ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2001
Σελ. /40
1905: Αστυνομία και στρατός χτυπούν τους εργάτες της Πετρούπολης

Η διαδήλωση των εργατών της Πετρούπολης της 9ης Γενάρη του 1905, που πνίγηκε στο αίμα (50 νεκροί).
Η διαδήλωση των εργατών της Πετρούπολης της 9ης Γενάρη του 1905, που πνίγηκε στο αίμα (50 νεκροί).
Στις 9 Γενάρη του 1905 τα τσαρικά στρατεύματα κτύπησαν την ειρηνική διαδήλωση των εργατών της Πετρούπολης, που πήγαιναν στον τσάρο να υποβάλουν υπόμνημα για τις ανάγκες του ρώσικου λαού. Στους δρόμους της πρωτεύουσας στήθηκαν τα πρώτα οδοφράγματα, που σήμαιναν την έναρξη ένοπλου αγώνα της εργατικής τάξης κατά της απολυταρχίας. Ηταν η αρχή της επανάστασης του 1905 - 1907, της πρώτης λαϊκής επανάστασης της εποχής του ιμπεριαλισμό, που κλόνισε τα θεμέλια του απολυταρχικού καθεστώτος και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του αγώνα που ακολούθησε για την ανατροπή του τσαρισμού. Ηταν ένας νέος τύπος αστικοδημοκρατικής επανάστασης, που ηγέτης της στάθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία το προλεταριάτο με επικεφαλής το μαρξιστικό κόμμα του.

Η πρώτη ρωσική επανάσταση έγινε την εποχή που ο παγκόσμιος καπιταλισμός, όπως και ο ρωσικός, είχε περάσει στο ανώτατο, το ιμπεριαλιστικό του στάδιο. Ολες οι αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τον ιμπεριαλισμό συγκλόνιζαν τη χώρα και σε πρώτη γραμμή η οξύτατη κοινωνική σύγκρουση του προλεταριάτου με την αστική τάξη.

Η πολυμορφία και η οξύτητα των κοινωνικοοικονομικών πολιτικών και εθνικών συγκρούσεων προσδιόρισαν τη μετατροπή της Ρωσίας σε κόμβο όλων των αντιθέσεων του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού και στον πιο αδύνατο κρίκο του.

Το προλεταριάτο της Ρωσίας υποστήριξε τους εργάτες της Πετρούπολης με πάρα πολλές απεργίες. Στο διάστημα Γενάρης- Μάρτης του 1905 απέργησαν 810.000 βιομηχανικοί εργάτες, διπλάσιοι δηλαδή από τα 10 προεπαναστατικά χρόνια. Οι μεταλλεργάτες έδειξαν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα. Ξεσηκώθηκαν ακόμη οι εργάτες στις εθνικές περιοχές, όπως η Πολωνία, οι Βαλτικές χώρες και ο Καύκασος. Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις συνοδεύονταν σε πολλά μέρη από συγκρούσεις με την Αστυνομία και το στρατό. Ο αγώνας διεξαγόταν με τα συνθήματα: «Κάτω η απολυταρχία», «Κάτω ο πόλεμος», «Ζήτω η επανάσταση».

Το προλεταριάτο πρόβαλε ταυτόχρονα και αιτήματα όπως η οκτάωρη ημερήσια εργασία. Η επίδραση του αγώνα της εργατικής τάξης προκάλεσε την έκρηξη του αγροτικού κινήματος στην Κεντρική Ρωσία, όπου ήταν πολύ ισχυρές οι επιβιώσεις της δουλοπαροικίας.

Παρά το ότι η επανάσταση του 1905 - 1907 δεν πέτυχε τον άμεσο σκοπό της, κατάφερε ωστόσο ένα ισχυρό πλήγμα κατά του τσαρισμού. Ο τσαρισμός αναγκάστηκε να ιδρύσει την Κρατική Δούμα, κάνοντας έτσι, ακόμα ένα βήμα για να γίνει η Ρωσία αστική μοναρχία. Η επανάσταση του 1905 - 1907, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επόμενες ταξικές μάχες, αποτέλεσε «γενική δοκιμή» της επανάστασης του 1917 όχι μόνο της Φεβρουαριανής αστικοδημοκρατικής, αλλά και της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Καιρός

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, στην Ηπειρο, στη δυτική Στερεά και τη Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το απόγευμα. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις, αλλά σταδιακά και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικοί, βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-11, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6-15, στο Αιγαίο από 10-17 και στη Θεσσαλονίκη από 8-11 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0-15 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1913 Γεννιέται ο Ρίτσαρντ Νίξον. Αμερικανός πολιτικός. Το 1968 εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ και επανεκλέχτηκε το 1972. Τον Αύγουστο του 1974 υποχρεώθηκε σε παραίτηση εξαιτίας σειράς σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν και συνδέονταν με τη λεγόμενη υπόθεση «Ουτεργκέιτ». Ηταν ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Στην πρώτη του θητεία ο Νίξον ήρθε αντιμέτωπος με τις συνέπειες από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ. Αναγκάστηκε να προσφύγει δυο φορές στην υποτίμηση του δολαρίου (1971 και 1973) πράγμα που υπήρξε έκφραση της οξύτατης νομισματοπιστωτικής κρίσης που αγκάλιασε το 1960 - 1970 το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Η τελική αποτυχία των προσπαθειών να επιτευχθεί στρατιωτική λύση στο Βιετνάμ, ώθησε την κυβέρνηση Νίξον να προχωρήσει στην υπογραφή, το Γενάρη του 1973, συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση της ειρήνης στο Βιετνάμ.

ΝΑ «ΡΥΘΜΙΣΕΙ» τα θέματα εκ των ενόντων και χωρίς πολλές - πολλές (δημόσιες) συζητήσεις... Αυτή φαίνεται να είναι η τακτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση, όσον αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις σχέσεις της με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, καθώς και τα θέματα που έχουν ανακύψει με τους μεγαλοσχήμονες που δραστηριοποιούνται (και) στο χώρο του Τύπου (σελίδα 18)

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ στα Γρεβενά, πραγματοποίησαν χτες για τρεις ώρες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ινοσανίδας «ΠΙΝΔΟΣ», συνεχίζοντας τον κύκλο δυναμικών αντιδράσεων, που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή με την επίσης συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας (σελίδα 19)

ΑΠΟ ΤΗ Σκύλλα στη Χάρυβδη, πηγαίνουν οι δύο ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες, καθώς περνάνε από τους Ιταλούς στους Αγγλους και από αυτούς στους Γάλλους και «συνθλίβονται» στα συμφέροντα του άλλοτε ισχυρότατου ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου (σελίδα 26)

ΟΛΟ το φάσμα των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών, που προωθούνται στα πλαίσια της προσαρμογής του ελληνικού κεφαλαίου στη ζώνη του Ευρώ, συζήτησαν την προηγούμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, στο Μέγαρο Μαξίμου (σελίδα 27)

ΑΚΟΜΗ και με πυρκαγιά, κινδυνεύουν οι εγκαταστάσεις του «Ξενία» Επιδαύρου και, φυσικά, όλος ο περιβάλλων αρχαιολογικός χώρος, λόγω της πλήρους εγκατάλειψής τους από την πολιτεία, τόσο από την εποχή που τα «Ξενία» ανήκαν ακόμη στον ΕΟΤ, όσο και σήμερα που έχουν περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού (σελίδα 33)

ΜΠΟΡΕΙ το ραδιοφωνικό τοπίο να παραμένει άναρχο και οι άδειες να μην έχουν δοθεί ακόμη, εντούτοις με τις «κοινές υπουργικές αποφάσεις»... ολοκληρώθηκε ο χάρτης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων (σελίδα 35)

ΤΑ ...ΦΤΕΡΑ του άνοιξε για τα καλά το Περιστέρι στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 στο μπάσκετ και μέχρι στιγμής δε φαίνεται διατεθειμένο να τα κλείσει... (σελίδα 38)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

1936 Συγκροτείται Παλλαϊκό Μέτωπο σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Δράμα και Κιλκίς, στο οποίο προσχωρούν οι αγροτικοί και άλλα δημοκρατικά κόμματα και οργανώσεις.

1960 Αρχίζει η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν, στην Αίγυπτο, με σοβιετική χρηματοδότηση και υπό την εποπτεία Σοβιετικών τεχνικών συμβούλων.

1962 Δεν πληρούν τις προδιαγραφές του αντισεισμικού κανονισμού επτά από τις δέκα ανεγειρόμενες πολυκατοικίες της Αθήνας που επισκέπτεται αιφνιδιαστικά ο υπουργός Δημοσίων Εργων.

1978 Σε 100.000 υπολογίζει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ινδονησία η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία. Πρόσφατα η κυβέρνηση της Τζακάρτας απελευθέρωσε 10.000 κρατούμενους, που είχαν να δουν τους δικούς τους από το αιματηρό πραξικόπημα του Σουχάρτο, το 1965.

1983 Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 15%. Ως αποτέλεσμα της υποτίμησης εμφανίζεται κύμα κερδοσκοπίας, καθώς εμπορεύματα εξαφανίζονται από τα καταστήματα για να επανεμφανιστούν αναλόγως ανατιμημένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ