ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε κρίση

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στη «Σουίσαιρ»

Associated Press

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στη «Σουίσαιρ»
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΖΥΡΙΧΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο ελβετικός αερομεταφορέας προσωρινά τουλάχιστον θα βρεθεί και πάλι στους αιθέρες, μετά από παρέμβαση και «μετάγγιση» οικονομικής βοήθειας εκ μέρους της ελβετικής κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά η κρίση που μάστιζε την εταιρία - πριν από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου - δεν έχει αποσοβηθεί οριστικά.

Εξάλλου, απλώς τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, η δραματική αύξηση του κόστους των πτήσεων εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας, καθώς και η δραματική μείωση της εμπιστοσύνης των επιβατών δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Η «Σουίσαιρ» είναι απλώς η πρώτη που έδειξε να χάνει τη μάχη. Αλλά η αεροπορική εταιρία από χθες επαναλαμβάνει σταδιακά τις πτήσεις της, έπειτα από την απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης να εκταμιεύσει κονδύλια ύψους 450 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, προκειμένου να διασώσει τον ελβετικό κολοσσό από την οικονομική κατάρρευση. Ανάλογη απόφαση πήρε και η βελγική κυβέρνηση, προκειμένου να διασώσει τη «Σαμπένα», όπου η χρηματοδότηση θα διαρκέσει ένα μήνα, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει μετά.

Η «λαιμητόμος» των απολύσεων

Εν τω μεταξύ, παγκόσμια είναι η κρίση που περνούν οι αεροπορικές εταιρίες και συνολικά έχουν γίνει περισσότερες από 100 χιλιάδες απολύσεις. Η «British Airways» ανακοίνωσε δραματική μείωση των επιβατών κατά 36% μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ότι σκέφτεται απολύσεις, ενώ η «British Midland» καθήλωσε οκτώ αεροσκάφη και απέλυσε 600 εργαζόμενους. Χτες, θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο και η ολλανδική «KLM Royal Dutch Airlines NV», ο υπ' αριθμόν τέσσερα ευρωπαϊκός αερομεταφορέας που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή του προσωπικού της, απολύοντας 2.500 εργαζομένους της λόγω μείωσης της ζήτησης. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή της, η KLM θα μειώσει το δυναμικό της από τις 28 Οκτώβρη χρησιμοποιώντας μικρότερα αεροσκάφη και αραιώνοντας τη συχνότητα πτήσεών της. Επισήμανε, επιπλέον, ότι ζητά από τους εργαζομένους σε αυτήν να αποδεχτούν μείωση αποδοχών, ενώ θα μειώσει τις ώρες εργασίας, εβδομαδιαία, 12.000 υπαλλήλων της.

Η κρίση που μαστίζει τις παγκόσμιες αερομεταφορές χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως η μεγαλύτερη μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει προκαλέσει πονοκεφάλους σε εταιρίες, κυβερνήσεις και κυρίως σε εργαζόμενους που χάνουν ή πιστεύουν ότι ενδέχεται να χάσουν τη δουλιά τους. Ετσι, η συζήτηση για το εάν θα πρέπει ή όχι οι κυβερνήσεις να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρίες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ύστερα από τις τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έντονη. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την παρουσίαση από τον αρμόδιο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πέδρο Σόλμπες, των θέσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των αποτελεσμάτων της ανεπίσημης συνεδρίασης του EKOFIN στη Λιέγη, στις 22-23 Σεπτέμβρη. Οσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα, δηλαδή την κρατική ενίσχυση στις αεροπορικές εταιρίες, ο επίτροπος ζήτησε από τα κράτη να διαβιβάζουν στην Επιτροπή κάθε μέτρο χορήγησης που πρόκειται να λάβουν, ώστε να γίνεται έλεγχος για το κατά πόσο είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία και για έναν καλύτερο συντονισμό.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεικτά μηνύματα
  • Νέο ρεκόρ ανεργίας
  • Μικρή ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς
  • Θετικά νέα για τις βιομηχανικές παραγγελίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Γουόλ Στριτ δείχνει σημάδια ανάνηψης, αφού συνεχίζει διστακτικά μεν, ανοδικά δε, συμπαρασύροντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κάτι η «νέα οικονομία» και οι μετοχές των εταιριών νέας τεχνολογίας όπως ερίζουν οικονομικοί αναλυτές, κάτι η ανακοίνωση εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου του πολύ γενναίου πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας, φταίνε ίσως για το αναπάντεχα αισιόδοξο «αεράκι» που φυσά πάνω από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ομως τίποτα δεν έχει τελειώσει, δηλώνουν κάποιοι πιο δύσπιστοι, ενώ η ανακοίνωση του νέου ρεκόρ ανεργίας στις ΗΠΑ, μάλλον τείνει να συνηγορήσει.

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ για το ταμείο ανεργίας, σημείωσαν νέο ρεκόρ εννιαετίας, την περασμένη εβδομάδα, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εργασίας, η βδομαδιαία ανεργία αυξήθηκε σε 528.000 άτομα τη βδομάδα ως τις 29 Σεπτεμβρίου - το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλη του 1992 - από τις 457.000 την περασμένη εβδομάδα και φτάνουν το συνολικό αριθμό των ανέργων για το 2001 στο περίπου 1.500.000.

Το ποσοστό αύξησης είναι από τα μεγαλύτερα και παραπέμπουν στο 1967, και όπως τονίζουν αναλυτές, οι αριθμοί αυτοί αντανακλούν την κλιμακούμενη αδυναμία στην αμερικανική αγορά εργασίας, η οποία είχε εξασθενίσει έτσι κι αλλιώς πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Πάντως, η αύξηση των αιτήσεων για το ταμείο ανεργίας είναι αποτέλεσμα των αυξανόμενων απολύσεων και της αδυναμίας νέων προσλήψεων. Στο μεταξύ, από τα στατιστικά στοιχεία της Challenger, Gray and Cristmas έγινε γνωστό ότι τον Σεπτέμβρη χάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες 248.332 θέσεις εργασίας και συνολικά τους πρώτους εννιά μήνες 1.371.688.

Ανάσες...

Παρά τα δυσοίωνα, όμως, οι κεφαλαιαγορές έκλεισαν χθες θετικά, αξιολογώντας περισσότερο τις καλές ειδήσεις, όπως ήταν η επιβεβαίωση των προσδοκιών της Dell και χτες της Cisco, το πακέτο των οικονομικών μέτρων του Προέδρου Μπους και τα ενθαρρυντικά νέα για τις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το πόσο σύντομα θα ανακάμψουν οι αγορές. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι όλο αυτό το σκαμπανέβασμα έχει τελειώσει. Ακόμη βρισκόμαστε σε μια πτωτική τάση», λέει ο Νικ Γκλάιντον, τεχνικός αναλυτής στην JP Morgan.

Η ανακοίνωση πάντως του πακέτου των οικονομικών μέτρων του Προέδρου Μπους έδωσε μεγάλες ανάσες, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που έχουν μείνει με ανοιχτό το στόμα από το ύψος της ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, που θα φτάσει συνολικά τα 150 δισ. δολάρια, αφού συμπεριλαμβάνουν τα 75 που ανακοινώθηκαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, τα 15 δισ. που προορίζονται αποκλειστικά για την αεροπορική βιομηχανία, τα 40 δισ. που ανακοινώθηκαν την επαύριο της επίθεσης και προορίζονται για τη στρατιωτική βιομηχανία, την αστυνομία αλλά και την ανακούφιση των πληγέντων και τέλος τα 38 δισ. που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές του καλοκαιριού και ήταν επιδόματα εν είδει επιστροφών φόρων προς αμερικανικές οικογένειες.

Αν και το πακέτο των οικονομικών μέτρων βρίσκεται υπό συζήτηση και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν αρκετές ενστάσεις, μέχρι στιγμής τα μόνα που έχουν γίνει γνωστά είναι και πάλι φοροαπαλλαγές που θα αγγίξουν, όμως, αυτή τη φορά τα 30 εκατομμύρια χαμηλόμισθους Αμερικανούς, που πληρώνουν τους φόρους για την «Κοινωνική Πρόνοια». Επίσης, προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου πρόσληψης του επιδόματος ανεργίας, από 26 βδομάδες σε 39, δηλαδή 13 επιπρόσθετες βδομάδες, αφού το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι η ανεργία είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική αυτή τη στιγμή με τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις. Ενα ακόμη πρόγραμμα ανακούφισης εκπονείται και μέσω της διεύρυνσης του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, με επιδόματα για ιατρική περίθαλψη και επανεκπαίδευση σε άλλες ειδικότητες ή μετεκπαίδευση. Τέλος, προβλέπονται και φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις.

«Πιλότος» για την Αθήνα το Σολτ Λέικ

«Τροποποιήσεις» κόστους 40 εκατομμυρίων δολαρίων (14,8 δισ. δρχ.) στο πρόγραμμα ασφάλειας των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι, τον ερχόμενο Φλεβάρη, επέβαλαν οι πράκτορες της CIA, στο πλαίσιο της επιβολής αυστηρότερων μέτρων, μετά την επίθεση στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Σολτ Λέικ, Μιτ Ρόμνεϊ, ζήτησε από την κυβέρνηση 40 εκατ. δολάρια επιπλέον για τον αναγκαίο εξοπλισμό και 20% αύξηση του απασχολούμενου προσωπικού ασφαλείας. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος των μέτρων ασφαλείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 240 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, θα πραγματοποιηθεί σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων (από αυτόν που είχε αρχικά προγραμματιστεί) στα σημεία εισόδου στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίοι θα διενεργούνται ακόμα και στους εθελοντές...

Οι θεατές θα καλούνται να εισέρχονται στα στάδια δύο ώρες πριν την έναρξη των Αγώνων, ενώ θα διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος σε μεγάλες αποσκευές. Ακόμα, θα απαγορευτούν οι πτήσεις πάνω από την πόλη και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ο στρατός θα αναλάβει την εποπτεία ορισμένων εγκαταστάσεων, ενώ θα απαγορευτούν και όλα τα είδη των αποσκευών στους δημόσιους χώρους και στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν στο Σολτ Λέικ θα αποτελέσουν και τον «πιλότο» για όσα απαιτήσουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες να γίνουν και στην Αθήνα, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ