ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
Σελ. /24
Της δημοκρατίας τους το ανάγνωσμα

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Εχει κανείς παράπονο; Ολα στο φως! Και πολιτισμένα!

Κι από κοντά η δημοκρατική εξέγερση «να τους πάρει το κεφάλι», που βεβαιώνει πως και αυτή τη φορά «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο».

Βέβαια, τόσες φορές που έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, λογικό είναι να μην έχει μείνει πια κόκαλο. Αλλά αυτό αφορά τη λογική, όχι την πολιτική.

Ετσι είναι. Τα πάντα εξαρτώνται από τη δημοκρατική ενημέρωση και τον προοδευτικό πολιτισμό. Τα επίθετα δηλώνουν πως τα ουσιαστικά είναι σε καλά χέρια. Και, άρα, είναι κακόβουλες οι ανησυχίες διαφόρων για τη γενιά του καναπέ, γι' αυτούς που αντί να είναι ενεργοί πολίτες, να νοιάζονται, δηλαδή, για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, αράζουν σπίτι και σιχτιρίζουν στο γυαλί απέναντί τους.

«Τι να κάνει κι ο κόσμος, απηύδησε», θα πείτε. Σωστά, γι' αυτό είναι και διπλά χαμένος, αφού αυτός ακριβώς είναι το καύσιμο που τροφοδοτεί τη συναίνεση.

Θολό; Πάμε απ' την αρχή: Σε ένα ποτήρι σαμπάνιας κολυμπάνε όλοι τους. Η «Λουί Βιτόν» είναι η φίρμα που διαφήμιζε τις τσάντες της ο Γκορμπατσόφ, είναι, επίσης, η φίρμα που πήρε τη Γουάνχαουζ για ένα πριβέ πάρτι, πριν την πάρει στη συνέχεια ο Αμπράμοβιτς έναντι του ...εξευτελιστικού ποσού των 1,7 εκατ. ευρώ. Από πού βγαίνει αυτό το χρήμα; Τη μισή αλήθεια τη λέει, ήδη, ωμά ο αυτοδημιούργητος: Αλουμίνιο, πετρέλαια και εκμετάλλευση εργατών σ' αυτά, που για να αποκτηθούν λαδώθηκαν κάμποσοι, ενώ άλλοι απλά βρέθηκαν νεκροί. Η άλλη μισή αλήθεια πάει πίσω στο χρόνο, τότε που οι δημοκράτες πανηγύριζαν για την «κατάρρευση», για να κρύψουν πως αυτό που συνέβη ήταν μια νέτη σκέτη επικράτηση της αντεπανάστασης, μια αντεπανάσταση που σήμερα ομολογεί πως πάτησε κυριολεκτικά επί πτωμάτων.

Κι ήρθαν τα πράγματα στο ίσο τους. Γίναμε όλοι μια επιχείρηση. Το βεβαιώνει ο πρόεδρος των υπαλλήλων της «Ζήμενς», που, σε επιστολή προς τους δημοσιογράφους που συκοφαντούν την εταιρεία «του», αναφέρει επί λέξει «ο συνδυασμός της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας μας επιτρέπει την παροχή εξειδικευμένων λύσεων στους πελάτες μας». «Στους πελάτες μας»! Ούτε δική του να ήταν η «Ζήμενς».

Κάθεται μετά ένας καθηγητής από την Κρήτη και υπολογίζει πόσο πληρώνει το κράτος για κάθε ώρα μαθήματος σε έναν φοιτητή: 1,79 ευρώ!

Είναι προφανές πως ευημερούμε! Οι άνεργοι μειώνονται, αφού δεν καταγράφονται σ' αυτούς οι 120.000 που είναι πάνω από δύο χρόνια στην ανεργία, ούτε αυτοί που είναι σε stage, ούτε αυτοί που είναι σε προγράμματα κατάρτισης, ούτε αυτοί που δουλεύουν μια ώρα τη βδομάδα. Κάτι διαπιστώσεις πως στη Γαλλία και τις ΗΠΑ σέρνεται σαν επιδημία η κατάθλιψη στους χώρους δουλειάς δεν μπορούν να αναιρέσουν όσα γράφουν οι δημοσιογράφοι: Ευημερούμε!

Κατάλαβες γιατί απαιτούν εδώ και τώρα συναίνεση; Γιατί, παρά τη θλίψη ενός άλλου καθηγητή που βλέπει μόνο ένα ανεμογκάστρι, η επόμενη εξέγερση έχει βάση για να 'ναι επίσης πραγματική!

Απ' αυτούς που παράγουν τα πάντα, ενάντια σε κάθε παράσιτο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΔΕ ΘΑ 'ΝΑΙ ΑΝΕΜΟΓΚΑΣΤΡΙ

Ο «ΚΟΣΜΟΣ»: «Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος (...) αυτό που περιμένει είναι συναίνεση» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο «ΜΗΤΣΟΣ»: «Αυτοί που έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι το έχουν βάλει ύστερα και στο πιο ευαίσθητο σημείο του Μήτσου. Κι ο Μήτσος πληρώνει. Πληρώνει τις αυξήσεις στο ψωμί, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ, προσέτι την πληρώνει, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, παντού! Αυτοί που έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι δεν έχουν κανένα κόστος. Κόστος όλο και πιο δυσβάστακτο, όλο και πιο πνιγηρό έχει μόνον ο Μήτσος. Ο συκοφαντημένος Μήτσος, το «ρετιρέ», το κορόιδο, το υποζύγιο, ο γραφικός, ο αγαθιάρης, ο φοβικός - ούτε τα παπαγαλάκια που χαρακτηρίζουν έτσι τον Μήτσο, που τον εκφοβίζουν, τον διαβάλλουν έχουν κανένα κόστος. Διότι ο Μήτσος φρίζει και αφρίζει, μουντζώνει και βρίζει, αλλά δεν πετάει αυγά, ούτε γιαούρτια, δε γιουχάρει κι από τους δύο που τον βλάπτουν τιμωρεί κάθε φορά τον έναν που νομίζει ότι τον έβλαψε περισσότερο, για να τον βλάψει ακόμα περισσότερο την επόμενη φορά ο άλλος (...) Α, ναι, βεβαίως! Πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξουν το τοπίο ο Γιωργάκης και ο Κωστάκης, νέα αδηφάγα μικρά πιράνχας περιμένουν να κατασπαράξουν τους κουρασμένους ροφούς, χρειάζεται νέα αφεντικά ο Μήτσος...» (ο Στάθης Σ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Σε πτώση οφείλεται ο θάνατος μιας τριανταπεντάχρονης εργάτριας στο Παρίσι. Ετσι έγραψε το δελτίο συμβάντων της αστυνομίας (...) Η γαλλική κυβέρνηση έχει διατάξει έρευνα για το κύμα αυτοκτονιών που παρατηρείται στους χώρους εργασίας» (η καταγραφή στα ΝΕΑ).

Η ΚΥΟΦΟΡΙΑ: «Παράδοξη η εποχή μας. Πρώτα κάνει το άτομο να νομίζει ότι είναι "κάποιος" κι έπειτα του δείχνει πως δεν είναι τίποτα. Εν τω μεταξύ οι άρπαγες δοκιμάζουν την αντοχή των θυμάτων τους (...) η παλιά καταπίεση γεννούσε την εξέγερση. Αραγε η σημερινή ντροπή τι κυοφορεί εκτός από μερικά ξεφυσήματα;» (ο Β. Καραποστόλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας / ΤΑ ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να υποστούν ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να ενισχυθεί η αντίθεση στην ΕΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόταση Καραμανλή για το πολιτικό χρήμα

ΤΑ ΝΕΑ: Μπρος Τατούλης και πίσω Λιάπης

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ παραπέμπουν τη Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πυροτέχνημα Καραμανλή για κουκούλωμα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στα χέρια του Καραμανλή τώρα η κάθαρση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ «ΖΙΜΕΝΣ» από το 1997

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βασικό ένστικτο

Η ΑΥΓΗ: Αυξήσεις έως και 31% στα τρόφιμα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο εφιάλτης του «151» αποσυνθέτει τη διακυβέρνηση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ζήτησε ο πρωθυπουργός

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Παράθυρο» για μείωση ΦΠΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η ΧΩΡΑ: Μπαίνουν «ράμπο» στη Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ «ΖΙΜΕΝΣ»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΛΕΓΧΟΣ στη Siemens από το '97

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η δημοκρατική ενημέρωση...

«Εκτός των πολιτικών υπάρχουν και οι άλλοι παράγοντες που συνθέτουν το πολιτικό σύστημα (...) το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν ισχυρισμοί και για τον δημοσιογραφικό κόσμο (...) έχω ακούσει με τα ίδια μου τα αυτιά συναδέλφους να λένε πως θεωρείται "νόμιμη διαδικασία" η απασχόληση των δημοσιογράφων, ταυτόχρονα σε μέσα ενημέρωσης και σε γραφεία Τύπου υπουργείων, κρατικών οργανισμών, τραπεζών και άλλων ιδιωτικών εταιρειών. Ισχυρίζονται ότι είναι "νόμιμη" η πληρωμή αεροπορικών εισιτηρίων και ξενοδοχείων όταν οι προσκλήσεις έχουν αποστολείς υπουργούς, προέδρους τραπεζών, διευθυντές ιδιωτικών εταιρειών (...) ξένες πρεσβείες φροντίζουν να ενισχύουν και οικονομικά - "για τα καθημερινά έξοδα βρε αδελφέ" - όσους αποδέχονται να περιοδεύσουν στις χώρες τους και να επιστρέψουν με τις "καλύτερες των εντυπώσεων"» (ο Μ. Ιγνατίου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

...και ο προοδευτικός πολιτισμός

«Οι Ρώσοι νεόπλουτοι δεν έχουν πρόβλημα ν' αγοράσουν "εργατοώρες" διασήμων συγκροτημάτων προς προσωπική τους τέρψη (...) πριν από περίπου δέκα μήνες, η Εϊμι Γουάνχαουζ, η μαστουρωμένη ελπίδα της σόουλ μουσικής, έδωσε ένα πριβέ σόου για την παντοδύναμη φίρμα του στυλ "Λουί Βιτόν" και λίγο αργότερα έκανε το ίδιο για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και τα φιλαράκια του στη Μόσχα. Ο πρόεδρος, εκτός των άλλων και της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι την πλήρωσε με 1,7 εκατομμύρια ευρώ (...) ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να εξηγήσει για πρώτη φορά - σε γραπτό κείμενο το οποίο παρουσίασε προς υπεράσπισή του στο εμπορικό δικαστήριο του Λονδίνου - τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων να μετατραπεί από μικροπωλητής στους δρόμους της Μόσχας σ' έναν από τους πλουσιότερους άνδρες του κόσμου, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται σύμφωνα με την εφημερίδα "Τάιμς" σε δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια (...) όπως παραδέχτηκε το πέτυχε "λαδώνοντας" με εκατομμύρια δολάρια άλλους Ρώσους ολιγάρχες (...) τα χρήματα υποστηρίζει ο Αμπράμοβιτς εξαγόρασαν την προστασία του ίδιου κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου για τον έλεγχο του αλουμινίου της Ρωσίας - κατά τη διάρκεια του οποίου δεκάδες βρέθηκαν δολοφονημένοι - ενώ του άνοιξαν παράλληλα τον δρόμο προκειμένου να αποκτήσει μεγάλο μερίδιο της πίτας του πετρελαίου και του αλουμινίου της χώρας» (τα στοιχεία στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ