ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ "ΠΡΟΒΛΗΜΑ" ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις περί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δηλώσεις Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και (κυρίως) των Αμερικανών δίνουν την εντύπωση ότι όλοι και όλα κινούνται γύρω από μια γνωστή σ' όλους τους παράγοντες "λύση", που κανείς ωστόσο δε θέλει να αποκαλύψει και να παραδεχτεί. Η "λύση" αυτή θα μπορούσε να συνοψιστεί αφ' ενός στην απαίτηση των ΗΠΑ για την απόκτηση του ελέγχου των κρίσιμων για τα συμφέροντά τους περιοχών, αφ' ετέρου στην αποδοχή εκ μέρους των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας του πλαισίου που προσδιορίζουν οι Αμερικανοί, αλλά και των επιδιαιτητικών τους "υπηρεσιών".

Αφού λοιπόν η "λύση" είναι γνωστή και σ' αυτήν συμφωνούν οι τρεις πλευρές, γιατί δεν εφαρμόζεται; Η απάντηση θα μπορούσε να αναζητηθεί στο γεγονός ότι η ίδια η "λύση" απαιτεί την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως επίσης και στο ότι απαιτεί την ανακατανομή των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, την επιβολή ενός ιδιότυπου καθεστώτος συγκυριαρχίας, που θα προσκρούσει στις λαϊκές αντιστάσεις. Βεβαίως, για την ελληνική κυβέρνηση, τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού απ' αυτήν απαιτείται να εκχωρήσει τα περισσότερα για τον "κοινό σκοπό".

* * *

Ισως το παραπάνω σχήμα μοιάζει αντιφατικό. Ομως, κάθε κίνηση, κάθε δήλωση μοιάζει σαν ψηφίδα παράταιρη, ασύμφωνη με τη διπλανή της, σιγά - σιγά όμως δημιουργούν μια καθαρότατη εικόνα. Η "λύση" απαιτεί "πρόβλημα", ο διαιτητής για να δικαιολογήσει την παρουσία και το ρόλο του χρειάζεται αντιπάλους, χρειάζεται αμφισβητούμενο αγαθό. Και όταν δεν υπάρχει, τότε κατασκευάζεται. Μήπως όμως αυτό δεν είναι το χαρακτηριστικό της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων; Μια διαδικασία κατασκευής προβλημάτων, που δημιουργούνται δίπλα σ' ένα και μοναδικό υπαρκτό, το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Το τελευταίο μάλιστα από τα προβλήματα αυτά, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου, έχει τη σφραγίδα "made in USA" με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, γεγονός που δείχνει ότι οι Αμερικανοί δεν περιμένουν απλώς την κατάλληλη στιγμή για να επέμβουν, αλλά αναλαμβάνουν το ρόλο του αρχιτέκτονα της κρίσης.

* * *

Ετσι λοιπόν αν κανείς παρακολουθεί τα γεγονότα και τις δηλώσεις που έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αθήνα, στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον, έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται μπροστά σε έναν Γόρδιο Δεσμό. Κάθε προσπάθεια να λυθεί τον περιπλέκει ακόμη περισσότερο. Η Τουρκία παραβιάζει κατά συρροή τον εθνικό εναέριο χώρο, ο κ. Μπερνς δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο στα 10 ναυτικά μίλια, αμέσως μετά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος επαναβεβαιώνει τα όρια της εθνικής κυριαρχίας, αλλά προτείνει στην Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη για ό,τι αμφισβητεί, η τουρκική κυβέρνηση απαντά ότι το δικαίωμα της Ελλάδας για χωρικά ύδατα 12 μιλίων θίγει τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση, που έχει εμπλακεί σ' αυτόν το φαύλο κύκλο, αντιμετωπίζει τώρα το αδιέξοδο των επιλογών της, πιστεύει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα μπορέσει να τη βοηθήσει να βγει από τη δύσκολη θέση. Ομως η παραπομπή οποιουδήποτε θέματος, πέραν αυτού της υφαλοκρηπίδας, όχι μόνο δε διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο δεν εκφορτίζει το κλίμα της κρίσης, αλλά το κάνει βαρύτερο. Από τη μια η ίδια η σύνθεση και η ιστορία αυτού του Δικαστηρίου κάθε άλλο παρά μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι δεν επηρεάζεται στις αποφάσεις του από τη "νέα τάξη". Απ' την άλλη αυτή η διαδικασία ανοίγει τη συνεχή και μόνιμη αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

* * *

Μέσα σ' αυτήν την κατάσταση που θυμίζει (ή μήπως κάποιοι θέλουν να την κάνουν να μας θυμίζει;) φαύλο κύκλο, η πρόταση του ΚΚΕ υπογραμμίζει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και προβάλλει τη μοναδική διέξοδο προς μια λύση βιώσιμη και διαρκή. Η πρόταση αυτή θέτει δυο βασικές προϋποθέσεις, η πρώτη είναι η απεμπλοκή από το αμερικανονατοϊκό πλαίσιο που όχι μόνο δε λύνει, αλλά περιπλέκει το πρόβλημα, η δεύτερη είναι η αμοιβαία αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές Ελλάδα και Τουρκία όχι μόνο μπορούν, αλλά και επιβάλλεται να προχωρήσουν σε έναν απευθείας διάλογο. Ενα διάλογο που θα έχει ως μοναδικό επίδικο θέμα την υφαλοκρηπίδα και τα υπόλοιπα θα πρέπει να αφορούν την αποκατάσταση και την εμπέδωση σχέσεων ισοτιμίας, αμοιβαία επωφελών, στηριγμένων στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Φυσικά, μια τέτοια πορεία απαιτεί ανατροπή της πολιτικής που ακολουθείται και αυτή επιτυγχάνεται μόνο με την πάλη των λαών.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μέσα σ' αυτήν την κατάσταση που θυμίζει (ή μήπως κάποιοι θέλουν να την κάνουν να μας θυμίζει;) φαύλο κύκλο, η πρόταση του ΚΚΕ υπογραμμίζει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και προβάλλει τη μοναδική διέξοδο προς μια λύση βιώσιμη και διαρκή. Η πρόταση αυτή θέτει δυο βασικές προϋποθέσεις, η πρώτη είναι η απεμπλοκή από το αμερικανονατοϊκό πλαίσιο που όχι μόνο δε λύνει, αλλά περιπλέκει το πρόβλημα, η δεύτερη είναι η αμοιβαία αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΕΤΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
Πέρασε η εποχή των διαπιστώσεων

- Ποια θέματα απασχόλησαν τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή;

- Το ΔΣ στάθηκε στον απολογισμό δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος και στον προγραμματισμό για το μεσοδιάστημα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση. Φυσικά κυρίαρχο ήταν το θέμα της τραγικής κατάστασης που βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις και η νέα επιδείνωση των προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης. Νέα φορολογική επιβάρυνση σε μια περίοδο στην οποία οι μικρές επιχειρήσεις χάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, με συνέπεια την πτώση του τζίρου, από τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων (Σούπερ Μάρκετ), αλλά και λόγω της σκληρής λιτότητας που πλήττει το εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών και συνταξιούχων. Γι' αυτό αποφασίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την Τετάρτη 28/1/98 στις 6 μ. μ., ώρα συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου.

- Ενόψει της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου πάρθηκε απόφαση για συγκέντρωση έξω από τη Βουλή καθώς και σε άλλες πόλεις. Κατά πόσο αρκεί αυτή η συγκέντρωση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων και από εκεί και πέρα τι θα γίνει;

-Αυτό το οποίο σήμερα γίνεται πιο ευδιάκριτο, είναι ότι ο σχεδιασμός της οικονομίας της χώρας επιβάλλεται από τα μονοπώλια και προσαρμόζεται στις ανάγκες τους για μεγαλύτερα κέρδη και εδραίωση της κυριαρχίας τους στην κοινωνία. Στα πλαίσια αυτά κινούνται οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις οποίες η κυβέρνηση εκτελεί. Εχουμε λοιπόν την απελευθέρωση της αγοράς, δηλαδή την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω των όρων λειτουργίας, το ωράριο, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και μια σειρά άλλα μέτρα που πλήττουν τις μικρές επιχειρήσεις και τις οδηγούν στην περιθωριοποίηση και πολλές στην καταστροφή. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός και το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα επιβαρύνει με φόρους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, από 25% έως 30% συν οι δυσβάστακτοι φόροι που επιβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην ερώτησή σας λοιπόν, απαντώ ότι μια συγκέντρωση έχει τη σχετική πίεση και δεν την υποτιμάμε, όμως δεν αρκεί, η κατάσταση σήμερα δεν αντιμετωπίζεται με επιμέρους αποσπασματικές κινήσεις.

- Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και συχνότερα συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ να ομολογούν τα προβλήματα των ΜΜΕ με τρόπο που μέχρι σήμερα θεωρούνταν "ταμπού" για τις παρατάξεις τους. Πώς το σχολιάζετε;

-Η περίοδος των διαπιστώσεων είναι ξεπερασμένη. Εμείς οι συνάδελφοι της ΔΗΚΕΒΕ, τονίσαμε ιδιαίτερα ότι η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει α) να έχει κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή και β) να αναζητά καθημερινά συμμάχους στις λαϊκές δυνάμεις, εργαζόμενους, αγρότες, συνταξιούχους.

Κάθε ελιγμός που δεν παίρνει υπόψη του τα δυο αυτά βασικά στοιχεία, είναι το λιγότερο αποπροσανατολιστικός. Τα προβλήματα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στη συνείδηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων θα κριθούμε όλοι με βάση τις θέσεις και την πρακτική. Σήμερα χρειάζεται οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι να περάσουν μπροστά, να πάρουν στα χέρια τους την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων, η στάση αναμονής να ξεπεραστεί. Ο ενωμένος μαζικός αγώνας είναι σε θέση να υποχρεώσει κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο σε υποχώρηση. Η συγκέντρωση της Τετάρτης 28 του μήνα, έξω από τη Βουλή, είναι ένα νέο ξεκίνημα και προπαντός χρειάζεται μια νέα κλιμάκωση.

Μ. Ζ.

ΝΕΕΣ καταγγελίες για την πολιτική δίωξη του "Ρ" από την κυβέρνηση φτάνουν συνεχώς στην εφημερίδα μας από όλες τις γωνιές της χώρας. Με ανακοινώσεις και σχετικές δηλώσεις τους, μαζικοί φορείς και εκπρόσωποί τους, συνδικαλιστικές οργανώσεις και πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες καταδικάζουν την κυβερνητική επιχείρηση φίμωσης της αντίθετης φωνής και άποψης, απαγόρευσης της πολιτικής κριτικής (σελίδα 6).

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ κάλυψη της κυβέρνησης, εφοπλιστές και ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ" δε διστάζουν να στέλνουν στους ναυτεργάτες ακόμα και στο θάνατο, προκειμένου να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους! Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα χτες και μέσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης για την ανεργία στον κλάδο των ναυτεργατών, που κατέθεσε το ΚΚΕ (σελίδα 10).

ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ αγωνιστική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή θα απαντήσουν την Τετάρτη, 28 Νοέμβρη, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι στη νέα φορολογική αφαίμαξη που τους επιφυλάσσει το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται τη μέρα αυτή. Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας (σελίδα 14).

"ΛΙΣΤΑ" φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, έλεγχο στη συνταγογραφία των γιατρών - που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε οικονομικό πλαφόν - και νοσοκομειακό συνταγολόγιο, είναι το "φαρμακερό" τρίπτυχο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ