ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
Σελ. /32
Να 'ρθουν τα πάνω, κάτω

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ τα P.....s»

Η δήλωση μιας μάνας υπέρ του προϊόντος μιας πολυεθνικής έγινε στον ΣΚΑΪ. Σε ένα θέμα που παρουσιάστηκε σαν ειδησεογραφικό ενώ ήταν προκλητική εμπορική διαφήμιση.

Μια πολυεθνική που αξιοποιεί την παιδική εργασία στο μάζεμα του βαμβακιού, μια εταιρεία που αξιοποιεί την τζάμπα επιστημονική έρευνα φοιτητών, μια εταιρεία που αξιοποιεί για τη συσκευασία των προϊόντων της την τζάμπα εργασία επιδοτούμενων ανέργων, εμφανίστηκε στην κάμερα να μειώνει κατά μερικά σεντ την τιμή ενός προϊόντος για την παραγωγή του οποίου έχει χυθεί ήδη αρκετό αίμα εργατών, και η πώληση του οποίου εξασφαλίζει ασφαλέστατα ότι οι σημερινοί γονείς που ευχαριστούν την εταιρεία υπογράφουν ταυτόχρονα τη θανατική καταδίκη των παιδιών τους που θα κληθούν αύριο να δουλέψουν τζάμπα γι' αυτήν ακριβώς την πολυεθνική.

Μια αθώα διαφήμιση. Μια αθώα καμπάνια, ενός αθώου τηλεοπτικού σταθμού. Μια αθώα δημοσιογραφική δουλειά. Τόσο που να μην ξέρεις πού να φτύσεις.

Αντε, τώρα, εσύ, επαναστατικό κίνημα να αντιμετωπίσεις τόση αθωότητα χωρίς να ματώσεις, χωρίς να γίνεις κακός απέναντι σε τόση αθώα προσφορά. Κι όμως, πρέπει να το κάνεις.

***

Τις ονόμασαν «τ' άλλο μισό του ουρανού», ορισμένες χάρηκαν με τον - ποιητικού χαρακτήρα - προσδιορισμό, στην πιο πεζή εκδοχή φαντάστηκαν ότι τους αναγνωρίζουν πως κατέχουν στο στερέωμα τον μισό ουρανό και άρα «να, η ισότητα».

Ούτε που τους πέρασε απ' το νου ότι η φράση αναφέρεται στη νύχτα, την ιδεολογική νύχτα. Οτι η ανισοτιμία της γυναίκας δεν είναι αισθητικό πρόβλημα, αλλά βαθιά οικονομικό, γενεσιουργά κοινωνικό και εκ τούτων η λύση του δεν μπορεί παρά να 'ναι έντονα πολιτική. Λίγες είδαν τον ταξικό χαρακτήρα της θέσης τους. Στην κορύφωση ενός κινήματος για την ισοτιμία των γυναικών που διεξαγόταν με όρους «διαφοράς φύλου» το μέγιστο αίτημα ήταν το δικαίωμα να ζεις χωρίς σουτιέν. Κουβέντα για κείνες τις εργάτριες που κάηκαν ζωντανές για το δικαίωμα να ζήσουν τα παιδιά τους.

Αύριο, 8 Μάρτη, σε ένα δήμο οργανώνεται «Ημέρα Ομορφιάς» για τη «γιορτή των γυναικών». Οργανώνεται, δηλαδή, ένα εμπορικό νταραβέρι για το θάψιμο του αγώνα των γυναικών. Οπως την Πρωτομαγιά, πολλοί δήμοι οργανώνουν γιορτές των λουλουδιών για να θάψουν τους αγώνες των εργατών.

Αντε, τώρα, εσύ επαναστατικό κίνημα να φέρεις τα πράγματα στο ίσο. Κι όμως, πρέπει να το κάνεις.

***

Κάθε μέτρο που ανακοινώνει η κυβέρνηση σαν μέτρο δήθεν αντιμετώπισης της «τρύπας» στα οικονομικά διαφόρων Ταμείων οδηγεί σε ένα:

Στην όλο και περισσότερη μαύρη εργασία, σε μια εργασία με κανένα δικαίωμα πέραν ενός ελάχιστου μισθού - ίσου με τα κατώτατα όρια της επιβίωσης.

Για τον εργοδότη το κέρδος τεράστιο και άμεσο.

Από τον εργάτη η ζημιά θα αναγνωριστεί μόνο τότε που θα του πουν ότι ο Κλάδος Υγείας δεν μπορεί να τον καλύψει κι ότι ο Κλάδος Σύνταξης είναι ζημιογόνος και άρα δεν έχει σύνταξη αν δεν έχει φροντίσει να έχει ήδη ιδιωτική ασφάλιση.

Το κέρδος του καπιταλιστή είναι συμβόλαιο θανάτου για τον εργάτη.

***

Ρωτούσαν χτες τηλεοπτικοί παρουσιαστές μ' αφορμή την κατάσχεση σπιτιού παραπληγικού «τι έχει αλλάξει και ξαφνικά παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα».

Μια βόλτα σ' ένα οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΙΚΑ θα τους έδινε τις απαντήσεις: Χτες, στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ ανακοινώθηκε ότι τα οδοιπορικά των νεφροπαθών θα καταβάλλονται τρεις μήνες μετά τη βεβαίωσή τους από τις κλινικές αιμοκάθαρσης. Το ίδιο, τρεις μήνες μετά, θα καταβάλλονται και τα επιδόματα τροφής στην ίδια κατηγορία ασφαλισμένων.

Χτες, ανακοινώθηκε σε οικοδόμο με σπασμένο χέρι ότι θα πάρει το επίδομα ασθενείας πέντε μήνες μετά. Ρώτησε ο άνθρωπος: Και πώς θα ζω αυτούς τους πέντε μήνες; Απάντηση καμιά.

Στην πράξη και οι νεφροπαθείς και οι τραυματίες σε ατύχημα θα πάνε να χρεωθούν, θα χωθούν μέχρι το λαιμό στο χρέος για να τα βγάλουν πέρα. Ορισμένοι θα χάσουν το σπίτι τους. Αλλοι την ίδια τη ζωή τους.

Τόσο απλά, τόσο κυνικά, διόλου τραγικά.

Η τραγωδία είναι θεατρική απόδοση μιας κοινωνικής πραγματικότητας, δεν είναι η ίδια η πραγματικότητα. Η τραγωδία είναι μέρος της ψυχαγωγίας των ζωντανών. Η ζωή όσων πάσχουν δεν ακουμπά ούτε ως αφορμή για σενάριο όσους ως βδέλλες ζουν από τη ζωή των εργατών.

Η ζωή όσων πάσχουν μπορεί να υπερασπιστεί μόνο όταν γίνει διεκδίκηση από τους μόνους που έχουν συμφέρον να υπερασπίζουν τη ζωή τους: Τους εργάτες που θα γίνουν ανάπηροι, τους εργάτες που θα γεννήσουν ανάπηρα παιδιά, τους εργάτες που αναγνωρίζουν ότι η ζωή δεν ξεχωρίζει ανάπηρους και αρτιμελείς. Είναι ζωή, είναι αυταξία ως ζωή και ως τέτοια αυταξία είναι υπερασπίσιμη.

Το μεγαλείο του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, όπως βεβαίωνε μια συγκλονιστική μαρτυρία στο χτεσινό «Ριζοσπάστη», είναι ακριβώς αυτό: Αναγνωρίζει τη ζωή ως αυταξία και κάνει τα πάντα για να την υπερασπίσει. Σ' αυτό το στόχο όλες μας οι δυνάμεις. Ενάντια σ' αυτόν τον στόχο κινούνται όσοι τα συμφέροντα της μικροζωής τους τα 'χουν ταυτίσει με τη μακροημέρευση του καπιταλισμού και κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν να έρθουν τα πάνω, κάτω.


ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΑΠΙΛΑ

Η ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: «Στις 19 Φεβρουαρίου το καλογυαλισμένο βασιλικό αυτοκίνητο που μετέφερε την Κέιτ Μίντλετον σταμάτησε έξω από το ίδρυμα Ηope House. H δούκισσα του Κέιμπριτζ (...) χαιρέτησε τους έξι θαυμαστές της και τους 150 δημοσιογράφους (...) επιστρέφοντας επισήμως ξανά στα καθήκοντά της. Φορώντας ένα κομψό γκρι φόρεμα MaxMara, δεν σταμάτησε να χαϊδεύει μακαρίως τη φουσκωμένη κοιλίτσα της, την απόδειξη της συνέχισης του θρόνου (...) Η αιτία; Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Daily Mail". "Η δηλητηριώδης επίθεση στην Κέιτ από τη βραβευμένη με Μπούκερ συγγραφέα (...) Πλαστική πριγκίπισσα σχεδιασμένη για να γεννοβολάει" (...) Μια δήλωση ικανή να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτές τις ημέρες (...) "Κούκλα βιτρίνας που δεν διαθέτει αυτόνομη προσωπικότητα, αλλά προσδιορίζεται από αυτά που φοράει". "Μοιάζει να έχει σχεδιαστεί από μια επιτροπή και να έχει κατασκευαστεί από τεχνίτες με ένα τέλειο πλαστικό χαμόγελο και με περιστρεφόμενα, καλογυαλισμένα με βερνίκι, άκρα". Οι συντάκτες της εφημερίδας "Daily Mail" έτριβαν με ικανοποίηση τα χέρια τους όταν έπεσαν επάνω στις επίμαχες δηλώσεις της Μαντέλ για τη Μίντλετον» (στο ΒΗΜΑ).

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟΥ: «Εχει πάνω της κάτι που θυμίζει ατίθασο ροκ σταρ. Είναι ψηλή, αδύνατη δίχως καμπύλες, πράγμα που την βοηθάει να μεταμορφώνεται εύκολα σε άντρας μπροστά στον φακό. Ο λόγος για την Κέισι Λέγκλερ, την πρώτη γυναίκα μοντέλο που υπογράφει συμβόλαια για να φωτογραφίζεται μόνο ως άντρας (...) "Το φύλο δεν πρέπει να μας περιορίζει, ούτε να μας καθορίζει" λέει η 36χρονη Λέγκλερ από τη Γαλλία. "Εύχομαι να κατανοήσουμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας ποιοι πραγματικά είμαστε. Αυτό είναι πολλές φορές περίπλοκο" (...) Θέλει, λέει, να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ρόλο του Τζέιμς Μποντ» (στα ΝΕΑ/ ηλεκτρονική έκδοση).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ - ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ με δομές και προγράμματα δημόσια - δωρεάν

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Κατασχέσεις για 600 ευρώ

ΤΑ ΝΕΑ: Δόσεις τέλος και κατασχέσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρύπα 1 δισ. ευρώ ρουφάει χαμηλές συντάξεις

6 ΜΕΡΕΣ: Παίζουν με τις ζωές των καρδιοπαθών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πρώτη κίνηση χαλάρωσης της ευρωπαϊκής λιτότητας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Με νέο σύστημα η απόδοση του ΦΠΑ

Η ΑΥΓΗ: Τραπεζικό χαράτσι στα νοικοκυριά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γόρδιος δεσμός για το Μαξίμου οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Η ΕΛΛΑΔΑ: Διασύρει τη χώρα ο Στουρνάρας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οριστικό τέλος στις μετακινήσεις χιλιάδων φοιτητών

ΕΘΝΟΣ: Οι εισακτέοι ανά τμήμα στις Πανελλαδικές

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ρίχτερ βουλευτών στη Συγγρού

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δεδομένα

«Μέρα τιμής για τους σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που πρώτες συνειδητοποίησαν την ανάγκη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή τους, είναι η 8η Μάρτη, σύμβολο και κάλεσμα αγώνα για τις σημερινές εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες και νέες γυναίκες. Παράλληλα, η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας αποτελεί αφορμή, για να προχωρήσουν το εργατικό, το λαϊκό και το γυναικείο κίνημα στον απολογισμό της δράσης τους, για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, όσον αφορά την παρέμβασή τους στις εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και συνολικά τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Το γεγονός ότι τον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου έχουν πάρει φέτος στα χέρια τους οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας αφήνει σημαντική παρακαταθήκη. Η δράση για τα προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, η προσπάθεια για την οργάνωσή τους, η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση, για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους, δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του γυναικείου κινήματος. Είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, του εργατικού κινήματος, των σωματείων και των συνδικάτων, είναι ευθύνη των λαϊκών στρωμάτων και των αγωνιστικών τους συσπειρώσεων. Με αυτήν την έννοια, οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ έχουν στραμμένη την προσοχή στα σημερινά καθήκοντα: Στο πλατύ κάλεσμα οργάνωσης, στην ανάγκη να πάρουν θέση οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, να συμβάλουν στην ανασύνταξη και την αντεπίθεσή του».

Παρακαταθήκη

«(...) Το δυνάμωμα των εργατικών σωματείων, των σωματείων των αυτοαπασχολούμενων, των συλλόγων των φτωχών αγροτών, των συλλόγων της ΟΓΕ, απαιτεί τη συμμετοχή των γυναικών, τη δράση τους μέσα από τις γραμμές τους. Ο δρόμος για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας περνά μέσα από την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και με τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας. Το πρόγραμμα δράσης μπροστά στην 8η Μάρτη, που κορυφώνεται με τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή το απόγευμα σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα, μπορεί να αφήσει παρακαταθήκη πιο σταθερό και επίμονο προσανατολισμό στην παρέμβαση στις εργαζόμενες γυναίκες» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ