ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
Εχεις τη δύναμη να μην τους πληρώσεις

H «κοινή γνώμη», λένε αυτοί που καθορίζουν τη συμπεριφορά της «κοινής γνώμης», περιμένει να μάθει ποιος και με ποιο τρόπο θα πληρώσει το κόστος για την ανάπτυξη. Περνάνε, δηλαδή, σαν δεδομένο ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει ένα κόστος για να υπάρξει ανάπτυξη, η οποία επίσης περνά σαν θετική έννοια, και πάνω σ' αυτό το δεδομένο στήνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η προεκλογική αντιπαράθεση. Δε λένε πως όταν μιλάνε για ανάπτυξη μιλάνε για αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, δηλαδή δε λένε κάτι που, όταν το μάθουν οι εργάτες θα αντιμετωπίσουν αυτή την «ανάπτυξη» όπως της πρέπει, δηλαδή θα την αντιπαλέψουν σε όφελός τους.

Ακριβώς έτσι, με μισά λόγια, βάζουν και το θέμα του ποιος και πώς θα πληρώσει. Περνάνε σα δεδομένο ότι οι κεφαλαιοκράτες είναι στο απυρόβλητο. Αυτοί δεν πρέπει να πληρώνουν ποτέ, σ' αυτούς πρέπει να δοθούν κι άλλα προνόμια μπας και δεχτούν να κάνουν επενδύσεις για σίγουρα κέρδη.

Στον αντίποδα της αστικής προπαγάνδας, οι λαϊκοί άνθρωποι ψάχνουν τρόπο να αυξήσουν το μεροκάματο, να έχουν δουλειά, να πουλάει και να ζει από τα προϊόντα του ο αγρότης, να μη σκοτώνεται ο εργάτης στο μεροκάματο, να μορφώνεται το παιδί.

Οι λαϊκοί άνθρωποι, με συνείδηση της θέσης τους, όχι αυτοί που θέλει η αστική τάξη να γίνουμε, καταλαβαίνουν εύκολα πως το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, έχοντας το σύνολο - σχεδόν - του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στη διάθεσή τους, έχοντας τον κρατικό μηχανισμό δικό τους, έχουν μύριους όσους τρόπους και μηχανισμούς στη διάθεσή τους για να εκβιάσουν τις λαϊκές συνειδήσεις.

Με ένα τέτοιο πνεύμα αντιμετωπίζουν οι λαϊκοί άνθρωποι, αυτοί δηλαδή που πληρώνουν μονίμως τη ζημιά και τα περί «δημοκρατικής συζήτησης» στην προεκλογική περίοδο. Αλίμονο σ' αυτόν που περιμένει τις 20 μέρες πριν από την κάλπη για να ενημερωθεί από ένα «ντιμπέιτ». Ο εργάτης, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος, το νέο παιδί, βιώνουν 365 μέρες το χρόνο την πολιτική του καθενός. Ξέρει τι σημαίνει και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , ακόμα κι όταν έχει σκύψει για διάφορους λόγους τη μέση και τους προσκυνά.

Αυτό που δεν ξέρει, αυτό που δεν έχει ακόμα καθαρό, είναι η εμπιστοσύνη στη δύναμή του. Κι όμως έχει δύναμη. Κάθε μέρα έχει δύναμη και τρόπο να κάνει δύσκολη τη ζωή των μεγάλων αφεντικών. Ολων αυτών που μιλάνε για «δημοκρατία», για να καλύψουν αυτό που πράγματι είναι το πολιτικό σύστημα στον καιρό της κυριαρχίας των μονοπωλίων, μια νέτη σκέτη βαρβαρότητα που τσακίζει τη ζωή του. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο παρεμβαίνει το ΚΚΕ και καλεί τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους, να τρομάξουν την αστική τάξη και τα κόμματά της, να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο εκείνο το Κόμμα που αποδεδειγμένα 91 ολόκληρα χρόνια στάθηκε όρθιο απέναντι στους αστούς, υπεράσπισε με το αίμα των καλύτερων παιδιών του την υπόθεση της εργατικής τάξης, να κάνουν πιο δυνατό το ΚΚΕ, κάνοντας έτσι πιο δυνατή τη δύναμή τους. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτής της εκλογικής μάχης, μιας μάχης ανάμεσα στις άλλες που δίνονται καθημερινά σε όλα τα πεδία της διαρκούς αντιπαράθεσης αυτών που παράγουν τα πάντα, με τους κηφήνες που ζουν και βασιλεύουν στο σβέρκο των πολλών.

Ασχετο: Μιλάνε, λέει, τα παιδιά τη γλώσσα που χρησιμοποιούν στα κομπιούτερ. Τα παιδιά δεν μάθανε τίποτα μόνα τους, ό,τι τους δώσαμε αυτό μολογάνε. Εδώ δεν ισχύει το «μίλα λίγο σκέψου πολύ». Εδώ υπάρχει το «γράψε λίγο γιατί κοστίζει πολύ». Οτι αυτό στερεύει τη σκέψη ας το σκεφτούν όσοι υμνούν την αγορά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΝΕ;

ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ: «Απέναντι στη λογική ότι εξυγίανση του δημόσιου τομέα θα γίνει σε βάρος των εργαζομένων και ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί με ξόρκια και μεγαλοστομίες, η κοινή γνώμη περιμένει ν' ακούσει από τον Γ. Παπανδρέου μια συνολική πρόταση εξόδου της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα της ύφεσης και θα της δώσει τη δυνατότητα να μπει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης. Και φυσικά αυτή την πρόταση τη θέλει όσο το δυνατό περισσότερο εξειδικευμένη και συγκεκριμένη, ώστε να πληροφορηθεί ποιος και με ποιο τρόπο θα καταβάλει το κόστος για να φτάσει σε αίσιο τέρμα η προσπάθεια αυτή» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ: «Θέλοντας να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, για τη διαφάνεια και το νοικοκύρεμα των οικονομικών, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες πως στην προεκλογική εκστρατεία θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνον από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του (...) Στο πλαίσιο της "πράσινης" προσέγγισης, το ΠΑΣΟΚ αποκηρύττει την αφισοκόλληση και αναλαμβάνει τα έξοδα καθαρισμού των χώρων που θα χρησιμοποιήσει για τις συγκεντρώσεις του» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ: «Καλείται το εκλογικό σώμα στις 4 Οκτωβρίου να επιλέξει πρόγραμμα και να εκλέξει τους βουλευτές που θα το εφαρμόσουν, σχηματίζοντας κυβέρνηση. Θα εκλέξει επίσης και την αντιπολίτευση, που θα ελέγχει, η οποία δεν θα εκπροσωπείται από ένα μόνο κόμμα. Φυσικά, υπό την αίρεση της αυτοδυναμίας, θα εκλέξει και πρωθυπουργό. Προέχει, όμως, το κόμμα και το πρόγραμμα. Ας αναμετρηθούν τουλάχιστον οι δύο υποψήφιοι "κυβερνήτες", με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, τις θέσεις και τα προγράμματά τους. Σωστά, λοιπόν, αντέδρασε η κ. Αλέκα Παπαρήγα στη μονομαχία Καραμανλή - Παπανδρέου» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ: «Σε Μαξίμου και Ρηγίλλης επενδύουν πολλά στην τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει η προεκλογική αντιπαράθεση να επικεντρωθεί στο πεδίο της οικονομίας, προσδοκώντας ότι θα εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ και πως στο τέλος θα αποδειχθεί ότι τα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα για την έξοδο από την οικονομική κρίση αποτελούν μονόδρομο» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΙΣΧΥΡΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ με δυνατό ΚΚΕ και αδύναμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προεκλογική περίοδος με εκπλήξεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η μάχη μισθών και φόρων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στην κόψη της αυτοδυναμίας

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΡΙΖΑ στην... αυτοδυναμία

ΤΑ ΝΕΑ: Πανικός στη ΝΔ από γκάλοπ και... Αλαβάνο

Η ΑΥΓΗ: Μπροστά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ σκηνικό

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ αλλάζει το κλίμα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Η μάχη αυτή μπορεί να κερδηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Η ΧΩΡΑ: Τέλος ο καναπές

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΟΚΑΛΕΙ το ΠΑΣΟΚ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΡΟΝΤΗΞΕ ο Αλ. Παπαδόπουλος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιστροφή στις 2.500 μονάδες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο,τι πουλάς, μιλάς

«Τα λεγόμενα greeklish όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν, αλλά τείνουν να καθιερωθούν ως η επίσημη γλώσσα των Ελλήνων χρηστών στην ηλεκτρονική επικοινωνία (...) Οι επιπτώσεις στην ορθογραφία και στη σύνταξη είναι πλέον εμφανείς στη συντριπτική πλειονότητα των νέων ηλικίας 12 - 18 ετών με ενδείξεις για επέκταση του φαινομένου και σε μαθητές μικρότερης ηλικίας. Τις επιρροές των greeklish στις σχολικές επιδόσεις και συγκεκριμένα "στην ορθογραφική ικανότητα των μαθητών" καταγράφει έρευνα που διενήργησε το παιδαγωγικό τμήμα νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παρουσιάστηκε στο συνέδριο με θέμα "Η διδασκαλία της ελληνικής ως πρώτης μητρικής ως δεύτερης/ξένης". Τα χαρακτηριστικά του ιδιόμορφου αυτού, γραπτού κυρίως, λόγου, είναι η σύντμηση των λέξεων (tespa αντί τέλος πάντων, tpt αντί για τίποτα, dld αντί για δηλαδή, mnm αντί για μήνυμα ..), ο συνδυασμός ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε μια λέξη, η χρήση λατινικών χαρακτήρων (giati, pame), η κατάργηση της ορθογραφίας, η παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης, η χρήση αγγλικών σημείων στίξης, με αποτέλεσμα την αύξηση ορθογραφικών λαθών στο σχολείο ακόμη και σε μαθητές που παλαιότερα παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις στον γραπτό λόγο.

πσακσανε dld το tpt

Λέξεις γραμμένες σε greeklish συνάντησαν οι φιλόλογοι στα γραπτά μαθητών σε ποσοστό 64,3%, κυρίως στη Ν. Γλώσσα - Εκθεση, στη Λογοτεχνία και σπανιότερα στην Ιστορία. Οι επιρροές εντοπίζονται κυρίως σε ορθογραφικά λάθη (ο αντί για ω, η συνεχής χρήση του ι), στη φωνητική απόδοση των διπλών συμφώνων (κσ αντί για ξ, πσ αντί ψ π.χ. επσακσε) και στην ορθογραφική απόδοση των λέξεων (π.χ. "ικογενια", "ινε" κ.ά.) (...) Σύμφωνα με την έρευνα, οι μαθητές που παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν στο γυμνάσιο τα greeklish αγγίζει το 67,8%, στο EΠΑΛ το 70,2% και στο ΓΕΛ 88,5%. Οι μισοί από τους μαθητές χρησιμοποιούν greeklish από δύο έως και περισσότερα χρόνια και το 63% καθημερινά ή πολλές φορές την ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 19% των μαθητών της Α΄ και το 51,6% της Β΄ τάξης γυμνασίου δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα greeklish τουλάχιστον δύο χρόνια, που σημαίνει ότι η χρήση τους ξεκινάει από το δημοτικό» (η Γιώτα Mυρτσιώτη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ