ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το «διαίρει και βασίλευε» η ΕΕ παρεμβαίνει στην ΠΓΔΜ για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Στη συζήτηση για την «έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Μια ακόμα έκθεση για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (το επίσημο όνομά της, το οποίο πολλοί παραβλέπουν, ενισχύοντας αλυτρωτισμούς μέσω μιας επικίνδυνης, αδιέξοδης ονοματολογίας), προωθεί την ενσωμάτωση και αυτής της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων. Για να ελεγχθούν οι δρόμοι μεταφορών, Ενέργειας και άλλων προς την Κεντρική Ευρώπη, σε ανταγωνισμό με τη καπιταλιστική Ρωσία.

Οι λαοί της περιοχής, μετά τον ΝΑΤΟικό - ευρωενωσιακό πόλεμο διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, εμπλέκονται πάλι από τις κυβερνήσεις τους και την πολιτική "διαίρει και βασίλευε" της ΕΕ, σε ανταγωνισμούς και κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.

Η ένταξη στην ΕΕ για τους εργαζόμενους και τους λαούς σ' όλες τις χώρες σήμανε ανεργία, φτώχεια, αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με στόχο τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Απαραίτητο συμπλήρωμα ο χυδαίος αντικομμουνισμός που αποπνέει και αυτή η έκθεση.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τους ίδιους λόγους όπως για την Ελλάδα.

Οι λαοί έχουν τη δύναμη, αποτινάσσοντας τα δεσμά ΝΑΤΟ, ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, να ζήσουν ειρηνικά, για τη δική τους ευημερία και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Υπογραφές και ΕΝΙ - «Τotal» για κυπριακή ΑΟΖ

Αντιδράσεις του ψευδοκράτους που μιλά για «μονομερή βήματα» και επαφές Ακιντζί με αξιωματούχους της ΕΕ

Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ που ορέγονται τα μονοπώλια, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς τους σε βάρος των λαών
Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ που ορέγονται τα μονοπώλια, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς τους σε βάρος των λαών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η υπογραφή συμβολαίων για τα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ, που αφορούσε ο τρίτος γύρος αδειοδοτήσεων για εξερεύνηση και αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Μετά τους εκπροσώπους της αμερικανικής «Exxon Mobil» και της καταριανής «Qatar Petroleum», στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία βρέθηκε η αντιπρόεδρος ερευνών της γαλλικής «Total» για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Ελέανορ Ροουλί, και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ιταλικής ENI για τη Νότια Ευρώπη, Κάρλο Βίτο Ρούσο.

Με βάση τα νέα συμβόλαια, η κοινοπραξία που έχουν συγκροτήσει οι εταιρείες «ENI Cyprus Limited» και «Total E&P Cyprus B.V.» (θυγατρικές των αντίστοιχων ομίλων) θα δραστηριοποιηθεί στο «οικόπεδο» 6, ενώ στο 8 θα δραστηριοποιηθεί αυτοτελώς η «ENI Cyprus Limited».

Η Ροουλί δήλωσε ότι στο «οικόπεδο» 6 ο στόχος είναι να γίνει ερευνητική γεώτρηση μέσα στο 2018, ενώ υπογράμμισε ότι τις πρώτες δύο βδομάδες του φετινού Ιούλη θα γίνει γεώτρηση στο οικόπεδο «11», όπου η «Total» έχει ήδη αποκτήσει «δικαιώματα» από τον προηγούμενο γύρο αδειοδοτήσεων. Οι γεωτρήσεις αυτές θα γίνουν στο κοίτασμα «Ονησίφορος» και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά η επιστημονικοτεχνική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στο «Ζορ», δηλαδή το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κυπριακή ΑΟΖ και πολλοί υποστηρίζουν ότι εκτείνεται και σε αυτή.

«Προσβλέπουμε ιδιαίτερα σε ένα ισχυρό διερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα εντός 2017 και εντός 2018», σχολίασε το στέλεχος της «Total». Από τη μεριά της ΕΝΙ, ο Ρούσο εξέφρασε την ικανοποίηση της εταιρείας που είναι παρούσα στην περιοχή, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν η περιοχή έχει ευρύτερες προοπτικές.

Αντίδραση ψευδοκράτους

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα, το «υπουργείο Εξωτερικών» εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «μονομερή βήματα» τα σχέδια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να προκαλεί ζημιά στις διαπραγματεύσεις, «που τίναξε στον αέρα» με την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Ισχυρίζεται ότι τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν δείχνουν ξεκάθαρα ότι «η ελληνοκυπριακή ηγεσία εμμένει να μην αποδέχεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι ιδιοκτήτες του νησιού». Σημειώνει προκλητικά ότι «μέχρι την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης, οι δραστηριότητες που αφορούν τους φυσικούς πόρους στον περιβάλλοντα χώρο του νησιού θα πρέπει να σταματήσουν ή να διεξαχθούν στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που θα καθοριστεί αμοιβαία από τις πλευρές. Δεν είναι εφικτό να γίνει αποδεκτή η συμπεριφορά αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή». Αναφέρει, επίσης, ότι «με την εγγυήτρια Τουρκία θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Για «πιθανές εντάσεις» αν προχωρήσουν τα σχέδια για τους υδρογονάνθρακες και αυτοί δεν αποτελέσουν «πεδίο συνεργασίας», μίλησε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, από τις Βρυξέλλες.

Στη βελγική πρωτεύουσα, ο Ακιντζί είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε περισσότερες προσπάθειες για να εναρμονιστούν τα Κατεχόμενα με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», λέγοντας ότι «θέλουμε, όταν φτάσουμε σε μια λύση, να μπούμε αμέσως στην κυκλοφορία του ευρώ».

Επίσης, ο Ακιντζί στάθηκε έντονα στο ζήτημα των «τεσσάρων ελευθεριών» που και η Τουρκία ζητά να διασφαλιστούν για την ίδια σε περίπτωση «λύσης».

Αναφέρθηκε στη «μεγάλη κατανόηση» που βρήκε από τους εκπροσώπους της λυκοσυμμαχίας και συμπλήρωσε ότι στις συνομιλίες «θα εργαστούμε για να υπάρξει πρόοδος σε σημαντικά κεφάλαια» και «θα δείξουμε μεγαλύτερο θάρρος για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερες συγκλίσεις». Επανέλαβε ότι πρέπει να αλλάξει η μεθοδολογία, να γίνει πιο «ενεργός» ο ΟΗΕ και με συχνότερες επαφές με τις εγγυήτριες χώρες, σημειώνοντας ότι πρέπει σιγά - σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε όλο «το πακέτο» των παραμέτρων μιας συμφωνίας και μεταξύ άλλων κατέληξε:

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές. Και στο μέλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν δύο πλευρές». Εξήγησε ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» σε περίπτωση λύσης θα μετατραπεί σε τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και με αυτή την ιδιότητα θα συνεχίσει να έχει επαφές με την Ευρώπη, κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή, επισημαίνοντας ότι τον ικανοποίησε και ότι δεν διαφεύγει της ΕΕ ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες ενδείξεις κλιμάκωσης των ανταγωνισμών

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Σε κοινή στρατιωτική άσκηση αντιμετώπισης επίθεσης με υποβρύχια προχώρησαν στις αρχές της βδομάδας ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, με ασιατικά ΜΜΕ να εστιάζουν ειδικά στο ότι ήταν «η πρώτη φορά που η Ιαπωνία συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου». Πρόκειται ουσιαστικά για υλοποίηση αποφάσεων με τις οποίες η ιαπωνική αστική τάξη ενισχύει την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, στο πλαίσιο υπεράσπισης των στρατηγικών συμφερόντων του ντόπιου κεφαλαίου και των συμμαχιών τους.

Φυσικά, η ίδια η τριμερής άσκηση επιβεβαιώνει ότι στην περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού οξύνονται ραγδαία οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούνται και οι διαρκείς βαλλιστικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας, που Τόκιο, Ουάσιγκτον και Σεούλ στοχοποιούν ως «κοινό εχθρό».

Αξιωματούχοι του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας με ανώνυμες δηλώσεις τους στους «Τάιμς της Ιαπωνίας» συνέδεαν την άσκηση με τη διασφάλιση της «αποτελεσματικής απάντησης στις απειλές από τη Βόρεια Κορέα», επιμένοντας ότι η Πιονγιάνγκ συνεχίζει τις προσπάθειες μετεξέλιξης των πυραυλικών της συστημάτων.

Η άσκηση ήταν τριήμερη και ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, και σύμφωνα με το πρακτορείο «Γιονάπ» η διοργάνωσή της ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των τριών πλευρών τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν για πολλοστή φορά διατρανώθηκε η απόφασή τους για ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης της «βορειοκορεατικής απειλής». Την ίδια περίοδο σημειώνουμε ότι συνεχίζονται και οι ετήσιες τακτικές ασκήσεις που κάνουν ΗΠΑ - Νότια Κορέα στη Χερσόνησο. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι προχωρούν και οι «συνεννοήσεις» ΗΠΑ - Νότιας Κορέας αλλά και Ιαπωνίας για την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Χερσόνησο.

Στο μεταξύ, η Σεούλ προχώρησε χτες σε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου με βεληνεκές 800 χιλιομέτρων, επιβεβαιώνοντας και έτσι πόσο δυναμώνει η κινητοποίηση των στρατιωτικών μηχανισμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στα νοτιότερα της ίδιας περιφέρειας, τη Νότια Κινεζική Θάλασσα όπου παραμένουν οι εδαφικές διαφορές με πρωταγωνιστές την Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής, η αστική τάξη των Φιλιππίνων έστειλε το δικό της μήνυμα.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε πως έδωσε εντολές στις Ενοπλες Δυνάμεις να «καταλάβουν» τις νησίδες που η χώρα διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. «Κατασκευάστε εκεί υποδομές και υψώστε τη φιλιππινέζικη σημαία», δήλωσε ο Ντουτέρτε, σύμφωνα με φιλιππινέζικα και άλλα ρεπορτάζ, σχολιάζοντας πως η αποφασιστικότερη «εμφάνιση» της Μανίλα στην περιοχή δεν θα ικανοποιήσει το Πεκίνο.

Θυμίζουμε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Ντουτέρτε, πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για «στροφή» των Φιλιππίνων προς την Κίνα, εξαιτίας έντονων τόνων που χρησιμοποιήθηκαν απέναντι στις ΗΠΑ, ως στοιχείο του ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού» στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι ενδοϊμπεριαλιστικές σχέσεις και κολιγιές είναι πολύ πιο σύνθετο ζήτημα, δεν αναπτύσσονται ευθύγραμμα και σίγουρα δεν επιφυλάσσουν τίποτα θετικό για τους λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ