ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΗΠΑ
Προβλέπονται έκρηξη ανεργίας και μεγάλη ύφεση

Από πρόσφατη διαμαρτυρία υγειονομικών στη Νέα Υόρκη

Copyright 2020 The Associated

Από πρόσφατη διαμαρτυρία υγειονομικών στη Νέα Υόρκη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι δυσμενείς επιπτώσεις από την παράλυση μεγάλου μέρους της οικονομικής ζωής στις ΗΠΑ προκαλούν «σοκ ιστορικών διαστάσεων», εκτιμά ο Κέβιν Χάσετ, σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC προέβλεψε, μεταξύ άλλων, «εκτόξευση της ανεργίας τουλάχιστον στο 16% ή και παραπάνω, δηλαδή περισσότερη και από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930 (!)» και πρόσθεσε: «Nομίζω πως το επόμενο δίμηνο τα πράγματα θα μοιάζουν φριχτά... Θα χρειαστούν μεγάλες, μελετημένες πολιτικές για να ξεπεραστεί η κρίση και ο κόσμος να γίνει αισιόδοξος ξανά». Τόνισε ότι μέχρι τα μέσα Μάη οι αρμόδιες υπηρεσίες και σύμβουλοι στον Λευκό Οίκο θα καταρτίσουν 5 - 6 προτάσεις που θα υποβληθούν στο Κογκρέσο «για την αντιμετώπιση της οικονομικής σφαγής».

Οπως καταγράφεται σε πληθώρα ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, ήδη 26,5 εκατομμύρια Αμερικανοί μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν υποβάλει για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, ενώ οι πωλήσεις λιανικής, η οικοδομή και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν καταρρεύσει. Στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης, Αντριου Κουόμο, βλέποντας για πρώτη φορά μετά από καιρό μικρή μείωση στον αριθμό των θανάτων από την πανδημία, δεν απέκλεισε να επιτραπούν οι εργασίες στον οικοδομικό κλάδο μετά τις 15 Μάη και τη σταδιακή άρση κάποιων μέτρων καραντίνας. Πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου, Ντέμπορα Μπιρξ, η οποία εκτίμησε ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστούν όλο το καλοκαίρι. Το Σαββατοκύριακο πάντως οι παραλίες της Νότιας Καλιφόρνιας γέμισαν από κόσμο, καθώς η θερμοκρασία έφθασε τους 34 βαθμούς Κελσίου και οι περισσότεροι αγνόησαν τις οδηγίες να μείνουν σπίτι. Οι αντικειμενικές δυσκολίες στην οικονομία, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, οδηγούν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές Πολιτείες.

Αυτό που δεν σταματά είναι ο σάλος διεθνώς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί πιθανής καταπολέμησης της πανδημίας ...με ενέσεις αντισηπτικών και χλωριούχων σκευασμάτων ή έκθεση σε υπεριώδεις ακτινοβολίες! Μετά το θόρυβο, ο Τραμπ ακύρωσε το Σαββατοκύριακο την εμφάνισή του σε συνεντεύξεις Τύπου, κατηγορώντας τα ΜΜΕ για «ψευδείς ειδήσεις», ενώ ο ίδιος «βομβάρδιζε» με ποικίλα μηνύματα μέσω Twitter.

Παράλληλα, μεγάλα μονοπώλια απειλούν με καταιγίδα απολύσεων. Ενδεικτικά, η αεροναυπηγική βιομηχανία «Boeing» προανήγγειλε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, επικαλούμενη οικονομικές ζημιές λόγω των μέτρων για την πανδημία. Οι πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρουν σχέδια για απόλυση ακόμα και του 10% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, η οποία το Σαββατοκύριακο ακύρωσε συμφωνία ύψους 4,2 δισ. δολαρίων για κοινοπραξία με τη βραζιλιάνικη «Embraer» με στόχο την κατασκευή νέου επιβατικού αεροσκάφους. Η ακύρωση της συμφωνίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βραζιλιάνικης αεροναυπηγικής εταιρείας, που χαρακτήρισε την εξέλιξη «εσφαλμένη», προειδοποιώντας ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο. Σε κάθε περίπτωση, η είδηση προκάλεσε νέα πτώση της τιμής των μετοχών των δύο εταιρειών - 6,4% για την «Βoeing» και 13% για την «Embraer».

Συνεχίζονται την ίδια ώρα τα ρεπορτάζ αμερικανικών εφημερίδων για τη διασπάθιση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πακέτο ενίσχυσης που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο. Οπως αναδεικνύεται, το μεγαλύτερο μέρος των 349 δισ. του προγράμματος, αντί να δοθούν ως βοήθεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατευθύνθηκαν υπό μορφή θαλασσοδανείων σε τεράστια μονοπώλια για εξαγορά άλλων επιχειρήσεων, παχυλούς μισθούς διευθυνόντων συμβούλων και ενοίκια πολυτελών γραφείων...

ΓΑΛΛΙΑ
Εργοδοτικοί εκβιασμοί για να γίνουν οι εργαζόμενοι εντελώς «λάστιχο»

Χαρακτηριστικές οι καταγγελίες για μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εδαφος για την «επόμενη μέρα» στρώνουν οι μεγαλοεργοδότες στη Γαλλία, αφού πρώτα αξιοποίησαν στο έπακρο το καθεστώς της «μερικής ανεργίας», με το οποίο η κυβέρνηση (δηλαδή, οι φορολογούμενοι) επιδότησε εκατοντάδες χιλιάδες μισθούς «ανακουφίζοντας» τα ταμεία των μονοπωλίων. Τώρα οι μεγαλοεπιχειρηματίες εκβιάζουν τους εργαζόμενους για να δεχτούν όρους εργασίας ακόμα περισσότερο προσαρμοσμένους στις ανάγκες της δικής τους κερδοφορίας.

Είναι ενδεικτική η κατάσταση στην εταιρεία ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου «Fnac Darty», όπου οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως η εργοδοσία θα καταβάλλει πλήρως τους μισθούς μόνο αν δεχτούν «προσαρμογή του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τα μέτρα περιορισμού, τους επόμενους 12 μήνες». Σύμφωνα με ρεπορτάζ ΜΜΕ που επικαλούνται εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας, η συμφωνία επιδιώκει να εισαγάγει μεταξύ άλλων βδομάδες με ώρες δουλειές από 25 μέχρι και 43, ανάλογα με την «κίνηση», δηλαδή το πώς εξυπηρετεί τα έσοδα της εταιρείας. Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία τείνει επίσης να «στερήσει τους υπαλλήλους από αμειβόμενες ημέρες διακοπών», τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν όμιλο από τους πρώτους που επωφελήθηκαν από τους νέους όρους δανειοδότησης που κατοχύρωσε η κυβέρνηση, με κρατική εγγύηση μέχρι και 70%.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων όλων των κλάδων και συνολικά τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μαθητές από 11 έως 18 ετών, κάτι που σε μικρότερες ηλικίες εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την τηλεργασία και μετά την πανδημία

Ενώ οι επίσημα άνεργοι αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 3 εκατομμύρια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νομοσχέδιο που θα δίνει στους εργαζόμενους το ...«δικαίωμα» να εργάζονται από το σπίτι τους ακόμη και όταν τερματιστεί η κρίση του νέου κορονοϊού, προετοιμάζει ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία, σύμφωνα με συνέντευξη του σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργού Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ, στη «Bild am Sonntag».

Υποτίθεται ότι το μέτρο θα ισχύει για «όποιον θέλει» και φυσικά «εφόσον η εργασία του το επιτρέπει», ωστόσο είναι φανερό ότι η απόφαση θα ανήκει αποκλειστικά στην εργοδοσία ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εξάλλου, η τηλεργασία προωθείται στη Γερμανία εδώ και χρόνια και - ιδιαίτερα - οι σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικοί εταίροι είχαν αναφερθεί επανειλημμένα στα «οφέλη» της (μείωση μη μισθολογικού και λειτουργικού κόστους, περικοπές σε κοινωνικές παροχές), παρουσιάζοντάς την ως μια νέα μορφή εργασίας στην ψηφιακή εποχή.

Με τα σχολεία κλειστά και με πολλές εταιρείες να εφαρμόζουν την τηλεργασία εν μέσω πανδημίας, εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί στο 25% περίπου (από 12% συνήθως) το ποσοστό όσων εργάζονται από το σπίτι. Ο Χάιλ είπε ότι θα παρουσιάσει αυτό το νομοσχέδιο φέτος, ώστε να καταστεί νόμος του κράτους η τηλεργασία, είτε συνεχώς είτε για μία ή δύο μέρες τη βδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς - επίσης από το SPD - δήλωσε στην ίδια εφημερίδα: «Οι προηγούμενες βδομάδες έδειξαν πόσο εφικτή είναι η εργασία από το σπίτι. Είναι ένα πραγματικό επίτευγμα που δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε».

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ, είπε ότι η τηλεργασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο εφόσον η κυβέρνηση εγγυηθεί το γρήγορο ίντερνετ για όλους και να «διέπεται από κανόνες».

Στο μεταξύ, οι επίσημα άνεργοι στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 520.000 και ξεπερνώντας τα 3 εκατ. φέτος, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το ινστιτούτο IAB που διενεργεί έρευνες για την αγορά εργασίας. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι αναμένει το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 8,4% το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ο κυνισμός του κεφαλαίου

Το ότι το καπιταλιστικό κέρδος είναι το βασικό κριτήριο για κάθε αστική κυβέρνηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας επιβεβαιώνεται καθημερινά, ανεξάρτητα από τη διαφορετική φρασεολογία που χρησιμοποιείται. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν μπορούσε πιο κυνικά να εκφράσει αυτήν την αλήθεια. Ιδού τι είπε σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα: «Οταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι κάποτε θα πεθάνουμε...», και παρακάτω: «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις. Αν κλείσουμε τα πάντα για δύο χρόνια, οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές». Επί της ουσίας, λέει ...ας πεθάνουν κάποιοι και ειδικά ηλικιωμένοι, προκειμένου να επιβιώσει το σύστημα εκμετάλλευσης που υπερασπίζεται. Το κεφάλαιο μπορεί να χρειάζεται τους εργαζόμενους γιατί αυτοί παράγουν τα πάντα, αλλά οι εργαζόμενοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν στην πάλη για τη δική τους εξουσία ότι μπορούν και χωρίς κεφαλαιοκράτες. Και αυτό είναι που τρέμουν ο Σόιμπλε και κάθε υπηρέτης του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ