ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
1986: Η δολοφονία του Ούλαφ Πάλμε

Ο τόπος του εγκλήματος, λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του Πάλμε, έχει αποκλειστεί από την αστυνομία. Διακρίνεται λίμνη αίματος του Σουηδού πρωθυπουργού, που έπεσε χτυπημένος από τη σφαίρα του δολοφόνου
Ο τόπος του εγκλήματος, λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του Πάλμε, έχει αποκλειστεί από την αστυνομία. Διακρίνεται λίμνη αίματος του Σουηδού πρωθυπουργού, που έπεσε χτυπημένος από τη σφαίρα του δολοφόνου
Στις 28 Φλεβάρη του 1986, δολοφονείται στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλαφ Πάλμε. Η είδηση προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το βράδυ εκείνης της μέρας, ο Πάλμε με την σύζυγό του είχαν παρακολουθήσει μια κινηματογραφική προβολή και στη συνέχεια πήραν το δρόμο για το σπίτι τους, χωρίς σωματοφύλακες, όπως, εξάλλου, συνήθιζε ο Σουηδός πολιτικός. Στις 11.15 μ.μ., καθώς το ζεύγος Πάλμε περπατούσε στη λεωφόρο Σβεαβέγκεν, από ένα στενό πετάγεται ένας άγνωστος και πυροβολεί πισώπλατα τον Σουηδό πρωθυπουργό με ένα παλιό περίστροφο «Μάγκνουμ 357». Στη συνέχεια, ο δράστης χάνεται, τρέχοντας στους γύρω δρόμους. Η σφαίρα διαπέρασε το σώμα του Πάλμε, βγήκε από το θώρακα και τραυμάτισε ελαφρά τη σύζυγό του στο χέρι. Σε κωματώδη κατάσταση, ο Σουηδός πρωθυπουργός μεταφέρεται από περαστικούς στο νοσοκομείο Σάμπατσμπεργκ, όπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα υποκύπτει στο μοιραίο.

Ο Ούλαφ Πάλμε ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα του και η φήμη του απλωνόταν σ' όλο τον κόσμο, γιατί ήταν από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της σοσιαλδημοκρατίας. Γόνος πλούσιας οικογένειας, εντάχθηκε από νωρίς στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας και το 1957 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Το 1969 και αφού είχε διατελέσει υπουργός Επικοινωνιών και Παιδείας, διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία τον Τάγκε Ερλάντερ. Διατήρησε το πρωθυπουργικό αξίωμα έως το 1976. Το 1982 επανεκλέγεται και ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού μέχρι τη δολοφονία του.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, θέτει σε εφαρμογή ένα μοντέλο διακυβέρνησης, που θεωρήθηκε πιλότος για τα ανερχόμενα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Εχοντας υπόψη ότι εξαντλήθηκαν τα όρια του συστήματος διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος από τα συντηρητικά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα και υπολογίζοντας στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, προώθησε μεταρρυθμίσεις με στόχο τη σχετική αύξηση του λαϊκού εισοδήματος, τη βελτίωση των κοινωνικών ασφαλίσεων και της δημόσιας εκπαίδευσης και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών. Κλασικός εκπρόσωπος του κεϋνσιανισμού, ακολούθησε την πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης, ως αντίδοτο στην καπιταλιστική κρίση.

Στην εξωτερική του πολιτική, επέμεινε στην ουδετερότητα, μια πολιτική που αρκετές φορές τον έφερε αντιμέτωπο με τις ΗΠΑ, καθώς ήταν πολέμιος της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ. Είχε καταδικάσει, επίσης, την αμερικανική πολιτική στο Βιετνάμ και προκάλεσε την οργή της Ουάσιγκτον, γιατί παραχώρησε άσυλο σε πολλούς Αμερικανούς λιποτάκτες. Είχε, επίσης, υποστηρίξει το κίνημα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και τη διεθνή ύφεση. Μάλιστα, οι θέσεις του αυτές ήταν αφορμή για να αναρωτηθούν πολλοί, μήπως πίσω από το χέρι του ασύλληπτου δολοφόνου βρίσκονταν επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα, που ήθελαν τη Σουηδία πλήρως ενσωματωμένη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1901 Γεννιέται ο Λίνους Πόλινγκ. Αμερικανός θεωρητικός της χημείας και της βιολογίας. Από το έργο του συγκαταλέγεται στους μεγάλους επιστήμονες του 20ού αιώνα. Η βασική συμβολή του Πόλινγκ στην επιστημονική εξέλιξη θεωρείται η εργασία του για την κατανόηση της μοριακής δομής και της χημικής ένωσης. Βραβεύτηκε δύο φορές με Νόμπελ. Το 1954 πήρε το βραβείο Νόμπελ Χημείας για την εργασία του πάνω στις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ των μορίων. Το 1962 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη θεωρητική του συμβολή, αλλά και για τη δράση του στο κίνημα για τον τερματισμό των δοκιμών των πυρηνικών όπλων. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Πόλινγκ χαρακτηριζόταν για την επιστημονική του διαίσθηση και την έμπνευση στην πορεία των ερευνών του. Διακρινόταν επίσης για την καταπληκτική του μνήμη και την ικανότητα του να εφαρμόζει τις επιστημονικές αρχές από το ένα επιστημονικό πεδίο στο άλλο.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1826 Οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύουν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Ετσι κόβουν κάθε επικοινωνία των πολιορκημένων με τον έξω κόσμο.

1869 Εγκαινιάζεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας - Πειραιά.

1947 Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση για τη διάλυση της ΕΠΟΝ.

1966 Πενταετές πρόγραμμα επανεξοπλισμού Ελλάδας - Τουρκίας εξαγγέλλουν οι ΗΠΑ, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση να μην έρθουν οι δύο χώρες σε σύγκρουση, λόγω της Κύπρου.

1977 Με απεργία των εμποροϋπαλλήλων αρχίζει η πειραματική εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Αθήνας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από τις 9 π.μ. ως τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 15 Μάη.

1979 Δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά πέθαναν από ασιτία το 1978. Τα δέκα εκατομμύρια από αυτά θα ζούσαν αν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Αυτές τις μακάβριες στατιστικές αποκαλύπτει ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του «Διεθνούς Ετους Παιδιού».


Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται ζεστός και υγρός καιρός με αραιές νεφώσεις που στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά περιόδους πιο πυκνές. Το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7-20 στα νησιά από 9-18 και στη Θεσσαλονίκη από 4-17 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-19 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ