ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολύνεκρο εργατικό έγκλημα σε ορυχείο

Εργάτες που γλίτωσαν από την κόλαση του ορυχείου
Εργάτες που γλίτωσαν από την κόλαση του ορυχείου
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Βαρύ φόρο αίματος εκτός από τη σύγκρουση στις ανατολικές επαρχίες, που διαρκεί πάνω από ένα χρόνο, πληρώνει η εργατική τάξη της Ουκρανίας και στα ορυχεία. Τα ξημερώματα χτες σημειώθηκε έκρηξη μεθανίου σε βάθος 1.300 μέτρων, στο ανθρακωρυχείο Ζασιάντκο, στην επαρχία Ντονέτσκ και υπάρχουν διφορούμενες πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών εργατών. Οι τοπικές αρχές των πολιτοφυλακών αναφέρουν ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί 10 εργάτες ενώ βγήκαν ζωντανοί με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα 97 από τους συνολικά 230 εργάτες που ήταν στη βάρδια. Ετσι, υπάρχουν 23 ακόμα αγνοούμενοι που γίνεται προσπάθεια να διασωθούν αν και οι διασώστες φοβούνται ότι οι πιθανότητες είναι λίγες.

Πάντως, οι αρχές του Κιέβου και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι υπάρχουν ήδη 34 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι. Γεγονός πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο ορυχείο έχει ιστορία ατυχημάτων - εγκλημάτων εργατών, από την εργοδοσία σε «κάτεργα» όπου τα μέτρα ασφάλειας είναι ελάχιστα. Να θυμίσουμε ότι στις 18 Νοέμβρη του 2007 σε αυτό το ορυχείο βρήκαν το θάνατο από παρόμοια έκρηξη 101 εργάτες και πολλοί τραυματίστηκαν ενώ και το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου σκοτώθηκαν άλλοι 5 εργάτες.

Παρόλο που η έρευνα για την έκρηξη είναι σε εξέλιξη, ανθρακωρύχοι καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο ορυχείο είχε χτυπηθεί από βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού και η πιθανότητα να είχε ζημιές είναι μεγάλη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι παραβιάσεις ... κανόνας στην εκεχειρία

ΚΙΕΒΟ.--

Η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων διατηρείται με συνεχείς αλληλοκατηγορίες των δύο πλευρών για παραβιάσεις της.

Σύμφωνα με τον Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, οι πολιτοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεών του 47 φορές μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, κυρίως κοντά στο Ντονέτσκ. Οι πολιτοφύλακες μιλάνε για 8 παραβιάσεις από το στρατό με βομβαρδισμούς στα περίχωρα του Ντονέτσκ και της γειτονικής πόλης Πέσκι. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι η σύγκρουση που αφορά αντιπαράθεση τόσο ανάμεσα σε τμήματα της ντόπιας αστικής τάξης, που πληρώνει ο λαός όσο και ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συνεχίζεται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλιμακωθεί.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες (χωρίς να διευκρινιστεί με ποιους), όπου, για άλλη μια φορά, διατυπώθηκαν απειλές για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας «αν δεν εφαρμόσει την εκεχειρία στην Ουκρανία». Επίσης, στη φαρέτρα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών είναι και οι πιέσεις γερουσιαστών (Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών) να σταλούν άμεσα όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου, «για να αντιμετωπίσει τη ρώσικη απειλή». Αν και εκφράζονται και κάποιες επιφυλάξεις από άλλους γερουσιαστές και στην κυβέρνηση Ομπάμα, το σίγουρο είναι ότι, για άλλη μια φορά, όπως συνέβη στην αρχή της επέμβασης στην Ουκρανία με την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, οι ΗΠΑ μπαίνουν «σφήνα» στις όποιες προσπάθειες των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών λόγω συμφερόντων των μονοπωλιακών τους ομίλων να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τη Ρωσία. Οι ΥΠΕΞ των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας άλλωστε αναμένεται να συναντηθούν και πάλι αύριο στο Βερολίνο, για να εξετάσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Πάντως, και το ζήτημα της Ενέργειας, ένας από τους βασικούς λόγους της σύγκρουσης στην Ουκρανία δείχνει ότι η σύγκρουση δεν πρόκειται να τελειώσει. Χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, που είπε ότι η χώρα του δε θέλει άλλη αντιπαράθεση με την Ουκρανία σε σχέση με τις παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου και τα χρέη για αυτό το θέμα, αλλά όπως τόνισε βασική προϋπόθεση είναι η Ουκρανία να προπληρώνει έγκαιρα όπως έχει συμφωνηθεί.

ΚΙΝΑ
Νέα σημαντική αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Με άνοδο περίπου 10% αναμένεται να φτάσουν στα 145 δισ. δολάρια

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι επίσημες στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας πρόκειται να αυξηθούν την επόμενη χρονιά «περίπου 10%», σύμφωνα με τη Φου Γινγκ, εκπρόσωπο Τύπου του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του οποίου σήμερα ξεκινά η ετήσια πολυήμερη συνεδρίαση. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», η Γινγκ ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι «υπάρχει ακόμα χάσμα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας (και ξένων ομολόγων της) όσον αφορά τους όρους του συνολικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Χρειαζόμαστε ακόμα κι άλλο χρόνο».

«Το να υστερεί κανείς σημαίνει ότι γίνεται ευάλωτος στις επιθέσεις. Είναι ένα μάθημα που έχουμε μάθει από την Ιστορία», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, η απόσταση που έχει να διανύσει η χώρα για τον αμυντικό της εκσυγχρονισμό είναι αληθινά δύσκολη» και προσθέτοντας: «Πρέπει να βασιστούμε σ' εμάς για το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού και της έρευνας. Κάποιες φορές πρέπει να κάνουμε τα πάντα από την αρχή». Ενώ είπε ακόμα ότι «χρειάζεται αδιάκοπα να βελτιώνουμε τις συνθήκες για τους στρατιώτες μας».

Πέρυσι, η Κίνα αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 12,2%. Φέτος, είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά διψήφιου ποσοστού αύξησης του συγκεκριμένου κονδυλίου, που, πλέον, αναμένεται να φτάσει στα 145 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, η Κίνα δεν είναι η μόνη δύναμη που αυξάνει διαρκώς τις σχετικές της δαπάνες. Οπως κατέγραφε και το χτεσινό ρεπορτάζ του BBC για το θέμα, για το οικονομικό έτος του 2016, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατέθεσε στο Κογκρέσο αίτημα έγκρισης ενός στρατιωτικού προϋπολογισμού ύψους 585 δισ. δολαρίων. Σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και στασιμότητας, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, με όλες τις μορφές. Επιπλέον, αυξάνονται και οι «ειρηνευτικές αποστολές», με τις οποίες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αναζητούν «πάτημα» σε διάφορες περιοχές προσπαθώντας να ανοίξουν δρόμο για τα μονοπώλια στη μοιρασιά πρώτων υλών και αγορών.

Ειδικά στη ζώνη της Ασίας και του Ειρηνικού, οι αντιθέσεις διευρύνονται, με τις κόντρες να επικεντρώνονται ειδικά στην Ανατολική αλλά και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου η Κίνα πρωταγωνιστεί στην αντιπαράθεση σε μια περιοχή όπου εντοπίζονται σημαντικοί φυσικοί πόροι και περνούν κρίσιμοι εμπορικοί δρόμοι. Δεν είναι τυχαίο πως η Ιαπωνία αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες στα 42 δισ. δολάρια, ποσό που θεωρήθηκε ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας. Ακόμα, η Ινδία - ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο - σημείωσε επίσης ρεκόρ στην αύξηση των σχετικών δαπανών, κατά 11%.

Οσον αφορά τη συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (πρόκειται ουσιαστικά για την κινεζική Βουλή), αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έντεκα μέρες και θα πάρουν μέρος περίπου 3.000 αντιπρόσωποι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεστίαση του Ελληνοκουβανικού

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Κυριακή 8 Μάρτη στις 12.30 το μεσημέρι τον ετήσιο χορό του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 56 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, στο κέντρο διασκέδασης «ΤΖΑΝΗΣ» στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη (στάση «Αστυνομία» με το λεωφορείο Νο 66 από Πάρκο Νέας Ελβετίας).

Επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αίγυπτο

Μετά από προσωπική πρόσκληση Σίσι, για να παραστεί σε οικονομικό συνέδριο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στο Κάιρο θα βρεθεί ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά από προσωπική πρόσκληση που του έστειλε ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντελ αλ Σίσι, ώστε να πάρει μέρος σε συνέδριο για την οικονομική ανάπτυξη που θα γίνει 13-15 Μάρτη στο Σαρμ ελ-Σέικχ. Η επιστολή Σίσι που έφτασε στη Λευκωσία χαρακτηρίζει «απαραίτητη την παρουσία» του Κύπριου ηγέτη, σε μια περίοδο που οι δύο χώρες ενισχύουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο σύνθετων αντιλαϊκών «παζαριών» που δυναμώνουν στη Μεσόγειο, της οποίας τον ενεργειακό πλούτο (αλλά όχι μόνο) ορέγονται τα μονοπώλια.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, στο ίδιο συνέδριο αναμένεται να παραβρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Τράπεζα. Η προσπάθεια της σημερινής «κοσμικής» κυβέρνησης της Αιγύπτου να προσελκύσει επενδυτές και μια σειρά έργα που επιταχύνει όπως αυτά που συνδέονται με τη διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ διαμορφώνουν πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Την ίδια στιγμή, νέες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στη Βρετανία όσον αφορά τις πρόσφατες συμφωνίες που υπέγραψαν Ρωσία - Κύπρος. Συγκεκριμένα, η βαρόνη Λάντφορντ από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες δήλωσε στη Βουλή των Λόρδων «εξαιρετικά σοκαρισμένη» για τη συμφωνία που παρέχει στα ρωσικά πολεμικά πλοία δικαίωμα ελλιμενισμού σε κυπριακά λιμάνια.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, τους οποίους ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε για τις επαφές στη Ρωσία, δεν αντέδρασαν «όπως οι Αγγλοαμερικανοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ