ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μερική δουλειά» για τους εργαζόμενους

Για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου καρατομούνται εργασιακά δικαιώματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το καθεστώς της μερικής ανεργίας, όπου οι εργοδότες, αντί να προχωρούν σε απολύσεις, περιορίζουν τις ημέρες απασχόλησης και τους μισθούς όχι μόνο σε εβδομαδιαία βάση αλλά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα διευρύνει η γερμανική κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2012.

Πρόκειται για χρονική διεύρυνση περίπου ενάμιση χρόνου περισσότερο από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, πάντα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο της υπουργού Απασχόλησης Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν που αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

Για τη διάπραξη ενός ακόμη εγκλήματος σε βάρος των εργαζομένων τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αποτελούν την ...«επιστημονική νομιμοποίηση». Ετσι, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο από το Ινστιτούτο Ερευνας της Απασχόλησης (IAB) «το καθεστώς της μερικής ανεργίας επέτρεψε τη διάσωση 1,2 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στη Γερμανία κατά το 2009, ενώ το καθεστώς επιτρέπει στις εταιρείες να διατηρούν τους εργαζομένους τους όταν περιορίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, με τις αμοιβές τους να πληρώνονται από το κράτος, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων, δηλαδή των ίδιων των εργαζομένων»!

Το σχήμα της μερικής ανεργίας ίσχυε και πριν από την κρίση, αλλά κατά τη διάρκειά της επεκτάθηκε για μεγαλύτερη «αποτελεσματικότητα», ενώ ουκ ολίγοι από τους μεγάλους ομίλους που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο και τα κέρδη τους είναι ιλιγγιώδη προσέφυγαν στο καθεστώς της μερικής ανεργίας. Ανάμεσά τους η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, οι σιδηρουργικές Salzgitter και Thyssenkrupp ακόμη και η Lufthansa.

  • Την κήρυξη απεργίας για την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζει το συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γερμανία ζητώντας μεταξύ άλλων μείωση του ωραρίου και μισθολογικές αυξήσεις. Η γερμανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (DFS) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα γερμανικά δικαστήρια για να κηρυχθεί παράνομη μια ενδεχόμενη καθολική απεργία αξιώνοντας το 25% των εργαζομένων να εργαστεί ως προσωπικό ασφαλείας.
ΚΙΝΑ
Σεισμός με εκατοντάδες νεκρούς

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην κινεζική επαρχία
Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην κινεζική επαρχία
ΠΕΚΙΝΟ.--

Θανάσιμο ήταν το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Δυτική Κίνα, χτες το πρωί, τοπική ώρα, που είχε σαν αποτέλεσμα περισσότεροι από 500 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και τουλάχιστον 10.000 να τραυματιστούν, ενώ άγνωστος αριθμός ανθρώπων παραμένει θαμμένος στα ερείπια. Ο σεισμός που ήταν της τάξης των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή Κινγκάι, κοντά στο Θιβέτ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην κομητεία Γιουσού. Το σύνολο των κτιρίων, που ήταν κατασκευασμένα κυρίως από λάσπη και ξύλο, ισοπεδώθηκαν, μεταξύ αυτών και τα σχολεία της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλοί αγνοούμενοι και νεκροί να είναι παιδιά. Οι κάτοικοι της περιοχής που ανέρχονταν σε 100.000 περίπου ήταν αγρότες κυρίως με πενιχρά εισοδήματα και τα κτίρια, όπως αναφέρεται, χαρακτηρίζονταν από σοβαρές κακοτεχνίες.

Εκτός από τον κύριο σεισμό προηγήθηκαν και ακολούθησαν ακόμα έξι τουλάχιστον σεισμικές δονήσεις της τάξης των πέντε βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει περισσότερους από 5.000 στρατιώτες, διασώστες και ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ ανακοίνωσε και επείγουσα οικονομική βοήθεια ύψους 29,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, δεδομένης της έκτασης της καταστροφής, τα προβλήματα και οι κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμένουν, ενώ σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και σε φάρμακα, γιατρούς και βασικά αγαθά, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνουν και οι κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Βοήθεια προσφέρθηκε να δώσει και η ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στο προσκήνιο νέα μέτρα λιτότητας

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ετοιμη να λάβει νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, δήλωσε πως είναι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, υποστηρίζοντας ωστόσο πως δε θα το πράξει «άμεσα» σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αναμενόμενες διαμαρτυρίες των Πορτογάλων εργαζομένων. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση του προγράμματος λιτότητας της χώρας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν υπογράμμισε χτες πως η Πορτογαλία ίσως χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας ήδη αυτή τη χρονιά, χαρακτηρίζοντας τα ήδη υπάρχοντα ως «φιλόδοξα».

Υπενθυμίζεται πως ήδη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει προχωρήσει στο «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τα επόμενα τρία χρόνια, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, την περικοπή των δημόσιων δαπανών, την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει, περικοπές στα επιδόματα, κ.ά.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Περικοπές στην Υγεία

ΡΙΓΑ.--

Στο κλείσιμο των μισών νοσοκομείων της Λετονίας - κυρίως στην επαρχία - με τις ανάλογες συνέπειες που θα έχει αυτό για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που έχει πάρει όπως επιτάσσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Λετονία έλαβε δάνειο από το ΔΝΤ και την ΕΕ το 2008 και από τότε οι συνθήκες διαβίωσης του λαού ολοένα και χειροτερεύουν.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας, στην απόλυση δημόσιων υπαλλήλων, μειώνοντας παράλληλα τους μισθούς κατά 20% σε όσους παρέμειναν, έκλεισε πάνω από 100 σχολεία και μείωσε κατά ένα τρίτο τους ήδη χαμηλούς μισθούς των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ανεργία έφθασε πέρσι το 22%, ενώ το 26% του πληθυσμού ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το 51% των ηλικιωμένων.

Σε μια πρώην σοσιαλιστική δημοκρατία με περίπου 2.250.000 κατοίκους, μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των νοσοκομείων στη χώρα. Το 2009 υπήρχαν 59 νοσοκομεία, ενώ το 2007 94 νοσοκομεία και το 2006 121 νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας Ιβαρς Εγκλίτις, με τα μέτρα της κυβέρνησης και το ρυθμό του κλεισίματος των νοσοκομείων, υπολογίζεται πως το 2013 θα υπάρχουν μόλις 24!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ