ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στη Βενεζουέλα

Στο Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) την περιφερειακή του συνάντηση της Αμερικής και της Καραϊβικής στις 11 Απρίλη, υπό τη φιλοξενία της οργάνωσης COSI (Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη και Ειρήνη - μέλος του ΠΣΕ). Συντονιστής στην περιφερειακή συνάντηση θα είναι εκπρόσωπος του Κουβανικού Κινήματος για την Ειρήνη και Κυριαρχία των Λαών (MOVPAZ), ενώ θα λάβουν μέρος επίσης η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, και ο εκτελεστικός του γραμματέας, Ηρακλής Τσαβδαρίδης. Συμμετοχή έχουν δηλώσει τα αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα από Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Μπαρμπάντος, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία και Παναμά.

Από τις 12 έως τις 14 Απρίλη διοργανώνεται από το ΠΣΕ και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) η 2η Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης με το λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας, με τη συμμετοχή οργανώσεων και κινημάτων από 55 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με μαζικούς φορείς και κόμματα, με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, επίσκεψη στο μνημείο για τον Ούγκο Τσάβες και επισκέψεις σε συνοικίες και προάστια του Καράκας.

Στις 12 Απρίλη, στο Θέατρο «Μπολίβαρ» του Καράκας, το ΠΣΕ θα γιορτάσει την 70ή επέτειο της ίδρυσής του, τον Απρίλη του 1949, όταν στο Παρίσι και στην Πράγα ταυτόχρονα συγκλήθηκε το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αγωνιστών για την Ειρήνη, το οποίο οδήγησε το 1950 στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο στη Βαρσοβία, όπου υιοθετήθηκε το σημερινό όνομα του ΠΣΕ. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος εκατοντάδες καλεσμένοι από τη Βενεζουέλα, οι διεθνείς συμμετέχοντες στην Αποστολή Αλληλεγγύης, εκπρόσωποι πρεσβειών. Ομιλίες και χαιρετισμοί θα γίνουν από την πρόεδρο και τον εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ, από τον πρόεδρο της ΠΟΔΝ Ιάκωβο Τοφαρή και εκπροσώπους από τα κινήματα της Κούβας, της Πορτογαλίας, της Συρίας, της Τυνησίας και του Νεπάλ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τη νέα παράταση του Brexit

Η ΕΕ προτείνει νέα «ευέλικτη» 12μηνη παράταση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αίτημα για καθυστέρηση του Brexit τουλάχιστον έως τις 30 Ιούνη συζήτησε χτες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε μέχρι το βράδυ σε Βερολίνο και Παρίσι, με τους ομολόγους της, Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συμφώνησε με την Γερμανίδα καγκελάριο για τη «σημασία» μίας «διατεταγμένης αποχώρησης» του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Δεν φάνηκαν να τα βρίσκουν στην ημερομηνία αναβολής του Brexit, με την Γερμανίδα καγκελάριο να προτείνει το νωρίτερο τον Δεκέμβρη του 2019 και το αργότερο τον Μάρτη του 2020, εκτός και εάν καταστεί εφικτή νωρίτερα η ψήφιση συμφωνίας στο Λονδίνο για την αποχώρηση της χώρας.

Οι διαθέσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, που έως τώρα φαίνεται να διατηρεί πιο αυστηρή στάση (σε σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ), δεν έγιναν άμεσα γνωστές κατά την πολύωρη συνάντησή του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, οι πρέσβεις των 27 χωρών - μελών της ΕΕ πραγματοποίησαν πολύωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ετοιμάζοντας το σχέδιο απόφασης που θα τεθεί προς έγκριση σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για το Brexit. Πληροφορίες του BBC ανέφεραν ότι οι πρέσβεις διατύπωναν την αναφορά για παράταση του Brexit με την ένδειξη «για όσο είναι απαραίτητο», αφήνοντας κενή τη συγκεκριμένη ημερομηνία, για να συμπληρώσουν τις λέξεις «σε καμία περίπτωση όμως όχι πέραν της ημερομηνίας...». Μελετούσαν ακόμη το ενδεχόμενο να αναφέρουν πως το Brexit μπορεί να γίνει νωρίτερα από την προθεσμία νέας παράτασης εφόσον ψηφιστεί στο Λονδίνο συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Μπροστά στην αποφυγή νέων «εμποδίων» και παράτασης των σκληρών παζαριών στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή του χτες βράδυ στους ηγέτες της ΕΕ πρότεινε μία «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit, τονίζοντας ότι «οι βαθιές διαφωνίες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων μάς δίνουν λίγους λόγους να πιστεύουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιούνη». Πρότεινε έτσι να συζητηθεί σήμερα μια «εναλλακτική, μακρύτερη παράταση», μέχρι και ενός έτους, που θα είναι «ευέλικτη» και επομένως το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να βγει από την ΕΕ μόλις επικυρωθεί η συμφωνία.

Το ίδιο διάστημα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με 420 ψήφους υπέρ και 110 κατά (εκ των οποίων οι 97 ήταν Συντηρητικοί βουλευτές) την παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έως τις 30/6. Πληροφορίες ορισμένων βρετανικών ΜΜΕ ανέφεραν τις κινήσεις Συντηρητικών και Εργατικών κομματικών στελεχών για την προετοιμασία πιθανής λίστας υποψηφίων, στην περίπτωση που χρειαστεί τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μάη.

Ενδιαφέρον είχε επίσης η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στην εφημερίδα «The Guardian» αργότερα χτες βράδυ πως οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους Εργατικούς του σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν με στόχο την επίτευξη μίας συμβιβαστικής συμφωνίας για το Βrexit θα συνεχιστούν και αύριο Πέμπτη, μετά και τη συζήτηση στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, χαρακτήρισε τους «Φρουρούς της Επανάστασης» υπερασπιστές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τους χαρακτηρίσει «τρομοκρατική» οργάνωση. Ο Ροχανί χαρακτήρισε επίσης την απόφαση αυτή των ΗΠΑ λάθος, ενώ άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, όπου υπάρχει εμπλοκή του Ιράν σε πολέμους από τη Συρία έως τον Λίβανο.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Τρεις συμβασιούχοι εργαζόμενοι που συνεργάζονταν με το εργοστάσιο χημικών KMCO LLC στο Χιούστον του Τέξας κατέθεσαν αγωγή κατά της βιομηχανίας, κατηγορώντας τη διοίκηση πως γνώριζε για πρότερη επικίνδυνη διαρροή αερίου που προκάλεσε στις 2 Απρίλη ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά, προκαλώντας τον θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό άλλων δύο.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Η Ανω Βουλή της Αλγερίας όρισε χτες τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ προσωρινό Πρόεδρο της χώρας για τις επόμενες 90 μέρες, υπό την κατακραυγή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούσαν την άμεση διεξαγωγή εκλογών μετά και από την πρόσφατη παραίτηση του επί δύο δεκαετίες Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών στο κέντρο του Αλγερίου με βροχή δακρυγόνων, για πρώτη φορά εδώ και επτά βδομάδες.

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον 11 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και πέντε μικρές μαθήτριες, σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, από πυρά αντιμαχόμενων πλευρών.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ο συριακός στρατός απώθησε επίθεση ομάδας τζιχαντιστών αυτοκτονίας κοντά στην περιοχή Τάιμπατ αλ Ιμάμ στη βόρεια επαρχία Χάμα, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τρεις από τους επίδοξους δράστες.

ΙΣΡΑΗΛ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Με εκκλήσεις για συμμετοχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι δυσδιάκριτες διαφορές μεταξύ των Ισραηλινών αστών πολιτικών ηγετών σε καίρια ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, με φόντο και την πολυετή αναστολή της ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Παλαιστινιακού, φαίνεται πως αποθάρρυναν αρκετούς από τους 6,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να πλησιάσουν τις κάλπες. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που προτίμησαν τις παραλίες, παρά να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την ανάδειξη νέας 120μελούς Βουλής και κυβέρνησης. Οι προσπάθειες πολιτικών και υποψηφίων να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει, ήταν κάτι παραπάνω από έντονες, καθώς περίπου 2,5 ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν ξεπερνούσε το 53%. Ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες ήταν και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Βγείτε από τη θάλασσα και ψηφίστε με!», είπε χτες το απόγευμα ο Νετανιάχου μπροστά στις κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων, περικυκλωμένος από σωματοφύλακες στην παραλία Πόλεγκ, βόρεια του Τελ Αβίβ. «Αν θέλετε να συνεχίσετε με το Λικούντ και εμένα, τότε πρέπει να πάτε να ψηφίσετε. Πηγαίνετε αργότερα στην παραλία. Αλλιώς θα βρείτε αύριο πρωί στη θέση μου έναν αριστερό πρωθυπουργό», είπε αναφερόμενος εμμέσως στον Μπέινι Γκαντζ, που θεωρείται ο βασικότερος αντίπαλός του στις εκλογές.

Ο Γκαντζ, από την άλλη, που έχει τις ίδιες σκληρές θέσεις με τον Νετανιάχου υπέρ της σκλήρυνσης της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, ψήφισε νωρίτερα υποσχόμενος στο λαό «έναν νέο δρόμο».

Παράλληλα, χτες από τη Ραμάλα ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ισραηλινοί «θα ακολουθήσουν το σωστό μονοπάτι προς την επίτευξη της ειρήνης» στις βουλευτικές εκλογές, καλώντας τους «να καταλάβουν ότι η ειρήνη είναι προς το συμφέρον μας, προς το δικό τους συμφέρον και προς αυτό του υπόλοιπου κόσμου». Δήλωσε επίσης «έτοιμος» για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων «αν τηρηθεί το διεθνές δίκαιο», σε μία περίοδο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι γνωστό πως προετοιμάζει την παρουσίαση του δήθεν «ειρηνευτικού σχεδίου» για τη συμφωνία του αιώνα. Αυτά τα σχέδια συζήτησε χτες βράδυ στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Αίσθηση επίσης προκάλεσαν χτες τα αποτελέσματα δημοσκόπησης από το «Κέντρο Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης Ιερουσαλήμ» σε σχέση με τις διαθέσεις των Παλαιστίνιων πολιτών απέναντι στους ηγέτες της «Φατάχ» και της ισλαμικής «Χαμάς». Μόλις το 11% του αντιπροσωπευτικού δείγματος 1.200 ερωτηθέντων απάντησε πως υποστηρίζει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο (και αρχηγό της «Φατάχ»), Μαχμούτ Αμπάς, ενώ άλλο ένα 6% υποστήριξε τον ηγέτη της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγε. Το 48% δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό ηγέτη και το 87% απαίτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών που έχουν να πραγματοποιηθούν από το 2005.

ΣΟΥΔΑΝ
Αιματηρές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση Μπασίρ

Τουλάχιστον 13 διαδηλωτές σκότωσαν χτες οι δυνάμεις ασφαλείας σε συγκρούσεις έξω από το στρατηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Δυναμικές και ορμητικές κλιμακώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν, που συνεχίζονται από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, παρά τη στυγνή βία των κρατικών δυνάμεων καταστολής, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Ομάρ Μπασίρ (που κυβερνά τα τελευταία 30 χρόνια με τη στήριξη σημαντικού μέρους της αστικής τάξης) και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Χτες, για δεύτερο 24ωρο, νεαροί στρατιωτικοί αξιωματικοί πήραν το μέρος διαδηλωτών που επανέλαβαν για τρίτη μέρα την καθιστική διαμαρτυρία έξω από το στρατηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, προκειμένου να τους προστατεύσουν από τα πυρά και τα γκλομπς των πρακτόρων της κρατικής ασφάλειας, NISS. Ορισμένοι από τους νέους στρατιωτικούς εμφανίστηκαν σε βίντεο να λένε: «Δεν είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να ανατρέψουμε το καθεστώς μαζί με τον λαό!». Στις συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών και πρακτόρων ασφάλειας χτες αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν 13 άτομα, πέρα από τους άλλους οκτώ που έχασαν τη ζωή τους μεταξύ Σαββάτου και Δευτέρας. Στις διαδηλώσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν επίσης τραυματιστεί πολλές δεκάδες και έχουν συλληφθεί πάνω από 2.500 άτομα σε διάφορες πόλεις της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ