ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση με ευρύτερες στοχεύσεις

Υπό τη στενή παρακολούθηση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ οι εξελίξεις

Φουντώνει η ενδοαστική κόντρα και ο εγκλωβισμός σε ...ξένες σημαίες
Φουντώνει η ενδοαστική κόντρα και ο εγκλωβισμός σε ...ξένες σημαίες
ΣΚΟΠΙΑ.--

Εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), που όπως όλα δείχνουν δεν είναι μόνο εσωτερικό ζήτημα αλλά μπορεί να προκαλέσει γενικότερες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Το τελευταίο 48ωρο έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στα Σκόπια από την αντιπολιτευόμενη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) ενώ λιγότερο μαζικές ήταν αυτές υπέρ του «κεντροδεξιού» VMRO-DPMN, του κόμματος του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, του οποίου την παραίτηση «για αυταρχισμό, σκάνδαλα παρακολουθήσεων και έλλειψη ελευθερίας» ζητά η αντιπολίτευση.

Μετά τη συγκέντρωση της Κυριακής, που έγινε έξω από το κτίριο της κυβέρνησης, οπαδοί της αντιπολίτευσης έστησαν σκηνές προβάλλοντας συνθήματα για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και διεξαγωγή εκλογών. Επί του παρόντος ο πρωθυπουργός, Ν. Γκρούεφσκι, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ενδεικτικές όμως είναι οι έντονες πιέσεις που ασκούν ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και άλλοι ...υπερασπιστές της ελευθερίας, για «ειρηνική επίλυση» της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο τρίμηνο ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αφορμή τις καταγγελίες για μαζικές τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων προς όφελος της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, για μία ακόμη φορά, ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, και ο πρέσβης της ΕΕ, Αϊβο Οραβ, ήταν παρόντες στη νέα συνάντηση του συμβουλίου των πολιτικών ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, που ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν πέρα από τους πρέσβεις ΗΠΑ και ΕΕ, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMN, Ν. Γκρούεφσκι, ο Ζόραν Ζάεβ της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης (DUI), Αλί Αχμέτι, και ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA), Μέντουχ Θάτσι.

Παράλληλα με τη νέα συνάντηση των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια υπήρξε και νέα παρέμβαση του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και συζήτηση για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ στο χτεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «το μείζον» στην περίπτωση των Σκοπίων «είναι να αποτραπούν η κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης και μία σύρραξη». Ζήτησε «αποφυγή της χρήσης βίας» από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις...».

Γκρούεφσκι και Ζάεβ σήμερα στο Στρασβούργο

Ωστόσο, πιο καθοριστικής σημασίας από τη χτεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια αναμένεται να είναι οι συναντήσεις που θα έχουν σήμερα στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ν. Γκρούεφσκι, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζ. Ζάεβ, με τον Γερμανό επίτροπο της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιόχαν Χαν, και τους ευρωβουλευτές Ιβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόουιτ και Εντουαρντ Κούκαν, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ενδιαφέρον έχει όμως και μία άλλη συνάντηση που έγινε μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, την Κυριακή. Ηταν η συνάντηση στη νοτιοανατολική αλβανική πόλη Πόγραδετς, ανάμεσα στον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, και τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, Αλί Αχμέτι και Μέντουχ Θάτσι, με στόχο το «συντονισμό» της στάσης των αλβανικών κομμάτων απέναντι στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έγινε ωστόσο γνωστό το αποτέλεσμά της.

Οι εν λόγω εξελίξεις ωστόσο δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι σημειώνονται σε μια περίοδο που εντείνεται ο ανταγωνισμός για τους ενδεχόμενους ενεργειακούς αγωγούς στην περιοχή, με αφορμή το νέο σχέδιο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, του λεγόμενου «Τουρκικού Ρεύματος», που θα περιλάβει πιθανόν την Ελλάδα και χώρες των Βαλκανίων. Και βέβαια το θέμα αυτό προκαλεί τη δυσαρέσκεια των αμερικανικών μονοπωλίων, που αξιοποιούν τους συμμάχους στην περιοχή και ιδιαίτερα την Αλβανία. Δεν είναι τυχαίο ότι η αλβανική ηγεσία συχνά - πυκνά ανασκαλεύει τα «περί Μεγάλης Αλβανίας», με ό,τι σημαίνει αυτό για τα γειτονικά κράτη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς οι βομβαρδισμοί στο Ντονμπάς

ΚΙΕΒΟ.--

Παράλληλα με την έντονη διπλωματική κινητικότητα (ταξίδια αξιωματούχων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου σε Γερμανία και Γαλλία και επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνης για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Ζητήματα, Βικτόρια Νούλαντ, σε Κίεβο και Μόσχα -δες σχετικό θέμα-), οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία από τον ουκρανικό στρατό συνεχίζονται. Οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σημειωθεί δεκάδες παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ και όπως δήλωσε ο λεγόμενος εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Εντουάρντ Μπασούριν, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε χρήση πυρών μεγάλου διαμετρήματος, δηλαδή από βαρέα όπλα που υποτίθεται είχαν απομακρυνθεί με βάση τη συμφωνία. Κατήγγειλε, επίσης, τη συσσώρευση οπλισμού στη γραμμή του μετώπου και τη δράση των φασιστικών ταγμάτων Αζοφ και Ντνιπρ του «Δεξιού Τομέα», που τρομοκρατούν αμάχους σε περιοχές του Ντονέτσκ που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός και προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι πολιτοφυλακές θα απαντήσουν. Από την άλλη, η κυβέρνηση του Κιέβου ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες, σκοτώθηκε σε μάχες ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν τρεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι «έχει συλλάβει και θα αποκαλύψει τις επόμενες μέρες δύο Ρώσους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, που τραυματίστηκαν σε μάχες κοντά στο θύλακα του Λουγκάνσκ», ζήτημα που θα χρησιμοποιήσουν για να αποδείξουν την παρουσία του ρώσικου στρατού στην Ουκρανία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στην Ομάδα Επαφής, Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, σημείωσε ότι είναι «ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην ιδέα οι ΗΠΑ να εμπλακούν στη διαπραγματευτική διαδικασία στο Ντονμπάς». Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, σε Κίεβο και Μόσχα.

Σε ισχύ ο αντικομμουνιστικός νόμος

Ο αντικομμουνιστικός νόμος που είχε ψηφίσει η ουκρανική Βουλή στις 9 Απρίλη, με την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, μετά την υπογραφή του από τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Ο νόμος Νο 2558 με τον τίτλο «Για την καταδίκη του κομμουνιστικού και ναζιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Ουκρανία και την απαγόρευση της προπαγάνδας και των συμβόλων τους» ουσιαστικά απαγορεύει την «κομμουνιστική προπαγάνδα» και τα σύμβολα και αποκαθιστά τους συνεργάτες των ναζί, τους εθνικιστές του Στεπάν Μπαντέρα σε «ήρωες». Το έκτρωμα αυτό είχε καταγγείλει το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές της Ουκρανίας.

ΡΩΣΙΑ
Συναντήσεις Νούλαντ στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.--

Επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποίησε την Κυριακή και χτες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή από την περίοδο ανατροπής της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας του Β. Γιανουκόβιτς, που πρωτοστάτησε στη στήριξη εθνικιστικών και φασιστών που αναδείχθηκαν στην εξουσία. Η Νούλαντ είχε επισκεφτεί πιο πριν το Κίεβο και είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της αντιδραστικής κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας για τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ενώ εξέφρασε «ανησυχία» για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. Βέβαια, κάνοντας «γαργάρα» τις παραβιάσεις από τον ουκρανικό στρατό. Το ταξίδι της, δε, στη Μόσχα ακολουθεί αυτό πριν από λίγες μέρες του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πάντως, ερωτώμενος ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αν η επίσκεψη Νούλαντ είναι «ένδειξη βελτίωσης των σχέσεων» απάντησε ότι «ναι, όταν ο Πρόεδρος Πούτιν συναντήθηκε με τον υπουργό Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών Κέρι είχε αναφερθεί ότι χρειαζόταν πιο στενός διάλογος».

Στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν, ο οποίος συναντήθηκε με την Νούλαντ μίλησε για «καρποφόρα συζήτηση» και συγκεκριμένα τόνισε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τα εμπόδια στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και πιστεύω ότι αυτή η ανταλλαγή ήταν καρποφόρα, με ανοιχτό μυαλό και ευθύτητα. Συζητήσαμε αναλυτικά τα θέματα που σχετίζονται με τις εργασίες της Ομάδας Επαφής και τις τέσσερις υποομάδες, οι οποίες έχουν συσταθεί για να προωθηθούν όλες οι πτυχές της ουκρανικής συμφιλίωσης». Και κατέληξε ότι οι «δύο πλευρές θα συνεχίσουν αυτόν το διάλογο, όποτε αυτό είναι αναγκαίο».

Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν μια πιο ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που επικυρώθηκε με τη συμφωνία στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 12 Φλεβάρη του 2015, που συμφώνησαν η αντιδραστική κυβέρνηση με τις αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα επιτευχθεί, καθώς φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιδράσεις για τη νέα θανατική καταδίκη του Μόρσι

ΚΑΪΡΟ.--

Τις αντιδράσεις ΗΠΑ, ΕΕ και Τουρκίας προκαλεί η απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να επιβάλουν νέα θανατική καταδίκη στον ισλαμιστή πρώην Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι. «Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε στις ΗΠΑ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή ακόμη μία ομαδική θανατική καταδίκη από αιγυπτιακό δικαστήριο σε βάρος περισσότερων από 100 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρόεδρος Μόρσι.

Εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αναθεωρηθεί δευτεροδίκως η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μόρσι και ηγετικών στελεχών των «Αδελφών Μουσουλμάνων», τονίζοντας ότι «μία ομαδική δίκη δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Αιγύπτου».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβλεψε ότι «η Μέση Ανατολή θα βυθισθεί στην αναταραχή», αν εκτελεσθούν στην Αίγυπτο οι θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στον Μόρσι και άλλα κορυφαία στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Ωρες μετά τη δικαστική απόφαση σε βάρος του Μόρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων» τζιχαντιστές στην πόλη Αλ Αρίς της βόρειας Χερσονήσου του Σινά εξαπέλυσαν ακόμη μία τρομοκρατική επίθεση, προκαλώντας το θάνατο δύο δικαστών και ενός εισαγγελέα. Την Κυριακή, πάντως, εκτελέστηκαν 6 άτομα που είχαν καταδικαστεί πέρσι για την πρόκληση βομβιστικής επίθεσης στο Κάιρο και θεωρούνταν τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ansar Beit al-Maqdis».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ