ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Στο κόκκινο» ενδοαστικές και περιφερειακές κόντρες

Με πρόσχημα τη διαφθορά, ξεκίνησαν συλλήψεις 11 πριγκίπων και δεκάδων πρώην και νυν υψηλόβαθμων αξιωματούχων

ΡΙΑΝΤ.--

Ραγδαίες αλλαγές φαίνεται πως έρχονται σε διάφορα πόστα εξουσίας στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι κόντρες πολλών ετών, που «σιγόβραζαν» στους κόλπους της σαουδαραβικής αστικής τάξης και του βασιλικού οίκου των Σαούντ, οδήγησαν το Σαββατοκύριακο σε μαζικές συλλήψεις 11 πριγκίπων, 38 πρώην και νυν υπουργών. Ανάμεσά τους είναι ο ισχυρός μέχρι πρότινος αρχηγός της Εθνοφρουράς, πρίγκιπας Μιτέμπ αλ Αμπντάλα, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού Ιμπραχίμ αλ Ασάφ αλλά και Κροίσοι όπως ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας «Kingdom Holding», που έχει σημαντικές μετοχές και επενδύσεις σε εταιρείες όπως «Twitter», «Apple», «Citigroup», η ξενοδοχειακή αλυσίδα «Four Seasons» κ.ά., ο Μπακρ μπιν Λάντεν της γνωστής οικογένειας των Λάντεν...

Οι συλληφθέντες έπεσαν στο στόχαστρο της νέας «Επιτροπής Κατά της Διαφθοράς», στην οποία προΐσταται ο υπουργός Αμυνας, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που έχει αναλάβει το ριζικό «εκσυγχρονισμό» της οικονομίας και την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο έως το 2030 (πρόγραμμα γνωστό σαν «Οραμα 2030»), και την επάνοδο του «μετριοπαθούς Ισλάμ» στη συντηρητική κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων στη Σαουδική Αραβία. Στη νέα «Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς» συμμετέχει και ο Γενικός Εισαγγελέας Σαουδικής Αραβίας, Σεΐχης Σαούντ αλ Μοτζέπ, που δήλωσε πως όλοι οι κατηγορούμενοι θα απολαύσουν τα δικαιώματά τους και θα έχουν μία δίκη «με διαφάνεια». Προειδοποίησε επίσης ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συλληφθέντων και ότι όσοι βρεθούν ένοχοι θα αναγκαστούν να αποδώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο κράτος.

Οι συλλήψεις νυν και πρώην αξιωματούχων έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα. Ολοι κρατούνται σε πολυτελή ξενοδοχεία του Ριάντ, μεταξύ των οποίων το «Ριτζ Κάρλτον», του οποίου όλα τα δωμάτια είναι κλεισμένα μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη (ένδειξη πως ενδέχεται να συνεχιστούν και τις επόμενες βδομάδες οι έρευνες ή νέες συλλήψεις).

Ας σημειωθεί ότι το 24ωρο των συλλήψεων σημειώθηκε περίεργο δυστύχημα με ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρίγκιπας Μουσούρ μπιν Μουρκίν, γιος πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, και άλλα εφτά άτομα. Απαντες νεκροί.

Αναχαίτιση πυραύλου από την Υεμένη

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, εντείνεται η γεωπολιτική κόντρα του Ριάντ με την Τεχεράνη. Οχι μόνο με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο, έπειτα από την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, αλλά και μετά τη ρίψη βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσαν Υεμενίτες Χούτι αντικαθεστωτικοί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ το βράδυ του Σαββάτου.

Η επίθεση προκάλεσε αναστάτωση σε υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους, που συμμετέχουν από τον Μάρτη του 2015 στο αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ έσπευσε να κατηγορήσει το Ιράν, προειδοποιώντας ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα ανεχτεί καμία απειλή για την εθνική της ασφάλεια, διατηρώντας «το δικαίωμα να απαντήσει με ανάλογο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή, στις εχθρικές ενέργειες του Ιράν (...) που απειλούν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών και επηρεάζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο».

Το Ιράν, πάντως, απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ανεύθυνες, καταστροφικές και προκλητικές». Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι η ρίψη του βαλλιστικού πυραύλου από την Υεμένη στο Ριάντ ήταν μια αντίδραση των Χούτι «στα εγκλήματα πολέμου και στην πολυετή επιθετικότητα των Σαουδαράβων».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολιτική κρίση με φόντο την κόντρα Σαουδικής Αραβίας - Ιράν

Από τη συνάντηση Χαρίρι και Σαλμάν στη Ριάντ
Από τη συνάντηση Χαρίρι και Σαλμάν στη Ριάντ
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στη δίνη της κλιμακούμενης γεωπολιτικής σύγκρουσης Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, που επηρεάζει σημαντικά τα τελευταία χρόνια την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα και ο Λίβανος, μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι να ανακοινώσει από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας την παραίτησή του και να καταγγείλει «σχέδιο δολοφονίας» του από το Ιράν. Ο Χαρίρι άσκησε επίσης κριτική εναντίον της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, για το ρόλο τους στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου «και τη διασπορά συγκρούσεων στον αραβικό κόσμο».

Η επιλογή του Λιβανέζου πρωθυπουργού να ανακοινώσει την απόφασή του από το έδαφος της πρωτεύουσας μίας ξένης χώρας δεν φαίνεται τυχαία. Ο ίδιος και τα μονοπώλια που εκπροσωπεί διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με τη σαουδαραβική μοναρχία και σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, με τον οποίον μάλιστα συναντήθηκε χτες, δίχως να ανακοινωθεί η ατζέντα ή το τυχόν αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Μάλιστα, την Παρασκευή ο Σ. Χαρίρι, φτάνοντας στο Ριάντ, έσπευσε να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα υπουργό Υποθέσεων Περσικού Κόλπου Θάμερ αλ Σαμπχάν, δηλώνοντας πως είχε μαζί του μία «μακρά και αποδοτική συνάντηση, που οδήγησε σε συμφωνίες για πολλά ζητήματα που είναι προς το καλό του λιβανέζικου λαού»...

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος στην εξουσία του Σαάντ Χαρίρι (που είναι γιος του δολοφονηθέντος, το 2005, Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι) επιτεύχθηκε έπειτα από συμφωνία με τα περισσότερα αστικά κόμματα του Λιβάνου, μεταξύ των οποίων και η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», την οποία κατηγορεί πως εξυφαίνει σχέδιο δολοφονίας και εξόντωσής του. Προς το παρόν, ο Χαρίρι δεν έχει παρουσιάσει κανένα απολύτως τεκμήριο για να στοιχειοθετήσει τις σοβαρές κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Ιράν, ενώ (σύμφωνα με συνεργάτες του) δεν σκοπεύει να επιστρέψει άμεσα στο Λίβανο, επειδή, όπως ισχυρίζεται, φοβάται για τη ζωή του...

Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση ο Πρόεδρος

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιστρέψει αποφεύγοντας να κάνει άμεσα δεκτή την απόφαση της παραίτησής του. Χτες, αμέσως μετά από την έκτακτη συνάντησή του με το υπουργικό συμβούλιο και ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο Αούν τόνισε ότι γι' αυτόν είναι «κόκκινη γραμμή η σταθερότητα του Λιβάνου». Απηύθυνε σε όλους έκκληση για «ηρεμία, ενίσχυση της ασφάλειας και εθνική ενότητα».

Από την άλλη, ο αρχηγός της «Χεζμπολάχ», Χάσαν Νασράλα, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι εξώθησε τον πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι σε παραίτηση, εκφράζοντας τη λύπη του για την εξέλιξη. Απεύθυνε στο λαό έκκληση για ηρεμία και υπομονή. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η οργάνωσή του δεν θα κάνει τίποτε που «θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια» του Λιβάνου.

Τέλος, ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας εναντίον του πρωθυπουργού.

ΗΠΑ
Νέες έρευνες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οσο περνά ο καιρός οι ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ οξύνονται και αντικατοπτρίζονται, μεταξύ άλλων, στις έρευνες του ανεξάρτητου ανακριτή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, και των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου, με αφορμή την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις περσινές προεδρικές εκλογές και τις σχέσεις στενών νυν και πρώην συνεργατών του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Χτες, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, (Ρεπουμπλικάνος) Πολ Ράιαν, είπε πως εξακολουθεί να στηρίζει το έργο του ανεξάρτητου ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερτ Μιούλερ, απορρίπτοντας τις πιέσεις στελεχών και βουλευτών του κόμματός του για την απομάκρυνσή του. Ζήτησε να αφήσουν όλοι «να παίξει το ρόλο του το δικαστικό σύστημα», προσθέτοντας ότι τη συνέχιση των ερευνών επιθυμεί και ο Πρόεδρος Τραμπ.

Ωστόσο, φαίνεται πως η ταχύτητα και το εύρος των ερευνών του Μιούλερ προβληματίζουν το Κογκρέσο, ειδικά μετά την απαγγελία κατηγοριών, την περασμένη βδομάδα, σε τρεις πρώην συνεργάτες του Προέδρου Τραμπ (Μάναφορτ, Γκέιτς και Παπαδόπουλο). Αυτά ενώ ο Μιούλερ φαίνεται πως παράλληλα με τη διερεύνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πρώην συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία, σχεδιάζει και τις ανακρίσεις ανθρώπων του «στενού πυρήνα» συνεργατών του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς και μελών της οικογένειάς του, όπως η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζέραντ Κούσνερ. Επιπλέον, το NBC News κάνει λόγο για ενδεχόμενη δίωξη κατά του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν και του γιου του, με πιθανές κατηγορίες αυτές για «ξέπλυμα» χρήματος, ψευδή κατάθεση σε ομοσπονδιακούς λειτουργούς.

Το ίδιο διάστημα, το «κουβάρι» μπερδεύεται περισσότερο και μετά την αποκάλυψη πως ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, έχει μετοχές στην εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών «Navigator Holdings», η οποία συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Γκενάντι Τιμτσένκο (που είναι στόχος αμερικανικών κυρώσεων!) και τον Κιρίλ Σαμάλαφ, που είναι ο σύζυγος της νεότερης κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα λεγόμενα «Paradise papers».

Σε κάθε περίπτωση, στις ΗΠΑ το κλίμα πόλωσης και εγκλωβισμού σημαντικού μέρους του λαού στα ψευτοδιλήμματα της αστικής τάξης συνεχίζεται, με το 49% των ερωτηθέντων σε σχετική, πρόσφατη δημοσκόπηση να εκτιμά ότι ο Τραμπ «διέπραξε αδίκημα σχετικά με πιθανές προσπάθειες των Ρώσων να επηρεάσουν τις εκλογές» και το 19% να θεωρεί ότι υπάρχουν «ατράνταχτες αποδείξεις» για ένα τέτοιο αδίκημα.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Επαφές σε ΗΠΑ και Ρωσία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναμένεται να συναντηθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που από αύριο και μέχρι την Παρασκευή θα έχει επίσημες επαφές στις ΗΠΑ. Οπως σημείωναν χτες πηγές της τουρκικής κυβέρνησης στη «Χουριέτ», η επίσκεψη Γιλντιρίμ - που γίνεται σε ένα πλαίσιο σύνθετων διμερών «τριβών» αλλά και παζαριών - «θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη των οικονομικών και εμπορικών προοπτικών της Τουρκίας, αλλά και για να δοθούν θεμελιακά μηνύματα για την εξωτερική μας πολιτική, όπως και για το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή της αλλά και τον κόσμο».

Στο μεταξύ, χτες, η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε πάλι η έκδοση βίζας για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία αλλά «σε περιορισμένη βάση». Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι στις 13 Νοέμβρη ο Ερντογάν θα βρεθεί στο ρωσικό Σότσι, όπου θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στα τέλη Σεπτέμβρη οι δυο ηγέτες είχαν και πάλι τετ-α-τετ, εκείνη τη φορά στην Αγκυρα.

Ολα αυτά ενώ, χτες, η «Σαμπάχ» ανάρτησε ανακοίνωση του κολοσσού «Γκαζπρόμ» που τόνιζε ότι η κατασκευή του αγωγού «TurkStream» προχωρά γοργά, αφού το 25% του τμήματος που είναι κοντά στη στεριά ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα εξάμηνο και ήδη ξεκίνησε η κατασκευή του τμήματος που ανήκει στην τουρκική επικράτεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ