ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Εύλογη» η τραπεζική τοκογλυφία

Υπό την προστασία του πήρε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τους τραπεζίτες

Ολα καλά και χωρίς σύννεφα - προς το παρόν - για την ελληνική οικονομία, ενώ για το θέμα των «πανωτοκίων» η κυβέρνηση διαπιστώνει και πάλι τα «εύλογα» συμφέροντα των τραπεζών! Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα στην αμερικανική οικονομία, αλλά αυτό δε φαίνεται να επηρεάζει την οικονομία της ευρωζώνης.

Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Για το επίμαχο θέμα των «πανωτοκίων», εκδηλώθηκε χτες μια σαφής φραστική στροφή προς τα τραπεζικά συμφέροντα, τα οποία ο υπουργός αποκάλεσε «εύλογα». Ο υπουργός βέβαια επέμεινε ότι με τον πρωθυπουργό δε συζήτησαν το φλέγον θέμα, αν και ο Κ. Σημίτης είχε συναντηθεί τη Δευτέρα και με τον διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά, χωρίς οι δύο πλευρές να προβούν σε δηλώσεις. «Ετοιμάζουμε μια ρύθμιση - είπε πάντως ο υπουργός - που πιστεύω ότι θα είναι μια ικανοποιητική τομή ανάμεσα στα συμφέροντα των δανειοληπτών και τα ευλόγα συμφέροντα των τραπεζών».

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Πονοκέφαλος» από το 3,4% του Γενάρη

Στα επίπεδα του 3,4% σε δωδεκάμηνη βάση κινήθηκε ο πληθωρισμός το Γενάρη του 2001, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Μεταξύ των μηνών Γενάρη 2001 και Δεκέμβρη 2000, παρατηρήθηκε μείωση του γενικού δείκτη κατά 1,6% η οποία αποδίδεται κυρίως στις χειμερινές εκπτώσεις και στη μείωση των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Τέλος, από τη σύγκριση των διαστημάτων Φλεβάρης 2000 - Γενάρης 2001, προς Φλεβάρη 1999 - Γενάρη 2000, προκύπτει αύξηση 3,2%.

Αν και ο πληθωρισμός, έχει υποχωρήσει από τα ανώτατα επίπεδα του Νοέμβρη του 2000 (ο ρυθμός αύξησης είχε ανέλθει στο 4,2% σε δωδεκάμηνη βάση), εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις, κυρίως από την Τράπεζα της Ελλάδας, για το κατά πόσο είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό πληθωρισμού 2,3% (μέσα επίπεδα) στο τέλος του χρόνου, καθώς οι διεθνείς τιμές πετρελαίου δε φαίνεται να υποχωρούν σε επίπεδα κάτω των 25 δολαρίων ανά βαρέλι. Εξέλιξη, βέβαια, η οποία συνδέεται άμεσα από τις κρίσεις που έχει δημιουργήσει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Μ. Ανατολή και στο Ιράκ. Διφορούμενη απάντηση για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως είπε: «...Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν μεγάλα σύννεφα στην ελληνική οικονομία».

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Γενάρη 2001 με το Γενάρη του 2000), τέσσερις ομάδες παρουσίασαν αύξηση μεγαλύτερη του 4%. Πρόκειται για:

  • τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (5,7%)
  • τις μεταφορές (4,95%)
  • τα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια (4,6%)
  • Αλλα αγαθά και υπηρεσίες (4,5%).

Αντίθετα, αύξηση μικρότερη του 4%, εμφάνισαν η ομάδα στέγασης (3,2%), οι υπηρεσίες υγείας (3,1%), η διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά (1,9%).

Η νέα στάθμιση

Τα στοιχεία για τον τιμάριθμο του Γενάρη 2001, είναι με βάση τη νέα στάθμιση του Δείκτη τιμών καταναλωτή, που προέκυψε από την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΣΥΕ, που ολοκληρώθηκε το Μάρτη του 1999 και στην οποία έχουν ενσωματωθεί και οι σχετικές αλλαγές στο «καλάθι της νοικοκυράς», στην περίοδο από το 1994 μέχρι το 1999. Τα αποτελέσματα της έρευνας των οικογενειακών προϋπολογισμών χρησιμοποιούνται ώστε να υπολογιστεί ο βαθμός επίδρασης στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των μεταβολών που σημειώνονται στις τιμές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο νέος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι ήδη παρωχημένος, καθώς όταν διεξαγόταν η τελευταία έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών (1998 - Μάρτης 1999) η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά κυμαινόταν περί τα 13 δολάρια το βαρέλι, έναντι των 30 δολαρίων που βρίσκεται σήμερα. Ετσι, στο νέο δείκτη, η δαπάνη των νοικοκυριών για πετρέλαιο είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη, γεγονός που συμπαρασύρει προς τα κάτω την εμφάνιση του γενικού επιπέδου τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον αναμορφωμένο δείκτη το πετρέλαιο συμμετέχει με ποσοστό μόλις 1,46%, από 2,17 στον προηγούμενο δείκτη.

Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» της προπερασμένης Κυριακής, οι καταναλωτικές δαπάνες για ορισμένα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης έχουν καταγράψει ραγδαία αύξηση. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς (Υγεία, Εκπαίδευση, Επικοινωνίες κ.ά.) είναι αποτέλεσμα των επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του Σημίτη ιδιαίτερα, ενάντια σε κοινωνικές κατακτήσεις ολόκληρων δεκαετιών και στα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη νέα στάθμιση των κατηγοριών των οικογενειακών δαπανών παρατηρείται ότι στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο εξής μεγαλύτερη επίδραση θα έχουν οι εξελίξεις των τιμών σε τομείς όπως οι επικοινωνίες, η εκπαίδευση, η υγεία, καθώς και οι δαπάνες για διασκέδαση. Μικρότερη θα είναι η επίδραση των τιμών στις δαπάνες για διατροφή ένδυση - υπόδηση και στέγαση.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Στο πιάτο μας με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Αποκαλύπτεται ο διακοσμητικός ρόλος του ΕΦΕΤ

Σημαντικός αριθμός προϊόντων με μεταλλαγμένες πρώτες ύλες, πολλά μάλιστα από τα οποία καταναλώνονται από παιδιά, κυκλοφορεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης στην αγορά. Αυτό προέκυψε από ένα πρώτο, δειγματοληπτικό μόλις, έλεγχο, που πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε διακόσια σαράντα δείγματα τροφίμων. Κι όμως. Αντί για οποιοδήποτε μέτρο που θα περιόριζε την επιχειρηματική ασυδοσία στον διατροφικό τομέα, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να ανακοινώσει την πρόθεσή της να ζητήσει μέσου του ΕΦΕΤ την αναγραφή της ένδειξης -στις περιπτώσεις που η περιεκτικότητα είναι πάνω από 1% - ότι τα συγκεκριμένα είδη περιέχουν γενετικά τροποποιημένη σόγια ή καλαμπόκι.

Από τον έλεγχο, που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προέκυψε ότι στα δεκαοκτώ δείγματα περιέχονταν γενετικά τροποποιημένη πρώτη ύλη. Τα δεκατέσσερα από αυτά ήταν προϊόντα σόγιας και τα υπόλοιπα προϊόντα αραβοσίτου. Τα θετικά δείγματα - σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι - βρέθηκαν σε δύο προϊόντα εταιριών αλλαντικών και δύο μπισκότων. Επίσης, μεταλλαγμένη σόγια βρέθηκε προϊόντα όπως κιμάς σόγιας, σπόροι σόγιας, σογιάλευρο, ρόφημα σόγιας, προϊόντα σοκολάτας και σε άλλα προϊόντα με κύριο συστατικό τη σόγια.

Είναι φανερό και από τα παραπάνω ότι η διάθεση στην αγορά μεταλλαγμένων προϊόντων έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις και αυτό τελικά γίνεται με την ανοχή της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο ρόλος που επιφύλασσε η κυβέρνηση για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων που τόσο πολύ διαφημίστηκε, είναι ακριβώς αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει ο «Ρ». Κινήσεις, δηλαδή, εντυπωσιασμού στα όρια που έχει χαράξει η κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την προώθηση των μέτρων που αποβλέπουν στην πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς, δηλαδή στην πλήρη υποταγή της στις σκοπιμότητες κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σ' αυτά τα πλαίσια ο ΕΦΕΤ από τη φύση του περιορίζεται σε διαπιστώσεις και ανώδυνες συστάσεις προς τους επιχειρηματίες που στο μεταξύ μπορούν ανεμπόδιστα να θησαυρίζουν στις πλάτες των καταναλωτών, που παραμένουν έρμαια της «ελεύθερης αγοράς». Ας σημειωθεί ότι η ΕΕ με διάφορες ρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει νόμους, ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως στη Μονσάντο να διαθέσει και στην Ευρώπη μεταλλαγμένα προϊόντα. Ετσι, μόνο στάχτη στα μάτια μπορούν να είναι τα όσα δεξιά και αριστερά λέγονται κατά καιρούς από κυβερνητικά στελέχη, περί δήθεν αυστηρότητας απέναντι στα μεταλλαγμένα και περί ανάγκης «σαφών και ολοκληρωμένων πολιτικών αποφάσεων» για τη διαχείριση των μεταλλαγμένων. Στο διά ταύτα, οι καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι σε μια αγορά όπου οι πολυεθνικές δρουν ανενόχλητες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχορηγήσεις ενημέρωσης για το ευρώ

Σε 82,3 εκατ. δρχ. ανέρχεται το συνολικό ποσό που διέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης σε φορείς του εμπορίου που υπάγονται στην εποπτεία του, προκειμένου να αναλάβουν δράσεις για την ενημέρωση των μελών τους για το ευρώ.

Τα κονδύλια που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επικοινωνιακής Πολιτικής για το ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατανέμονται ως εξής:

  • Η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων επιχορηγείται με ποσό 60.000 ευρώ ή 20,5 εκατ. δρχ. για τη διοργάνωση 58 ενημερωτικών ημερίδων στις έδρες των επιμελητηρίων μελών της, καθώς και για τη διοργάνωση ενός ειδικού σεμιναρίου στην Αθήνα κ.α.
  • Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επιχορηγείται με 60.000 ευρώ ή 20,5 εκατ. δρχ. για τη διοργάνωση ημερίδων σε 15 πόλεις και τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε εμπορικούς δρόμους μικρότερων πόλεων σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους.
  • Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας επιχορηγείται με 60.000 ευρώ ή 20,5 εκατ. δρχ. για τη διοργάνωση επίσης 15 ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με στόχο την ενημέρωση των στελεχών των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων σε κλαδικά έντυπα και τη διοργάνωση συζητήσεων στις γενικές συνελεύσεις των ομοσπονδιών μελών της και των πρωτοβάθμιων οργανώσεων.
  • Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) επιχορηγείται με 30.000 ευρώ ή 10,3 εκατ. δρχ. για τη διοργάνωση 22 εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις με στόχο την πληροφόρηση του κοινού για το ευρώ.
  • Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) με 30.000 ευρώ ή 10,3 εκατ. δρχ.

Η υλοποίηση των δράσεων που θα παρακολουθείται από το υπουργείο το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί από τους φορείς για τη διάθεση των παραπάνω ποσών, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απρίλη.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διενήργησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Τα επιτόκια διαμορφώθηκαν σε 4,29% για τους τίτλους με διάρκεια 52 βδομάδων, και σε 4,23% και 4,24% για τους τίτλους με διάρκεια 26 και 13 βδομάδων αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η διάρκεια των νεόκοπων τίτλων ανταποκρίνεται με τα ισχύοντα στην ευρωζώνη και αντιστοιχεί στα παλαιά ετήσια, εξάμηνα και τρίμηνα έντοκα. Οι τραπεζίτες που συμμετείχαν στις δημοπρασίες καρπώθηκαν από το Δημόσιο και προμήθειες. Ετσι τα πραγματικά επιτόκια φτάνουν σε 4,74% για τα ετήσια, 4,73% για τα εξάμηνα και 4,84% για τα τρίμηνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ