ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πολύπλευρη αξιοποίηση του μακελειού στο Ιντλίμπ

Το δράμα του συριακού λαού, αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αξιοποιείται και πάλι από τους θύτες του για τα σχέδιά τους
Το δράμα του συριακού λαού, αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αξιοποιείται και πάλι από τους θύτες του για τα σχέδιά τους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα διαφαίνονται στη Συρία, για μία ακόμη φορά, καθώς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εμφανίζονται πανέτοιμες να αξιοποιήσουν το μακελειό με δεκάδες άμαχους νεκρούς (και πολλά παιδιά) στην πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ από τοξικά αέρια, την Τρίτη το πρωί. Νωρίς χτες, πάντως, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το περιστατικό συνέβη όταν συριακά αεροσκάφη σε βομβαρδισμούς χτύπησαν αποθήκες όπου ισλαμιστικές οργανώσεις είχαν χημικά όπλα. Επίσης, η συριακή κυβέρνηση διέψευσε ότι χρησιμοποίησε χημικά, σημειώνοντας ότι έχει παραδώσει στον ΟΗΕ τις ποσότητες που είχε, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και των συμμάχων της ότι αυτή είναι υπεύθυνη για το μακελειό.

Ωστόσο, το περιστατικό αυτό, που έρχεται σε μια περίοδο που συνεχίζονται τα δύσκολα ενδοσυριακά παζάρια στη Γενεύη και στην Αστάνα, χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να προχωρήσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β', αναφερόμενος στο μακελειό με τα τοξικά αέρια, σημείωσε πως αν καμαρώνει για τον εαυτό του για κάτι είναι πως «είναι ευέλικτος» και έχει ήδη αλλάξει στάση απέναντι «στο καθεστώς Ασαντ», στο οποίο απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση στο Ιντλίμπ. Πριν από μία βδομάδα είχε δηλώσει ότι «προτεραιότητα δεν είναι ο Ασαντ αλλά η ήττα του "Ισλαμικού Κράτους"». Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή! Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από το καθεστώς Ασαντ δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές». Προειδοποίησε ακολούθως πως μαζί με τον Ιορδανό μονάρχη και άλλους συμμάχους... «θα καταστρέψουμε το "Ισλαμικό Κράτος" και θα προστατεύσουμε τον πολιτισμό!».

Απέφυγε ωστόσο να απειλήσει με αντίποινα ή να διευκρινίσει εάν και ποιου είδους στρατιωτική δράση σκέφτεται να αναλάβει. Κατηγόρησε εντούτοις και πάλι τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, πως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό γιατί επέτρεψε να συνεχιστεί επί μακρόν ο πόλεμος στη Συρία. Πρόσθεσε ότι, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες, ο ίδιος δεν συνηθίζει ποτέ να λέει σε δημοσιογράφους πότε και τι είδους στρατιωτική δράση θα αναλάβει...

Κόντρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από το «κάδρο» των επικείμενων, επικίνδυνων εξελίξεων δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο ευρύτερης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ, εάν δεν βρει (όπως ήδη διαφαίνεται...) πρόσφορο έδαφος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία. Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν πως το σχέδιο αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καταδίκη της επίθεσης, τονίζει την υποχρέωση της συριακής κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες και να παράσχει πληροφορίες για επιχειρήσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων στην επίμαχη περιοχή την περασμένη Τρίτη και απαιτεί άμεση πρόσβαση «ερευνητών» σε συριακές αεροπορικές βάσεις όπου υπάρχουν υπόνοιες πως βρίσκονται υλικά για χημικά όπλα...

Αντίθετη με το σχέδιο αυτό είναι η Ρωσία, ο αναπληρωτής πρέσβης της οποίας, Βαλεντίν Σαφρόνκοφ, τόνισε πως στηρίζεται σε πληροφορίες αναξιόπιστων ομάδων δίχως καν να έχει διενεργηθεί η κατάλληλη έρευνα. Παράλληλα, στη Μόσχα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, κατηγόρησε τη Δύση πως σκηνοθετεί πολιτικό σόου και ζήτησε διεθνή έρευνα...

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Νίκι Χάλεϊ, επανέλαβε ότι η επίθεση «φέρει τη σφραγίδα» του καθεστώτος Ασαντ και προειδοποίησε πως η κυβέρνηση Τραμπ «θα αναλάβει δράση» εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (που αναμενόταν να ψηφίσει επί του σχεδίου απόφασης σήμερα, περίπου τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες) αποτύχει να αναλάβει δράση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις «εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να βρουν πολιτική λύση και να τερματίσουν τον πόλεμο».

Στις Βρυξέλλες, πάλι, όπου η ΕΕ είχε συγκαλέσει σύνοδο δωρητών για τη Συρία, ανακοινώθηκε πως εκπρόσωποι από περίπου 70 χώρες υποσχέθηκαν να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός του έτους. Ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης, χαρακτήρισε το ποσό «εντυπωσιακό νούμερο». Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως η σύνοδος ήταν η αφορμή προκειμένου αξιωματούχοι της ΕΕ να βολιδοσκοπήσουν προθέσεις γύρω από πληροφορίες που αφορούν μέρος ενός μεταπολεμικού σχεδίου των Βρυξελλών ώστε να επωφεληθούν ευρωπαϊκά μονοπώλια από τη μελλοντική «ανοικοδόμηση» της Συρίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΒREXIT
Ενέκριναν τα αστικά κόμματα τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

«Πράσινο φως» στο βασικό σχέδιο διαπραγμάτευσης που θα προωθήσουν οι ειδικοί τεχνοκράτες της στις συνομιλίες με τους Βρετανούς για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ και τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών έδωσε χτες η Ευρωβουλή. Το σχέδιο εγκρίθηκε με 516 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 50 αποχές και θέτει τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων πως δεν μπορεί να γίνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις δίχως να αποσαφηνιστούν ο τρόπος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και κυρίως ο «λογαριασμός» και η διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από την πρότερη απόφαση για συμμετοχή σε μακροπρόθεσμα σχέδια και δαπάνες της ΕΕ. Υπογραμμίζεται πως οποιαδήποτε μεταβατική συμφωνία δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από τρία χρόνια, πως η εφαρμογή της θα πρέπει να εφαρμόζεται και να επιβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ.

Προστίθεται ότι «ανεξαρτήτως της έκβασής τους, οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι δυνατό να περιλαμβάνουν οποιονδήποτε συμψηφισμό μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας, αφενός, και της μελλοντικής οικονομικής σχέσης, αφετέρου».

Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας η οποία θα περιέχει αποσπασματικές ή τομεακές διατάξεις, μεταξύ άλλων για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και, απ' τη σκοπιά των συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ, υπερασπίζεται «το αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς: Την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των κεφαλαίων, των υπηρεσιών και των ατόμων».

Σημειώνεται ακόμη πως η διαπραγμάτευση από μέρους της ΕΕ θα γίνει «ενιαία» και πως καμία χώρα δεν νομιμοποιείται να κάνει ξεχωριστά παζάρια με το Λονδίνο. Τονίζεται πως θα μεταφερθούν σε πόλεις των άλλων 27 μελών της ΕΕ οι έδρες της «Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής» και της «Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Υπηρεσίας» που σήμερα είναι στο Λονδίνο. Επισημαίνεται πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγματευτική ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και να μη θεσπιστούν «σκληρά σύνορα» και ασφυκτικοί έλεγχοι στη συνοριακή διέλευση με την Ιρλανδία.

Ως γνωστόν, επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωβουλής είναι ο Βέλγος ευρωβουλευτής (αρχηγός της «Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» και πρώην πρωθυπουργός) Γκι Φερχόφσταντ, που δεν απέκλεισε στο μέλλον η Βρετανία να επιλέξει να επιστρέψει στην ΕΕ, εφόσον, όπως είπε, οι νεότερες γενιές διαπιστώσουν «τη μεγάλη απώλεια χρόνου, τη σπατάλη ενέργειας και την ανοησία της απόφασης για Βrexit»...

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την έναρξη της χτεσινής συνεδρίασης ενθάρρυνε τους ευρωβουλευτές να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν ενεργά τα παζάρια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στην τελική συμφωνία.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς για να πετύχουν θα πρέπει να τηρηθούν τρεις βασικές προϋποθέσεις: α) Αρραγές, ενιαίο μέτωπο από τη μεριά της ΕΕ στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. β) Να αρθεί η αβεβαιότητα «πρώτα για τους λαούς» των δύο πλευρών. γ) Να μπουν, από την αρχή της διαπραγμάτευσης, τα πράγματα «στη σωστή σειρά και σε προοπτική».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε επίσης «ενότητα» στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους Βρετανούς, διαβεβαιώνοντας πως το Ευρωκοινοβούλιο «θα έχει τον τελικό λόγο στη συμφωνία».

Με φόντο αυτές τις τοποθετήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και σημαντικοί υπουργοί της κυβέρνησής της συνέχισαν χτες τις περιοδείες στο εξωτερικό προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος για τις μελλοντικές συμμαχίες της Βρετανίας σε εμπόριο και οικονομία, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ. Η Μέι βρέθηκε χτες στη Σαουδική Αραβία επιδιώκοντας να προωθήσει, για ακόμη μία φορά, τα συμφέροντα των βρετανικών μονοπωλίων στην πλουσιότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, βρέθηκε στην Ινδία παζαρεύοντας την προνομιακή θέση των βρετανικών μονοπωλίων στις ντόπιες μεγάλες αγορές και ο υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, πήγε στις Φιλιππίνες αναζητώντας δυνατότητες κερδοφορίας της βρετανικής αστικής τάξης.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν νομιμοποιούμε το αντιλαϊκό παζάρι ανάμεσα στα μονοπώλια της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις κατευθύνσεις της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανία για το Brexit:

«Τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο για τις κατευθύνσεις της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανία για το Brexit διαπνέονται από τον ίδιο στόχο, ποια μερίδα του κεφαλαίου θα ευνοηθεί περισσότερο, τόσο για τη μετάβαση όσο και την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων, με τη Μ. Βρετανία εκτός ΕΕ.

Αποτελούν πειστήρια ότι είτε με τη Βρετανία εντός είτε εκτός ΕΕ, είτε στη μεταβατική περίοδο, όσο τα μονοπώλια έχουν τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους, οι εργαζόμενοι όχι μόνο της Μ. Βρετανίας αλλά και των χωρών της ΕΕ θα πληρώνουν κάθε στιγμή πανάκριβα τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε χώρες, ομίλους και μερίδες του κεφαλαίου. Η όποια συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας, είτε βαρύνουν σ' αυτή οι όροι της ΕΕ, είτε αυτοί του βρετανικού κεφαλαίου ή ένας συμβιβασμός των δύο, θα είναι αντιλαϊκή. Θα περιέχει νέα σκληρά αντεργατικά μέτρα, εκβιάζοντας τους λαούς στο όνομα της αβεβαιότητας, της "ανάκτησης σταθερότητας" με στόχο τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των συμφερόντων του βρετανικού και των άλλων λαών της ΕΕ.

Το ΚΚΕ δεν νομιμοποιεί το αντιλαϊκό παζάρι στην πλάτη των λαών, ανάμεσα στα μονοπώλια της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας μπροστά στο Brexit, γι' αυτό και απείχε από τη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι λαοί έχουν τη δύναμη και όταν αποφασίσουν να συγκρουστούν και να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, μπορούν να ανατρέψουν με την πάλη τους την εξουσία του κεφαλαίου, να ακυρώσουν τις δεσμεύσεις, τους όρους, τα χρέη που τους φόρτωσαν έτσι ώστε η αποδέσμευση της χώρας τους από την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία να υπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ