ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Μεταφορά στρατευμάτων προωθούν ΗΠΑ και ΟΗΕ

Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στη βάση στο Τζιμπουτί, για να είναι σε ετοιμότητα επέμβασης στο Νότιο Σουδάν
Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στη βάση στο Τζιμπουτί, για να είναι σε ετοιμότητα επέμβασης στο Νότιο Σουδάν
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Την επείγουσα ενίσχυση της αποστολής του ΟΗΕ στο πετρελαιοπαραγωγό Νότιο Σουδάν (UNMISS) με την επιπρόσθετη ανάπτυξη 5.500 κυανόκρανων στρατιωτών που θα προέλθουν από αποστολές των Ηνωμένων Εθνών σε ΛΔ Κονγκό, Λιβερία, Σουδάν, Ακτή Ελεφαντοστού και Λιβερία ζήτησε ο ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν, επικαλούμενος τη δραματική επιδείνωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και δυνάμεις στασιαστών του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ, οι οποίες μέσα σε μιάμιση βδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών εκατοντάδων αμάχων και τον εκτοπισμό 100.000 άλλων από τις εστίες τους.

Η πρόταση του Μπαν (στην οποία συμπεριλαμβάνεται το αίτημα για την αποστολή και εκατοντάδων αστυνομικών, επιθετικά ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη) αναμενόταν να εγκριθεί από το σύνολο του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ έκτακτη συνεδρίαση με κεντρικό ζήτημα την έκρυθμη κατάσταση στο Νότιο Σουδάν.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στην έδρα του οργανισμού στη Ν.Υόρκη υποστήριξε πως «διακυβεύεται το μέλλον του Ν. Σουδάν», καλώντας τον Νοτιοσουδανό Πρόεδρο Σάλβα Κιίρ και τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Ματσάρ να βρουν λύση στην κρίση μέσω πολιτικού διαλόγου «με πνεύμα συνεργασίας και συμφιλίωσης». Οι δηλώσεις της έγιναν μετά τις προχτεσινοβραδινές συναντήσεις που είχε ο Αμερικανός απεσταλμένος στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα Τζούμπα, Ντόναλντ Μπουθ, με αμφότερους τους Νοτιοσουδανούς ηγέτες, αλλά και με τους 11 ηγέτες αντιπολιτευόμενων κομμάτων που φυλακίστηκαν στις αρχές της περασμένης βδομάδας, εκτιμώντας πως υπάρχουν «καλές πιθανότητες» για μία μεταξύ τους συνάντηση. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ μεταφέρουν στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό από τη βάση τους στο Τζιμπουτί, με έως τώρα δικαιολογία την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών και βέβαια για να είναι σε ετοιμότητα για επέμβαση.

Στο Νότιο Σουδάν, λίγους μήνες μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από το βορρά τον Ιούλη του 2011, έχουν αναπτυχθεί περίπου 7.000 κυανόκρανοι, για τις ανάγκες μιας νέας χώρας που έχει το μέγεθος της Γαλλίας και αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα και δραματικές ελλείψεις σε υποδομές κάθε είδους.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό αρχηγείο

ΚΑΪΡΟ.--

Ισχυρότατη βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Μανσούρα της βόρειας Αιγύπτου τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες χτες προκάλεσε (σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ) το θάνατο 12 ανθρώπων (οι οκτώ αστυνομικοί) και τον τραυματισμό 134 άλλων και καταδικάστηκε αμέσως όχι μόνον από τον μεταβατικό πρωθυπουργό Χάζεμ αλ Μπεμπλάουι, αλλά και από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

«Η ενέργεια αυτή είναι άμεση επίθεση στην ενότητα του αιγυπτιακού λαού και ζητούμε τη διεξαγωγή έρευνας, ώστε να προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης», σημείωναν σε ανακοίνωσή τους οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», καταδικάζοντας τη βομβιστική επίθεση που έγινε αισθητή σε ακτίνα 20 χλμ(!). Ωστόσο, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, που επικαλείται το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, αυτό δε στάθηκε αρκετό για τη μεταβατική κυβέρνηση των στρατιωτικών που έχουν αναλάβει την εξουσία, ανατρέποντας τον περασμένο Ιούλη τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι. Ο πρωθυπουργός Μπεμπλάουι έσπευσε, χτες το πρωί, να χαρακτηρίσει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», «τρομοκρατική οργάνωση», γεγονός που αναμένεται να τροφοδοτήσει με νέα ένταση.

Εως χτες το μεσημέρι, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, που, ας σημειωθεί, εκδηλώθηκε μια μέρα αφότου εξτρεμιστική οργάνωση - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», (η «Ansar Beit al-Maqdis» ή «Πρωταθλητές της Ιερουσαλήμ») κάλεσε σε λιποταξία τους Αιγύπτιους στρατιώτες και αστυνομικούς, στο ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της Αιγύπτου... απειλώντας τους, σε αντίθετη περίπτωση με «θάνατο από τα χέρια των μουτζαχεντίν».

Επιπλέον, η επίθεση εκδηλώνεται μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του αιγυπτιακού στρατού, συνταγματάρχη Αχμέντ Αλι, πως από τις επιχειρήσεις έναντι ισλαμιστών «τρομοκρατών» στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες σκοτώθηκαν 184, 203 τραυματίστηκαν και πάνω από 830 συνελήφθησαν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ραγδαίες εξελίξεις και ανακατατάξεις

Ενταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και ανακατατάξεις στις συμμαχίες της τουρκικής πλουτοκρατίας καταγράφουν όσα κρύβονται πίσω από τις έρευνες στην υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία. Οι επιλογές της κυβέρνησης Ρ. Τ. Ερντογάν σε ζητήματα όπως οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράν φαίνεται να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε ιμπεριαλιστικά κράτη που έχουν διαφορετικά σχέδια (βλ. ΗΠΑ) και ίσως αναζητούν πλέον νέους υποστηρικτές, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Μια σειρά από στοιχεία επιβεβαιώνουν τα «σύννεφα» στις σχέσεις Ρ. Τ. Ερντογάν - ΗΠΑ: Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα οργάνωνε συναντήσεις με Ευρωπαίους πρέσβεις για να τους πει «θέλαμε να διακόψουν τις συναλλαγές με το Ιράν. Δε μας άκουσαν και τώρα βλέπετε την πτώση μιας αυτοκρατορίας». Ο ισλαμιστής ιμάμης και επιχειρηματίας Φ. Γκιουλέν και το λεγόμενο κίνημα του «Χιζμέτ» έμμεσα κατηγόρησε τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι καλύπτει «κλέφτες». Η καλά διαρθρωμένη οργάνωση έχει διασυνδέσεις όχι μόνο με τη μυστική αστυνομία και τις δικαστικές αρχές αλλά και με την Ενωση Τούρκων επιχειρηματιών και βιομηχάνων TUKSON, ενώ ελέγχει τη μεγάλης κυκλοφορίας «Ζαμάν». Ο Γκιουλέν ζει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και κατά πολλούς θεωρείται ότι υποκίνησε τις έρευνες. Οπως ανακοινώθηκε χτες ως απάντηση, η κυβέρνηση αποφάσισε από τη Δευτέρα, οι τουρκικές αερογραμμές να μη διαθέτουν στους επιβάτες τους τη «Ζαμάν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προχτές, η τράπεζα Halkbank ανακοίνωσε ότι όλες οι συναλλαγές με το Ιράν ήταν νόμιμες (ο επικεφαλής της τράπεζας είναι ανάμεσα σε όσους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες). Οπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ, η Τουρκία είχε αγοράσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ιράν, μέσω ενός συστήματος, με βάση το οποίο οι Ιρανοί εξαγωγείς πληρώνονταν σε λογαριασμούς που διατηρούσαν στη Halkbank σε τουρκικές λίρες και χρησιμοποιούσαν αυτά τα χρήματα, για να αγοράσουν χρυσό που το Ιράν μπορούσε εύκολα να εισαγάγει ή να πουλήσει για ξένο συνάλλαγμα. Η Halkbank διαχειριζόταν επίσης ένα τμήμα των συναλλαγών της Ινδίας που επίσης προμηθευόταν πετρέλαιο από το Ιράν.

Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αγοράσει σύστημα αεράμυνας όχι από τις ΗΠΑ, όπως έκανε εδώ και χρόνια, αλλά από την κινεζική China Presicion Machinery Export - Import που οι ΗΠΑ κατηγορούν για δοσοληψίες με Ιράν - Συρία - Β. Κορέα.

Από τη μεριά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν συνεχίζει να υψώνει τους τόνους, εμμένοντας στην «εκκαθάριση» δικαστικών και αστυνομικών αξιωματούχων που βρίσκονται πίσω από τις έρευνες, τις οποίες ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «βρώμικο παιχνίδι» σε βάρος της κυβέρνησής του.

Εκανε λόγο για «προβοκάτσιες από πρεσβευτές», συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να σας κρατήσουμε». Ενώ οι προσαγωγές υποστηρικτών και ανθρώπων της κυβέρνησής του είχαν φτάσει τις 80 και οι προφυλακίσεις τις 24, ο Ερντογάν φέρεται να έχει μεσολαβήσει για την αποπομπή ή δυσμενή μετάθεση 100 αξιωματούχων με βασική κατηγορία την κατάχρηση εξουσίας, εννοώντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών. Προωθήθηκαν αλλαγές στη δικαστική αστυνομία, ώστε οι αστυνομικοί, που συμμετέχουν σε μυστική εισαγγελική έρευνα, να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ πριν τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που έκανε την έρευνα. Απαγορεύτηκε η είσοδος των δημοσιογράφων στα αστυνομικά τμήματα. Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και αντλίες νερού, για να απωθηθούν διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησής του. Τα σενάρια δεν αποκλείουν από μέρα σε μέρα να γίνει ανασχηματισμός.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας όχι μόνο δεν πρέπει να δεχτούν να διαλέξουν πλευρά σε αυτήν την ενδοαστική αντιπαράθεση, αλλά πρέπει να οργανώσουν την ταξική πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές τους για τη δική τους εξουσία.

Πρώτα εκμετάλλευση... μετά αποζημίωση

Η είδηση από το Μπανγκλαντές «κολλάει» με τη δήθεν ατμόσφαιρα της συμφιλίωσης ελέω Χριστουγέννων: Ενα χρόνο μετά την κατάρρευση του κτιρίου «Ράνα Πλάζα» στα περίχωρα της Ντάκα, που έγινε ο τάφος για πάνω από 1.100 εργάτες και εργάτριες, δημιουργήθηκε ταμείο αποζημίωσης για όσους τραυματίστηκαν και όσους έχασαν τους δικούς τους. Στο ταμείο έσπευσαν να συνεισφέρουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η «El Corte Ingles», η βρετανική «Bonmarche», η καναδέζικη «Loblaw» και η «Primark» που έχει έδρα το Δουβλίνο.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα άθλια μεροκάματα και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στα «χάρτινα κτίρια» συνεχίζουν να είναι κανόνας για χιλιάδες εργάτες, εντός και εκτός Μπανγκλαντές, ακριβώς επειδή αυτό απαιτεί η κερδοφορία των πολυεθνικών. Αυτές τις νομοτέλειες της εκμετάλλευσης, που δείχνουν και ποιον πρέπει να «σημαδεύει» η οργή των εργατών, είναι που τα μονοπώλια πασχίζουν να κρύψουν. Τα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα κεφαλαίου - εργατών. Το ότι για να σωθούν οι εργάτες πρέπει να χάσει το κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ