηκε απόφαση για τυχόν νέο διαχωρισμό μεταξύ αντικαθεστωτικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να ψελλίζει μόνο μία «έκκληση» στις υποτίθεται «μετριοπαθείς» ένοπλες οργανώσεις της συριακής «αντιπολίτευσης» να πάρουν αποστάσεις από το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Νούσρα». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την τελευταία, ο Κέρι υπογράμμισε ότι «υπάρχει πρόβλημα... γιατί αλλάζει και κάνει συμμαχίες με ομάδες σε περιόδους παύσης πυρός». Δεν παρέλειψε να ασκήσει πιέσεις σε βάρος του συριακού στρατού, προκειμένου, όπως είπε, να σταματήσει να χρησιμοποιεί «αδιάκριτα πυρ», χωρίς να κάνει την παραμικρή διευκρίνιση. Πρόσθεσε, πάντως, πως ο τερματισμός του πολέμου «είναι ένας συνδυασμός ανταγωνιστικών συμφερόντων που θα πρέπει... να συμφιλιωθούν». Πρότεινε έτσι σε αυτές τις δυνάμεις με ανταγωνιστικά συμφέροντα «να βάλουν ως προτεραιότητα την ειρήνη»...

Ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στη συριακή κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτή δεν θα πρέπει να ταυτιστεί με μία υποστήριξη προς το Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ΑΡ, ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία «στηρίζει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν βλέπει «καλύτερη εναλλακτική από το συριακό στρατό» στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, ζήτησε περισσότερη πίεση σε βάρος του Προέδρου Ασαντ, ενώ και ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, υποστήριξε ότι η μία συμφωνία ειρήνευσης «θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει βήματα προς την κατεύθυνση αποχώρησης του Προέδρου Ασαντ από την εξουσία», γιατί «δεν υπάρχει διαρκής ειρήνη με τον Ασαντ στη Συρία».

Ο απεσταλμένος το ΟΗΕ στη Συρία και μεσολαβητής των ενδοσυριακών συνομιλιών, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε πως δεν κατέστη εφικτός ο καθορισμός μίας σαφούς ημερομηνίας επανέναρξης των συνομιλιών ανάμεσα σε συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Γενεύη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να πάρει καιρό, προτείνοντας ότι θα πρέπει οι διεθνείς αξιωματούχοι να αδράξουν «τώρα» τη στιγμή και να αξιοποιήσουν τη συγκυρία.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε να «εξαλείψει» μόνος του τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (τους οποίους έχει στηρίξει και χρηματοδοτήσει), επιδιώκοντας κλιμάκωση της επέμβασης στη Συρία με πρόσχημα τις επιθέσεις τζιχαντιστών στην τουρκική μεθόριο...

Νέες συγκρούσεις

Με φόντο τη σύγκληση της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» στη Βιέννη και τις δήθεν προσπάθειες για «ενίσχυση» της συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών, οι συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα πολέμου συνεχίστηκαν, με κυριότερες τις χτεσινές μάχες στην Ανατολική Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό, ανάμεσα στο λεγόμενο «Στρατό του Ισλάμ», που είναι μέλος της αντιπολιτευόμενης «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» (που συμμετέχει στις συνομιλίες της Γενεύης με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας) και τις αντίπαλες φατρίες «Φαϊλάκ αλ Ραχμάν» και «Στρατιά Φουστάτ». Αιματηρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν χτες και στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου ο συριακός στρατός μετά από τριήμερες μάχες εξουδετέρωσε πάνω από 200 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστυνομία έστειλε σημειώματα στις 81 επαρχίες της χώρας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, αύριο, 19 Μάη, στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων που θα γίνουν για την Εθνική Επέτειο (η 19η Μάη γιορτάζεται ως η μέρα έναρξης των επιχειρήσεων των οποίων ηγήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και η χώρα μετεξελίχθηκε στη σύγχρονη Τουρκία).

Στην ανάγκη «αντιτρομοκρατικής» ετοιμότητας που καλλιεργούν οι αρχές, συνηγορούν και μια σειρά δημοσιεύματα που συνεχίζουν να προβάλλουν το ΡΚΚ ως θανάσιμο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Χτες, η «Σαμπάχ» έγραφε, για παράδειγμα, ότι το ΡΚΚ έχει αποκτήσει οπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, όπως φορητά αντιαεροπορικά συστήματα. Ως προμηθευτές ή διαμεσολαβητές για τον εκσυγχρονισμό του οπλισμού των Κούρδων ανταρτών, η εφημερίδα εμφάνιζε το καθεστώς Ασαντ και τις κουρδικές οργανώσεις της Συρίας PYD και YPG.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις που έκανε ο Ουκρανός πρέσβης στην Αγκυρα, Σέρχι Κορσίνσκι, αποκαλύπτοντας ότι ανάμεσα στις δυο πλευρές έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις (π.χ. μεταξύ της ουκρανικής «Ναφτογκάζ» και της τουρκικής «Μποτάς»), ώστε τουρκικές εταιρείες να μπορούν να χρησιμοποιούν τους χώρους αποθήκευσης αερίου που διαθέτει η Ουκρανία. Ο Ουκρανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι, με προοπτική την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, η Τουρκία πρέπει να στραφεί περισσότερο στο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), κάτι που μεγαλώνει τη σημασία του αερίου από Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν, αλλά και κάτι που απαιτεί την «επένδυση» στις κατάλληλες υποδομές που, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Τουρκία δεν μπορούν να αναπτυχθούν λόγω γεωλογικών εμποδίων.

Τέλος, όσον αφορά την προετοιμασία του έκτακτου συνεδρίου του ΑΚΡ που θα γίνει την Κυριακή, μετά από χτεσινή εσωκομματική ψηφοφορία στελεχών, ο σημερινός υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων και Επικοινωνιών, Μπινάλι Γιλντιρίμ, αναδείχθηκε ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγελίες του Προέδρου για σχέδια επέμβασης

Συνέντευξη σε πανεθνικό και διεθνές επίπεδο (μέσω των πρεσβειών που συνδέθηκαν απευθείας) έδωσε χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Σε αυτήν κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επικοινωνιακή, πολιτικοδιπλωματική επίθεση που δέχεται η κυβέρνησή του συντονισμένα, από ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες και την ντόπια αντιδραστική αντιπολίτευση, με στόχο τη δημιουργία προβοκατόρικων ενεργειών, που θα δικαιολογούσαν μια ξένη στρατιωτική επέμβαση. Μίλησε για τον οικονομικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και την προσπάθεια της ολιγαρχίας να δημιουργήσει χάος και βία.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν απειλές από την αμερικανική κυβέρνηση, ότι ο αντιδραστικός πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, την περασμένη βδομάδα σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και την ηγεσία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ανοιχτά κάλεσε σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Επίσης, κατήγγειλε ότι στις 13 Μάη 2016 κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου AWACS παραβίασε τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας και αναχαιτίστηκε από την αεροπορία της χώρας, σημειώνοντας ότι «σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν ο συντονισμός με ένοπλες ομάδες μέσα στη Βενεζουέλα, για να προχωρήσει ένα πραξικόπημα όπως στη Βραζιλία». Κατήγγειλε την «αυτοκρατορία» των ΗΠΑ και κυβερνήσεων της ΕΕ, ειδικά της Ισπανίας ότι βρίσκεται πίσω από αυτά τα σχέδια. Εδειξε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Ισπανίας, που μιλάνε για «δικτατορία Μαδούρο» και υπογράμμισε ότι επιχειρείται η επανάληψη του ίδιου σεναρίου με το πραξικόπημα κατά του Τσάβες που διήρκεσε 74 ώρες.

Ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος κάλεσε σε ειρήνη, σε διάλογο και ανόρθωση της οικονομίας και ταυτόχρονα υπεράσπισε το Σύνταγμα του 1999 που η αντιπολίτευση θέλει να καταργήσει. Σε σχέση με την προσπάθεια της διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποπομπή του, που κινεί η αντιπολίτευση, είπε ότι είναι δυνατότητα, αλλά τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει μια ενέργεια ενάντια στην πατρίδα.

Πάντως, παραδέχτηκε ότι η τελευταία νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές που της έδωσε την πλειοψηφία, οφείλεται στη δυσαρέσκεια και λαϊκού κόσμου για τις ουρές στα καταστήματα, τις ελλείψεις, τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, στον οικονομικό πόλεμο. Βεβαίως, η καπιταλιστική βάση της οικονομίας δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».

  • Χτες ανακοινώθηκε ότι η Κίνα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να «αυξήσουν την ευελιξία» της διμερούς χρηματοδοτικής συνεργασίας τους και δηλώνεται ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου για αποπληρωμή δανείων.
ΙΡΑΚ
Δεκάδες νεκροί σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διά της γνωστής μεθόδου των πολύνεκρων μακελειών σε βάρος του ιρακινού λαού στην καρδιά της Βαγδάτης, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» προσπάθησαν και χτες να «φρενάρουν» τις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στη δυτική επαρχία Ανμπαρ και στη βόρεια επαρχία Νινευί (όπου και η πόλη της Μοσούλης), προκαλώντας το θάνατο πάνω από 70 ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 100 άλλων. Μία βδομάδα νωρίτερα είχαν πράξει ακριβώς το ίδιο, προκαλώντας χάος και θρήνο σε τρεις σιιτικές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας και ένα από τα πιο αιματηρά φονικά του τελευταίου χρόνου με πάνω από 200 νεκρούς...

Οι τζιχαντιστές, χτες, μετέτρεψαν σε σφαγείο πρώτα την αγορά της βόρειας σιιτικής συνοικίας της Βαγδάτης Αλ Σάαμπ, προκαλώντας το θάνατο 48 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 70. Ακολούθησε παρόμοια έκρηξη κοντά στο Σαντρ Σίτι, με άλλους 19 νεκρούς και 17 τραυματίες. Το τρίτο φονικό συντελέστηκε με αυτοκίνητο που είχε εκρηκτικά, στη μεικτή συνοικία Σουνιτών και Σιιτών, Αλ Ρασίντ, της νότιας Βαγδάτης, με αποτέλεσμα 9 νεκρούς και 21 τραυματίες.

Παζάρια για δάνεια

Με φόντο την κλιμάκωση των βομβιστικών επιθέσεων στο κέντρο της Βαγδάτης, Ιρακινοί αξιωματούχοι εντείνουν τα παζάρια για νέα δάνεια από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να καλύψουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού που προκαλεί ο συνδυασμός της μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής και των μειωμένων διεθνών τιμών πετρελαίου. Πληροφορίες ιρακινών ΜΜΕ ανέφεραν ότι έχει σχεδόν κλείσει συμφωνία για δάνειο 13 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ και συμφωνία για δάνειο ύψους 16 δισ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ