ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΝΔΥΛΙΑ Γ` ΚΠΣ
Πολλές προκηρύξεις αλλά ... μηδέν απορροφήσεις!

Το θέμα υλοποίησης των έργων και απορρόφησης των κονδυλίων από Γ` ΚΠΣ - που συζήτησε χτες ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας- είναι το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Στη λογική του «απ' έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα», κινείται η εκτέλεση του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ` ΚΠΣ), που απασχόλησε χτες τη συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξη και θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ετσι, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, υποστηρίζει πως η προκήρυξη δράσεων που εντάσσονται για χρηματοδότηση από τα κονδύλια του Γ` ΚΠΣ «πάει καλά», η δυστοκία στη χορήγηση στοιχείων για τις απορροφήσεις κονδυλίων μαρτυρά ότι υπάρχει πρόβλημα. Συγκεκριμένα, για τις απορροφήσεις κονδυλίων, οι αρμόδιοι αναφέρονται μόνο σε δράσεις που έχουν ήδη εγκριθεί από το προηγούμενο ΚΠΣ και συνεχίζεται η χρηματοδότησή τους και από το Γ` ΚΠΣ. Ενδεικτικά, από αυτή την άποψη, είναι και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου, ο γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας «Ανταγωνιστικότητας» Ν. Διακουλάκης, σύμφωνα με τα οποία ήδη έχουν προκηρυχτεί μια σειρά από προγράμματα που αντιστοιχούν στο 25% του συνολικού προϋπολογισμού που ανέρχεται στα 2,2 τρισεκατομμύρια δραχμές. Ομως, από αυτό το 25%, που αναφέρει ο Ν. Διακουλάκης, το 10% προέρχεται από προγράμματα που είχαν ενταχθεί στο Β` ΚΠΣ και συνεχίζονται.

Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, και οι χτεσινές ανακοινώσεις του Ν. Διακουλάκη σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίες, αλλά σχετίζονται με τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο το Γ` ΚΠΣ. Ετσι, ενώ στην πραγματικότητα στις απορροφήσεις των κονδυλίων του Γ` ΚΠΣ, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στα πλαίσια του διαγκωνισμού των στελεχών της κυβέρνησης για το ποιος προσφέρει τα περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο, ενθυμείται παλιές, νέες, και μελλοντικές προκηρύξεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του ΚΠΣ, για να επιδείξει έργο.

Οι βασικές προκηρύξεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες - όπως ανέφερε ο Ν. Διακουλάκης - αφορούν επιχορηγήσεις: ενεργειακών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων τουριστικών επιχειρήσεων, νεανικής επιχειρηματικότητας, περιφερειακών δομών υποστήριξης, ενημέρωσης και διαχείρισης, νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, ανάπτυξης τεχνολογικών πάρκων και θερμοκοιτίδων και προγραμμάτων τεχνολογικής έρευνας σε νέες επιχειρήσεις. Επίσης, στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να προκηρυχτούν μεταξύ άλλων και οι εξής δράσεις: Πρόγραμμα «Πιστοποιηθείτε» Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Επιχειρηματικότητα στον τομέα του περιβάλλοντος Επιχειρηματικότητα ειδικών ομάδων πληθυσμού Διαχειριστικά Σχέδια Υδατικών Πόρων Δίκτυα πολιτιστικών στοιχείων και οικοτουρισμού Τεχνολογικός και Οργανωτικός εκσυγχρονισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η πορεία των προγραμμάτων του Γ` ΚΠΣ- που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - συζητήθηκε χτες και κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Ο τελευταίος εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε ότι «αντικείμενο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό αποτέλεσε η προετοιμασία της τοποθέτησής του στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Επίσης, συζητήσαμε για θέματα που αφορούν το υπουργείο Εργασίας, όσον αφορά τη δική μου συμμετοχή στη συνάντηση και θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, όσον αφορά τον κ. Χριστοδουλάκη. Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα. Η κυβέρνηση δίνει μια μάχη για την κοινωνική ανάπτυξη, για την απασχόληση, για τα θέματα της αξιοποίησης του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για το δίκτυο ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και για μια σειρά από άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χώρο της εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης και της αξιοποίησης των κοινωνικών πόρων. Πάνω σ' αυτά συζητήσαμε ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποια είναι τα ζητήματα που τίθενται».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας όπου συζητήθηκε το Γ` ΚΠΣ, απουσίαζε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, που είναι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Η κυβέρνηση βάζει «ταφόπλακα» στον ΕΛΓΑ

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ

Κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες ν' αντισταθούν στα νέα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τον ΕΛΓΑ, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ επισημαίνει: «Με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας, εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ στους μικρομεσαίους αγρότες, με στόχο να επιταχυνθεί το ξεκλήρισμά τους. Με το νομοσχέδιο αυτό συρρικνώνεται δραστικά ο ρόλος του ΕΛΓΑ και μειώνονται σημαντικά οι ασφαλιστικές παροχές του προς τους αγρότες, παρά το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας θα αυξηθούν και θα διαφοροποιηθούν από περιοχή σε περιοχή τα ασφάλιστρα των αγροτών. Στόχος της συρρίκνωσης του ΕΛΓΑ είναι η δημιουργία "ζωτικού χώρου" στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες καραδοκούν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, μη διστάζοντας να εκμεταλλευτούν ακόμα και τις φυσικές καταστροφές. Να βγάλουν, δηλαδή, και από την καταστροφή κέρδος και από τη "μύγα ξίγκι", όπως λέει ο λαός μας. Η θεσμοθέτηση, με το νομοσχέδιο, κρατικών ή κοινωνικών επιδοτήσεων προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και η άρνηση της κυβέρνησης να επιχορηγήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό τον ΕΛΓΑ, παραβιάζοντας κατ' εξακολούθηση και τον νόμο που ψήφισε η ίδια το 1988, δείχνουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν υπάλληλος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και σαν νεκροθάφτης του ΕΛΓΑ και των μικρομεσαίων αγροτών».

Και συνεχίζει: «Πέρα από την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, με το πολυνομοσχέδιο αλλάζει η δομή και η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών που ασχολούνται με τη γεωργία, με στόχο οι υπηρεσίες αυτές να λειτουργούν σαν καθαρός διαχειριστικός μηχανισμός των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ, τις οποίες υπερψηφίζει η κυβέρνηση. Και, επιπλέον, εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις, για να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί, όπως η Τράπεζα Γης, που επιταχύνουν της συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ υπογραμμίζει: «Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες με την πάλη τους ν' αντισταθούν στα νέα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης. Αγωνιστικά να διεκδικήσουν οι γεωργικές ασφαλίσεις να μη γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, αλλά να επιχορηγηθεί ο ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και ν' αλλάξουν οι σχετικοί κανονισμοί, έτσι ώστε να ασφαλίζεται όλη η αγροτική παραγωγή και το γεωργικό κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται έγκαιρα στους αγρότες. Ταυτόχρονα, να διεκδικήσουν μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική, στην οποία ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας, που ασχολείται με τη γεωργία, θα έχει αναπτυξιακό παραγωγικό χαρακτήρα και προσανατολισμό και αγωνιστικά να διεκδικήσουν μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική, που θα εξασφαλίζει το εισόδημα και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και θα προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον. Μια πολιτική, που δε θα έχει κριτήριο το κέρδος και δε θα στηρίζεται στις πολυεθνικές, που υπηρετούν η κυβέρνηση και η ΕΕ, αλλά στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ζητά από την Ελλάδα να επιστρέψει 36,4 δισ. δραχμές

Για παράτυπες ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε γεωργούς

Η Επιτροπή της ΕΕ καλεί τις χώρες - μέλη της, να επιστρέψουν στα κοινοτικά ταμεία, ένα ποσό ύψους 48,6 δισ. δραχμών, που εισπράχτηκαν και χορηγήθηκαν παράτυπα για γεωργικές ενισχύσεις. Τη μερίδα του λέοντος των παράτυπων γεωργικών ενισχύσεων, φέρεται να έχει χορηγήσει η Ελλάδα, αφού όπως ανακοινώθηκε προχτές στις Βρυξέλλες, από τα 48,6 δισ. δραχμές που ζητά η Επιτροπή να επιστραφούν στα κοινοτικά ταμεία, τα 36,4 δισ. δραχμές (75%) αφορούν την Ελλάδα. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν έχουν δικαιολογηθεί με ικανοποιητικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές και ότι δε συμβαδίζουν με τους κοινοτικούς κανόνες που εφαρμόζονται στις γεωργικές δαπάνες.

Από τα 48,6 δισ. δραχμές (142,9 εκατ. ευρώ) που δαπανήθηκαν παράτυπα από τους «15», τα 24,4 δισ. δραχμές (71,7 εκατ. ευρώ) αφορούν στις επιδοτήσεις στα ζώα, τα 16,6 δισ. δραχμές (48,6 εκατ. ευρώ) στο ελαιόλαδο και τα 3,1 δισ. δραχμές (9,2 εκατ. ευρώ) στα οπωροκηπευτικά. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ανέρχεται σε περίπου 45 δισ. ευρώ και καταβάλλεται απευθείας στις χώρες - μέλη. Την ευθύνη να διανεμηθεί το ποσό αυτό στους αγρότες φέρουν τα ίδια τα κράτη - μέλη υπό τη μορφή άμεσων ή έμμεσων ενισχύσεων.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει:

  • 63 εκατ. ευρώ (21,4 δισ. δραχμές) για μη ικανοποιητικούς ελέγχους και αδυναμίες στο σύστημα των ελέγχων στον τομέα των λιπαρών ουσιών (κυρίως ελαιόλαδο)
  • 34,8 εκατ. ευρώ (11,8 δισ. δραχμές) για μη ικανοποιητικούς ελέγχους στον τομέα των επιδοτήσεων στα ζώα
  • 9,2 εκατ. ευρώ (3,2 δισ. δραχμές) στον τομέα των οπωροκηπευτικών και ειδικότερα στις επιδοτήσεις για την παραγωγή σταφίδας.

Αμέσως μετά την Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφής καταλογίζονται στην Ισπανία (23,6 εκατ. ευρώ) και τη Γαλλία (15,8 εκατ. ευρώ). Δε ζητήθηκαν επιστροφές από τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σουηδία.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος Φρ. Φίσλερ, προειδοποίησε ότι «το μήνυμά μας προς τα κράτη - μέλη είναι απλό: Να δαπανάτε σωστά τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα απαιτήσουμε να τα επιστρέψετε. Με το σύστημα εκκαθάρισης των λογαριασμών διαθέτουμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πιστή τήρηση της αρχής αυτής».

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση δύο ακόμη παρόμοιων αποφάσεων εκκαθάρισης των λογαριασμών για γεωργικές ενισχύσεις μέχρι τα τέλη του 2001.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώσεις τιμών από χτες τα μεσάνυχτα

Μειωμένες είναι οι τιμές των υγρών καυσίμων από τα περασμένα μεσάνυχτα, και σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο ενδεικτικών τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η βενζίνη σούπερ πωλείται φθηνότερη κατά 4,2 δραχμές το λίτρο, η αμόλυβδη κατά 4,3 δρχ./λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κατά 5,7 δρχ./λίτρο. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στην πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, αλλά και στην ισοτιμία της δραχμής έναντι του δολαρίου.

Με βάση το δελτίο των ενδεικτικών τιμών, τα υγρά καύσιμα ανά περιοχή θα πρέπει να πωλούνται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και νομός Θεσσαλονίκης, σούπερ 245,5, αμόλυβδη 231,6 και πετρέλαιο κίνησης 207,1 δραχμές το λίτρο. Α' Ζώνη: σούπερ 250,4, αμόλυβδη 236,5, πετρέλαιο κίνησης 212,1. Β' Ζώνη: σούπερ 253,4, αμόλυβδη 239,5 και πετρέλαιο κίνησης 215,1. Γ Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 255,4, αμόλυβδη 241,5 και πετρέλαιο κίνησης 217,1. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 245,2, αμόλυβδη 232,7 και πετρέλαιο κίνησης 209,1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ