ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
«Ενιαία στάση» και ευρω-διαμάχες...

Το κείμενο που υπέγραψαν οι «15» επιβεβαιώνει ότι η βαθιά διαιρεμένη ΕΕ μπορεί να επιτύχει την ενότητά της μόνο σε μια φιλοπόλεμη βάση και μόνο σαν ουραγός των ΗΠΑ

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
«Αναπάντεχη», για ορισμένους αιθεροβάμονες ευρωπαϊστές, η νέα άγρια κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Σιράκ - Μπλερ, με αφορμή τη φιλοαμερικανική στάση που είχαν κρατήσει οι υπό ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Πριν καν στεγνώσει το μελάνι των «15» ηγετών κάτω από το φιλοπόλεμο κείμενο και δοθεί το σύνθημα να αρχίσουν οι κωμικοί πανηγυρισμοί των «δικών μας» εκσυγχρονιστών για τη νέα «επιτυχία», το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ταρακουνήθηκε από νέες δονήσεις, καθώς οι εσωτερικές αντιθέσεις ήρθαν ορμητικά στην επιφάνεια. Ποιο είναι το αντικείμενο του ευρω-εμφύλιου; Αφ' ενός να διασωθεί το οικοδόμημα από μια επαπειλούμενη και υποκινούμενη (από τις ΗΠΑ) κατάρρευση και ταυτόχρονα ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» και προς τα πού θα κινείται...

Ο καυγάς Σιράκ - Μπλερ υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαμάχη μεταξύ «παλαιάς» και «νέας» Ευρώπης, κατά τον πρόσφατο αφορισμό του Ντ. Ράμσφελντ. Ο έλεγχος των «υπό διεύρυνση» χωρών δεν είναι παρά ένα επεισόδιο στον αέναο ενδοϊμπεριαλιστικό πόλεμο για τη μοιρασιά των αγορών, τη συγκρότηση «συνασπισμού κρατών - δορυφόρων» και τελικά την παγκόσμια ηγεμονία. Ο γαλλογερμανικός άξονας επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ΕΕ σαν όχημα, για να αυξήσει την επιρροή του στις πλανητικές υποθέσεις, επιδίωξη η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις ηγεμονικές βλέψεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που αντιδρά όπως μπορεί...

Το κείμενο που ψήφισαν οι «15» επιβεβαιώνει ότι η βαθιά διαιρεμένη ΕΕ μπορεί να επιτύχει την ενότητά της μόνο σε μια φιλοπόλεμη βάση και μόνο σαν ουραγός των ΗΠΑ. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει «αντίθεση αρχών» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ όσον αφορά στη χρήση του πολέμου για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους. Θα «συρθεί», λοιπόν, η ΕΕ στη σφαγή κατά του ιρακινού λαού, αποκαλύπτοντας τη βαρβαρότητά της.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΕΥΡΩ-ΧΑΣΜΑ

ΜΕ «ΜΙΑ ΦΩΝΗ»... «Η ΕΕ έδειξε "κίτρινη κάρτα" χτες στις υπό ένταξη χώρες και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξαπέλυσε μύδρους κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας - χώρες που στο διπλωματικό παρασκήνιο αποκαλούνται σκωπτικά και "φράξια του Μπους" εξαιτίας της φιλοαμερικανικής πολιτικής τους στο "Ιρακινό" (συνυπέγραψαν την αλήστου μνήμης "διακήρυξη των Οκτώ"). "Εχασαν μια καλή ευκαιρία να σωπάσουν", "Η στάση τους είναι παιδαριώδης, ενδεικτική κακής αγωγής" είπε ο κ. Σιράκ. Το χάσμα που άνοιξε μεταξύ των "15" και των "13" γεφυρώθηκε κάπως με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση της Τρόικας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των "13"». (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ: «Για ποια ενότητα της ευρωατλαντικής κοινότητας, της Δύσης, μπορεί να γίνει λόγος, όταν είναι προφανές ότι η απειλή κατά της ΕΕ προέρχεται από την αλαζονεία της ηγεμονίας των ΗΠΑ; Αυτήν πρωτίστως φοβούνται και επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν οι «δεκαπέντε». Μόνο που η επιδίωξή τους αυτή τους φέρνει σε δύσκολη θέση, αφού, προκειμένου να διατηρήσουν αλώβητο το διεθνές σύστημα, υπάρχει κίνδυνος να αναγκαστούν τελικά να υποκύψουν στις πιέσεις της Ουάσιγκτον. Γι' αυτό και η αποδοχή της χρήσης βίας, έστω και ως ύστατης λύσης, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προλειαίνει το έδαφος της υποχώρησής τους. (Μιχ. Μορώνης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ: «Ο πρόεδρος Σιράκ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα διαπιστώσουν τότε από πρώτο χέρι ότι το Μάη του 2004 δε θα έχουν απέναντί τους στο κλαμπ της ΕΕ μόνο τους Βρετανούς, αλλά και μερικούς ακόμη συμμάχους των ΗΠΑ. Οι επιλογές τους είναι δύο. Η εύκολη λύση, να το δεχτούν ως μία ακόμη πρόκληση της Ιστορίας και να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι η ΕΕ μοιάζει με μια μεγάλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στις καλές εποχές...» (Αλέξης Παπαχελάς - ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ «15» ΤΗΣ ΕΕ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» ΣΤΗ ΦΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΡΕΝΑΡΑΝ ΓΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ «ΠΡΟΔΟΤΕΣ».

ΤΑ ΝΕΑ: 15 μέρες παράταση από Μπους, αλλά... - ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΑΥΓΗ: ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ Ο ΜΠΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ - Δε μεταβάλλουν το πολιτικό τοπίο.

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΣΚΙΝΟ ΓΙΑ 33.000 ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 17 «ΠΑΡΑΘΥΡΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 45.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΔΗΓΟΣ - ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΡΙΣΜΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΕΤΑ ΛΟΓΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ!..

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Φοβού τις «επιτυχίες»... «Ηταν ρίσκο και μάλιστα μεγάλο η σύγκληση της Διάσκεψης Κορυφής από την Ελλάδα. Οι ειδικοί προεξοφλούσαν την αποτυχία και οι καλοθελητές - εγχώριοι και μη - μετά βίας συγκρατούσαν τα ειρωνικά σχόλια για την αποκοτιά του Κώστα Σημίτη. Τελικώς ήταν μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την ελληνική προεδρία, αλλά και ένα σημαντικό βήμα για την ίδια την Ευρώπη που κατάφερε να βρει τη φωνή της και κυρίως να αντισταθεί στην πολιτική του προέδρου Μπους...» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Πιο κοντά στις ΗΠΑ: «Ενα βήμα πιο κοντά στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ βρίσκεται η διεθνής κοινότητα μετά την απόφαση των "15" της ΕΕ που καλεί το καθεστώς της Βαγδάτης να προχωρήσει άμεσα σε αφοπλισμό συνεργαζόμενο πλήρως με τον ΟΗΕ όχι εν ευθέτω χρόνω αλλά... εδώ και τώρα. Η πολυπόθητη "κοινή ευρωπαϊκή θέση" για το Ιράκ(...), δε θα μπορούσε παρά να είναι ενισχυτική των θέσεων της Ουάσιγκτον...» (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Το «αντίδοτο» στους λαούς...: «Οι διαμαρτυρίες που έγιναν το Σάββατο στην Ευρώπη και αλλού, εντυπωσιακές μεν ως προς τον αριθμό των συμμετασχόντων, προσφέρουν μια ακόμα αν και δευτερεύουσας σημασίας, αιτία για ανάληψη δράσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θέλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους στον Σαντάμ, περιλαμβανομένου του Τόνι Μπλερ, αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση στο εσωτερικό της χώρας τους, για να αλλάξουν τακτική. Το καλύτερο αντίδοτο σ' αυτή την πίεση θα είναι η θέα ενός απελευθερωμένου Ιράκ, με τις μάζες του ιρακινού πληθυσμού να πανηγυρίζουν την από πολλού προσδοκώμενη κατάργηση της σανταμικής τυραννίας. Περαιτέρω καθυστέρηση, πέραν του ότι δε θα διευρύνει τη συμμαχία, μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο συρρίκνωσής της» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ