ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
Σελ. /32
Ταξική η διαφορά, πολιτική η απάντηση

Χτεσινή αναφορά για την ευημερία: Απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος και τηλεφώνου, τραπεζικά δάνεια στο κόκκινο, ακίνητα ΙΧ - τώρα και ανασφάλιστα. Ανεργος ο ένας στους 5. Μισοαπασχολούμενοι όλο και περισσότεροι. Γέροντες που τώρα πια δεν κάνουν δώρα στα εγγόνια, αλλά ζητάνε βοήθεια από τα παιδιά. Και τα παιδιά; Τα παιδιά στην πιο μεγάλη συντριβή. Μαθαίνουν ήδη στην πράξη τι σημαίνει σπουδές χωρίς αντίκρυσμα, ζωή στη ζητιανιά...

Την ώρα που η αστική τάξη αξιώνει να γίνει πιο απόλυτη η υποταγή της εργατικής τάξης «για να μην έρθει η πτώχευση», τα λαϊκά στρώματα είναι ήδη στην πτώχευση. Σ' αυτήν την πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί κάθε νέα κυβερνητική απόφαση για να οδηγήσει ακόμα περισσότερες μάζες πληθυσμού στην εξαθλίωση. Μ' αυτό το αντικείμενο συνεδριάζει σήμερα η κυβέρνηση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ο αστικός Τύπος επιχειρεί καθημερινά να πείσει τα θύματα αυτής της πολιτικής ότι πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω, να πάρει οπωσδήποτε κι άλλα μέτρα «για να σωθεί η χώρα».

Καμιά χώρα δεν κινδυνεύει... Παζάρι γίνεται μεταξύ καπιταλιστών για τον τρόπο που θα ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση. Για το ποιοι και πόσα θα χάσουν. Για το πώς θα εξασφαλιστούν συνθήκες υψηλότερης κερδοφορίας την επόμενη μέρα. Ακριβώς γι' αυτό η σαλαμοποίηση των εργαζομένων (σειρά τώρα έχουν οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ) στοχεύει στο να γίνουν στο τέλος όλοι «ανταγωνιστικοί», δηλαδή να δουλεύουν όσο το δυνατόν περισσότεροι με όρους... Κίνας.

Εκεί παίζεται το μεγάλο παιχνίδι, στον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, στις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Για την εργατική τάξη δεν υπάρχει πια κανένας δρόμος προς τα πίσω. Κανένας αμυντικός αγώνας δεν μπορεί πλέον να είναι αποτελεσματικός - άντε, ίσως, να καθυστερήσει για λίγο τις αρνητικές επιπτώσεις.

Η καταστροφή, όμως, δεν είναι μονόδρομος. Αντίθετα. Το ΚΚΕ απέδειξε, για μια ακόμα φορά, μόλις προχτές, ότι υπάρχει διέξοδος, ότι αυτή η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια άλλου τύπου ανάπτυξη, χωρίς τους καπιταλιστές. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι το λαϊκό κίνημα θα έχει τέτοιο στόχο στον αγώνα του, ώστε ο λαός να προσβλέπει στη ριζική ανατροπή της πολιτικής εξουσίας, θα βλέπει το στόχο για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Ασχετο: Προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην εργατική τάξη όσοι καλλιεργούν αυταπάτες σε εργαζόμενους που αγωνιούν για το μεροκάματο ότι η λύση θα έρθει μέσα από δικαστικούς αγώνες. Η εικόνα με τον συμβασιούχο που ούτε καν μονιμοποιείται αλλά φώναζε χτες έξω από τον Αρειο Πάγο στην κάμερα «επιτέλους αποδείχθηκε ότι έχουμε δημοκρατία» είναι τραγική. Οποιος ακόμα ψάχνει να βρει πού είναι η δημοκρατία, ας ρίξει μια ματιά στο κείμενο παραδίπλα που περιγράφει γλαφυρά πώς λύνονται στην αστική δημοκρατία ορισμένα προβλήματα στο πολιτικό σύστημα που οι αρχές του, οι κανόνες του, το περιεχόμενό του, δεν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά το στέριωμα της αστικής εξουσίας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΑΤΟ

ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ: «Μετά τις μαζικές παραδόσεις των πινακίδων στις εφορίες από ιδιοκτήτες ΙΧ για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τώρα ήρθε η ώρα της μη ανανέωσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων (...) Ενα εκατομμύριο ανασφάλιστα ΙΧ κυκλοφορούν στον δρόμο καθώς οι Ελληνες δεν ανανεώνουν πλέον τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους. Η οικονομική πίεση των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις τελευταίες μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων, ωθεί τους οδηγούς ΙΧ στο να αφήνουν ανασφάλιστα τα αυτοκίνητά τους» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ: «Το σχέδιο "αναδιάρθρωσης", που αλλάζει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, ανέλαβε να εκπονήσει (έπειτα από διαγωνισμό) η αμερικανική εταιρεία "Accenture Α.Ε." μέχρι τις 31 Μαΐου έναντι 67.650 ευρώ, με την επισήμανση να παραδοθεί στην "αγγλική γλώσσα" (σ.σ. προφανώς για να μπορεί να τη διαβάσει και η τρόικα) (...) Η κυβέρνηση επιδιώκει να καθιερώσει το ελαστικό ωράριο εργασίας στις ΔΕΚΟ, που συνοδεύεται και από ελαστικές αμοιβές. Η υιοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης της άρσης της μονιμότητας παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, καθώς κατά κοινή ομολογία δεν μπορεί να υπάρξει flexicutiry αν έχεις μόνιμους υπαλλήλους» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ: «Η κυβέρνηση επικρίνεται ολοένα και πιο έντονα για την οικονομική της πολιτική, ανάκατα για τους στόχους που επιδιώκει και τη διαχείριση που ασκεί. Και όντως λάθη, αντιφάσεις, συγκαλύψεις όλοι διαπιστώνουμε συνεχώς. Μόνο που η κρίση στην οποία μπήκε η Ελλάδα είναι τόσο σοβαρή, τα προβλήματα τόσο μεγάλα, που είναι εντελώς αδύνατο να τα αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση μόνη της (...) Η μείωση των υπερβολικών και συνάμα χαμηλής απόδοσης δαπανών για την υγεία στη χώρα μας δεν μπορεί να επιτευχθεί από τον αρμόδιο υπουργό χωρίς την ενεργό συμμετοχή όλων των κατηγοριών εργαζομένων στην υγεία ή μάλλον, εφόσον επιχειρείται μόνο από τα πάνω, με όλους τους ενδιαφερόμενους να την πολεμούν, το κοινωνικό κόστος γίνεται βαρύτερο, προκαλεί συνολικά ζημιά στην οικονομία» (από άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ κόντρα σε κεφάλαιο - κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ

ΕΘΝΟΣ: Ψήφο για όλα ζητάει ο Γιώργος την Παρασκευή

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμει την ανταρσία και εκβιάζει με εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λεφτά δεν υπάρχουν

ΤΑ ΝΕΑ: Εισοδηματικά κριτήρια και στο επίδομα ανεργίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενστάσεις στο σχέδιο των 23 δισ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βόμβα Σόιμπλε για το χρέος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επίθεση της εφορίας σε 500.000 επαγγελματίες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Στα 3 δισ. οι πρώτες επιχορηγήσεις

Η ΑΥΓΗ: Αργός θάνατος με άγριες περικοπές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι δασικοί χάρτες «καίνε» περιουσίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πάγκαλος: Μαστροποί οι πολιτικοί με πελάτες τους ψηφοφόρους τους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η δημοκρατία

Την Τετάρτη 6 Απριλίου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Κρίστοφερ Ντελ, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, στην έπαυλή του στον περίφημο «λόφο των πρεσβειών», Αρμπερία, όπου στεγάζονται οι ξένες διπλωματικές αποστολές. Στο οβάλ γραφείο, απέναντί του, κάθησαν ο πρωθυπουργός Χακίμ Θάτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ισα Μουστάφα και ο έκπτωτος πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπεντζέτ Πατσόλι. Αφού άκουσαν τον εξάψαλμο για την πολιτική κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καθαιρέσει τον Πατσόλι, τριάντα εφτά μέρες αφότου εξελέγη στην προεδρία, ο Αμερικανός διπλωμάτης τούς ξεκαθάρισε ότι εάν δεν κάνουν αυτό που θα τους υποδείξει, να μην ελπίζουν πλέον στην αμερικανική στήριξη και βοήθεια (...) Ο Ντελ άνοιξε στη συνέχεια ένα φάκελο που είχε μπροστά του και διάβασε ένα όνομα: Ατιφέπε Γιαχιάγκα.

Ο κυρίαρχος λαός

«Αυτήν θα εκλέξετε πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν τη γνωρίσετε θα διαπιστώσετε ότι είναι καλή», φέρεται ειπών (...) «Επρεπε να βλέπατε εκείνη τη στιγμή τα πρόσωπα του Θάτσι και του Μουστάφα, είχαν χλωμιάσει, ο πρέσβης ήταν πολύ σκληρός», αποκάλυψε αργότερα σε τηλεοπτική εκπομπή ο Πατσόλι, μεταφέροντας τα τεκταινόμενα πίσω από τα κάγκελα της πρεσβευτικής κατοικίας. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβαν αμέσως το μήνυμα. «Γεννηθήτω το θέλημά σου», είπαν «μέσα τους» και λίγη ώρα αργότερα οι Κοσόβαροι μάθαιναν από την τηλεόραση ότι νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας τους και αρχηγός του κράτους θα είναι μια τριανταεξάχρονη γυναίκα αστυνομικός εκπαιδευμένη στις σχολές του FBI στις ΗΠΑ.

Ο κατάλληλος άνθρωπος

Η Γιαχιάγκα δεν ανήκε στα πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Ηταν όμως γνωστή εκεί που έπρεπε: στις ξένες πρεσβείες και κυρίως αυτή των ΗΠΑ. Κατά την επίσκεψή τους στο Κόσοβο τόσο ο Τζορτζ Μπους, όσο και η Χίλαρι Κλίντον ζήτησαν να δουν, εκτός από τον Θάτσι και ένα - δυο άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και την Γιαχιάγκα, γεγονός που σε κάποιους κύκλους δεν πέρασε τότε απαρατήρητο.

(το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ