ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΠΟΥΣ
«Αρχισαν τα όργανα»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Προβληματικά» ξεκινά την άσκηση των προεδρικών του καθηκόντων, αφού ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν, «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», φορολογικό, αμβλώσεις, αλλά και το θέμα της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ, έγιναν αποδεκτά μάλλον με αρνητικά σχόλια και διαθέσεις, έστω και σε κατ' αρχήν συγκρατημένο επίπεδο.

Ηδη χτες η Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησε «καλυμμένα δριμεία» κριτική στην προχτεσινή ανακοίνωση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, να επαναφέρει τη λεγόμενη «πολιτική της Πόλης του Μεξικού», απαγορεύοντας κάθε οικονομική βοήθεια σε οργανώσεις και προγράμματα του εξωτερικού, τα οποία προωθούν τις αμβλώσεις, ως μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων. Ετσι, με την απόφαση αυτή ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος επαναφέρει μία πολιτική που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1984 για να καταργηθεί το 1993 από τον Μπιλ Κλίντον.

Παράλληλα και οι θέσεις του για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, «το θεμέλιο λίθο» της προεδρικής του θητείας, συγκεντρώνουν τα πυρά ακόμη και μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών, τη στιγμή που ο νέος Πρόεδρος αναζητεί απεγνωσμένα την υποστήριξη και των Δημοκρατικών, αφού χρειάζεται δικομματική συναίνεση, προκειμένου να καταστεί δυνατόν το επίμαχο νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, εξαιτίας της οριακής πλειοψηφίας που απολαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο Μπους θα παρουσίαζε χτες - αργά το απόγευμα, τοπική ώρα - το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση ενώπιον του Κογκρέσου. Είναι η πρώτη νομοθετική του πρόταση, και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, που περιλαμβάνει μία αμφιλεγόμενη πρόταση για την οικονομική ενίσχυση από τα ομοσπονδιακά ταμεία μαθητών δημοσίων σχολείων, που θα κρίνονται αναποτελεσματικά, ώστε να καταφεύγουν σε ιδιωτικά σχολεία, με το σύστημα των αποδείξεων (vouchers). Η πολιτική συζήτηση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μπους έχει επικεντρωθεί και έχει «ανάψει» στην πρότασή του για τα vouchers, που είναι η χορηγία 1.500 δολαρίων στους γονείς μαθητών δημοσίων σχολείων, τα οποία κρίνονται αναποτελεσματικά, ώστε τα παιδιά να καταφεύγουν σε ιδιωτικά ή θρησκευτικά σχολεία. Τα δημόσια σχολεία θα έχουν μάλιστα χρονικό περιθώριο τριών χρόνων, ώστε να φτάσουν στο επίπεδο που θα θεωρείται αποδεκτό, αλλιώς θα κρίνονται αναποτελεσματικά και θα χάνουν την κρατική βοήθεια.

Εκτός των άλλων κατατέθηκε χτες και άλλο ένα «επίμαχο» νομοσχέδιο που στόχο έχει τη δραστική μείωση της φορολογίας στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο, που επιθυμεί να «αναθερμάνει» την αμερικανική οικονομία, αναπαράγει τους κεντρικούς άξονες της οικονομικής μεταρρύθμισης που προτίθεται να εφαρμόσει σε άμεσους χρόνους ο νέος Πρόεδρος με απώτερο στόχο να φτάσει η μείωση των φόρων τα 1,3 τρισ. δολάρια μέσα σε μία 10ετία.

«Μαύρα σύννεφα»

Δε θα πρέπει να παρασυρθεί κανείς και να πει ότι αναμενόμενες ήταν οι εγχώριες αντιδράσεις εξαιτίας της «θυελλώδους» μετεκλογικής περιόδου και του τρόπου εκλογής του. Και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ο Πρόεδρος - «βρέφος» συναντά άπειρες δυσκολίες, παρά τη συνδρομή άσκησης εξωτερικής πολιτικής καταξιωμένων στελεχών, όπως από τη θέση του ΥΠΕΞ, του πρώην στρατηγού Κόλιν Πάουελ, που ήδη άρχισε χτες τις συναντήσεις του με τους ομολόγους του Καναδά και του Μεξικού.

Είναι ευρέως γνωστή η θέση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ, αλλά και οι προθέσεις του επιτελείου Μπους για ακόμη σκληρότερη στάση απέναντι στο Ιράκ και ο διαφαινόμενος προσανατολισμός του να «κλείσει τις πληγές της Ευρώπης» και να στραφεί προς τον Καύκασο. Ετσι χτες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν «σοβαρές υποψίες ότι το Ιράκ κατασκευάζει χημικά και βιολογικά όπλα σε εργοστάσια που έχει ανοικοδομήσει, μετά τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς του 1998». Και ήρθε το πρώτο, αλλά μάλλον αναμενόμενο «άδειασμα», από τη φίλη και συνοδοιπόρο Βρετανία. Βρετανοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως παρά το γεγονός ότι οι υποψίες τους αυτές είναι πολύ παλιές και σύννομες με τις αμερικανικές... δεν έχουν αποδείξεις ή ισχυρές ενδείξεις που να στηρίζουν την κατηγορία κατά του Ιράκ.

Ενα ακόμη ζήτημα, που επίσης είναι γνωστό όσον αφορά την εξωτερική πολιτική Μπους, είναι η στροφή και επικέντρωση προς την «αυλή» των ΗΠΑ, δηλαδή τη Λατινική Αμερική. Πολλοί Αμερικανοί αναλυτές ερίζουν ότι οι ΗΠΑ «έχουν χάσει έδαφος» μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και μάλλον ο Μπους τους άκουσε, αφού χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ανακοίνωσε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μπους θα είναι στο Μεξικό, στο οποίο θα μεταβεί στις 16 Φλεβάρη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Μεξικανό ομόλογό του Βινσέντε Φοξ και να «ξεκινήσουν τη διαδικασία σύσφιξης των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού»...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΔΠΔ
Κομιστής μυστικών ενταλμάτων σύλληψης η Κάρλα ντελ Πόντε...

Η Κάρλα ντελ Πόντε με τον Β.Κοστούνιτσα

Associated Press

Η Κάρλα ντελ Πόντε με τον Β.Κοστούνιτσα
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με ένα χαρτοφύλακα γεμάτο μυστικά εντάλματα σύλληψης Σέρβων αξιωματούχων έφτασε χτες το απόγευμα στο Βελιγράδι η γενική εισαγγελέας του ειδικού ποινικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε. Κάτω από ισχυρά μέτρα αστυνόμευσης η καθόλου δημοφιλής στους Σέρβους γενική εισαγγελέας συναντήθηκε στο αεροδρόμιο πρώτα με 16μελή αντιπροσωπεία συγγενών των αδικοσκοτωμένων θυμάτων της ΝΑΤΟικής επιδρομής στο κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης, όπου τους είπε πως δεν έφταιγε το ΝΑΤΟ για τις βόμβες, αλλά ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που γνώριζε πως το ΝΑΤΟ θα βομβάρδιζε το συγκεκριμένο κτίριο!!!

Λίγο μετά, η ντελ Πόντε συναντήθηκε με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, δηλώνοντας νωρίτερα πως «βασικό θέμα της συνάντησής της θα είναι το πώς, το πότε και το τι θα γίνει με την παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των άλλων Σέρβων κατηγορουμένων στο Δικαστήριο της Χάγης». «Περιμένω να συζητήσω λεπτομερώς τη συνεργασία μας... Είμαστε εδώ, για να δούμε εάν η Γιουγκοσλαβία θα ξεκινήσει συνεργασία με το Δικαστήριο. Η σύλληψη των κατηγορουμένων είναι δουλιά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», είπε χαρακτηριστικά η Ντελ Πόντε προ της συνάντησής της με τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο Κοστούνιτσα από την πλευρά του που έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ στη χώρα του δεν προέβη σε νεότερη δήλωση. Προ λίγων ημερών -και ενώ οι φήμες και οι δηλώσεις του τον ήθελαν να αρνείται να δεχτεί τη γενική εισαγγελέα- ο Κοστούνιτσα είχε υπαναχωρήσει λέγοντας πως προέκυψαν «νεότερα» στοιχεία, λόγω των αποκαλύψεων που αφορούν τις συνέπειες από τη χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, το πόρισμα των Φινλανδών ιατροδικαστών για τα θύματα στο χωριό Ράτσακ του Κόσσοβου, στο οποίο δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για σφαγή και γενοκτονία, όπως είχαν κατηγορηθεί οι σερβικές δυνάμεις και τέλος επειδή η Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε πως θα παραδώσει στις γιουγκοσλαβικές αρχές μυστικά εντάλματα σύλληψης.

Η τριήμερη επίσκεψη της Κάρλα ντελ Πόντε στο Βελιγράδι προκαλεί έντονες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων εννοείται πως είναι και το σερβικό σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο σε χτεσινή ανακοίνωσή του κάλεσε «το σερβικό λαό να αντισταθεί στη γενική εισαγγελέα, η οποία δρα συνειδητά κατά των εθνικών συμφερόντων της Σερβίας». Μία άλλη οργάνωση «Φόρουμ Ελεύθερης Σερβίας» ανήγγειλε χτες την πραγματοποίηση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της ντελ Πόντε, χαρακτηρίζοντας την ντελ Πόντε «δεσμοφύλακα του σερβικού λαού».

Ποιους περιλαμβάνει η μαύρη λίστα της ντελ Πόντε;

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου(ΔΠΔ), η Κάρλα ντελ Πόντε θα ζητήσει από τη γιουγκοσλαβική ηγεσία να συνεργαστεί συλλαμβάνοντας και παραπέμποντας στη Χάγη όλα τα άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και για τα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία και μεταξύ αυτών είναι ο πρώην Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκολα Σαΐνοβιτς, ο πρώην υπουργός Αμυνας Ντράγκολιουμπ Οϊντανιτς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βλάικο Στοΐκοβιτς. Και οι πέντε αυτοί πρώην και νυν Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για «τη δολοφονία 340 Αλβανών και το διωγμό 740.000 αμάχων Αλβανών»...

Το ΔΠΔ ζητάει, επίσης, και την έκδοση τριών πρώην αξιωματικών του γιουγκοσλαβικού στρατού, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Βούκοβαρ (Σβιλάτσανιν, Μίρκσιτς και Ράντιτς), καθώς και του πρώην προέδρου των Σέρβων της Κράινα στην Κροατία Μίλαν Μάρτιτς για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι κρύβονται στη Γιουγκοσλαβία.

Μεταξύ των ονομάτων που περιέχονται στη λίστα των μυστικών ενταλμάτων σύλληψης λέγεται πως είναι και ο Βόγισλαβ Σέσελι, νυν πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, το οποίο εκπροσωπείται και στη νέα σερβική Βουλή... Σε «αντάλλαγμα» της συνεργασίας λέγεται πως η ντελ Πόντε θα πιέσει για τη σύλληψη και παραπομπή στο ΔΠΔ Κοσσοβάρων Αλβανών που προέβησαν σε εγκλήματα κατά της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο...

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Διαφωνίες» ανάμεσα στους στενούς συμμάχους

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Αποστάσεις», έμμεσες πλην σαφείς, μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει, από τη διαφαινόμενη «σκλήρυνση» της αμερικανικής στάσης απέναντι στο Ιράκ, το Λονδίνο. Αφορμή αυτής της πρώτης, σχετικά, εμφανούς διάστασης απόψεων ανάμεσα στους δύο θερμότερους υποστηρικτές, μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, των σκληρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ ήταν ένα εκτενές δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times». Για πολλούς αναλυτές, πάντως, δε θεωρείται τυχαίο ότι αυτή η «διάσταση» πήρε σάρκα και οστά αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αμερικανικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα ηγεσία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζει ότι η ιρακινή ηγεσία έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή, τουλάχιστον, 3 εργοστασίων, σε μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα έξω από τη Βαγδάτη, τα οποία έχουν την τεχνολογική δυνατότητα να παράγουν χημικά και βιολογικά όπλα. Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, προς το παρόν, τα εργοστάσια αυτά παράγουν αθώα προϊόντα για τον ιρακινό πληθυσμό, όπως το καστορέλαιο, το οποίο, όμως, όπως υπογραμμίζεται, «περιέχει τη θανατηφόρα βιολογική τοξίνη, ρισίνη, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστέψει κάποιος ότι μπορεί να αξιοποιηθεί στρατιωτικά». Το δημοσίευμα καταλήγει ότι η νέα αμερικανική ηγεσία προτίθεται να εμφανιστεί «σκληρότερη» από ό,τι η κυβέρνηση Κλίντον, απέναντι στο Ιράκ και να πιέσει για άμεση επανάληψη των επιθεωρήσεων και παράταση των κυρώσεων.

Προσεκτική, πλην αποκαλυπτική, ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Πίτερ Χάιν, για να σχολιάσει το δημοσίευμα. «Η Βρετανία έχει υποψίες ταυτόσημες με αυτές των ΗΠΑ, όμως, δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε καν ισχυρές ενδείξεις» δήλωνε ο Χάιν, ο οποίος επανέλαβε ότι «στόχος όλων δεν μπορεί παρά να είναι η σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης με το Ιράκ και σε αυτήν την κατεύθυνση κλειδί είναι η επανάληψη των επιθεωρήσεων, που θα οδηγήσει, ακόμη και μέσα σε ένα διάστημα 180 ημερών, σε άρση των κυρώσεων, γιατί δεν μπορεί παρά αυτή να είναι η προοπτική». Αν και ο Χάιν δεν το ανέφερε, έντονη ήταν η φημολογία ότι η Βρετανία θα ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ να αποδεχτούν και τον τερματισμό των περιπολιών πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ν. Ιράκ, με το δικαιολογητικό ότι βλάπτουν και τη σύμμαχο Σαουδική Αραβία.

Η νέα αυτή στάση, που αρχίζει να διαμορφώνει η βρετανική διπλωματία απέναντι στο Ιράκ, συμπίπτει με τις εντεινόμενες πιέσεις της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, αλλά και ολόκληρου του αραβικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Κουβέιτ, για άμεση άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ. Ο κουβεϊτιανός Τύπος, μάλιστα, τόνιζε ότι «δεν μπορεί πλέον να πληρώνει ο ιρακινός λαός και να ενισχύεται το ιρακινό καθεστώς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ