ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρώτη» της Κλίντον στη γνωστή ρότα

Στα ρημαγμένα σπίτια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς προσπαθούν να επιβιώσουν τα παιδιά στη Γάζα

Associated Press

Στα ρημαγμένα σπίτια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς προσπαθούν να επιβιώσουν τα παιδιά στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ισραηλινή ασφάλεια εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στην πρώτη επίσκεψή της στην περιοχή. Η Κλίντον, που χθες συναντήθηκε με την ισραηλινή ηγεσία και σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Δυτική Οχθη, στην πρώτη της εμφάνιση στη «φλεγόμενη ζώνη» ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προκάλεσε «ρωγμές» στη βελτίωση της εικόνας για την οποία προσπάθησε έντονα ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα, Τζον Μίτσελ.

Η Κλίντον υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Ισραήλ «να υπερασπίζει τους πολίτες του απέναντι σε εκτοξεύσεις ρουκετών», των οποίων τον τερματισμό ζήτησε άμεσα. Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι για τη νέα προεδρία Ομπάμα είναι προτεραιότητα η επανέναρξη ισραηλινο-αραβικού διαλόγου και η επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ - Παλαιστινίων στη βάση της ίδρυσης δύο ανεξάρτητων γειτονικών κρατών. Παραδέχτηκε, δε, ότι πιθανώς «θα υπάρξουν προβλήματα με τη νέα κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, εφόσον επιμείνει στην περιθωριοποίηση της λύσης των δύο κρατών».

Η «Χαμάς» σχολίασε ως «απογοητευτική» την επίσκεψη Κλίντον, τονίζοντας ότι «δε φαίνεται ν' αλλάζει τίποτε στην αμερικανική πολιτική».

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αφού συνάντησε τον Πρόεδρο Πέρες και την υπηρεσιακή υπουργό Εξωτερικών Λίβνι, επρόκειτο να συνομιλήσει και με τον Νετανιάχου, που, προς το παρόν, εισέπραξε την κατηγορηματική άρνηση της Τζίπι Λίβνι να συμμετάσχει το «Καντίμα» σε κυβερνητικό σχηματισμό με το «Λικούντ». Η Λίβνι επικαλέστηκε ως βασική αιτία την άρνηση Νετανιάχου να δεσμευτεί για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Νέα εποικιστικά σχέδια και βομβαρδισμοί

Ενώ έφθανε στο Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν για πολλοστή φορά την περιοχή κοντά στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου, με στόχο τούνελ που λειτουργούν εκεί. Από τις επτά επιδρομές τραυματίστηκαν έξι Παλαιστίνιοι.

Ταυτόχρονα, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now» κατήγγειλε ότι έχουν, ήδη, εκπονηθεί σχέδια ανοικοδόμησης επιπλέον 73.000 σπιτιών στους εποικισμούς, κυρίως, πέριξ της Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση εξανεμίζει τις δυνατότητες ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, αλλά για «σκέψεις» που πιθανότατα δε θα υλοποιηθούν στο σύνολό τους.

Αυτού του είδους οι «διαβεβαιώσεις», όμως, δεν καταλαγιάζουν την ένταση που επικρατεί, ήδη, όσον αφορά στο ζήτημα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας. Το Σάββατο, γενική απεργία πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δ. Οχθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκδίωξη 1.500 Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη συνοικία Σιλούν της Ιερής Πόλης, με πρόσχημα «νομικές ελλείψεις».

Πρώτες απόπειρες «ενότητας»

Στο σχηματισμό πέντε επιτροπών, που θα καταλήξουν σε ομοφώνως αποδεκτές προτάσεις για την αντιμετώπιση των ακανθωδών διαφωνιών που σπαράσσουν την παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, κατέληξαν οι εκπρόσωποι 12 παλαιστινιακών οργανώσεων, που συναντήθηκαν στο Κάιρο. Οι επιτροπές θα ασχοληθούν με τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με την αναδόμηση των διχασμένων θεσμών, με το πώς και πότε θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και με την επίτευξη εσωτερικής συμφιλίωσης στην πράξη.

Οι αραβικές ηγεσίες πιέζουν για βήματα προόδου μέχρι τη διεξαγωγή της αραβικής Συνόδου Κορυφής στο Κατάρ, στο τέλος Μάη. Παλαιστινιακές πηγές διέρρεαν ότι δεν είναι απίθανο κάτι τέτοιο. Επίσης, «Χαμάς» και «Φατάχ» συμφώνησαν σε άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων εκατέρωθεν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση της βίας και αμερικανικές επιθέσεις

ΛΑΧΟΡΗ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΟΥΕΤΑ, ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Βίαιη επίθεση σημειώθηκε χτες Τρίτη στην πόλη Λαχόρη του Πακιστάν, με στόχο παίκτες του κρίκετ, από τη Σρι Λάνκα, που βρίσκονταν στην πόλη για έναν αγώνα. Περισσότεροι από 12 ένοπλοι εκτιμάται ότι επιτέθηκαν στην ομάδα με πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες, σκοτώνοντας έξι αστυνομικούς και έναν άμαχο και τραυματίζοντας επτά παίκτες και έναν προπονητή, ενώ προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό πανικό. Την επίθεση έσπευσαν να καταδικάσουν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και ο πρωθυπουργός Ράζα Γκιλάνι, που ζήτησαν άμεση ενίσχυση των μέτρων «ασφαλείας».

Σύμφωνα με τις αρχές η επίθεση στη Λαχόρη είχε κοινά στοιχεία με την επίθεση της Βομβάης, καθώς οι ένοπλοι έδρασαν κατόπιν συντονισμένου σχεδίου και ενεπλάκησαν σε μάχη με τους αστυνομικούς, που προσπάθησαν να προστατεύσουν τους ξένους παίκτες, ωστόσο κανείς δράστης δε συνελήφθη ούτε σκοτώθηκε κατά το περιστατικό. Οι κρατικές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πληροφορίες ούτε για τα κίνητρα αλλά ούτε και για την ταυτότητα των δραστών...

Παράλληλα χτες στην περιοχή της κοιλάδας Σουάτ, όπου υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία μεταξύ της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ και των «ισλαμιστών ανταρτών», με αντάλλαγμα την επιβολή του νόμου της Σαρία, ομάδες «ένοπλων μαχητών» επιτέθηκαν σε στρατιώτες στην περιοχή Μάτα, οι οποίοι και ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες συγκρούσεις στην περιοχή και τον κυβερνητικό στρατό να «καταγγέλλει ξεκάθαρη παραβίαση της εκεχειρίας». Εκπρόσωπος των ισλαμιστών ωστόσο αντέκρουσε τη θέση αυτή ισχυριζόμενος ότι ο στρατός δέχτηκε επίθεση διότι δεν ενημέρωσε για την παρουσία του στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των «ανταρτών» να θεωρήσουν την κίνησή τους ως απειλή...

Την Κυριακή ακόμα 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από δολοφονική πυραυλική επίθεση του αμερικανικού κατοχικού στρατού του Αφγανιστάν, με στόχο «κρησφύγετο ενόπλων», στην περιοχή Σαραρόγκα, στο Νότιο Ουαζιριστάν.

Στο μεταξύ κλιμάκωση της έντασης παρατηρείται και στην περιοχή του Μπαλουχιστάν, όπου η οργάνωση Ενωμένο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Μπαλουχιστάν απειλεί να σκοτώσει τον Αμερικανό όμηρο που κρατά αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της και τα οποία αφορούν 1.109 ανθρώπους που αγνοούνται και κρατούνται από τις πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η οργάνωση ζητάει την άμεση απελευθέρωσή τους.

ΣΥΝΟΔΟΣ«ΔΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ»
Λεκτικές δεσμεύσεις και επιλεκτική σιωπή

ΚΑΪΡΟ.--

Με διθυράμβους για το ποσό που τελικώς συγκεντρώθηκε, αλλά με ασαφείς τους τρόπους διά των οποίων θα παραδοθεί σε όσους το έχουν ανάγκη, ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των 70 δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, στο Κάιρο. Το ποσό που συγκεντρώθηκε, σε επίπεδο λεκτικών δεσμεύσεων, έφτασε τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις ΗΠΑ να προσφέρουν 900 εκατομμύρια και τη Σ. Αραβία ένα εκατομμύριο, τη στιγμή που η εκτίμηση της Π. Αρχής έθετε τις ανάγκες ανοικοδόμησης στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ολοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες κατέστησαν σαφές ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν στη «Χαμάς», υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας, και ότι θα διοχετευτούν στην Π. Αρχή. Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς άσκησαν πιέσεις για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε, πάλι, τη «Χαμάς» να συμμετάσχει στον πολιτικό διάλογο για επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, που συμμετείχε στη σύνοδο, χαρακτήρισε «ανεπαρκές το οποιοδήποτε ποσό, όσο δεν υπάρχει πολιτική λύση στο Παλαιστινιακό». Η «Χαμάς», από την άλλη, καλωσόρισε τις προσφορές, αλλά τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει στη σύνοδο και να είναι αυτή που θα διαχειριστεί τα χρήματα, κατηγορώντας τους δωρητές ότι με τον τρόπο αυτό «εντείνουν τον ενδο-παλαιστινιακό διχασμό».

Αναπάντητο, βέβαια, παραμένει το ερώτημα πώς θα εισαχθούν στη Λωρίδα της Γάζας τα υλικά ανοικοδόμησης που θ' αγοραστούν με τις προσφορές, αφού ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει αρκετές φορές ούτε την είσοδο ιατροφαρμακευτικού υλικού. Εννοείται ότι κανένας από τους «καλοθελητές» δωρητές δεν έκανε ούτε σχόλιο για τα διαρκή εμπόδια που θέτει ο ισραηλινός στρατός.

ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
«Ταχύρυθμες» επαφές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Στη συριακή πρωτεύουσα θα μεταβούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο έτερος του Λευκού Οίκου, προκειμένου να έχουν σειρά επαφών με τη συριακή ηγεσία. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Οι επαφές αυτές θα αποτελέσουν συνέχεια των πρώτων συνομιλιών που είχε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Τζον Κέρι στη Δαμασκό και με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, αλλά και της συνάντησης που είχε, την περασμένη Παρασκευή, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Σύρος πρέσβης στις ΗΠΑ. Η Δαμασκός έχει εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή της για βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον, κάτι που, στο πλαίσιο της νέας τακτικής Ομπάμα περί διαλόγου, φαίνεται να εξετάζεται σοβαρά. Πάντως, η Κλίντον συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την κατάληξη των προσπαθειών αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ