ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Μην τους φοβάσαι, οργανώσου

Του Διογένη Καμένου από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του Διογένη Καμένου από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Για όσους από επαγγελματική υποχρέωση, ή μια κάποιου τύπου «διεστραμμένη» εμμονή με το ψάξιμο διαβάζουν κάθε μέρα διάφορα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους στοιχεία, έρχεται στιγμή που δεν μπορούν να μαζέψουν την οργή τους. Κι όμως γνωρίζουν. Δεν αρκεί η οργή τους. Πρέπει αυτή η οργή να γενικευτεί. Και να γίνει οργάνωση...

Κοίτα τώρα κάτι παράξενα πράγματα: Η Κούβα παράγει ζάχαρη. Ζάχαρη να φάνε οι πάντες. Η τιμή της ανεβαίνει ραγδαία. Αλλά όχι για τους Κουβανούς που είναι υποχρεωμένοι να την πετάξουν καθώς αυτό επιβάλλει το ιμπεριαλιστικό εμπάργκο. Η Ελλάδα είχε δικά της στάρια. Αναγκάστηκαν να τα σταματήσουν γιατί αλλού, λέει, έβγαιναν φτηνότερα. Τώρα η τιμή τραβάει την ανηφόρα. Αλλά δεν υπάρχουν πια αυτοί που θα βάλουν στάρι. Οι χώρες με τους μουσώνες βγάζουν ρύζι. Προσφέρονται να το πουλήσουν, αλλά για να ζήσουν. Οχι, λένε οι πολυεθνικές, θα το δώσετε στην τιμή που θέλουμε. Ε, δεν παίρνετε, απαντάνε και σωστά οι παραγωγοί. Σαν αποτέλεσμα απειλούνται με στρατιωτική επέμβαση γιατί, λέει, η άρνησή τους να πουλήσουν το ρύζι στην τιμή που θέλουν οι πολυεθνικές συμβάλλει στην αύξηση της πείνας.

Υπάρχει μια κλωστή που τα συνδέει όλα αυτά; Υπάρχει! Και είναι καιρός που πρέπει να γίνουμε λίγο πιο απαιτητικοί με τους διπλανούς μας. Δε γίνεται να έχεις διαθέσιμα όλα τα δεδομένα, να αρνείσαι να τα διαβάσεις, μετά να τρέχεις στο μαυρογιαλούρο για λύση και στο τέλος να ζητάς ευθύνη από τους κομμουνιστές που θρασύτατα τους χρεώνεις ότι «δεν κάνουν κάτι».

Εδώ η Ρόδος εδώ και το πήδημα. Και χρειάζεται να είναι άλμα. Δε θα το κάνουν οι κουρασμένοι, αυτοί που έτσι κι αλλιώς τη ζωή τους την περάσανε σκυφτοί, ή έστω γίνανε σκυφτοί στην πορεία.

Τα νέα παιδιά, όμως, δεν έχουνε κανένα λόγο να ξεκινήσουν από την αφετηρία που χάραξαν οι γονείς τους. Ανάμεσα στη στιγμή που ο γονιός τα έβγαζε πέρα με ένα ρουσφέτι και το σήμερα που το παιδί του όσο κι αν γονατίσει δεν μπορεί να φτάσει στην επόμενη μέρα, έγιναν τόσα και τόσα, με πιο σημαντικό την τεράστια συσσώρευση πλούτου σε ακόμα πιο λίγους. Αυτός ο πλούτος είναι κοινωνική παραγωγή και σαν τέτοια πρέπει να επιστρέψει στους παραγωγούς.

Μπορεί να παριστάνουν τους έκπληκτους οι αστοί αλλά καταλαβαίνουν ότι αυτό ακριβώς είναι το αίτημα σήμερα. Τίποτα λιγότερο. Οσα πιο πολλά σφυριά βαράνε σ' αυτό το στόχο τόσο πιο καλά, πιο γρήγορα.

Ασχετο: Οταν ο τραμπούκος του εργοδότη σηκώνει χέρι στον εργάτη το λιγότερο που έχουν να κάνουν οι διπλανοί εργάτες είναι να στείλουν και τον τραμπούκο και τον εργοδότη στην προϊστορία του ανθρώπινου γένους δημιουργώντας τη δική τους ιστορία. Ξεκινώντας να βλέπουμε έτσι τα πράγματα θα ανησυχούν οι αστοί αλλά ποιος λογαριάζει τα σκυλιά; Μιας κλοτσιάς υπόθεση ήταν πάντα. Αρκεί να ξέρεις ποιον και γιατί τον χτυπάς. Δεν είναι παντοδύναμοι και το ξέρουν. Γι' αυτό εκπαιδεύουν την εργατική τάξη να νιώθει αδύναμη. Κι αν σε κάτι συμβάλλουν οι οπορτουνιστές είναι σ' αυτό: Στην εκπαίδευση εργατών ότι είναι ανίκανοι να κάνουν επανάσταση, ότι το καλύτερο που μπορούν να ζητούν είναι ένας ανθρώπινος καπιταλισμός, δηλαδή να συνεχίζουν στην προϊστορία. Ε, αυτός έχει ξανά και ξανά αποδείξει ότι δεν υπάρχει.


ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ, Η ΠΕΙΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ

ΟΙ ΤΙΜΕΣ: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2015 η τιμή του καλαμποκιού θα είναι υψηλότερη κατά 48% σε σύγκριση με το 2004, του σιταριού κατά 31%, του ρυζιού κατά 60% και της ζάχαρης κατά 82% (...) Η επιβεβαίωση των παραπάνω απαισιόδοξων προβλέψεων θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει μια μόνιμη διατροφική κρίση σε δεκάδες χώρες, ενώ παράλληλα θα πιέσει περαιτέρω το εισόδημα των φτωχών στρωμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες. Σε μια τέτοια περίπτωση υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο από 850 εκατομμύρια που υπολογίζονται σήμερα» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ: «1.000.000.000 δολάρια για μία βίλα 27 ορόφων. Στη Βομβάη κατασκευάζεται το ακριβότερο σπίτι στον κόσμο. Το μοναδικό που διαθέτει γκαράζ έξι ορόφων και πίστα για τρία ελικόπτερα στην ταράτσα. Βρίσκεται σχεδόν δίπλα στις εκατοντάδες χιλιάδες παράγκες της Βομβάης. Ο Αμπανί είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η περιουσία του Ινδού μεγιστάνα υπολογίζεται σε 43 δισ. δολάρια. Γίνεται πρωτοσέλιδο για τα ακριβά δώρα του, όπως το αξίας 60 εκατ. δολαρίων λίαρ τζετ που προσέφερε στη σύζυγό του για τα γενέθλιά της. Νωρίτερα είχε αγοράσει ένα Αίρμπας 319, αλλά δεν είχε γίνει σαφές αν ήταν κι εκείνο το αεροπλάνο για τη σύζυγό του ή για την εταιρεία του. Τους - επίσης πλούσιους - γείτονες απασχολεί ένα άλλο ερώτημα: "Τι θα κάνουν πέντε άνθρωποι σε τόσους πολλούς ορόφους;"» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΤΟΝ ΠΛΑΚΩΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΠΑΤΣΕΣ; «Ανισότητα και φτώχεια δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα ηθελημένων συντηρητικών επιλογών. Είναι και αποτέλεσμα μιας "προοδευτικής" πολιτικής αντίληψης, που με αρτηριοσκληρωτική εμμονή σε παραδοσιακές συνταγές αδυνατεί να απαντήσει πειστικά στα σύνθετα προβλήματα του συνδυασμού ακρίβειας, ανταγωνιστικότητας, ενεργειακών και περιβαλλοντικών πιέσεων» (ο Αν. Γιαννίτσης στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ Τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγει ο ασκός της Siemens

ΤΑ ΝΕΑ: Μαύρο χρήμα ως και τον Ιούνιο 2005

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ - ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ και τι θέλουν να κάνουν

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ωρα για αλλαγή!

Η ΑΥΓΗ: Οι δυνάμεις του χθες δεν μπορούν να εγγυηθούν το αύριο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 7 μεσάζοντες καίνε Τσουκάτο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΑΖΙ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

ΕΘΝΟΣ: ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ μέσα σε πολιτικό καύσωνα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολο και πιο κοντά στη Βουλή ο φάκελος «Siemens»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κατακερματίζεται το ΠΑΣΟΚ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΡΗΓΜΑ SIEMENS στο πολιτικό σύστημα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Γαλάζια μίζα στον ΟΣΕ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο κυρίαρχος λαός

«H προειδοποίηση του Ζαν-Ζακ Ρουσώ δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο επίκαιρη όσο σήμερα: τα κοινοβουλευτικά συστήματα είναι τόσο διεφθαρμένα, που εκφράζουν περισσότερο τη συντεχνιακή βούληση των αντιπροσώπων του λαού και λιγότερο τη γενική βούληση του λαού που αντιπροσωπεύουν. Αυτό που χαρακτηρίζει σήμερα τις εκλογές δεν είναι πια ο λαός που εκλέγει ελεύθερα τους αντιπροσώπους του, αλλά οι αντιπρόσωποί του που χρησιμοποιούν τις εκλογές για να διατηρηθούν στην εξουσία.

η αγορά

Η δημοκρατία έχει εξαντληθεί σε μια τυπική διαδικασία. Δεν μπορεί όμως να ελπίζει πως θα μακροημερεύσει, λέει ο κοινωνιολόγος Γουόλντεν Μπέλο, όσο θα εξακολουθεί να στηρίζεται σε μια τυπική ισότητα των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα θα βαθαίνουν οι εισοδηματικές ανισότητες ανάμεσά τους. Βλέπουμε τι συμβαίνει στις δυτικές δημοκρατίες. Το χρήμα και ο πλούτος έχουν διαστρέψει τη δημοκρατία. Στις ΗΠΑ, με τη βούλα του νόμου, οι πετρελαιάδες χρηματοδοτούν τους Ρεπουμπλικανούς και οι τραπεζίτες τους Δημοκρατικούς. Στην Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι σκέφτηκε πως θα του κόστιζε φθηνότερα να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός παρά να πληρώνει μίζες σε διεφθαρμένους πολιτικούς. Ο Ρώσος πλουτοκράτης Μπόρις Μπερεζόφσκι επιβεβαιώνεται: "Οι εκλογές είναι ο τρόπος με τον οποίο το κεφάλαιο προσλαμβάνει πολιτικούς στη δούλεψή του".

και η ελευθερία

Η συνύπαρξη της δημοκρατίας με τον καπιταλισμό αποδείχτηκε προβληματική. Η ελευθερία της αγοράς μεταφράστηκε σε περισσότερη ελευθερία για τις επιχειρήσεις και περισσότερη ανελευθερία για τους πολίτες»

(τα αποσπάσματα από το άρθρο του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ