ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2008
Σελ. /48
Να μη βρίσκουν διέξοδο

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Οι καπιταλιστές ζητάνε ξανά και ξανά - δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς - τα βάρη της κρίσης που γεννά το ίδιο το σύστημά τους να τα πληρώνουν τα μόνιμα υποζύγια, οι εργάτες. Απ' αυτούς αρπάζεται η υπεραξία, από τη δική τους δουλειά βγαίνει το κέρδος, κι όσο το κέρδος του ενός καπιταλιστή θα κυνηγά το κέρδος του άλλου, η πίεση θα μεταφέρεται στους εργάτες. Αυτό το κυνήγι σταματά μόνο με την κατάργηση των ίδιων των καπιταλιστών.

Αλλά τους εργάτες φροντίζουν να τους εκπαιδεύουν οι καπιταλιστές καθημερινά, έτσι που να μη φτάνουν στη συνείδηση αυτής της ανάγκης κι ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για την ποδηγέτησή τους είναι ο φόβος. Από τα πιο απλά της καθημερινής επιβίωσης ως και την ίδια την επιβίωση, που στη συνείδηση του εργάτη εξαρτάται απόλυτα από την ύπαρξη της ίδιας της αγοράς εργασίας. Οσο η αγορά λειτουργεί, ο εργάτης ελπίζει ότι έστω και με λίγα θα τα βγάλει πέρα. Οι καπιταλιστές γνωρίζουν καλά το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εκπαίδευσης και φροντίζουν να γίνεται «διά βίου» αυτό το μάθημα.

Τα προβλήματα αρχίζουν, όταν η ίδια η αγορά εργασίας δεν μπορεί να τροφοδοτήσει στο ελάχιστο ακόμα κι αυτήν την ψευδή ελπίδα. Τότε η οργή αρχίζει να σέρνεται στους δρόμους. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει - για τις πολιτικές ισορροπίες που συντελούν στην κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής - ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα νομιμοποίησης μέσα και από την εκπροσώπηση των από κάτω. Είναι η στιγμή που και τα πολιτικά αναχώματα, που έχουν στηθεί για να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, δεν είναι ικανά να λειτουργήσουν σαν βαλβίδες εκτόνωσης.

Εδώ το μεγαλύτερο αδιέξοδο για το σύστημα, αλλά και η αποκάλυψη: Είναι υποχρεωμένο να ζητήσει ακόμα μεγαλύτερη βαρβαρότητα. Αυτό σημαίνουν τα καλέσματα για επείγουσα απελευθέρωση όλων των αγορών, αυτό σημαίνουν και τα καλέσματα προς τη σοσιαλδημοκρατία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριστεί την οργή υπό καθεστώς ιμπεριαλισμού.

Ελπίζουν ότι μπορούν να κρατήσουν την οργή στα όρια της εφήμερης εκτόνωσης. Χρέος μας είναι η οργή να οργανωθεί έτσι που να γίνει συνείδηση για ανατροπή. Κι αυτό σημαίνει αναγκαστικά αδιάλλακτη πάλη όχι μόνο με τον καπιταλιστή, αλλά και με τα αναχώματα που στήνει.

Ασχετο: Κάτι παράξενα πράγματα: Το πετρέλαιο ανεβαίνει διαρκώς, οι εταιρείες του τρίβουν τα χέρια τους, αλλά κάτι άλλες ανησυχούν και ζητάνε βιοκαύσιμα, που μπορούν να γίνουν και από τους σπόρους που δίνουν ηλιέλαιο. Το οποίο, όλως τυχαία, βρέθηκε νοθευμένο με ορυκτέλαιο. Οπότε δεν ξέρεις ποιος τίτλος είναι πιο σημαντικός. Αυτός που μιλάει για κλονισμό στις αγορές από το πετρέλαιο ή αυτός που μιλάει για χάος στην αγορά από το ηλιέλαιο. Εξαρτάται, δηλαδή, με ποια πολυεθνική είσαι. Ο ΕΦΕΤ, για παράδειγμα, δεν είχε πρόβλημα. Διάλεξε μία πολυεθνική και της ανέθεσε να του φτιάξει το φυλλάδιο με τις οδηγίες για την καλή διατροφή. Ωσπου το λάδι της πολυεθνικής αποδείχτηκε ότι είχε ορυκτέλαιο. Πάπαλα και η υγιεινή διατροφή.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΨΗΝΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ

ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ: «Η κλασική σοσιαλδημοκρατία της χρυσής περιόδου (1950-1975) με όχημα το κράτος - έθνος ως αποκλειστικό εκφραστή της λαϊκής κυριαρχίας και σε συνθήκες σταθερούς οικονομικής ανάπτυξης πέτυχε ένα τέτοιο συμβιβασμό μεταξύ κεφαλαίου - εργασίας ο οποίος κατόρθωσε να συνδυάσει την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας με την ανακατανομή του πλούτου (...) η σημερινή κυβερνώσα αριστερά στρεφόμενη προς δήθεν αριστερές θέσεις αδυνατεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της ανέλιξης και της ασφάλειας των μεσαίων στρωμάτων και της διατήρησης ενός καλού επιπέδου διαβίωσης για τα κατώτερα στρώματα (...) αντί να δει την παγκοσμιοποίηση ως ευκαιρία για την ανανέωση (...) στρέφεται σε παλαιές συνταγές ανεφάρμοστου σήμερα κρατισμού (...) η αμφισβήτηση της πολιτικής οφείλεται στην αμφισβήτηση της σημασίας και του κύρους των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο των εθνικών Κοινοβουλίων» (ο Γ. Σιακαντάρης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ: «Επί ξυρού ακμής η κυβέρνηση. Μεταξύ της ανασφάλειας που βιώνει η μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και της ανασφάλειας που η ίδια επιδιώκει ενίοτε να καλλιεργεί για να υποστηρίξει και να αιτιολογήσει το μεταρρυθμιστικό "προτσές" (...) ολοένα και δυσκολότερα επιχειρηματολογεί κανείς για την ανάγκη κάποιων πολιτικών ολοένα και δυσκολότερα πείθονται οι πολίτες. Υπάρχει φόβος στέρεα εγκατεστημένος (...) η αδυναμία των πολιτών να βρουν εξηγήσεις σε όσα συμβαίνουν και να δουν κάπου στο βάθος διέξοδο. Κι αυτό τα αλλάζει όλα. Και την υφή των πολιτικών ηγεμονιών - όπως τις μάθαμε - και την αγριότητα των μελλοντικών κοινωνικών συγκρούσεων και τον τρόπο που θα συμπεριφέρονται εφεξής παράγοντες / ομάδες του δημόσιου βίου. Επιχειρηματίες με ρευστότητα και συγκυριακή δύναμη, πόλοι εξουσίας με συνταγματική νομιμοποίηση, συνδικάτα κ.ά.» (ο Σ. Κοτρώτσος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΑΖΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ από το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στα 130 δολ. το πετρέλαιο, κλονίζονται οικονομίες και αγορές

ΤΟ ΒΗΜΑ: Διατροφικός πανικός!

ΤΑ ΝΕΑ: Χάος στα ράφια με ύποπτα προϊόντα

ΕΘΝΟΣ: ΠΝΙΓΗΚΑΝ σε 10.000 τόνους ηλιέλαιο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΗΛΙΕΛΑΙΟ για...4χ4

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΒΟΜΒΑ στο τραπέζι μας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΛΑΙΟΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΦΕΤ: Εφυγε ο πρόεδρος, παραμένει η ανεπάρκεια των ελέγχων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόσκινο ο έλεγχος τροφίμων

Η ΑΥΓΗ: Μεγάλη πολυεθνική τροφίμων στο σκάνδαλο του ηλιέλαιου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΡΙΠΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η ΧΩΡΑ: Money show σε Media - ΠΑΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η εκδίκηση της δόξας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 21.948 νέες προσλήψεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ζητάνε πλήρως ανεξέλεγκτη αγορά εργασίας

«Καθώς το παραγωγικό δυναμικό κατεβάζει "ταχύτητα" αναμένεται ότι θα υποστεί πλήγμα και η απασχόληση. Από τις αρχές του 2008 παρατηρείται τάση ανακοπής της πτωτικής πορείας της ανεργίας (...) Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ένταση της προσπάθειας της κυβέρνησης για απελευθέρωση όλων των αγορών και τη βελτίωση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ωσπου η οργή να πάψει να 'ναι εφήμερη

«Το Εφήμερον είναι ένα έντομο που ολόκληρος ο κύκλος της ζωής του δεν ξεπερνάει τη μια μέρα. Ευχή ή κατάρα; Γιατί άραγε η Αριάν Μνουχίν έδωσε στο βιβλίο της τον τίτλο "Οι εφήμεροι" για να περιγράψει τους ανθρώπους με προσωρινή δουλειά; (...) Οι εφήμεροι δεν είναι κάτι εφήμερο, όπως εξηγεί η Αριάν Μνουχίν στο βιβλίο της. Είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος, που μέσα σε αυτό οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν το ελεύθερο να ελαχιστοποιούν ολοένα και περισσότερο το κόστος τους και να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Αναζητούν διαρκώς χώρες με φθηνά ημερομίσθια για να παράγουν τα προϊόντα τους και οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από τη μόνιμη απειλή να χάσουν τη δουλειά τους, επειδή οι υποψήφιοι είναι πάντα περισσότεροι από τις θέσεις εργασίας. Οι προσωρινοί εργαζόμενοι μπορεί να μην είναι παρά έντομα. Αλλά δεν είναι έντομα που ζουν μονάχα μια μέρα. Ζουν και ξαναζούν το μαρτύριό τους από τη μια μέρα στην άλλη συνεχώς, ώσπου να τους πατήσει κάποιο πόδι από πρόθεση ή, ακόμη χειρότερα, από αδιαφορία. Οσο δε βρισκόμαστε στη θέση τους, μπορούμε να στεκόμαστε μπροστά στην οργή τους με κατάπληξη - και καμιά φορά με αγανάκτηση. Κανείς όμως δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, όσο ακόμη θα κροταλίζει η μηχανή που παράγει τέτοια έντομα» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ