ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Να 'ρθουνε τα πάνω κάτω

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Μια γυναίκα 34 χρόνων. Ενα παιδί, το παιδί της, 2,5 χρόνων. Κάρβουνο κι οι δυο σ ένα «τυφλό» δωμάτιο φτηνού ξενοδοχείου. Αυτό παίρνεις με 10 ευρώ ημερήσιο νοίκι. Σα να υπογράφεις συμβόλαιο θανάτου. Και έτσι, 10 - 10 ευρώ μαζεύεται χρήμα που κάποια στιγμή καταλήγει σ' ένα ωραίο οροφοδιαμέρισμα που περιστρέφεται!

Γι' αυτό το περιστρεφόμενο οροφοδιαμέρισμα πρέπει πολλοί, μα πάρα πολλοί να γίνουν καύσιμο στις τουρμπίνες του. Οτι η γυναίκα που κάηκε δεν ήταν εργάτρια της επιχείρησης που φτιάχνει τα οροφοδιαμερίσματα των 36 εκατομμυρίων δολαρίων είναι αδιάφορο. Αυτή η γυναίκα και το παιδί της λείπουν από την εργατική τάξη. Θα 'πρεπε να είναι τμήμα του από δω στρατού. Γιατί σ' αυτόν τον πόλεμο, τον ταξικό, δεν περισσεύει κανείς.

Ερώτηση: Οταν ο επικεφαλής ενός μεγάλου τομέα της δημόσιας Υγείας δηλώνει πως πρέπει να μπουν οι ιδιώτες στο παιχνίδι, θα ψάξουμε αύριο να βρούμε τις μίζες; Εχει κάποια σημασία αν τα έχει πάρει; Ορισμένα πράγματα δεν είναι θέμα ατομικής παρεκτροπής, αλλά κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης. Οταν τη μέρα που συζητάς για το πώς θα αντιμετωπίσεις τη μάστιγα των ναρκωτικών αυτός σου λέει πως η λύση είναι στην είσοδο των ιδιωτών γιατί έτσι αυξάνεται ο ανταγωνισμός, ε, πιάσ' τ' αυγό και κούρευτο εσύ που ψάχνεις ακόμα να βρεις αν βρωμάει το ψάρι απ' το κεφάλι.

Το ίδιο το σύστημα παρακολούθησης, το περίφημο «C4i», είναι μια αντιλαϊκή επιλογή, αφορά την οχύρωση του αστικού κράτους απέναντι στον εχθρό εργάτη. Η αγορά του συστήματος ασφαλώς και είναι αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών. Το κύριο πρόβλημα όμως είναι όλο το σύστημα και όχι η μίζα του. Είναι σα να κλείνεις τα μάτια σε μια αγορά αιώνα που αφορά 40 αεροσκάφη και ψάχνεις να βρεις ποιος πήρε τη μίζα για τα ανταλλακτικά τους.

Πρέπει ένα προς ένα να γυρίσουν όλα τα πράγματα με το κεφάλι πάνω και τα πόδια κάτω. Αλλιώς θα καταντήσουμε σαν τον Κοροβέση του ΣΥΡΙΖΑ που εγκαλεί τους συνεταίρους του της ΚΟΕ γιατί ενώ δεν ήταν παρθένες (έτσι τους αποκαλεί ο ίδιος) παριστάνουν τις παρθένες όταν ανακαλύπτουν πως η ίδια η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κομπίνα, πολιτική, αλλά κομπίνα. Οπου ένα καραμπινάτο δεξιό σχήμα εμφανίζεται ως αριστερό. Κι όταν ξεβρακώνεται την ώρα που τέσσερις βουλευτές του αρνούνται να καταψηφίσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τότε το δίκιο - λέει ο Κοροβέσης - δεν το έχουν αυτοί που λένε «άλλα έχουμε συμφωνήσει», αλλά εκείνοι που δημοκρατικά έκαναν πράξη την πολιτική τους επιλογή υπέρ της ΕΕ!

Πάμε γι' άλλα: Οταν ο αστός κλαίει γιατί δεν έχει σήμερα τα κέρδη που είχε χτες δε σημαίνει ότι δεν έχει κέρδη. Αντίθετα. Αυτό που μπορεί να πέφτει είναι το ποσοστό αυτής της αύξησης. Το κέρδος έχει ήδη βγει στην παραγωγή. Είναι η ζωντανή εργατική δύναμη, αυτό το απόλυτο εμπόρευμα, που δίνει την υπεραξία, η οποία υπάρχει ακόμα κι όταν αυξάνονται οι μισθοί. Οτι μια μικρή επιχείρηση έχει μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς από μια μεγαλύτερη είναι πρόβλημα που αφορά τον ανταγωνισμό τους αλλά δεν αφορά την ύπαρξη του κέρδους. Για όλους τους ο φτηνότερος εργάτης είναι το ζητούμενο. Τι συμβαίνει με όσους ξαναγυρνάνε στα «εθνικά ακροατήρια»; Απλά έχουν συμπιέσει και «εθνικά» την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης και μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χωρίς το κόστος μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση αυτή η κίνηση των κεφαλαίων παράγει ενδιαφέρουσες αναλύσεις, δεν ανατρέπει όμως το βασικό: Από τη δουλειά του εργάτη βγαίνει κέρδος. Κι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η σχέση είναι να πάψει η εργατική δύναμη να είναι προς εκμετάλλευση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΕ ΤΙ ΚΑΥΣΙΜΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΜΠΙΝΕΣ;

ΤΟ ΧΡΗΜΑ: «Η φράση που θέλει τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι ακόμη και σε περιόδους κρίσης φαίνεται ότι βρήκε πλήρη εφαρμογή πέρυσι. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο (Annual World Wealth Report) της Μέριλ Λιντς και της Καπτζίμινι, η αξία των περιουσιακών στοιχείων των πλουσιοτέρων ανθρώπων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 9,4% και ανήλθε στα 40,7 τρισ. δολάρια το 2007 (...) Στην περιουσία δεν περιλαμβάνονται η κύρια κατοικία και τα διάφορα αυτοκίνητα, φουσκωτά κλπ., που καθένας απ' αυτούς μπορεί να έχει» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ: «Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Φίσερ σχεδίασε για το Ντουμπάι έναν επαναστατικό "κινούμενο" ουρανοξύστη με 80 οροφοδιαμερίσματα τα οποία περιστρέφονται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο (...) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ενοίκους να απολαμβάνουν πανοραμική θέα σε 360 μοίρες (...) Τα διαμερίσματα, τα οποία αναμένεται να στοιχίσουν από 3,7 εκατομμύρια έως 36 εκατομμύρια δολάρια, θα κινούνται από 79 γιγαντιαίες τουρμπίνες (...) Η κατασκευή θα στοιχίσει 700 εκατομμύρια δολάρια» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΙ Η ΠΙΣΩ ΑΥΛΗ: «Στο σφραγισμένο ξενοδοχείο "Δωδώνη" της πλατείας Βάθη μετά βίας διακρίνεται η μαυρίλα στο εσωτερικό του από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 6 τα ξημερώματα. Στα κάγκελα των μπαλκονιών του δεμένα λευκά σεντόνια. Αυτά που κρέμασαν κάποιοι ένοικοι για να σωθούν αν και οι περισσότεροι απεγκλωβίστηκαν με τα κλιμακοφόρα οχήματα της πυροσβεστικής. Ολοι, εκτός από την άτυχη 34χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της μαζί με το μόλις 2,5 ετών αγοράκι της. Το δωμάτιό της ήταν τυφλό. Δεν είχε ούτε μπαλκόνι, ούτε παράθυρο. Καμία έξοδο διαφυγής» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας για ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ και όχι με δόσεις

ΤΑ ΝΕΑ: Βόμβα 1.212.000 ευρώ με γαλάζια μίζα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μαρτυρίες για ροή χρήματος στο ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΟΧΥΡΩΤΟΙ στις πρώτες φλόγες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παρατράπεζες για τις μίζες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το κύκλωμα με τις μαύρες βαλίτσες

Η ΧΩΡΑ: Πώς μοίρασαν το κέικ του C4I

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τελευταία προειδοποίηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Η ΑΥΓΗ: Φορτώνουν στους μισθούς το κόστος του πληθωρισμού

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορίζονται 10.150 εκπαιδευτικοί

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Αφωνοι δικαιούχοι»

«Οι εισαγγελείς έχουν μείνει άφωνοι με τα εκατομμύρια ευρώ που διακινήθηκαν μεταξύ διακεκριμένων αθηναϊκών χρηματιστηριακών εταιρειών προκειμένου να καθαρισθούν και να διαμοιρασθούν άσπιλα και αμόλυντα σε άγνωστους για την ώρα δικαιούχους» (από το πρώτο θέμα στο ΒΗΜΑ).

Εχουν κέρδη, θέλουν περισσότερα

«Οι επιχειρήσεις που είχαν εξορμήσει τυχοδιωκτικά στο εξωτερικό, όταν η παγκοσμιοποίηση υποσχόταν μια νέα Γη της Επαγγελίας, επιστρέφουν σιγά σιγά στο σπίτι. Ο κόσμος μας, που μας έλεγαν πως είχε γίνει πολύ μικρός, ξαναγίνεται μεγάλος (...). Με αυξημένο κόστος μεταφοράς, λόγω του ακριβού πετρελαίου, τα οφέλη από τους μισθούς πείνας των Κινέζων εργατών γίνονται μηδαμινά. Η εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ" καταγράφει ένα κύμα φυγής αμερικανικών επιχειρήσεων από τις εξωτικές αγορές όπου τις είχαν οδηγήσει οι σειρήνες της παγκοσμιοποίησης: χαλυβουργικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες μπαταριών, εταιρείες επίπλων και κλιματιστικών, που είχαν πετάξει χιλιάδες ντόπιους εργαζόμενους στον δρόμο για να κυνηγήσουν υπερκέρδη στο εξωτερικό (...). Το 90% του παγκοσμίου εμπορίου (σε τόνους) ταξιδεύει σήμερα σε όλον τον κόσμο με πλοία» (η καταγραφή στα ΝΕΑ).

Επιθυμητός ο λύκος στα πρόβατα

«Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε οποιαδήποτε μορφή παροχής ιατρικών υπηρεσιών, είτε κλασικής σωματικής, είτε ψυχικής φύσης, είναι πλέον όχι μόνο αναπόφευκτη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επιθυμητή γιατί αυξάνει την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά διευρύνει και τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό» (ο ψυχίατρος, διοικητής της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας (Κεντρική Μακεδονία), Δ. Βαρτζόπουλος, με αφορμή τη Μέρα Κατά των Ναρκωτικών / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ