ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Περικοπές και απολύσεις εκπαιδευτικών αντί ενίσχυσης για τα συσσωρευμένα κενά

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών»

MotionTeam

Ευθύ πλήγμα στις ανάγκες των μαθητών που έχουν πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας και χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών συνιστούν οι περικοπές στην Παράλληλη Στήριξη. Συγκεκριμένα, με προφορική οδηγία από το υπουργείο Παιδείας, καλούνται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να δηλώσουν τα κενά σε Παράλληλη Στήριξη, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και σχολικούς νοσηλευτές, ομαδοποιημένα και με τον όρο ο αριθμός τους να μην ξεπερνάει τους 2 ανά σχολική μονάδα.

Να μην εφαρμοστεί η προφορική εντολή και για κάθε παιδί με ιδιαίτερες μαθησιακές εκπαιδευτικές ανάγκες, πρόβλημα υγείας ή αναπηρία να προσλαμβάνεται και ο αντίστοιχος εργαζόμενος της αναγκαίας ειδικότητας ζητούν η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) και εκπαιδευτικά σωματεία.

Οπως τονίζει η ΑΣΕ, «αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη οδηγία, οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης θα μειωθούν σχεδόν στο μισό, ενώ πολλά παιδιά θα μείνουν είτε χωρίς είτε με ελλιπή υποστήριξη και μάλιστα ύστερα από σχεδόν 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας!

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, αντί να αναλάβουν την ευθύνη τους και να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των μαθητών με την πλήρη στελέχωση των σχολείων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, για άλλη μια φορά επιδιώκουν να ρίξουν το βάρος της στήριξης των μαθητών στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας». Η ΑΣΕ σημειώνει ότι οι λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν να καταφύγουν στη λύση της ιδιωτικής Παράλληλης Στήριξης, που βολεύει «τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση, μιας και τους απαλλάσσει από τη δική τους κρατική ευθύνη για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού».

Παραστάσεις διαμαρτυρίας από συλλόγους

Ζητώντας να μην εφαρμοστεί το μέτρο, σήμερα διοργανώνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» στις 12 μ. στην Α' Διεύθυνση Αθήνας, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» στις 10 π.μ. στη Β' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από τον Σύλλογο «Ο Σωκράτης» στις 11 π.μ. στη Διεύθυνση Ανατ. Αττικής (Γλυκά Νερά).

Σήμερα, επίσης, ΕΛΜΕ προχωρούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκύκλιο με την οποία ζητείται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν τη διαδικασία τοποθέτησης στα λειτουργικά κενά μέχρι αύριο, Τετάρτη, δηλαδή σε μια περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και είναι αδύνατον κυριολεκτικά να υπολογιστούν τα πραγματικά λειτουργικά κενά. Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας καλούν στις 4 μ.μ. οι ΕΛΜΕ Α', Β', Γ' και Ζ' της Α' Αθήνας, στη ΔΙΔΕ Πειραιά στις 12 το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Πειραιά και στη ΔΙΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι η Α' ΕΛΜΕ. Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας έγινε χτες Δευτέρα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΟΖΑΝΗΣ
Με χειρότερους όρους η καθαριότητα στα σχολεία του δήμου

«Κυβέρνηση και δημοτική αρχή Κοζάνης δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, θυσιάζοντας την υγεία της νεολαίας και του λαού για να μην στερήσουν ούτε ευρώ που θα κατευθυνθεί στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων», σχολιάζει μεταξύ άλλων η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κοζάνης, με αφορμή τη μείωση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, το οποίο αντικαθιστούν με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οικονομική επιτροπή του δήμου Κοζάνης ομόφωνα ενέκρινε πριν από λίγες μέρες την πρόσληψη 106 καθαριστριών (με σύνολο εργατοωρών 408) για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων για όλο τον δήμο. Αν και ο αριθμός φαίνεται ανεβασμένος σε σχέση με πέρυσι, που είχαν προσληφθεί 94 συμβασιούχες, χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ πέρυσι προσλήφθηκαν 12 εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης, φέτος δεν προσλήφθηκε ούτε μία, με βάση την αντίστοιχη εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ενέκρινε 319 ώρες από 324 πέρυσι και οι υπόλοιπες εργατοώρες (89) θα καλυφθούν με ίδια έσοδα του δήμου, ύψους 184.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τη μείωση της μισθοδοσίας των μόνιμων καθαριστριών, καθώς τον προηγούμενο χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν 7 και φέτος θα συνταξιοδοτηθούν άλλες 3.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει πως με βάση τα παραπάνω, η νέα σχολική χρονιά «θα ξεκινήσει με χειρότερους όρους για τις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων», καθώς ο αριθμός των καθαριστριών θα μείνει περίπου ο ίδιος, αλλά με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Παράλληλα, καταγγέλλει το γεγονός ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στην οικονομική επιτροπή, που δείχνει πως σκοπός της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων που ψήφισαν την απόφαση είναι να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση και να περάσουν ένα τέτοιο ζήτημα όσο γίνεται πιο «ανώδυνα».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τη δημοτική αρχή να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία φορέων των καθαριστριών, των εκπαιδευτικών και εκπροσώπων των μαθητών, ώστε να εκφραστούν οι ανάγκες τους και να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας, και τον λαό της περιοχής να μην ανεχθεί αυτή την κατάσταση και μέσα από τα σωματεία, τους φορείς, να αγωνιστεί για την προστασία της υγείας του.

Στο παρά πέντε της σχολικής χρονιάς χωρίς ουσιαστικά μέτρα

Η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει, λιγότερο από 3 βδομάδες μας χωρίζουν από το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτέμβρη, και το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι το υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει και αυτό το καλοκαίρι, όπως και το διάστημα που τα σχολεία ήταν κλειστά μέσα στον χειμώνα, να περάσει χωρίς να αξιοποιηθεί ο χρόνος για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και διασφάλισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα για μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις, με αξιοποίηση χώρων και προσωπικού, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση στα σχολεία, αλλά και να καλυφθούν με καλύτερους όρους τα μαθησιακά κενά που συσσώρευσαν η τηλεκπαίδευση, το ανοιγοκλείσιμο των σχολείων, η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στην Εκπαίδευση.

Χτες, η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή επανέλαβε ότι όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εργαστηριακά τεστ με δική τους ευθύνη δύο φορές τη βδομάδα. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές άνω των 12 ετών, θα κάνουν αυτοδιαγνωστικό τεστ. Οπως σημείωσε, οι συγκεκριμένες αποφάσεις και άλλες οδηγίες για τις μάσκες, για τον αερισμό, προαυλισμό, το πώς θα προσέρχονται στα σχολεία, τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες, θα αποφασιστούν μετά από συνεννόηση με τους ειδικούς εντός της βδομάδας, με «στόχο του υπουργείου να είναι η διά ζώσης διδασκαλία».

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το ποσοστό των εκπαιδευτικών που δεν έχει εμβολιαστεί είναι 20% - 25%, ενώ σημείωσε πως «εκπαιδευτικοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης πρόσφατης ή εργαστηριακών τεστ δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εκπαιδευτικές εργασίες», δηλώνοντας πως η μέριμνα είναι να μη μείνει κανένα κενό.

«Οι αναπληρωτές που κάνουν τις δηλώσεις στην πλατφόρμα δηλώνουν και εάν θέλουν να είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε ό,τι αφορά 3μηνες συμβάσεις για κάλυψη κενών που δημιουργούνται λόγω COVID», ανέφερε μεταξύ άλλων, θυμίζοντας τη νέα μορφή ελαστικής απασχόλησης που εισήγαγε το υπουργείο με πρόσχημα την πανδημία και τώρα την παγιώνει.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να παρθεί πίσω η άδικη απόφαση για την πρακτική των μεταπτυχιακών

Να παρθεί πίσω η άδικη απόφαση της κυβέρνησης, που στρέφεται ενάντια στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ειδικής Αγωγής και της Σχολικής Ψυχολογίας, αυξάνοντας αιφνιδιαστικά τις ώρες της απλήρωτης πρακτικής τους άσκησης σε 500 και πετώντας τους ουσιαστικά εκτός πινάκων του υπουργείου για την επόμενη διετία, ζητά το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Το ΜΑΣ στην ανακοίνωσή του τονίζει:

«Η απόφαση αυτή ανατρέπει τον προγραμματισμό εκατοντάδων φοιτητών, στρέφεται ενάντια ιδιαίτερα σε όσους εργάζονται ή βρίσκονται στην περιφέρεια και αδυνατούν να βρουν δομές. Οδηγεί σε μεγάλη χρονική παράταση των σπουδών και επιπλέον οικονομική αιμορραγία τις οικογένειες των φοιτητών, πόσο μάλλον όταν υπάρχει ο κίνδυνος τα γενικά σχολεία να ανοιγοκλείνουν και τα ειδικά να μη δέχονται πρακτικάριους λόγω Covid, όπως συνέβη την περασμένη σχολική χρονιά.

Αντί να διευκολύνει τους φοιτητές εν μέσω πανδημίας να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιλέγει να θέσει επιπλέον εμπόδια και να τους στερήσει τη δυνατότητα να ενταχθούν έγκαιρα στους πίνακες του υπουργείου Παιδείας, άρα και το δικαίωμα να εργαστούν στην Εκπαίδευση την επόμενη διετία!

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στο ήδη δυσβάσταχτο κόστος που σηκώνουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές λόγω διδάκτρων και στο μαραθώνιο συλλογής προσόντων και σεμιναρίων, που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για μια θέση στην Εκπαίδευση, την ίδια ώρα που τα κενά και οι ανάγκες είναι τεράστιες».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν τις δράσεις των μεταπτυχιακών συναδέλφων τους, να πάψουν τα επιπλέον εμπόδια και καθυστερήσεις στις σπουδές, να υπάρξει αποζημίωση και πλήρης ασφάλιση των φοιτητών για την πρακτική άσκηση και κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

ΕΓ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
Ανάγκη για θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΑΕΙ

Την ανάγκη για θέσεις προσωπικού στα ΑΕΙ επισημαίνει με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), σημειώνοντας πως τα μεγάλα και δυσαναπλήρωτα κενά των ΑΕΙ σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό προσωπικό, που έχουν συσσωρευτεί, φτάνουν το 40% κατά την τελευταία δεκαετία. «Καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά χάνονται εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα, επισημαίνουμε ότι οι επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης, στην υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και τελικά στο επίπεδο των πτυχίων είναι πολύ σοβαρές», τονίζουν οι πανεπιστημιακοί.

Αφού αναφέρεται στους διορισμούς στην Ειδική και τη Γενική Αγωγή στις προηγούμενες βαθμίδες, η ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει ότι «στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν έχουν καλυφθεί ούτε τα μισά από τα συσσωρευμένα κενά» και προσθέτει ότι «τα κενά σε διδακτικό προσωπικό συνεχίζουν να αυξάνονται, αφού δεν έχουν δοθεί οι θέσεις που από την αρχή του έτους κάθε χρόνο πρέπει και μπορούν να αναπληρώνονται, ενώ σε αυτές θα προστεθούν και πλέον των 420 νέων αφυπηρετήσεων στις 31 Αυγούστου».

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά να ολοκληρωθεί άμεσα η κατανομή του συνόλου των θέσεων μελών ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν ή κενώθηκαν έως τις 31 Αυγούστου, να τηρείται η ετήσια αναπλήρωση θέσεων και να προγραμματιστεί η χορήγηση «νέων θέσεων μελών ΔΕΠ στην επόμενη τετραετία που να αναπληρώνουν τα συσσωρευμένα κενά σε προσωπικό (άνω των 3.000 θέσεων) και σε κάθε περίπτωση να δοθούν τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις μέσα στην επόμενη διετία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ