ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωντανή η μνήμη της

Ενας χρόνος συμπληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη (2/8) από το θάνατο της Λίντα Αλμα - Κατράκη, της διακεκριμένης χορεύτριας και αφοσιωμένης συντρόφισσας του Μάνου Κατράκη. Αύριο, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Α` Νεκροταφείο, οι συγγενείς της μεγάλης κυρίας του χορού και αγωνίστριας, θα τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση, στον κοινό τάφο με τον αγαπημένο σύντροφό της Μ. Κατράκη.

Η Λίντα Αλμα ήταν πολύ σεμνή, παρά τη μεγάλη διεθνή καριέρα της. Ξεκίνησε από πολύ μικρή το χορό καθώς η μητέρα της, βλέποντας την αγάπη που έτρεφε για το χορό, την έγραψε, στα οκτώ της χρόνια, σε μια σχολή. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας, που είχε χάσει την πατρική φροντίδα (ο πατέρας της πέθανε όταν ήταν πολύ μικρή), η Λ. Αλμα κατάφερε να σπουδάσει, χάρη στις ακούραστες προσπάθειες της μητέρας της. Στη Γαλλία ήταν από τις πρώτες μαθήτριες της Μπροβρεζένσκα, ενώ στην Αμερική έκανε χορό με τον Κίβιτον, ένα σπουδαίο δάσκαλο. Το 1943 γνωρίστηκε με τον Γιάννη Φλερύ, με τον οποίο χόρεψε στη σκηνή για σχεδόν 30 χρόνια. Το 1946 η Λ. Αλμα και ο Γ. Φλερύ έφυγαν από την Ελλάδα και μετά από πρόταση της Εντίθ Πιαφ συμμετείχαν σε παραστάσεις της, στο «Ετουάλ», στο Παρίσι και αργότερα σε μεγάλα θέατρα του κόσμου. Το 1955 η Λ. Αλμα επέστρεψε στην Ελλάδα, γιατί ήταν η μητέρα της άρρωστη. Ηρθε για λίγο, γιατί μετά ακολουθούσαν πολλά συμβόλαια και πολύ σημαντικά. Ομως γνώρισε τον Μ. Κατράκη και δεν ξανάφυγε ποτέ. Με τον Γ. Φλερύ συνέχισαν πλέον στην Ελλάδα τις εμφανίσεις με μεγάλη πάντα επιτυχία. Εκτός από το θέατρο και τα κέντρα, το δίδυμο Φλερύ - Αλμα συμμετείχε και σε αρκετές ταινίες. Στο θέατρο η Λίντα Αλμα δούλεψε μέχρι το 1979, χρονιά που παντρεύτηκε με τον Μ. Κατράκη. Η Λίντα Αλμα έφυγε πικραμένη, με ανεκπλήρωτο ένα μεγάλο όνειρο ζωής: Την ίδρυση του Μουσείου Μάνου Κατράκη, που αν και έχουν περάσει δεκαέξι σχεδόν χρόνια από το θάνατό του, ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Εικαστικές «Εμμονές» και... Ονειρα

Δημιουργία του Θ. Πανταλέωντα
Δημιουργία του Θ. Πανταλέωντα
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι εικαστικές παρουσιάσεις του Θ. Μανωλίδη και της Ρ. Ηλιού στη Σύρο, δύο νέες σημαντικές εκθέσεις εγκαινιάζονται στις αρχές Αυγούστου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και στην αίθουσα τέχνης «Ερμούπολης». Στη μεγάλη σειρά εκθέσεων των Ερμουπολείων 2000 που το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ερμούπολης οργανώνει σε συνεργασία με τον εικαστικό σύμβουλο και συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, εγκαινιάζεται στις 4/8 έκθεση ζωγραφικής του Σωτήρη Σόρογκα. Θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά έργα του καταξιωμένου νεοέλληνα ζωγράφου, κάτω από το γενικό τίτλο «Εμμονές».

Οπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Κ. Ιωαννίδης : «Ο Σ. Σόρογκας μέσα από τη ζωγραφική του δραστηριοποιεί την παρατηρητικότητα και τη μνήμη μας. Η γραφή του είναι λιτή, λακωνική και περιεκτική, έχοντας εξοστρακίσει τα χρώματα, εν ονόματι της λειτουργίας του φυσικού και ευαίσθητου φωτός. Ο ζωγράφος υπαινίσσεται τον κόσμο του ελάχιστου, του λησμονημένου, του περιθωριοποιημένου αποσπάσματος της καθημερινότητας, το οποίο παρουσιάζεται διφορούμενα ως προς αυτά που υποδεικνύει».

«Πέτρες, γωνίες σκιερές με αγκάθια που φυτρώνουν στη στέρεα γη, πηγάδια με μαύρα νερά, φθαρμένα αγάλματα και σκουριές, κάτω από τους ήλιους του μεσονυχτιού, παρουσιάζουν "τοπία" μετέωρα στο χρόνο. Οι μορφές του εμφανίζονται ως εικαστικά αινίγματα, διεγείροντας το στοχασμό του θεατή».

Η δεύτερη έκθεση εγκαινιάζεται στις 5 Αυγούστου και περιλαμβάνει ζωγραφικές δημιουργίες ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες υπερρεαλιστές, του Θόδωρου Πανταλέωντα. Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο τεχνοκριτικός Χ. Καμπουρίδης: «Στους πίνακες αντικρίζουμε μια γυναικεία φιγούρα που ενατενίζει μακριά, ήσυχα τοπία στο βάθος, παράδοξα πτηνά, μικροαντικείμενα, γνωστά και άγνωστα, έναν κόσμο από άλλες εποχές. Ολα είναι ζωγραφισμένα με εξαιρετική λεπτομέρεια, μοιάζουν αληθινά. Κάθε πίνακας είναι σαν μια σταματημένη εικόνα από ένα όνειρο, συναρπαστικό, έντονα βιωμένο, αναπόφευκτο ως ανάμνηση και ως μέλλον, ιερό.... Σταματημένος χρόνος της φαντασίας ο οποίος καθορίζει την πραγματικότητα. Στους πίνακες του σημαντικού αυτού ζωγράφου η καλλιτεχνική μούσα παραμένει άπιαστη, ιδανική, καθοδηγητική εκτός του κόσμου τούτου. Οι συνθέσεις του Πανταλέωντα αποτελούν έτσι μια εξατομικευμένη εκδοχή για το πώς η ελληνική υπερρεαλιστική ζωγραφική ζει και αναπνέει στα μεταμοντέρνα χρόνια. Για το πώς προσεγγίζει και ανασυντάσσει την ιστορία της ζωγραφικής». Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 4 Σεπτέμβρη.

Εργο του Σ. Σόρογκα
Εργο του Σ. Σόρογκα
Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου

Με θέατρο και μουσική, συνεχίζεται το «43ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου», που φιλοξενείται έως τις 6 Σεπτέμβρη στο αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Σήμερα, το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» θα παρουσιάσει την ιστορική τραγωδία «Εδουάρδος Β», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζα, σκηνικό Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ, μουσική Αριστείδη Μυταρά, χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Λιγνάδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κ.ά. Ακολουθεί (5/8) ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ. Μετάφραση Γιάννης Βαρβέρης, σκηνοθεσία Διαγόρας Χρονόπουλος, σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Πάτσας, μουσική Δημήτρης Παπαδημητρίου και χορογραφίες Κωνσταντίνος Ρήγος. Ερμηνεύουν: Τάσος Περζικιανίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Εύη Γαβριηλίδη, Θέμη Μάνεση κ.ά. Στις 6/8 (στο Ακόντισμα) θα παρουσιαστεί «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη» σε διασκευή Ροζίτας Σώκου και σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου.

Στις 11/8 θα παρουσιαστούν οι αριστοφανικές « Εκκλησιάζουσες » από τη «Θεατρική Διαδρομή»,σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου,μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου,σκηνικά -κοστούμια Απόστολου Βέττα,μουσική Βασίλη Δημητρίου και χορογραφία Δημήτρη Καμινάρη.Ερμηνεύουν :Γιώργος Μιχαλακόπουλος ,Μίρκα Παπακωνσταντίνου ,Γιάννης Μποσταντζόγλου ,Χρίστος Ευθυμίουκ.ά. Ακολουθεί ( 12/8, στο Ακόντισμα) συναυλία του Κώστα Χατζή, ενώ από 17 έως 20/8 το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θα παρουσιάσει το έργο «Λα Μοσκέτα», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, σκηνικά - κοστούμια Λ. Καρδαρά, μουσική Γ. Βασκαρίδη. Παίζουν: Λ. Κομνηνός, Χρ. Μωραΐτης, Β. Τζοτζοπούλου, Δ. Παπάζογλου, Ν. Γκεσούλης. Στις 21/8 ο Θίασος «Θεώρηση» θα παρουσιάσει το έργο «Η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» σε σκηνοθεσία Γ. Χατζηδάκη, σκηνικά Ερσης Δρίνη και κοστούμια Γ. Χατζηγιάννη. Ακολουθεί (28/8) αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη με τους Αντώνη Καλογιάννη, Σοφία Μιχαηλίδου, Βάλια Βρεττού. Στις 31/8 το παιδικό στέκι του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιάσει το ρώσικο λαϊκό παραμύθι «Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα», ενώ στις 2/9 το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τον «Οιδίποδα Τύραννο», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Β. Παπαβασιλείου, σκηνικά - κοστούμια Γ. Ζιάκα, μουσική Δ. Καμαρωτού και χορογραφία Β. Μπαρμπούση. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 6/9 (Δημοτικό Ωδείο Καβάλας) με τη «Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Νυρεμβέργης».

Θερινή Ακαδημία θεάτρου

Με ανοιχτή εκδήλωση στο υπαίθριο Αμφιθέατρο Μονοδενδρίου, στην Ηπειρο, ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες της πρώτης Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Θέατρο με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου, που συμπληρώνει 15 μέρες, Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες αξιοποίησαν τους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους της περιοχής για τις ανάγκες και αναζητήσεις των εργαστηρίων τους. Οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων της πρώτης εβδομάδας έγιναν στο αρχοντικό Πανταζέικο, ενώ οι: Ελένη Αρβελέρ, H. Kaplan, Guy Cools κ.ά. μίλησαν στο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο Θέατρο Μονοδενδρίου. Τη δεύτερη εβδομάδα πραγματοποίησαν εργαστήρια οι: Λ. Κονιόρδου, E. Hrvatin, G. Bozzolo κ.ά.

Και μαικήνες στο τιμόνι της Πολιτιστικής

Μπορεί να ονομάζεται Πολιτιστική Ολυμπιάδα, αλλά στο τιμόνι της εκτός από ανθρώπους που σχετίζονται με τον πολιτισμό βρίσκονται γνωστοί επιχειρηματίες και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες. Σύγχρονοι μαικήνες, πρόσωπα, που προμηνύουν πως το «προφίλ» της, κάθε άλλο παρά πολιτιστικό θα είναι μόνο. Χτες ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η σύνθεση του ΔΣ είναι η εξής: Μιχάλης Κακογιάννης - σκηνοθέτης (πρόεδρος), Ιωάννης Σαβαλάνος - πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αρτεμις Ζενέττου - διευθύντρια Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος - διευθυντής Διεύθυνσης Καλών Τεχνών, Τζούλια Δημακοπούλου - πρόεδρος Ιδιοκτητών Αιθουσών Τέχνης, Δημήτρης Μαραγκόπουλος - συνθέτης, Λουκάς Παπαδήμος - διοικητής Τράπεζας Ελλάδας, Δημήτρης Κουσελάς - πρόεδρος ΟΤΟΕ, Χρήστος Αγραπίδης - δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Κοκκίνης - πρώην βουλευτής, επιχειρηματίας, Μαριάννα Λάτση, Αγγελος Δεληβοριάς - διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Γιώργος Λούκος - διευθυντής του Μπαλέτου της Οπερας της Λυών, Σπύρος Σαγιάς - δικηγόρος, Λάζαρος Κολώνας - γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων.

Οσον αφορά στη σύνθεση της 5μελούς επιτροπής, που θα έχει την κύρια ευθύνη και θα προέρχεται από μέλη του ΔΣ, αυτή τελικώς δεν ανακοινώθηκε. Οπως επίσης και ποιος θα είναι ο μάνατζερ (εντεταλμένος σύμβουλος, κατά τον Θ. Πάγκαλο). Μια θέση - κλειδί, που φέρεται ότι θα καταλάβει άνθρωπος του Μεγάρου Μουσικής. Αποφάσεις για τα δύο αυτά θέματα θα ληφθούν στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Το οικονομικό πακέτο, πάντως, όπως είναι γνωστό ανέρχεται στα 35 δισ. δρχ, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται τα 15 δισ. για την προετοιμασία του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και το κόστος διοργάνωσης του Φεστιβάλ Νέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ