ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανεπανόρθωτες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα

Νέο πλήγμα για τους αγρότες οι τελευταίες βροχοπτώσεις και το χαλάζι της Κυριακής

Eurokinissi

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, κυρίως βαμβακοκαλλιέργειας, υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές, από την ισχυρή βροχόπτωση και το χαλάζι, που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή σε περιοχές των Νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες ήρθαν να δώσουν νέο μεγάλο πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των αγροτών, που οδηγούνται σε οικονομικά αδιέξοδα και χρεοκοπία εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ιδιαίτερα τραγική είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι εκτός από την εφαρμογή του νέου κανονισμού για το βαμβάκι και μιας σειράς άλλων αντιαγροτικών μέτρων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος τους, φέτος, λόγω και των αντίξοων καιρικών συνθηκών, θα έχουν μειωμένη παραγωγή και θα υποστούν περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους πληγέντες αγρότες ακόμα περιμένουν από την κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων από τις καταστροφές που προκάλεσε η ξηρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2001.

Οι αγρότες και όλοι όσοι επλήγησαν έχουν περιέλθει σε απόγνωση και απαιτούν από την κυβέρνηση την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων.

Κοντά στους πληγέντες βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος. Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Τ. Τσιόγκας τονίζει: «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών, αλλά και όσων υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους, όπως σπίτια, αποθήκες κ.ά. Ειδικότερα όσον αφορά στους αγρότες πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής, χωρίς κωλυσιεργίες. Αν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση και το λέμε αυτό επειδή έχει "κακό προηγούμενο", όπως για παράδειγμα με τους παγετόπληκτους του Τυρνάβου, τότε πρέπει να διεκδικηθούν αγωνιστικά οι αποζημιώσεις. Και σ' αυτό τον αγώνα, όπως πάντα, το ΚΚΕ θα είναι συμπαραστάτης».

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα των καταστροφών από την καταιγίδα της Κυριακής και με Ερώτησή του στη Βουλή, που κατέθεσαν οι βουλευτές Τ. Τσιόγκας, Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκατζής.

Δήλωση για τις ζημιές από τη νεροποντή και τη χαλαζόπτωση έκανε και ο Μπ. Μπακούλας, υποψήφιος νομάρχης με τη «Νομαρχιακή Ενωτική Συνεργασία Λάρισας», στην οποία τονίζει: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες αγρότες, που δέχτηκαν ακόμα ένα χτύπημα, το οποίο θα επιδεινώσει την ήδη οικονομική τους κατάσταση. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, βλέπουν να χάνεται η παραγωγή τους και να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να καταγράψει άμεσα τις ζημιές και να καταβάλει αποζημιώσεις, έγκαιρα και δίκαια, στο 100% των καταστροφών. Είναι γεγονός ότι οι αγρότες ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσε η ξηρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2001. Μόνο η αγωνιστική στάση των αγροτών και των φορέων τους μπορεί να έχει αποτελέσματα».


ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Σημαντική επιδείνωση τον Ιούλη

Πάνω από 13% αυξήθηκε το έλλειμμα στο εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών τον Ιούλη, ενώ αρνητική, αν και όχι στον ίδιο βαθμό, είναι η εικόνα και για το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2002. Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι τον Ιούλη, ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2001 το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών αυξήθηκε κατά 56% και του εμπορικού ισοζυγίου κατά 12,5%. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν επηρεαστεί σαφώς από τη διεθνή οικονομική ύφεση, μειώθηκαν κατά 13,5%, ενώ οι εισαγωγές μόλις κατά 0,8%. Η κατάσταση διασώζεται κάπως από τα πλεονάσματα του ισοζυγίου υπηρεσιών (εισπράξεις από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες), κάτι όμως που δεν αναιρεί τη συνολική εικόνα. Η Ελλάδα, 22 χρόνια μετά την είσοδό της στην ΕΟΚ -νυν ΕΕ- παραμένει μια καπιταλιστική χώρα με ασθενέστατη παραγωγική βάση, η οποία όλο και περισσότερο υποκαθιστάται από τις εισαγωγές εμπορευμάτων, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ. Μέχρι τώρα, το οικοδόμημα διατηρείται με τις κοινοτικές εισροές, οι οποίες όμως δε θα υπάρχουν μετά το 2006... Και τότε αρχίζουν τα πάρα πολύ δύσκολα για τους διαχειριστές του συστήματος. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται και η εξαγωγή κεφαλαίου 7,1 δισ. ευρώ από την Ελλάδα προς ξένες τράπεζες. Την ίδια περίοδο το 2001 είχαν εξαχθεί 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2000 είχαν επανεισρεύσει 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2002 ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2001:

  • το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 3,7% από 12.608 εκατ. ευρώ σε 13.080 εκατ. ευρώ.
  • Το ισοζύγιο υπηρεσιών παρουσίασε αυξημένο πλεόνασμα από 4.944 εκατ. ευρώ σε 5.487 εκατ. ευρώ. Σ' αυτό συνέβαλε η αύξηση των εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές και λοιπές υπηρεσίες, αλλά και η μείωση των πληρωμών για την απόκτηση των αντίστοιχων υπηρεσιών από το εξωτερικό.
  • Το ισοζύγιο εισοδημάτων παρουσίασε μικρή άνοδο του ελλείμματος από 1.185 εκατ. ευρώ σε 1.242 εκατ. ευρώ, η οποία αποδίδεται στη μείωση των εισπράξεων από τόκους, μερίσματα, κέρδη από το εξωτερικό. Μείωση εμφανίζουν και οι πληρωμές τόκων, μερισμάτων και κερδών προς κατοίκους του εξωτερικό, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην πτώση των επιτοκίων.
  • αποτέλεσμα της εξέλιξης των επιμέρους ισοζυγίων, είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, να διαμορφωθεί στα 4.952 εκατ. ευρώ, έναντι 4.358 εκατ. ευρώ το 2001. Το μήνα Ιούλη, ως προς τον Ιούλη του 2001 το αντίστοιχο έλλειμμα αυξήθηκε από 362 εκατ. ευρώ σε 565 εκατ. ευρώ ή ποσοστό αύξησης 56%.

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών οι παραγωγικές επενδύσεις κατοίκων της Ελλάδας στο εξωτερικό ανήλθαν στα 368 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 35 εκατ. ευρώ παραγωγικών επενδύσεων που πραγματοποίησαν κάτοικοι του εξωτερικού στην Ελλάδα. Για επενδύσεις χαρτοφυλακίου εισέρευσαν στην Ελλάδα 7.766 εκατ. ευρώ, τα οποία τοποθετήθηκαν κυρίως σε κρατικά ομόλογα, ενώ Ελληνες κάτοικοι πραγματοποίησαν επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό ύψους 1.710 εκατ. ευρώ.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις καταστροφές

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε πολλούς αγρότες των νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας, εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους η ισχυρή χαλαζόπτωση και βροχόπτωση στις 29 του Σεπτέμβρη. Σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας εάν θα πάρει μέτρα ώστε: Να γίνει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες για το 100% της ζημιάς.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνονται τα εξής: «Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με τη ραγδαία βροχόπτωση, στις 29/9/02, υπέστησαν μεγάλες ζημιές καλλιέργειες των Νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν εκτάσεις με καλλιέργειες στη Νίκαια, στο Κιλελέρ και στους Χαλκιάδες του Ν. Λάρισας καθώς και εκτάσεις στην περιοχή Βελεστίνου του Ν. Μαγνησίας. Επίσης μεγάλες ποσότητες δημητριακών, που ήταν αποθηκευμένες, καταστράφηκαν στα χωριά Περιβόλι, Μύρα, Σοφό, Καλό Νερό, Νέες Καρυές, Μοσχοχώρι και Κυπαρίσσι του Ν. Λάρισας, όταν αρδευτικά δίκτυα παρασύρθηκαν από χειμάρρους και πλημμύρισαν οι αποθήκες. Οι αγρότες των περιοχών αυτών βρίσκονται πλέον σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού η παραγωγή τους καταστράφηκε για μια ακόμα φορά, ενώ δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις ζημιές που προκάλεσε η ξηρασία στις καλλιέργειές τους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2001».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ