ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Καθημερινές προκλήσεις από τον ισραηλινό στρατό

ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Συνεχίζονται οι προκλητικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στην Δυτική Οχθη. Χτες στην πόλη της Χεβρώνας από σφαίρες καουτσούκ τραυματίστηκαν 8 νεαροί Παλαιστίνιοι που αντιδρούσαν στην παρουσία των στρατιωτών, ενώ δεκάδες άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Σε άλλες συγκρούσεις στη Βόρεια Ραμάλα, σε σημεία ελέγχου, οι κατοχικές δυνάμεις έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων ακόμα και κατά μαθητών. Επίσης, στην Ιερουσαλήμ έγιναν 16 συλλήψεις Παλαιστινίων, ενώ στη Βηθλεέμ έγιναν συγκρούσεις, όταν στρατιώτες επιχείρησαν να εμποδίσουν πορεία για την 11η επέτειο από το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ. Συνολικά, από τις αρχές Οκτώβρη 82 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά και πάνω από 2.240 έχουν τραυματιστεί.

Σάλο, επίσης, έχει προκαλέσει ένα βίντεο, όπου καταγράφεται η ανάκριση από Ισραηλινούς αστυνομικούς ενός Παλαιστινίου 13 ετών, τον οποίο κατηγορούν για απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινών πολιτών. Ο Αχμεντ Μανάσρα, 13 ετών, και ο εξάδελφός του Χασάν, 15 ετών, κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν την 12η Οκτώβρη δύο Ισραηλινούς, ανάμεσά τους έναν ανήλικο περίπου στην ηλικία τους, στον εβραϊκό οικισμό Πισγκάτ Ζεέβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ενα όχημα των ισραηλινών δυνάμεων έπεσε πάνω στο 15χρονο Χασάν, όταν εκείνος προσπάθησε να διαφύγει με αποτέλεσμα να πεθάνει αργότερα. Ο Αχμεντ μεταφέρθηκε σε αναμορφωτήριο και την Τρίτη αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο διάρκειας 7 λεπτών, όπου καταγράφεται η ανάκρισή του από Ισραηλινούς αστυνομικούς με λεκτική και σωματική βία, προκειμένου να του αποσπάσουν την ομολογία του.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής αστυνομίας, Λούμπα Σάμρι, υπεραμύνθηκε των ανακριτικών μεθόδων, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο «για έναν τρομοκράτη που κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να σκοτώσει αθώους ανθρώπους».

Πάντως, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να φέρουν την υπόθεση της ανάκρισης του 13χρονου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού από τις ισραηλινές αρχές.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκάλεσε η απόφαση της ΕΕ να υπάρξει σήμανση στα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Φυσικά, αυτή η απόφαση, δείγμα της υποκρισίας της ΕΕ που στηρίζει το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ, συνοδεύεται και από τη διευκρίνιση ότι δεν κάνει κανενός είδους μποϊκοτάζ του Ισραήλ, απλά ενημερώνει τους καταναλωτές.

Ετσι, ο Νετανιάχου διαμαρτυρήθηκε γιατί η «απόφαση είναι υπαγορευμένη από μία πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς αφορά το Ισραήλ και όχι τις άλλες 200 περιοχές που αποτελούν αντικείμενο εδαφικών διαφορών σε ολόκληρο τον κόσμο».

Από την πλευρά της, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) έκανε χτες λόγο για ένα θετικό μέτρο, αλλά «ανεπαρκές» καθώς θα έπρεπε να απαγορευτούν τα προϊόντα πρώην εγκλήματος του Ισραήλ στις κατεχόμενες περιοχές στη Δυτική Οχθη και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Προκλητικά κοντά» βλέπει τη λύση ο Χάμοντ

Πληθώρα ξένων διπλωματών αναμένονται στη Λευκωσία τις επόμενες βδομάδες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΜΜΑΝ.--

Την όξυνση των παζαριών που ξεδιπλώνονται γύρω από το Κυπριακό, αλλά έχουν προεκτάσεις σε ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέδειξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, μετά από την προχτεσινή συνάντηση που είχε στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι. Επισημαίνοντας ότι «όλοι μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τη διαδικασία» («λύσης» του Κυπριακού), ο Χάμοντ αναφέρθηκε στα ταξίδια που και οι δύο ΥΠΕΞ θα κάνουν στην Κύπρο το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος είναι «προκλητικά κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού και την εύρεση τρόπου να προχωρήσει η επανένωση του νησιού». Κέρι και Χάμοντ εξέτασαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό μαζί με την κατάσταση και στα άλλα καυτά «μέτωπα» της περιοχής, όπως η Συρία, το «Ισλαμικό Κράτος», το Μεσανατολικό, αναδεικνύοντας ότι οι επιδιώξεις γύρω από το Κυπριακό είναι μέρος συνολικότερων διεργασιών στην περιοχή.

Μάλιστα, την αυξημένη «προσοχή» που συγκεντρώνει η Μέση Ανατολή αναδεικνύουν και οι επισκέψεις που θα κάνουν στην Κύπρο υπουργοί Εξωτερικών ισχυρών «παικτών». Εκτός από τον Χάμοντ που θα βρεθεί στην Κύπρο στις 19 Νοέμβρη, το ίδιο θα κάνει και ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (στις 17/11), ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος Δεκέμβρη να επισκεφτούν την Κύπρο και οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Γαλλίας και Κίνας.

Η επίσκεψη Κέρι (που αναβλήθηκε, όπως και αυτή στην Ελλάδα, «εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία») προγραμματίζεται επίσης πριν από το τέλος του 2015. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, είπε ότι «συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση», αλλά δήλωσε άγνοια για τις δηλώσεις Χάμοντ και σχολίασε: «Μπορώ να ρωτήσω γι' αυτό. Δε γνωρίζω πού είμαστε, αλλά προφανώς αν συμβαίνει αυτό θα το προωθήσουμε».

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία επενδύει στη σύσφιξη των σχέσεών της και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως την Ιορδανία, όπου ο πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, έκανε επίσημη επίσκεψη και μιλώντας σε επιχειρηματική συνάντηση τόνισε πως η προσέλκυση ξένων επενδυτών είναι προτεραιότητα για την κυπριακή πλευρά. Στη συνάντησή του με το βασιλιά Αμπντάλα, ο Κύπριος ηγέτης αναγνώρισε το «σταθεροποιητικό ρόλο» που το Αμμάν παίζει στην περιοχή, ενώ ο Ιορδανός μονάρχης από τη μεριά του προέκρινε τη διμερή συνεργασία και στην Ενέργεια (η Ιορδανία ενδιαφέρεται να αγοράσει κυπριακό φυσικό αέριο) αλλά και «ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή», σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα.

Σύνοδος Νότιας Αμερικής και Αραβικού Συνδέσμου

Στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ξεκίνησε προχτές η 4η Συνάντηση Κορυφής της Ενωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (UNASUR) και του Αραβικού Συνδέσμου, όπου θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών, οι τιμές του πετρελαίου, οι εξελίξεις σε διάφορα σημαντικά ζητήματα.

Στη συνάντηση που ξεκίνησε το 2005, αναμένονται αρκετοί αρχηγοί κρατών, ενώ συμμετέχουν και εκατοντάδες επιχειρηματίες και από τις δύο περιοχές.

Χτες, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, συναντήθηκε με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ, ενώ αναμένονταν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών των εθνών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), όπου ανήκει και η Βενεζουέλα. Οπως δηλώνεται, επιδίωξη είναι να βρεθεί ένας νέος μηχανισμός για τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου, που έχουν επηρεάσει σημαντικά ορισμένες χώρες όπως η Βενεζουέλα αλλά και η Ρωσία.

Η κινητικότητα που παρατηρείται ανάμεσα σε αυτές τις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις των δύο περιοχών, έρχεται να προστεθεί στη σφοδρή διαπάλη που υπάρχει σε όλο τον πλανήτη, είτε με επεμβάσεις είτε με εμπορικό οικονομικό πόλεμο, που είναι κυρίαρχο στοιχείο στο λεγόμενο «πολυπολικό» κόσμο, δηλαδή τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία στη «Lufthansa»

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.--

Με μεγάλη συμμετοχή συνεχίζεται η απεργία στα πληρώματα καμπίνας στον γερμανικό αερομεταφορέα της «Lufthansa», κινητοποιήση που χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων και ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, ενώ επεκτείνεται σε πολλά αεροδρόμια, όπου καθηλώνονται τα αεροσκάφη και ακυρώνονται οι πτήσεις. Οι εργαζόμενοι διαφωνούν με τα σχέδια της εργοδοσίας για περικοπές στα επιδόματα πρόωρης συνταξιοδότησης και τις συντάξεις, που προωθεί στο όνομα της μείωσης του κόστους. Υπολογίζεται ότι έως τώρα έχουν ακυρωθεί περίπου 3 χιλιάδες πτήσεις, ενώ η διοίκηση της εταιρείας, που βλέπει να έχει τεράστιες απώλειες, προχώρησε και σε ασφαλιστικά μέτρα κατά των σωματείων των εργαζομένων. Κέρδισε έως τώρα μια προσωρινή διαταγή στο Ντίσελντορφ, αλλά αυτή αφορούσε μόνο την απεργία της Τρίτης και μόνο τα πληρώματα στο Ντίσελντορφ, ενώ δικαστήριο στο Ντάρμσταντ, κοντά στη Φρανκφούρτη, απέρριψε χτες άλλο αίτημα.

ΠΓΔΜ
Ανασχηματισμός και στο ... βάθος εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.--

Η Βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενέκρινε χτες την πρόταση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία θα συμμετέχει πλέον και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDMS) του Ζόραν Ζάεφ. Υπέρ της πρότασης για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ψήφισαν 101 βουλευτές και κανείς κατά. Η SDMS συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση με δύο υπουργούς (Εσωτερικών και Εργασίας) και τρεις υφυπουργούς. Την κυβέρνηση θα συναποτελούν το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, και η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή σε αυτήν και της αντιπολίτευσης, αποτελεί μέρος του συμβιβασμού των κομμάτων της χώρας στις 15 Ιούλη, με μεσολάβηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν. Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 24 Απρίλη 2016, ενώ 100 μέρες πριν από τις εκλογές θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος του Γκρούεφσκι. Το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που αποκάλυψε η αντιπολίτευση στις αρχές του χρόνου ήταν η αφορμή, αλλά σίγουρα η αιτία είναι βαθύτερη και αφορά την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ