ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Συντηρούν τις κόντρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Σιγοβράζει» η ένταση στον Περσικό Κόλπο με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που επιχειρούν να αλλάξουν τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα ώστε να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσε ότι «ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι» (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν) υποστήριξαν, κατά την ενημέρωση που τους έκαναν για το Ιράν αργά το βράδυ της Τρίτης «κεκλεισμένων των θυρών», πως οι πρόσφατες δολιοφθορές σε δεξαμενόπλοια ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και σε έναν αγωγό πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία «έγιναν κατόπιν εντολής» της ιρανικής κυβέρνησης και του ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ. Παρ' όλα αυτά, ο Σάναχαν προσπάθησε στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ πασχίζουν τάχα «να αποτρέψουν και όχι να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν» και κάνοντας λόγος για «έναν λάθος υπολογισμό του Ιράν».

Κατηγορούν τις ΗΠΑ για «ιρανοφοβία»

Τους ισχυρισμούς Σάναχαν απέρριψε ο Ιρανός επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Αμπντολραχίμ Μουσαβί, τονίζοντας ότι η πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ συνιστά «είδος πολεμικής πρόκλησης». Πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί δεν θα ενδώσουν στις πιέσεις των ΗΠΑ ούτε θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους, «γιατί δεν υπάρχει όριο στις απαιτήσεις αυτές». «Ο σκοπός της ιρανοφοβίας είναι η εκμετάλλευση των Αράβων», υπογράμμισε ο Μουσαβί, θυμίζοντας τους πολέμους και τις αποσταθεροποιητικές εντάσεις που προκαλεί στον Περσικό Κόλπο και στις χώρες της περιοχής η αμερικανική στρατιωτική παρουσία τις τελευταίες δεκαετίες.

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Διαιτησίας των συμβεβλημένων μερών της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως είναι άμεση η ανάγκη να συζητηθούν «συσσωρευμένα προβλήματα». «Το πιο σημαντικό είναι ότι τα κράτη δεν θα πρέπει να κλιμακώσουν την κατάσταση, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιοι σύμμαχοί τους στην περιοχή του Περσικού Κόλπου ελπίζοντας ότι κάποιος θα χάσει την υπομονή του», δήλωσε ο Ριάμπκοφ, επισημαίνοντας πως οι τελευταίες ενέργειες του Ιράν «δεν αντίκεινται στη συμφωνία». Ακολούθησε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που ζήτησε επίσης «άμεση σύγκληση» της Επιτροπής Διαιτησίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

ΣΥΡΙΑ
Επαναφέρουν απειλές για επίθεση ΗΠΑ και Βρετανία

Από τις μάχες που συνεχίζονται στο Ιντλίμπ
Από τις μάχες που συνεχίζονται στο Ιντλίμπ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέες απειλές για «ταχεία και αρμόζουσα αντίδραση» απέναντι στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, με πρόσχημα φερόμενες «επιθέσεις με χημικά όπλα» στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, επαναφέρουν στο προσκήνιο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους λίγες μέρες μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις Ρώσων στρατιωτικών, με αφορμή προσπάθειες και σχέδια προβοκάτσιας σε βάρος του συριακού στρατού από τζιχαντιστές και άλλους αντικαθεστωτικούς.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, αναφέρεται «φερόμενη επίθεση με χλώριο στη βορειοδυτική Συρία το πρωί της 19ης Μαΐου», με την προειδοποίηση πως οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από το καθεστώς Ασαντ στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των ενδείξεων για την όποια χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς». Οι απειλές αντανακλούν νέες προσπάθειες των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον συσχετισμό δυνάμεων στη Συρία, που έχει γείρει υπέρ της συριακής κυβέρνησης και της ισχυρής της συμμάχου, Ρωσίας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, ανέφερε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι προς το παρόν «στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών για αυτό το συμβάν», επαναλαμβάνοντας την απειλή για επίθεση, παρόμοια με αυτή που έκαναν τον Απρίλη του 2017 με προβοκάτσια τζιχαντιστών στο Χαν Σεϊχούν και ένα χρόνο αργότερα, από κοινού με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από «επίθεση με χημικά όπλα» εναντίον αμάχων στην Ντούμα.

Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φάνηκε να «αξιοποιεί» για δικούς της λόγους τις απειλές των ΗΠΑ για επίθεση στη Συρία, δηλώνοντας: «Καταδικάζουμε κάθε χρήση χημικών όπλων, είμαστε σε στενή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Και αν επιβεβαιωθεί η οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, θα απαντήσουμε κατάλληλα».

Νωρίτερα, ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος Βίκτορ Κουπτσίσιν, που είναι επικεφαλής του «Κέντρου Συμφιλίωσης» στη Συρία, κατήγγειλε τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» ότι ξεκίνησαν μαζική επίθεση κατά του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, την οποία απώθησε ο στρατός, πιάνοντας αιχμαλώτους. Σε ανακρίσεις, τζιχαντιστές παραδέχτηκαν πως έχουν δημιουργήσει μία «Χημική Πτέρυγα» μάχης με στόχο την παραγωγή και αποθήκευση τοξικών ουσιών που τοποθετούνται σε πυρομαχικά, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε βάρος αμάχων και να κατηγορηθούν δυνάμεις του συριακού ή και του ρωσικού στρατού.

Τέλος, χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χολουσί Ακάρ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, ζητώντας - όπως διευκρίνισε - να «συγκρατηθούν» οι εκεί δυνάμεις του συριακού στρατού.

ΜΑΚΡΟΝ - ΜΕΡΚΕΛ - ΠΟΥΤΙΝ
Συνομιλίες για Ουκρανία, Συρία και Ιράν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Για την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράν συνομίλησαν την Τρίτη το βράδυ σε ταυτόχρονη τηλεφωνική επικοινωνία η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιο συγκεκριμένα, συζήτησαν πως μετά την εκλογή νέου Προέδρου στην Ουκρανία (Βολοντιμίρ Ζελένσκι) μπορεί να προχωρήσει η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, με τη ρωσική κυβέρνηση να κάνει λόγο για «χρεοκοπημένες πολιτικές» του τέως Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Πάντως, όλες οι πλευρές σημείωσαν για ακόμη μια φορά ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη δέσμη μέτρων του Μινσκ ως βάση για ειρηνευτική διευθέτηση».

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε την «προτεραιότητα να τεθεί σε ισχύ ο νόμος για ένα ειδικό καθεστώς για ορισμένες περιοχές των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, διατηρώντας αμνηστία, δυνάμεις και μέσα απεμπλοκής στα τμήματα κατά μήκος της γραμμής επαφής, καθώς και κινήσεις για τη δημιουργία άμεσου διαλόγου μεταξύ Κιέβου, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Μέρκελ και Μακρόν επανέλαβαν την κριτική τους προς τη ρωσική κυβέρνηση για τα πρόσφατα διατάγματα που διευκολύνουν την απόκτηση ρωσικής ιθαγένειας από τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών της Ανατ. Ουκρανίας. Από την πλευρά του, ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της Ουκρανίας να καθιερώσει την ουκρανική ως τη μόνη επίσημη κρατική γλώσσα.

Στο μεταξύ, την Τρίτη το βράδυ ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρέι Μπογκτάν, δήλωσε ότι ο νέος Πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο «να τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της διεξαγωγής ειρηνευτικών συμφωνιών με τη Ρωσία, ώστε όχι μόνο οι βουλευτές ή μόνο ο Πρόεδρος, αλλά ο λαός της Ουκρανίας να αποφασίσει».

Οσον αφορά τη Συρία, συζήτησαν για την πρόσφατη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ και τη συνέχιση των εχθροπραξιών, με την καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο να καλούν τον Πούτιν «να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός». Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για «κοινές προσπάθειες με την Τουρκία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας». Επίσης συζητήθηκαν οι προοπτικές σχηματισμού μιας συνταγματικής επιτροπής για την πολιτική διαδικασία στη Συρία, όπως συμφώνησαν τον Οκτώβρη του 2018 στην τετραμερή Διάσκεψη Κορυφής (Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία) στην Κωνσταντινούπολη.

Τέλος, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να πείσουν το Ιράν να παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία συμφώνησαν να διατηρήσουν.

ΟΞΥΝΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Πιέσεις μονοπωλίων για «αποκλιμάκωση» της έντασης

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πολύμορφος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκαλεί «αναταράξεις». Σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν με αποδέκτη την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι 173 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των πολυεθνικών αθλητικών ειδών «Nike» και «Adidas» και αλυσίδες λιανικής, του ζητούν να σταματήσει «τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα» προβλέποντας αφενός «καταστροφικές επιπτώσεις στους καταναλωτές» λόγω αύξησης σε προϊόντα που μπορεί να φτάσουν και το 67,5% και αφετέρου «επιβλαβή» αποτελέσματα σε μελλοντικές μπίζνες.

Την Τρίτη, έρευνα του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου στην Κίνα διαπίστωσε πως τουλάχιστον το ένα τρίτο των επιχειρήσεων καθυστερεί ή αναβάλλει επενδύσεις λόγω αβεβαιότητας που επικρατεί σε σχέση με τους δασμούς των ΗΠΑ, τα επακόλουθα κινεζικά αντίποινα αλλά και το πρόσφατο διάταγμα του Προέδρου Τραμπ που αποκλείει ξένες εταιρείες (και κινεζικές) να κάνουν μπίζνες στις ΗΠΑ για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Επίσης στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, που σε χτεσινές δηλώσεις τάχθηκε υπέρ ενός «ευρύτερου συνασπισμού» στο Ευρωκοινοβούλιο (όχι μόνο με φιλελεύθερους, αλλά και ένα μέρος των χριστιανοδημοκρατών και των οικολόγων και σοσιαλδημοκράτες), τονίζοντας: «Εχουμε να οικοδομήσουμε ξανά ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο (...) όπου πρέπει να δούμε πώς η Ευρώπη θα υπερασπιστεί την ιστορία της και το μέλλον της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι «αναταράξεις» που προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της «Google» να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και έξυπνων κινητών τηλεφώνων «Huawei» από μελλοντικές αναβαθμίσεις και προϊόντα του λειτουργικού συστήματος (κινητής τηλεφωνίας) Android. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Huawei», Ρίτσαρντ Γιου, μιλώντας χτες στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» τόνισε πως η εταιρεία έχει ήδη στα σκαριά δικό της λειτουργικό σύστημα σε περίπτωση που αποκλειστεί εντελώς από τη χρήση του Android της «Google». Παράλληλα η εταιρεία επιβεβαίωσε χτες «δέσμευση» για την πρώτη παρουσίαση της τεχνολογίας 5G «με ευρωπαϊκό τρόπο» στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στις Βρυξέλλες και στο κέντρο που διαθέτει η εταιρεία, για την κυβερνοασφάλεια (Huawei Cybersecurity Transparency Center).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ