ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Του Σπύρου ΧΑΛΒΑΤΖΗ

Η πραγματικότητα στην Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι συγκεκριμένη. Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση και οι δυνάμεις που συμφωνούν με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσπαθούν να περάσουν και περνάνε ένα μεγάλο μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής τους και της πολιτικής της ΕΕ μέσα από τους Δήμους και της Νομαρχίες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή, μετατρέπεται σε ιμάντα εφαρμογής αυτής της πολιτικής.

Ηδη πολλές αρμοδιότητές της σε σχολειά, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, καθαριότητα, πολιτισμό, αθλητισμό κλπ. μπαίνουν στη λογική της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή, να αγοράζονται και να πουλιούνται.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης; Δίνει δυνατότητες ο ίδιος ο θεσμός;

Θεωρούμε ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και κυρίως με τη δράση μας, μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα, να συσπειρώσουμε ευρύτατες δυνάμεις και όχι μόνο να αντισταθούμε, αλλά να διαμορφώσουμε μια αγωνιστική, διεκδικητική αντίληψη, που υπήρχε παλιότερα, στους αιρετούς της ΤΑ της χώρας μας.

Κι αυτό εξασφαλίζεται, φυσικά, εάν κατάλληλα δουλέψουμε άμεσα και μακροπρόθεσμα. Εάν δρούμε καθημερινά για την ενημέρωση των κατοίκων, εάν τους κινητοποιούμε για ΟΛΑ τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που σχετίζονται με τη ζωή των εργαζομένων, των δημοτών, του λαού. Και ο ρόλος των εκλεγμένων σ' αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικός. Η ανάδειξη των προβλημάτων, η πάλη και η δράση τους στα όργανα της ΤΑ για τη λύση τους, μπορεί να βοηθήσει πολύπλευρα.

* * *

Υπάρχει, συνεπώς, δυνατότητα αντίδρασης, συσπείρωσης, δημιουργικής δράσης. Η εμπειρία δείχνει ότι πολλά μπορεί να γίνουν μέσα από την κινητοποίηση δυνάμεων του λαού και της νεολαίας.

Οι δυνατότητες που υπάρχουν και σήμερα, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν από τις αγωνιστικές, διεκδικητικές δυνάμεις.

Και καλό είναι, χωρίς φυσικά να αντιγράφουμε άλλες εποχές, να γνωρίζουμε τι έκαναν και τι μπόρεσαν να κάνουν οι κομμουνιστές, οι ριζοσπάστες δήμαρχοι και εκλεγμένοι στην ΤΑ σε πολύ δύσκολες, για το λαϊκό κίνημα και τη χώρα, εποχές.

Από πού ξεκινάμε; Από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της συναίνεσης και του δικομματισμού δε θέλουν τους Δήμους και τις Νομαρχίες διεκδικητικούς χώρους. Τους θέλουν ιμάντες μεταβίβασης της αντιλαϊκής πολιτικής και χώρους ικανοποίησης ακόμα και ιδιοτελών σκοπών.

Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Αγωνιζόμαστε και με την αλλαγή των συσχετισμών, για να αντιστρέψουμε αυτή την αντίληψη που σήμερα είναι κυρίαρχη. Σε όχι λίγες περιπτώσεις, με ελάχιστες δυνάμεις καταφέραμε στο προηγούμενο διάστημα είτε να αποτρέψουμε, είτε να αναστείλουμε αντιλαϊκές αποφάσεις σε Δήμους και σε Νομαρχίες. Ακόμα και τις υποχωρήσεις ή τους τακτικούς ελιγμούς που έκαναν σε διάφορα ζητήματα δεν τα υποτιμάμε.

Σήμερα, μια ενισχυμένη παρουσία των δυνάμεων που στηρίζονται από το ΚΚΕ θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το λαό όχι μόνο σε Δήμους και Νομαρχίες, αλλά θα βάζει φρένο και σε ΤΕΔΚ - Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και στην ΚΕΔΚΕ. Για να μην μπορούν οι ΤΕΔΚ, η ΚΕΔΚΕ να είναι όργανα που να ελέγχονται απόλυτα από τις κάθε φορά κυβερνήσεις.

* * *

Την αγωνιστική αντίληψη στην Αυτοδιοίκηση την απεμπόλησαν οι αιρετοί των δυνάμεων του δικομματισμού.

Εμείς όχι μόνον τη διατηρούμε, αλλά την αναδεικνύουμε ως το κύριο γνώρισμα της δράσης μας. Βλέπουμε τη συμμετοχή όχι μόνον των δημάρχων και των άλλων εκλεγμένων, αλλά κυρίως τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων σε όλα τα ζητήματα, σε όλες τις διεκδικήσεις.

Κι αυτό μπορούμε να το πετυχαίνουμε γιατί οι κομμουνιστές δίνουν προτεραιότητα στα λαϊκά προβλήματα. Συσπειρώνουν το λαό για τη λύση τους. Αγωνίζονται για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την περίθαλψη. Βάζουν στο κέντρο της προσοχής τους το συλλογικό - κοινωνικό συμφέρον, σε βάρος του πλούτου και του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι άλλοι, χρησιμοποιούν την Αυτοδιοίκηση για την προώθηση αντιλαϊκών επιλογών. Σ' αυτό το πεδίο θα δώσουμε τη μάχη κινητοποιώντας τους δημότες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Η πρόσθετη φορολογία, τα τέλη για τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τα πολιτιστικά και αθλητικά "τέλη" που επιβάλλουν διάφοροι δήμαρχοι, δε μας αφήνουν αδιάφορους. Η επιχείρηση εξαπάτησης των ανέργων και η υπονόμευση των κατακτήσεων του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος της εργατικής τάξης και μέσα από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, είναι κρίσιμο ζήτημα ταξικής πάλης, που δε φεύγει από την προσοχή μας. Η ιδιωτικοποίηση τομέων κοινωνικής πολιτικής, ακόμα και της καθαριότητας, μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων, είναι τεράστιο ζήτημα και πρώτης γραμμής στην πάλη των αγωνιστικών δυνάμεων που στηρίζει το ΚΚΕ στους Δήμους και τις Νομαρχίες. Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που ξεκίνησε και μέσα από Δήμους και Νομαρχίες πρέπει να σταματήσει.

* * *

Για να γίνει πράξη η άλλη αντίληψη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρειάζεται να ενισχυθούν αποφασιστικά στις εκλογές του Οχτώβρη οι συνδυασμοί μάχης και διεκδίκησης που στηρίζει το ΚΚΕ στους Δήμους και τις Νομαρχίες.

Δεν υποστηρίζει κανένας ότι σε συνθήκες κυριαρχίας της μονοπωλιακής πολιτικής σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διαμορφωθούν οάσεις λαϊκής πολιτικής. Οσο λαθεμένο θα ήταν αυτό, άλλα τόσο λαθεμένη είναι και η άποψη ότι ο λαός δεν μπορεί να παλέψει, δεν μπορεί να βάλει φρένο στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Εχουμε ένα πεδίο ταξικής πάλης. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για τη συσπείρωση και κινητοποίηση του λαού. Η άνοδος της συσπείρωσης, η ευρύτητα της κινητοποίησης, η σταθερότητά της, ο συντονισμός και η κοινή δράση, η δημιουργία μετώπων του λαού και της νεολαίας πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα, δημιουργεί προϋποθέσεις για μικρές ή μεγαλύτερες επιτυχίες των λαϊκών αγώνων.

Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για να κατακτήσουμε νέες θέσεις, πιο ισχυρές σε Δήμους, Νομαρχίες και στις Κοινότητες.

Για να πηγαίνει κάθε δραχμή προς όφελος των κατοίκων και όχι για τα μεγάλα συμφέροντα.

Για να αναδεικνύουν και να παλεύουν για τη λύση των προβλημάτων του λαού.

Για να απαιτούν, διεκδικούν, να παλεύουν και να δρουν για μια ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης τους και της χώρας, που θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Για να αγωνίζονται περισσότεροι Δήμοι, Νομαρχίες και Κοινότητες για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Για να γίνει πράξη η άλλη αντίληψη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρειάζεται να ενισχυθούν αποφασιστικά στις εκλογές του Οχτώβρη οι συνδυασμοί μάχης και διεκδίκησης που στηρίζει το ΚΚΕ στους Δήμους και τις Νομαρχίες


ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΥΡ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Ο κίνδυνος παραμένει

- Ποιος είναι τελικά ο πλέον αρμόδιος για την προστασία των δασών και τι ρόλο μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

- Πάγια θέση της παράταξής μας είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμμετέχοντας σ' αυτόν το φορέα, μπορεί να παίξει αποφασιστικό και δραστικό ρόλο σ' αυτό τον τομέα. Κατ' αρχάς έχει τη δύναμη των δημοτών και πρέπει να την ενεργοποιήσει. Πρέπει να πιέσει για τη λήψη θεσμικών μέτρων, που να κατοχυρώνουν το δάσος είτε από νομοσχέδια, είτε από "παράθυρα" σε Προεδρικά Διατάγματα. Πρέπει να απαιτήσει, η αναδάσωση στις καμένες περιοχές να γίνει με οργανωμένο σχέδιο και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και με άμεση χρηματοδότηση από το κράτος. Η αναδάσωση δεν μπορεί να γίνεται χωρίς επιστημονικές μελέτες για την κάθε περιοχή, χωρίς σχεδιασμό και περιστασιακά από εθελοντικές ομάδες. Αυτή τη δουλιά θα μπορούσε να την κάνει η υπηρεσία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων με το επιστημονικό δυναμικό που διέθετε.

- Ο εθελοντισμός μπορεί να συμβάλει στη δασοπροστασία και στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων;

- Ο εθελοντισμός είναι γέννημα του λαϊκού κινήματος, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να καλύψει τις σημερινές τόσο σοβαρές ανάγκες και μάλιστα χωρίς εκπαίδευση και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, όταν μιλάμε για πυρόσβεση. Τα αποτελέσματα της έλλειψης εκπαίδευσης τα είδαμε στον Υμηττό. Δεν μπορούν να πηγαίνουν στις πυρκαγιές χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό, αλλά ούτε και οι αναδασώσεις να γίνονται με την προχειρότητα και περιστασιακά - όπως συνήθως γίνονται - χωρίς μελέτες για το τι μπορεί να φυτευτεί σε κάθε περιοχή και χωρίς φροντίδα στη συνέχεια.

- Μέσα σε έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο πιο κοντινός φορέας εξουσίας στον δημότη, με τη συμμετοχή της στη δημιουργίαενιαίου φορέα δασοπροστασίας θα μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος απέναντι στο λαό και το φορέα, θα μεταφέρει και στις δύο πλευρές τις απόψεις που διαμορφώνονται και θα μπορεί να τον κινητοποιεί όταν χρειάζεται, όταν ανοίγονται διάφορες "ορέξεις". Διαφορετικά θα οδηγήσει τον κόσμο σε διλήμματα ακόμη και να πληρώσουμε για να σώσουμε το δάσος.

- Αμεσα αυτή τη στιγμή τι πρέπει να γίνει για τον Υμηττό;

- Το βουνό αυτή τη στιγμή είναι απογυμνωμένο και γρήγορα θα έρθουν και οι βροχές. Ο κίνδυνος για πλημμύρες τον επόμενο χειμώνα είναι μεγάλος, αφού το βουνό πια δε θα μπορεί να συγκρατήσει τα νερά. Γι' αυτό η δημοτική αρχή θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο, να απαιτήσει χρήματα και να προχωρήσει στα αναγκαία τεχνικά έργα που θα αποτρέψουν αυτό τον κίνδυνο.

- Η σημερινή δημοτική αρχή της Ηλιούπολης είχε πάρει μέτρα, για να προστατέψει τον Υμηττό;

- Ο δήμαρχος ακόμα και μετά την καταστροφή, ακόμα και τώρα ισχυρίζεται ότι ήταν πανέτοιμος... Τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς, βέβαια, μιλάνε από μόνα τους. Το κυρίαρχο, όμως, είναι αν πάλεψε για τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τα δάση. Τι έκανε μέχρι σήμερα; Πάλεψε για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει το δάσος; Στράφηκε στον κόσμο και τον κινητοποίησε σε αυτή την κατεύθυνση; Δημιούργησε την κατάλληλη υποδομή, εξόπλισε και εκπαίδευσε τις ομάδες εθελοντών; Οσο τα μέτρα μένουν ημίμετρα τόσο οι ορέξεις κάποιων για τα τελευταία δάση, που απέμειναν θα μεγαλώνουν.

Ρ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ