ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Αγγιξε τα 94 δισ. ευρώ!

Για πρώτη φορά έφτασε στο 47% του ΑΕΠ της χώρας

Αυξάνονται και πληθύνονται τα δάνεια των νοικοκυριών στις τράπεζες, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αντισταθούν στην υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου - που προκαλούν οι πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας - με την προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος Ιούλη 2007, τα ανεξόφλητα δάνεια (στεγαστικά και καταναλωτικά) των νοικοκυριών στις τράπεζες, ξεπέρασαν τα 93,9 δισ. ευρώ, από 76,6 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλη του 2006. Δηλαδή, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο τα δάνεια των νοικοκυριών στις τράπεζες, αυξήθηκαν κατά 17,3 δισ. ευρώ, ή 22,7%, συμβάλλοντας έτσι στη διόγκωση των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση είναι ταυτόσημο με την αύξηση των τραπεζικών κερδών και υπερκερδών!

Η ξέφρενη άνοδος του δανεισμού των νοικοκυριών, που τροφοδοτείται από τη συνεχιζόμενη πολιτική σύνθλιψης των λαϊκών εισοδημάτων, αποδεικνύεται ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τους τραπεζίτες. Αδιάψευστος μάρτυρας τα κέρδη των τραπεζών, που συνεχίζουν να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό, όπως βεβαιώνουν και οι ισολογισμοί για το πρώτο εξάμηνο του 2006 (αύξηση πάνω από 30%).

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, προκύπτει ότι στο τέλος Ιούλη του 2007, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των:

  • στεγαστικών δανείων - συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων - έφτασε στο ποσό των 64.380,3 εκατ. ευρώ, από 52.002,6 εκατ. ευρώ τον Ιούλη του 2006, καταγράφοντας αύξηση κατά 12.377 εκατ. ευρώ ή 23,8%
  • καταναλωτικών δανείων - μαζί με τις τιτλοποιήσεις - σκαρφάλωσε στα 29.541,6 εκατ. ευρώ, από 24.571,9 εκατ. ευρώ τον Ιούλη του 2006. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 4.967,7 εκατ. ευρώ ή 20,2%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, για πρώτη φορά τα δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών έφτασαν ήδη το 47% του ΑΕΠ της χώρας.

Από τα ίδια στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, προκύπτει ότι το συνολικό χρέος στις τράπεζες (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) συμπεριλαμβανομένων και των τιτλοποιήσεων στο τέλος Ιούλη 2007 έφθασε στο ποσό των 200 δισ. ευρώ.

ΟΤΕ - COSMOTE
Κοινό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης

Τον εαυτό του διόρισε επικεφαλής στην COSMOTE ο Π. Βουρλούμης

Να αποσυνδέσει τις διοικητικές ανακατατάξεις από τις ραγδαίες διεργασίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΤΕ, επιχειρεί η ηγεσία του Οργανισμού.

Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΟΤΕ χαρακτηρίζει «τελείως αβάσιμα, που στερούνται σοβαρότητας», τα δημοσιεύματα που συνδέουν την παύση του διευθύνοντα συμβούλου της COSMOTE Ε. Μαρτιγόπουλου με την ισχυροποίηση της ΜΑΡΦΙΝ στη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ (κατέχει το 10,8% των μετοχών). Ωστόσο, στην πρώτη ανακοίνωση - προαναγγελία ουσιαστικά της ...παραίτησης Μαρτιγόπουλου, η διοίκηση του ΟΤΕ έκανε λόγο για «διαφωνία σε θέματα στρατηγικής».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που προωθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης είναι ο πλήρης έλεγχος της θυγατρικής, με την ανάκτηση και του υπόλοιπου 33% των μετοχών της COSMOTE (σήμερα ο ΟΤΕ κατέχει το 67%). Οπως είναι αυτονόητο, η προοπτική αυτή δίνει υπεραξία στον όμιλο του ΟΤΕ και κατά συνέπεια καθιστά ακόμα πιο ελκυστική την προσέλευση του «στρατηγικού εταίρου», που αναζητά η κυβέρνηση για τον όμιλο του ΟΤΕ. Από την πλευρά του και για ευνόητους λόγους, ο Ε. Μαρτιγόπουλος είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στην προοπτική συγχώνευσης ΟΤΕ - COSMOTE.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η συγχώνευση OTE - COSMOTE θα μπορούσε να αυξήσει κατά 15% τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΤΕ αν γίνει η εξαγορά των μετοχών με μετρητά και κατά 5% αν γίνει με μετοχές. Η συμφωνία - υποστηρίζουν - θα είναι ευκολότερη αν γίνει με μετοχές, καθώς ο ΟΤΕ ελέγχει το 67% της θυγατρικής και μπορεί να κάνει τη συγχώνευση υποχρεωτική. Με άλλους υπολογισμούς, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η συγχώνευση θα μπορούσε να προσθέσει 9% στα κέρδη του ΟΤΕ το 2009, ενώ πιθανολογούν ότι την επίσπευση των διεργασιών προκάλεσε ο όμιλος της ΜΑΡΦΙΝ, ο οποίος σήμερα κατέχει το 10,8% των μετοχών του ΟΤΕ και, όπως εκτιμάται, έχει στόχο την πλήρη άλωση του Οργανισμού.

Στο μεταξύ, ο Π. Βουρλούμης, στη θέση του Ε. Μαρτιγόπουλου, διόρισε τον ...εαυτό του, με την επίκληση ότι «το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι συνεχείς εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και κυρίως η επερχόμενη σύγκλιση υπαγορεύουν στον όμιλο του ΟΤΕ ενιαία στρατηγική». Αναπληρωτής του Π. Βουρλούμη ορίστηκε ο Μ. Τσαμάζ, ο οποίος από τον Απρίλη του 2006 ήταν διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής OTEGlobe.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Καλπάζει με 3 δισ. το μήνα!

Στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2007, το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε τα 21 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 16,7% ή 3 δισ. ευρώ, συγκριτικά με το περσινό 7μηνο

Σε ύψη ρεκόρ, διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, καθώς μήνα με το μήνα διευρύνεται το άνοιγμα από τις κάθε είδους εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό σε βάρος της χώρας μας. Αποκαλυπτικά από αυτή την άποψη είναι τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2007 το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 21.134,7 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα το έλλειμμα είχε κλείσει στα 18.110,4 εκατ. ευρώ, προκύπτει μια αύξηση κατά 16,7% ή πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Μια απλή διαίρεση, μας πληροφορεί ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 3 δισ. ευρώ το μήνα. Αν συνεχιστεί να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό και τους υπόλοιπους 5 μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, τότε το εμπορικό έλλειμμα για ολόκληρο το 2007 θα ξεπεράσει τα 36 δισ. ευρώ, ποσό που θα αποτελεί νέο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2007, η συνολική αξία των:

  • Εξαγωγών - αποστολών ανήλθε στο ποσό των 9.886,7 εκατ. ευρώ, έναντι 9.498,6 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2006, παρουσιάζοντας αύξηση 4,1%.
  • Εισαγωγών - αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 31.021,4 εκατ. ευρώ, έναντι 27.609,5 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2006, παρουσιάζοντας αύξηση 12,4%.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς πως η ραγδαία επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης των χρημάτων για τις εισαγωγές ξένων εμπορευμάτων είναι ...υπερτριπλάσιο του ποσοστού αύξησης των εισπράξεων από τις εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων. Η ανεξέλεγκτη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος δεν αποτελεί κεραυνό σε ξάστερο ουρανό. Είναι καρπός των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες σε «γαλάζια» ή «πράσινη» παραλλαγή, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα εξουσίας δικαιολογούσαν - και συνεχίζουν να δικαιολογούν - τις πολιτικές ποικιλόμορφης πριμοδότησης των βιομηχάνων, των εξαγωγέων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή με χρήματα του εργαζόμενου ελληνικού λαού), ως «μονόδρομο» και «αναγκαίο κακό». Μέσα από αυτές τις πολιτικές, έλεγαν οι θιασώτες του «ευρωμονόδρομου», θα ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα», με συνέπεια την αύξηση της απασχόλησης, των εξαγωγών και, άρα, τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Η συνεχής και στην ουσία ξέφρενη αύξηση των εισαγωγών και του εμπορικού ελλείμματος, όμως, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Τα επίσημα στοιχεία βεβαιώνουν ότι το μόνο αποτέλεσμα που είχαν οι συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών και του κεφαλαίου, που εφάρμοσαν με τον ίδιο ζήλο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ήταν η υπονόμευση της παραγωγικής βάσης της χώρας, καθώς οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιοποίησαν τα πλουσιοπάροχα κίνητρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, για την αύξηση των κερδών τους και τον προσωπικό τους πλουτισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ