ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
IΡΑΚ
Σαουδάραβες στρατιώτες σε θέση μάχης στα σύνορα...

Ιρακινοί στρατιώτες πανηγυρίζουν μετά από μάχες στην Καρμπάλα
Ιρακινοί στρατιώτες πανηγυρίζουν μετά από μάχες στην Καρμπάλα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παρά τη διάψευση της ιρακινής κυβέρνησης ότι διέταξε την απομάκρυνση στρατιωτών που φρουρούσαν τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία αφήνοντας αφύλακτα τα σύνορα της χώρας με τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία, η ανάπτυξη 30.000 Σαουδαράβων στρατιωτών, από χτες, στη (μήκους 800 χλμ.) μεθόριο του Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός που αναδεικνύει τις σύνθετες και αντιφατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις έντονες ανησυχίες ορισμένων αραβικών κρατών (π.χ. Σαουδική Αραβία, Ιορδανία), που ενώ αρχικά είχαν στηρίξει παντοιοτρόπως τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) για να πετύχουν την ανατροπή του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, σήμερα βλέπουν να τις «ζώνουν τα φίδια», καθώς νιώθουν να απειλούνται ανοιχτά από τη δράση των πρώην προστατευομένων τους. Γεγονός που προκαλεί νέα ερωτήματα ως προς τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), τους σκοπούς του, το ποιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων τα συμφέροντα υπηρετεί η δράση τους. Κάπως έτσι, φθάσαμε σήμερα να βλέπουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες Σαουδάραβες στρατιώτες να αναπτύσσονται στη μεθόριο του Ιράκ για να πολεμήσουν, αν χρειαστεί, τους μισθοφόρους του πρώην ΙΚΙΛ νυν «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), τους οποίους εξόπλιζε και καλοπλήρωνε μέρος της αστικής τάξης στη Σ. Αραβία.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στη Βαγδάτη εκτιμούσαν πως οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις είναι σε θέση να προστατεύσουν τουλάχιστον την πρωτεύουσα από πιθανή επίθεση των μισθοφόρων του «ΙΚ», αλλά όχι και να ανακτήσουν τις περιοχές κυρίως του βόρειου, δυτικού και ανατολικού Ιράκ που ελέγχουν οι σουνίτες ένοπλοι από τις αρχές Ιούνη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την πιθανή «βοήθεια» και «καθοδήγηση» που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι περίπου 750 Αμερικανοί στρατιωτικοί (σύμβουλοι και μη) που βρίσκονται «εκτάκτως» στο Ιράκ εδώ και μερικές βδομάδες.

Πιέζει για ανεξαρτησία ο Μπαρζανί...

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, άναψε και πάλι «φωτιές» με την προτροπή του σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του κουρδικού Κοινοβουλίου, στην Ερμπίλ, να συγκροτηθεί άμεσα αρμόδια εκλογική επιτροπή «και να βιαστούν να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για αυτοδιάθεση». Σύμφωνα με μεγάλα διεθνή πρακτορεία, ο Μπαρζανί πρότεινε σε βουλευτές να αξιοποιήσουν τις περιστάσεις, «τα πολιτικά όπλα», που δίνει η παρούσα συγκυρία «και να μην περιμένουν από άλλους να αποφασίζουν για μας».

Οπως είπαν στο «Ρόιτερς» Κούρδοι βουλευτές, ο Πρόεδρος Μπαρζανί δεν ανακοίνωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση του προτεινόμενου δημοψηφίσματος από την επιτροπή, πρόσθεσαν εντούτοις πως ζήτησε από το Κοινοβούλιο να επιλέξει μια ημερομηνία για την ψηφοφορία.

Η πρωτοβουλία Μπαρζανί εκδηλώνεται παρά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε προχτές ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι, εναντίον των Κούρδων με αφορμή την κατάληψη διαφιλονικούμενων εδαφών στο Κιρκούκ από τις κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά, υποστηρίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο» το γεγονός «να εκμεταλλεύονται τρέχοντα γεγονότα για να επιβάλουν μια πραγματικότητα».

Ελεύθεροι οι 32 Τούρκοι οδηγοί φορτηγών

Νωρίτερα, ικανοποίηση προκαλούσε στην Αγκυρα η απελευθέρωση 32 Τούρκων οδηγών φορτηγών που κρατούνταν, από τις αρχές Ιούνη, όμηροι από μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» κατά την επιχείρηση κατάληψης της Μοσούλης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, οι Τούρκοι οδηγοί παραδόθηκαν στο γενικό προξενείο της Τουρκίας της Ερμπίλ και αναμενόταν να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αγκυρα (αργότερα χτες βράδυ). Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση και άλλων 48 Τούρκων ομήρων (διπλωματών, στρατιωτικών και πολιτών) που κρατούνται όμηροι από την επιχείρηση κατάληψης του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη.

ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Μπαράζ επιδρομών και άλλες ισραηλινές προκλήσεις

Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού μπήκε χτες ένα από τα πολλά, «επικίνδυνα» φτωχόσπιτα οικογένειας Παλαιστινίων στην Άκαμπα της Δυτικής Όχθης...
Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού μπήκε χτες ένα από τα πολλά, «επικίνδυνα» φτωχόσπιτα οικογένειας Παλαιστινίων στην Άκαμπα της Δυτικής Όχθης...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Καζάνι που βράζει θυμίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη σε Λωρίδα Γάζας, Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ εξαιτίας της επιλογής της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει με στρατιωτική πυγμή και βία την οργή των Παλαιστινίων για το φόνο τυφλής αντεκδίκησης του 17χρονου εφήβου Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, που φαίνεται πως δολοφονήθηκε από φανατικούς Εβραίους ως αντίποινα για τις πρόσφατες απαγωγές και δολοφονίες τριών Ισραηλινών εφήβων ηλικίας 16 και 19 ετών.

Πέρα από τις νέες αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν χτες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων και τις σοβαρές καταστροφές σε σπίτια, ο ισραηλινός στρατός μετακίνησε ισχυρές χερσαίες δυνάμεις, δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού νότια προς τη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, δείχνοντας προθέσεις μεγαλύτερης κλιμάκωσης της έντασης.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ντάνι Ντάνον κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει την υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, κατηγορώντας την ότι «υποφέρει από ψευδαισθήσεις περί ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων». Απαίτησε μάλιστα από τον πρωθυπουργό «να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πραγματική μάχη με τη Χαμάς»!

Στο περιθώριο αυτών των κινήσεων, καταγράφηκαν επίσης, νέες, ολονύχτιες σφοδρές συγκρούσεις ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων με Παλαιστίνιους διαδηλωτές κυρίως στο προάστιο Σουαφάτ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (που ήταν και ο τόπος κατοικίας του 17χρονου Παλαιστίνιου Χντέιρ), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 65 διαδηλωτών.

Επιπλέον, η ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ «φούντωσε» και από την απόφαση των ισραηλινών αρχών να καθυστερήσουν την παράδοση της σορού του 17χρονου επικαλούμενοι την ανάγκη λεπτομερούς ιατροδικαστικής έρευνας. Η δικαιολογία δεν έγινε πιστευτή από τους Παλαιστίνιους που την εξέλαβαν ως προσπάθεια καθυστέρησης της κηδείας του εφήβου ώστε να μην μετεξελιχθεί σε έκρηξη οργής του παλαιστινιακού λαού.

Μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σημείωσαν ότι η οργάνωση «δεν έχει κανένα συμφέρον από την κλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή και ότι οι μερικές δεκάδες ρουκέτες που έπεσαν (αναίμακτα) και χτες στο νότιο Ισραήλ δεν είναι απόφαση της οργάνωσης, αλλά αποτέλεσμα της στάσης των ισραηλινών κατοχικών αρχών, που αύξησαν, όπως σημείωσαν, τη βία και την τρομοκρατία αμέσως μετά τις απαγωγές των τριών νεαρών Ισραηλινών στις 12 Ιούνη.

Καταδικάζει και ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε με τον «σφοδρότερο τρόπο» την απαγωγή και δολοφονία του Παλαιστίνιου εφήβου στην ανατολική Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας την ανάγκη να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη «οι δράστες της ελεεινής πράξης», κάνοντας παράλληλα έκκληση για «ηρεμία».

Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, εξέφρασε ανησυχία για την ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη, καταδικάζοντας τόσο τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ όσο και το φόνο του 17χρονου Παλαιστινίου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συλλήψεις, εκρήξεις και διαδηλώσεις

Στην επέτειο ανατροπής του Μούρσι

ΚΑΪΡΟ.--

Στρατοκρατούμενη πόλη θύμιζε χτες το Κάιρο καθώς τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού είχαν αποκλείσει νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας, με πρώτη την κεντρική πλατεία Ταχρίρ ενόψει διαδηλώσεων για την πρώτη επέτειο από την ανατροπή του πρώτου ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, στις 3 Ιούλη 2013, από τον τότε αρχηγό του στρατού και νυν Πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατάρχη Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που είχαν στηρίξει τον ανατραπέντα Πρόεδρο Μούρσι είχαν νωρίτερα κηρύξει την 3η Ιουλίου «Ημέρα Οργής», καλώντας τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε τρεις περιοχές του Καΐρου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσουν πλήθη συγκεντρωμένων, οι οποίοι προσπάθησαν να αποκλείσουν οδικούς άξονες. Από τις συγκρούσεις αυτές δεν έλειψαν τα θύματα, καθώς τρία άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο Κάιρο μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ αναφέρθηκαν ταραχές στη συνοικία Μοχαντίσεν και στις φτωχογειτονιές Χαράμ και Ματερίγια.

Νωρίτερα, δύο υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» σκοτώθηκαν σε διαμέρισμα στο προάστιο Κερντάσα του Καΐρου, στην προσπάθειά τους να φτιάξουν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Το ίδιο 24ωρο η «Διεθνής Αμνηστία», σε έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο, με αφορμή την πρώτη επέτειο από την ανατροπή του πρώην Προέδρου Μούρσι, διαπιστώνει δραματική περιστολή των πολιτικών ελευθεριών, εκατοντάδες θανάτους διαδηλωτών από τις δυνάμεις Ασφαλείας, πάνω από 20.000 συλλήψεις υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων», θανάτους και βασανιστήρια ατόμων υπό κράτηση. Μάλιστα, σε χαρακτηριστικό σημείο της έκθεσής της η οργάνωση κατηγορεί τις σημερινές κρατικές Αρχές ότι χρησιμοποιούν σήμερα «ίδιες μεθόδους βασανιστηρίων όπως εκείνες του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ» που ανατράπηκε, με μαζικές διαδηλώσεις, το 2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ