ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κάλεσμα Οτσαλάν για αφοπλισμό, αν προχωρήσει συμφωνία με την κυβέρνηση

Πιθανές γοργές εξελίξεις στο Κουρδικό, ενώ συνεχίζονται οι έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις

Κούρδοι του ΡΚΚ περιφρουρούν κηδεία μαχητών το 2013 στην πόλη Σιρνάκ κοντά στα ιρανικά σύνορα
Κούρδοι του ΡΚΚ περιφρουρούν κηδεία μαχητών το 2013 στην πόλη Σιρνάκ κοντά στα ιρανικά σύνορα
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ιστορικής σημασίας», χαρακτήρισαν τα τουρκικά ΜΜΕ την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν - για πρώτη φορά - το Σάββατο, εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης και των φιλοκουρδικών κομμάτων που μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις με το PKK, στην οποία διαβάστηκε κάλεσμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου την άνοιξη που θα κηρύξει αφοπλισμό. Οι δηλώσεις σηματοδότησαν την έναρξη επίσημων επαφών μεταξύ Αγκυρας και PKK, στις οποίες θα λειτουργήσει ως βάση κείμενο 10 σημείων, του οποίου την εφαρμογή η πλευρά Οτσαλάν θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα.

Από τη μεριά του φιλοκουρδικού κόμματος Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ο βουλευτής Σίρι Σουρεγιά Οντέρ υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «τόσο κοντά στην ειρήνη όσο ποτέ».

Τα παραπάνω δείχνουν ότι είναι πιθανές γοργές εξελίξεις στο «μέτωπο» του Κουρδικού. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK είχε δηλώσει το Νοέμβρη ότι θεωρεί πιθανή την υπογραφή συμφωνίας εντός 4 - 5 μηνών με την τουρκική κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο συνδέεται με τις ευρύτερες ανακατατάξεις που συντελούνται σε όλη τη Μέση Ανατολή, με την έντονη «εμπλοκή» του κουρδικού παράγοντα και στην υπόθεση της «αντιμετώπισης των τζιχαντιστών», και στις εξελίξεις μέσα στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ, καθώς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα μελετούν ολοφάνερα το χάρτη της περιοχής και αλλαγές που θα ευνοούσαν την προώθηση των σχεδιασμών τους για έλεγχο ενεργειακών /εμπορικών διαδρομών και πρώτων υλών.

Πάντως, ό,τι γίνει θα περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες των ενδοαστικών αντιθέσεων που θα συνεχιστούν έντονα μέσα στην Τουρκία, που συν τοις άλλοις σύντομα θα μπει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η καθαρά πολύ πιο επιφυλακτική στάση του συν-προεδρεύοντος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση του Σαββάτου δήλωσε στη «Χουριέτ» ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί «ψεύτικες προσδοκίες» και ότι δε θεωρεί ότι «το ΑKP θα κάνει βήματα εκδημοκρατισμού». Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα «10 σημεία» της ανακοίνωσης - υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «και εμείς είμαστε υπέρ της κατάθεσης των όπλων», αλλά «η αντίληψη που δημιουργήθηκε μέσω των δηλώσεων του Σαββάτου ότι το θέμα τώρα λύνεται είναι λάθος, για μας».

Την ίδια στιγμή, οι αντιθέσεις φαίνεται ότι διευρύνονται και στο εσωτερικό του AKP. Μετά τη «δυσαρέσκεια» του Ερντογάν για την παραίτηση του πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών MIT Χακαν Φιντάν, ο νυν πρόεδρος φέρεται τώρα να διαφωνεί και με χειρισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλί Μπαμπακάν, αρμόδιου για ζητήματα οικονομίας. «Αιχμή» αποτέλεσαν πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας που οδήγησαν σε μείωση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Αμυνας διέψευσε με χτεσινή του ανακοίνωση δημοσιεύματα που εμφανίζουν το PKK να διαθέτει οπλισμό που έχουν κατασκευαστεί στο κρατικό εργοστάσιο MKEK.

«ΛΙΓΚΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» ΙΤΑΛΙΑΣ
Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες

Οργάνωσε συγκέντρωση στη Ρώμη, ζητώντας «οι τράπεζες να μετρούν λιγότερο... οι πολίτες περισσότερο»

ΡΩΜΗ.--

Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό μαρτυρά η προσπάθεια του ακροδεξιού κόμματος «Λίγκα του Βορρά» να ενισχύσει την παρουσία του σε όλη την ιταλική επικράτεια (ενώ μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε συνθήματα με τοπικιστικό περιεχόμενο, π.χ. «κατά» της Ρώμης), όπως έδειξε και η διαδήλωση που οργάνωσε το Σάββατο στη Ρώμη, τώρα προβάλλονται συνθήματα κατά των μεταναστών, της ΕΕ και της κυβέρνησης Ρέντσι.

Παρεμβαίνοντας, ο ηγέτης της «Λίγκα» Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «ο Ρέντσι είναι ένας ανόητος υπηρέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επιβεβαιώνοντας ότι η πρόταση της «Λίγκα» δεν είναι παρά «εναλλακτική» προς όφελος των μονοπωλίων, ο Σαλβίνι αναφέρθηκε σε «μια διαφορετική Ευρώπη, όπου οι τράπεζες θα μετρούν λιγότερο, οι πολίτες και οι μικροί επιχειρηματίες θα μετρούν περισσότερο». Δηλαδή, και η «Λίγκα» καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορούν να υπάρξουν «καλοί» τραπεζίτες ή άλλοι επιχειρηματίες που θα «λογαριάζουν» περισσότερο τα δικαιώματα του λαού, όταν η αλήθεια είναι πως νομοτέλεια για να διατηρήσει το κεφάλαιο τη δύναμή του είναι το διαρκές τσάκισμα των λαϊκών - εργατικών δικαιωμάτων. «Θέλω να αλλάξω την Ιταλία. Θέλω η ιταλική οικονομία να μπορέσει να πάει ξανά μπροστά, κάτι που σήμερα εμποδίζουν οι Βρυξέλλες και οι τρελές πολιτικές της Ευρώπης (σ.σ. εννοώντας την ΕΕ)», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, αποτυπώνοντας τον «προβληματισμό» που αναπτύσσεται σε τμήματα των αστικών τάξεων σε διάφορες χώρες - μέλη της ΕΕ που, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης του «ευρωσκεπτικισμού» - ερευνούν διάφορες «εναλλακτικές» διεθνών συμμαχιών. Το ίδιο κάνει π.χ. και το «Εθνικό Μέτωπο» στη Γαλλία (του οποίου η ηγέτης έστειλε βίντεο - μήνυμα στη συγκέντρωση της «Λίγκα») καλώντας σε σύσφιξη σχέσεων της γαλλικής πλουτοκρατίας π.χ. με τη Ρωσία.

Η «Λίγκα» εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις με ενισχυμένα ποσοστά, μπροστά από τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρωτοστατήσει και στο συντονισμό των «ευρωσκεπτικιστών» στο Ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, αστικές πολιτικές δυνάμεις αξιοποιούν τη δράση της «Λίγκα», καλώντας τον ιταλικό λαό να ενώσει τη φωνή του γενικά κατά των φασιστικών δυνάμεων, γενίκευση που αντικειμενικά συμβάλλει στην αθώωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Ρέντσι.

Με αφορμή τη συγκέντρωση της «Λίγκα», συνδικάτα και «αριστερές» οργανώσεις διοργάνωσαν την Κυριακή «αντιδιαδήλωση» στη Ρώμη.

Νέο ρεκόρ ανεργίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (Istat) η ανεργία έφτασε τον περασμένο Γενάρη το 12,9%, ποσοστό που θεωρείται το υψηλότερο από το 1977, όταν άρχισαν και οι σχετικές στατιστικές καταγραφές στην Ιταλία.

Ειδικά στους νέους, άνεργοι συνεχίζουν να είναι σχεδόν 1 στους 2, αφού η ανεργία βρίσκεται στο 41,2%.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, που βρέθηκε χτες στο Βερολίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ansa», εισέπραξε τα εύσημα του Γερμανού ομολόγου του Γιοάκιμ Γκάουκ, αφού ο δεύτερος εμφανίστηκε «εντυπωσιασμένος» από την «ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις της ιταλικής κυβέρνησης». Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη διευκόλυνση των απολύσεων, τη διεύρυνση ελαστικών μορφών εργασίας κ.τ.λ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ανταλλαγή» δηλώσεων και έντονο παρασκήνιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενα έντονο παρασκήνιο, κάτι που συνοδεύει άλλωστε πάντα την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αναδεικνύουν οι δηλώσεις και «αντι-δηλώσεις» που γίνονται μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στη Μόσχα και την υπογραφή σειράς ρωσο-κυπριακών συμφωνιών.

Ειδικά, Βρετανία και ΗΠΑ φαίνεται (σύμφωνα και με τα κυπριακά δημοσιεύματα) να έχουν «ενοχληθεί» ιδιαίτερα από την προσέγγιση Κύπρου - Ρωσίας. Αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) δήλωνε την περασμένη Παρασκευή ότι «υπό το φως των σημερινών προβλημάτων δεν είναι η ώρα να τείνουμε χείρα φιλίας στη Ρωσία», ενώ βρετανικά δημοσιεύματα αναρωτιόνταν «πόσο παράξενο - και επικίνδυνο - είναι ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ενεργεί ενάντια στο ρωσικό επεκτατισμό, ένα από τα κράτη - μέλη της να παρέχει ενεργά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στρατιωτική βοήθεια». Στο επίκεντρο των σχολίων έχει βρεθεί η συμφωνία με την οποία η Κύπρος παρέχει «διευκολύνσεις» στη Ρωσία δίνοντας στα πολεμικά της πλοία τη δυνατότητα «ελλιμενισμού» στα κυπριακά λιμάνια.

Αντίστοιχη «δυσαρέσκεια» φαίνεται να έχει προκληθεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ειδικά - σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ - για τις δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της επίσκεψης Αναστασιάδη. «Λάδι στη φωτιά» έριξε και η ανάρτηση που έκανε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κόνινγκ, ζητώντας να μάθει από τους Κύπριους τι σκέφτονται για τη βδομάδα που πέρασε στη Ρωσία, με «την επίσκεψη Αναστασιάδη και τη δολοφονία του Νεμτσόφ» (σ.σ. βασικού πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, βλέπε σχετικό ρεπορτάζ). Το ερώτημα ερμηνεύτηκε ως σύνδεση των δύο γεγονότων και πυροδότησε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις. Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για συμπεριφορά «άκρως αντιδιπλωματική», σχολιάζοντας ότι όταν ένας πρέσβης, αντί να βοηθά στη βελτίωση των σχέσεων συμβάλλει συνεχώς στη δημιουργία ψυχρότητας, δεν επιτελεί το καλύτερο ούτε για τη χώρα του ούτε για τη χώρα στην οποία είναι διαπιστευμένος. Σε χτεσινή του γραπτή δήλωση, ο Κόνινγκ υποστήριξε ότι «η πρόθεσή μου δεν ήταν ούτε να προκαλέσω ούτε να υπονοήσω οτιδήποτε». χαρακτηρίζοντας «ατυχές» το γεγονός «ότι κάποιοι είπαν ότι συνέδεσα τα δύο θέματα. Δεν είχα τέτοια πρόθεση».

Επίσης, χτες το απόγευμα, αναμενόταν να γίνει στην Ουάσιγκτον συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, και της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ενώ σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, θα συναντήσει τη βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλόατ. Κασουλίδης και Νεοφύτου βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα ως προσκεκλημένοι σε συνέδριο της γνωστής οργάνωσης του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι AIPAC.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τις επαφές με τη Ρωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε την Κυριακή ότι οι «εταίροι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για όλα όσα θα γίνονταν στη Μόσχα αλλά και ότι, υπό τα νέα δεδομένα στις σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας, η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη εξυπηρετούσε και την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνει σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ότι «οι άνθρωποι τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα έχουν ανάγκη από ειρήνη. Υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα. Δυστυχώς το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι ή μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Εμείς στηρίζουμε την ομοσπονδία... Αν συνεχίσει το αδιέξοδο με αυτό τον τρόπο, πάμε κατευθείαν στη διχοτόμηση και τα δύο χωριστά κράτη. Αυτό θα είναι πολύ άσχημο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ