ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Απειλεί και κλιμακώνει ο Μπους

Αυτά τα παιδιά θύματα των ασθενειών που επιβαρύνει το εμπάργκο είναι έτοιμος να βομβαρδίσει για άλλη μια φορά ο Τζ. Μπους

Associated Press

Αυτά τα παιδιά θύματα των ασθενειών που επιβαρύνει το εμπάργκο είναι έτοιμος να βομβαρδίσει για άλλη μια φορά ο Τζ. Μπους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ο χρόνος του Σαντάμ Χουσεΐν τελειώνει» διαμήνυσε, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενώ κλιμακώνεται η κινητοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο. Για «δικαίωμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης χωρίς απόφαση του ΟΗΕ» έκανε λόγο και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ενώ διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευδαν να επαναλάβουν ότι οι επιθεωρητές θα πρέπει να έχουν «όσο χρόνο χρειάζονται για να ολοκληρώσουν το έργο τους». Ο διπλωματικός πυρετός κορυφώνεται και στον αραβικό κόσμο, ενώ ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ εξέφραζε φόβους ότι το έργο των επιθεωρητών θα διακοπεί από κάποια στρατιωτική επιχείρηση.

«Μέχρι στιγμής δεν έχω δει καμία απόδειξη ότι ο Χουσεΐν αφοπλίζεται. Εχω κουραστεί από τα παιχνίδια και τις απογοητεύσεις» δήλωσε κατηγορηματικά ο Τζορτζ Μπους δίνοντας νέα ώθηση στα πολεμικά σενάρια. Ο εκπρόσωπός του, Αρι Φλάισερ, συμπλήρωνε ότι «ο κόσμος δεν μπορεί επ' αόριστον να βασανίζεται από τον Χουσεΐν, και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έκανε τη στρατηγική επιλογή να αφοπλιστεί».

Ταυτόχρονα, γινόταν γνωστό ότι άλλη μια αρμάδα του αμερικανικού Ναυτικού αναχώρησε για τον Κόλπο, μεταφέροντας 6-7 χιλιάδες πεζοναύτες, ενώ 6 αεροπλανοφόρα έχουν τεθεί σε απόσταση βολής από το Ιράκ. Το αμερικανικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματικούς, υποστήριζε ότι, ανάλογα με την πορεία των μαχών θα κριθεί αν θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο με ανώτερο δυνατό όριο, προς το παρόν, τις 350.000 άνδρες.

Ελαφρώς ηπιότερου ύφους, αλλά με ταυτόσημο περιεχόμενο, ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ. Ο Τζακ Στρο υποστήριξε ότι η Βρετανία επιθυμεί μια νέα απόφαση του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Δυσφορία στην ΕΕ, κινητικότητα στους Αραβες

Associated Press

Την αντίθεσή τους σε μια πρόωρη επέμβαση στο Ιράκ έσπευσαν να εκφράσουν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, δήλωνε ότι οι επιθεωρητές πρέπει να έχουν όσο χρόνο θελήσουν και υποστήριξε ότι το σύνολο της ΕΕ συμφωνεί με αυτήν την άποψη. Ο Σολάνα τάχθηκε υπέρ μιας δεύτερης απόφασης του ΟΗΕ πριν από την οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση. Για δεύτερη απόφαση και για ολοκλήρωση των ελέγχων μίλησε και ο Γερμανός Καγκελάριος επαναλαμβάνοντας ότι επιμένει σε ειρηνική εφαρμογή του ψηφίσματος 1441 και ότι οι γερμανικές δυνάμεις δε θα συμμετάσχουν.

«Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Στο χέρι μας είναι να τον αποτρέψουμε» δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, επαναδιατυπώνοντας την προσήλωση της Γαλλίας στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ και στην αποτροπή της σύρραξης. Για «έσχατη λύση» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, που κάλεσε την ΕΕ και τον ΟΗΕ να «εργαστούν σκληρά για την ειρήνη».

Με αποκλειστικό θέμα την αποτροπή μιας σύρραξης που ομοφώνως χαρακτηρίζουν «κόλαφο» για ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου, οι Αραβες ηγέτες έχουν αποδυθεί σε μαραθώνιο επαφών. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μετέβη στη Σ. Αραβία, ενώ ο βασιλιάς του Μπαχρέιν έφθασε στο Κουβέιτ. Ο Σύρος Πρόεδρος αναμένεται σήμερα στο Ιράν, ενώ ο ΥΠΕΞ του είναι στην Τουρκία και ένας ειδικός του απεσταλμένος μεταβαίνει στη Ρωσία.

Επιφυλάσσεται και προετοιμάζεται ο ΟΗΕ

Associated Press

«Αισιόδοξος» για τις προοπτικές ειρηνικής επίλυσης της κρίσης εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Παρ' όλα αυτά, συμπλήρωσε ότι ο Οργανισμός, «ως οφείλει», λαμβάνει μέτρα και για την πιθανότητα στρατιωτικής σύρραξης, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για τις ανθρωπιστικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

«Οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν τη φτηνή και ακίνδυνη λύση του αφοπλισμού μέσω των επιθεωρήσεων ή την ακριβότερη και πιο επικίνδυνη της στρατιωτικής επέμβασης» δήλωνε ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ. Ο Σουηδός διπλωμάτης, σε συνεντεύξεις του, επιβεβαίωσε ότι οι επιθεωρητές βρήκαν στο Ιράκ «πολεμικό υλικό που έχει λαθραία εισαχθεί κατά παράβαση του εμπάργκο», αλλά τόνισε ότι «δεν έχει ακόμη διασταυρωθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όπλα μαζικής καταστροφής».

Ο Μπλιξ τόνισε ότι οι επιθεωρητές επεκτείνουν τις επιθεωρήσεις τους, με βάση τα στοιχεία που λαμβάνουν από ΗΠΑ - Βρετανία, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τόσο συγκεκριμένα όσο χρειάζεται». Τέλος, επανέλαβε ότι δεν προτίθεται «να κατασκευάσει καμία έκθεση που να εξυπηρετεί συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς» και εξέφρασε την ανησυχία του για τη στρατιωτική εγρήγορση στον Κόλπο που απειλεί να διακόψει πρόωρα τους ελέγχους (με μια επίθεση).

Associated Press

Δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, φθάνοντας στη Μόσχα. Ο αλ Μπαραντάι, φθάνοντας στη ρωσική πρωτεύουσα, ζήτησε από το Ιράκ ενεργότερη συνεργασία «κυρίως στον τομέα των πληροφοριών και των συνεντεύξεων με επιστήμονες». Συμπληρώνοντας το σκεπτικό του, ο Ελληνας επικεφαλής των επιθεωρητών στο Ιράκ, Δ. Περρίκος, δήλωνε ότι «αληθινή δοκιμή για το Ιράκ είναι όταν θα επισκεφθούμε εγκαταστάσεις που δεν το περιμένουν». Από την πλευρά του, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, επαναλάμβανε ότι η Βαγδάτη είναι πρόθυμη να απαντήσει σε όλες τις απορίες, αλλά φοβάται ότι οι επιθεωρητές θα υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεσμεύσεις και ευχολόγια μέσω τηλεδιάσκεψης

Γκρεμισμένα σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Γκρεμισμένα σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Για κομβικές μεταρρυθμίσεις και για παρουσίαση ενός σχεδίου Συντάγματος εντός των δύο προσεχών βδομάδων δεσμεύτηκαν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, που συμμετείχαν στη σύνοδο του Λονδίνου για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ μίλησε για «δημιουργικές» συνομιλίες και δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Ισραήλ να μην επιτρέψει στους Παλαιστινίους αντιπροσώπους να μεταβούν στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, καθώς ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, δεν κατάφερε να συμμετάσχει ούτε στην τηλεδιάσκεψη, αφού εγκλωβίστηκε σε κάποιο σημείο των παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό και δεν πρόφτασε να φθάσει στη Ραμάλα.

«Οι επιθέσεις αυτοκτονίας δε μας φέρνουν ειρήνη, και η κατοχή της γης μας δε σας φέρνει ασφάλεια. Είναι ανάγκη να απορρίψουμε τον εξτρεμισμό σε όλες τις μορφές του και να επιλέξουμε τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις» φέρεται να τόνισε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους συμμετέχοντες στη σύνοδο ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφορικών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, από τη Ραμάλα. Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι η ισραηλινή κατοχή «θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Μέσα από την αίθουσα συνεδριάσεων, στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Βρετανία, Αφίφ Σαφιέχ, υπογράμμισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά δε θα πρέπει να λειτουργήσουν ως δέντρο που κρύβει το δάσος, που δεν είναι άλλο από την ισραηλινή κατοχή».

Ολοι οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τις ισραηλινές απαγορεύσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και Τζακ Στρο αναγνώρισε ότι προκαλούν προβλήματα στην παλαιστινιακή διοίκηση. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε, σχεδόν, τη θέση που είχε εκφράσει ένα 24ωρο νωρίτερα ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με την οποία η σύνοδος «είναι σημαντική γιατί επικεντρώνει στις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τον κομβικό πολιτικό μηχανισμό για να ανοίξει ο δρόμος της ειρήνης». Ο Στρο, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τις χτεσινές δηλώσεις Σαρόν, όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι «με τον Αραφάτ δεν μπορεί να γίνει καμία μεταρρύθμιση από αυτές που απαιτούνται στα παλαιστινιακά εδάφη και όχι στο Λονδίνο».

Στη σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Ρωσίας και της Ιορδανίας, ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, ο επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, στη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς. Ο Λάρσεν χαρακτήρισε τη σύνοδο «έκφραση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό», ενώ ο Σολάνα καυτηρίασε την ισραηλινή απαγόρευση μετακίνησης που επιβλήθηκε στους Παλαιστινίους αξιωματούχους, τονίζοντας ότι «τελικά θα γίνουν 2 κράτη και θα πρέπει να έχουν δημοκρατικές δομές». Ο Μπερνς ήταν αρκετά λακωνικός και αρκέστηκε να δηλώσει ότι κάθε συζήτηση για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων είναι εποικοδομητική.

Αρνηθείτε κάθε είδους συμμετοχή

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εξωτερικών

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Ορέστης Κολοζώφ, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης ιμπεριαλιστικής επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο βουλευτής του Κόμματος, στο κείμενο της Ερώτησης υπογραμμίζει: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ήδη εμπλακεί με τη συμμετοχή μιας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού και να έχει χορηγήσει παντός είδους διευκολύνσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας ενάντια στο Ιράκ και παρά την κατηγορηματική αντίθεση του φιλειρηνικού λαού μας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να παρουσιάζεται ότι συναινεί σε μια κατάφωρη άδικη επίθεση κατά ενός λαού και να εκτίθεται ταυτόχρονα σε τεράστιους κινδύνους».

Συγκεκριμένα, ο Ορέστης Κολοζώφ, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«Εάν η κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης επίθεσης κατά του Ιράκ προτίθεται:

- Να αποσύρει τις υπάρχουσες δυνάμεις του ελληνικού στρατού που έχουν διατεθεί υπό τις αμερικανοβρετανικές διαταγές στην περιοχή του Κόλπου και να αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε είδους συμμετοχή που πιθανά θα της ζητηθεί;

- Να καταστήσει σαφές ότι η χώρας μας σε καμιά περίπτωση - ακόμη και αν αφόρητες ιμπεριαλιστικές πιέσεις οδηγήσουν σε μια σχετική απόφαση του ΟΗΕ - δεν πρόκειται να εμπλακεί, ούτε να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της Βάσης της Σούδας και των άλλων βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα (οι οποίες από τη συμφωνία επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν μόνο για σκοπούς άμυνας) ή να παραχωρήσει οποιεσδήποτε άλλες διευκολύνσεις στην επικράτεια της χώρας για την υλοποίηση των τρομοκρατικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ενάντια στο Ιράκ και των γειτονικών χωρών;».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Γκιουλ απαντά σε στρατηγούς - βιομηχάνους

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Είμαστε 363. Και καλά θα κάνουν όλοι να το χωνέψουν ότι η θητεία μας είναι πενταετής». Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ έστειλε χθες από «αέρος» CNN Turk μια ασθενική, αλλά πάντως απάντηση, στους στρατηγούς και τους βιομηχάνους που έχουν αρχίσει να βάλλουν ομαδόν κατά της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ). Μόλις δυο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της άποψης του επιτελάρχη στρατηγού Οζκιόκ, ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι επικίνδυνη», ο πανίσχυρος σύνδεσμος των Τούρκων βιομηχάνων (TUSIAD), επισήμανε στον πρωθυπουργό Γκιουλ και τον πρωθυπουργό «εν αναμονή»Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η οικονομική πολιτική που ακολουθούν είναι εσφαλμένη». «Τα αφεντικά προειδοποίησαν», σχολίασε η εφημερίδα «Ραντικάλ». Ωστόσο, το ζήτημα για το λεγόμενο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, είναι πως δεν υπάρχει εναλλακτική κοινοβουλευτική λύση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ