ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ελευθερία κινήσεων στο Ισραήλ από ΗΠΑ

Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία του Κόλιν Πάουελ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Ολοκληρώνεται, σήμερα, η περιοδεία του Κόλιν Πάουελ, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Τίποτε δεν άλλαξε, όσον αφορά στις επιχειρήσεις. Τίποτε δεν άλλαξε ούτε σε διπλωματικό επίπεδο. Μάλλον, για την ακρίβεια, τα «τελεσίγραφα» του Λευκού Οίκου περί «άμεσης ισραηλινής αποχώρησης» εγκαταλείφθηκαν. Αντικαταστάθηκαν από εκφράσεις, που αφήνουν ελευθερία κινήσεων στο Ισραήλ: «Εύλογο χρονικό διάστημα», «το συντομότερο δυνατό» και άλλα «σαφή».

«Πολύ καλή» χαρακτήρισε την ωριαία συνάντησή του, χτες το απόγευμα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Πάουελ, πιθανώς, σήμερα θα συναντήσει και τον Παλαιστίνιο ηγέτη πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, με έναν ολιγόωρο ενδιάμεσο σταθμό στο Κάιρο, όπου θα ενημερώσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Μετά τη συνάντηση με τον Σαρόν, δεν έγιναν δηλώσεις.

Νωρίτερα, ο Πάουελ μιλούσε για «μικρά βήματα προόδου». Τόνιζε ότι οι διαβουλεύσεις Αμερικανών αξιωματούχων και με τις δύο πλευρές είναι εντατικές και ότι στόχος είναι να γίνουν, εκατέρωθεν, κάποιες «δηλώσεις που δε θα είναι ακριβώς εκεχειρία, αλλά θα ανοίγουν αυτόν το δρόμο». Οι «διαβουλεύσεις» αυτές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η άσκηση ασφυκτικών πιέσεων προς τους Παλαιστινίους να καταδικάσουν δημόσια τις επιθέσεις αυτοκτονίας, χωρίς το Ισραήλ να υποχρεώνεται να αλλάξει σε κάτι την τακτική του.

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι «ναυάγησε» το σχέδιο, αφού η αμερικανική πλευρά αρνήθηκε πεισματικά να ενταχθεί στο κείμενο η φράση «ανάγκη άμεσης και ολικής στρατιωτικής ισραηλινής αποχώρησης και η έναρξη, στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, διαλόγου για την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967».

Η «χειρονομία καλής θέλησης» του Σαρόν

Το «ναυάγιο» είχε προαναγγελθεί. Ο Σαρόν, τη Δευτέρα, δήλωνε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «υπό προϋποθέσεις» θα αποχωρήσει από τις παλαιστινιακές πόλεις το πολύ σε μία εβδομάδα, με εξαίρεση τη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα, όπου «θα παραμείνει όσο χρειάζεται» και διευκρίνιζε ότι «το Ισραήλ δεν προτίθεται να μείνει σε τρομοκρατικές πόλεις». Δεν παρέλειψε, επίσης, να επαναλάβει ότι «δε θα υπάρξει συμφωνία ποτέ με τον Αραφάτ».

Ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Ελιέζερ, αποσαφήνιζε ότι «όταν αναφέρεται αποχώρηση, εννοούμε στην περίμετρο των πόλεων» και ο επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Ααρόν Ζεεβί, συμπλήρωνε ότι «φυσικά και θα ξαναεισβάλουμε στις πόλεις αν χρειαστεί». Αν προστεθεί ότι το ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την άμεση έναρξη της κατασκευής «διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στο Ισραήλ, μήκους 57 χλμ. και πλάτους 5 χλμ. (εντός των αυτόνομων περιοχών), ως ζώνη ασφαλείας με ηλεκτροφόρα καλώδια και διαρκή ηλεκτρονική παρακολούθηση», είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με «αποχώρηση» ή έστω «κίνηση καλής θέλησης».

Πάντως, ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ισραηλινή κίνηση», υπονοώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη και από την παλαιστινιακή πλευρά. Τελικά, οι αμερικανικές πιέσεις δε φαίνεται να απέδωσαν καρπούς. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωνε ότι «δικός μας στόχος είναι η άμεση ισραηλινή αποχώρηση και η σύνδεση των θεμάτων ασφάλειας με αυτά της οριστικής πολιτικής επίλυσης. Αν ο Πάουελ φύγει, ενώ συνεχίζεται η κατοχή, δεν έχουμε κανένα περιθώριο κινήσεων». Σαφέστερος, ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, που υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με το Ισραήλ τον τερματισμό της κατοχής ανά πόλη, ανά χωριό. Δεν υπάρχει καμία πρόοδος, όσο υπάρχει κατοχή».

Βολές κατά Αράβων

Δεν υπάρχουν λέξεις να μιλήσουν για το έγκλημα
Δεν υπάρχουν λέξεις να μιλήσουν για το έγκλημα
«Οι λεκτικές καταδίκες και οι λαϊκές διαδηλώσεις δεν αρκούν για να σταματήσουν την ισραηλινή επίθεση. Εκτός από χρηματική βοήθεια, που δεν είναι ανάλογη των δεινών ενός λαού υπό κατοχή, τι άλλο έκαναν οι αραβικές ηγεσίες; Τίποτε. Δε χρησιμοποίησαν τα χαρτιά πίεσης που διαθέτουν. Τι περιμένουν; Να εξαφανιστεί ο τελευταίος Παλαιστίνιος από προσώπου Γης;». Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας, Νάμπιλ Σάαθ, και δημοσιεύεται στον ιορδανικό Τύπο.

Ταυτόχρονα, ο αραβικός Τύπος χαρακτηρίζει «ολική αποτυχία» την περιοδεία Πάουελ και εκτιμά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, καμία αραβική ηγεσία, ακόμη και οι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν μπορεί να αποδεχτεί την ιδέα της συνόδου, μετά από 6-8 εβδομάδες, χωρίς την παρουσία του Αραφάτ, που διατυπώθηκε από τον Σαρόν και έγινε δεκτή από τον Πάουελ. Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου τη χαρακτήρισε «ελιγμό δημοσίων σχέσεων», ενώ αξιωματούχοι αρκετών αραβικών χωρών υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ «έχασαν την αξιοπιστία τους εντελώς».

Φτάνει πια ο πόλεμος!

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ

Με την ευκαιρία της 54ης επετείου της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ εξέδωσε στις 14 Απρίλη την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με την ευκαιρία της 54ης επετείου της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ, η κυβέρνηση των Σαρόν - Πέρες, με την έγκριση της κυβέρνησης Μπους, διεξάγει έναν αιματηρό πόλεμο ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Η κατοχή των πόλεων και των προσφυγικών καταυλισμών, η δολοφονία εκατοντάδων Παλαιστινίων και ο τραυματισμός χιλιάδων, η άρνηση της ιατρικής περίθαλψης, η καταστροφή σπιτιών και υποδομών, η απομόνωση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, όλα αυτά είναι εγκλήματα πολέμου, που η κυβέρνηση της κρατικής τρομοκρατίας που ηγείται ο Σαρόν θα πρέπει να κριθεί υπόλογη.

Το ΚΚ Ισραήλ χαιρετίζει τα μέλη του, τη νεολαία, τους ακτιβιστές του Δημοκρατικού Μετώπου (Χαντάς), όλους που επιδιώκουν την ειρήνη. Εβραίους και Αραβες, γυναίκες και φοιτητές, που αγωνίζονται να κτίσουν μια θαρραλέα και μαχητική δύναμη για να σταματήσει ο πόλεμος, για την άνευ όρων απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές πόλεις και τους προσφυγικούς καταυλισμούς, για τον τερματισμό της πολιορκίας των παλαιστινιακών πόλεων και της ηγεσίας και για ειρήνη χωρίς κατοχή...

Τα ψεύτικα συνθήματα του Σαρόν, όπως "για ένα σύντομο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία", είναι μια προσπάθεια να κρύψει τους πραγματικούς του στόχους. Αυτός ο πόλεμος κατά πάσα πιθανότητα θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή σε έναν κύκλο αιματοχυσίας. Αυτός είναι ένας πόλεμος για να διαιωνιστούν οι αποικίες και η κατοχή και να τεθεί φραγμός σε οποιαδήποτε μελλοντική ευκαιρία για δίκαιη και σταθερή ειρήνη, η μόνη πραγματική εγγύηση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Η κυβέρνηση Σαρόν εκμεταλλεύεται αυτόν τον πόλεμο για να διατηρήσει την εκστρατεία καταστολής των φωνών διαμαρτυρίας ενάντια στα εγκλήματα πολέμου. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η συνεχιζόμενη κατοχή είναι μια καταστροφή και για τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα στο Ισραήλ, ένα θερμοκήπιο για το ρατσισμό και το φασισμό και η βασική αιτία της οικονομικής κρίσης και της μαζικής ανεργίας.

Το ΚΚ Ισραήλ για άλλη μια φορά διακηρύσσει πως η ανεξαρτησία του κράτους του Ισραήλ και το μέλλον του εξαρτώνται από την ελευθερία του παλαιστινιακού λαού στο ανεξάρτητο κράτος του, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και με μια λύση στο προσφυγικό πρόβλημα που να βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ναι στην Ειρήνη! Οχι στον Πόλεμο!».

Μαρουάν Μπαργκούτι: Σύλληψη με νόημα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του, ο Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε «μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των στρατιωτικών επιχειρήσεων» τη σύλληψη του ηγέτη της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο Μπαργκούτι θα προσαχθεί σε δίκη «κατηγορούμενος για τις δολοφονίες εκατοντάδων Ισραηλινών» και σχολιάζοντας τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψη και όχι στη δολοφονία του αρκέστηκε να δηλώσει ότι «το Ισραήλ είναι δημοκρατική χώρα, γι' αυτό θα δικαστεί και θα καταδικαστεί»!

Ο Μπαργκούτι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που συλλαμβάνεται κατά τη 2η Ιντιφάντα και η σύλληψή του έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παλαιστινιακή πλευρά. Ο επικεφαλής Ασφαλείας της Δ. Οχθης, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, προειδοποίησε για «κύμα ανεξέλεγκτης βίας, αν πάθει κάτι ο Μπαργκούτι». Ο διευθυντής του παλαιστινιακού ραδιοφώνου, Γουαλίντ Μασάρ, υπογράμμιζε ότι «ο Μπαργκούτι είναι πολιτικός ηγέτης του παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και όχι στρατιωτικός ηγέτης. Είναι εκλεγμένο μέλος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου. Είναι απλώς η επιβολή του ισχυρού στον αδύναμο». Η «Χαμάς» απείλησε με δολοφονία τον Σαρόν και όλους τους Ισραηλινούς ηγέτες, «σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο αδελφός αγωνιστής Μπαργκούτι».

Ο 42χρονος ηγέτης της «Φατάχ» αναδείχτηκε, μέσα από τη φοιτητική του δράση στο Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζάιτ, σε ηγετική φιγούρα της πρώτης Ιντιφάντα. Συνελήφθη, φυλακίστηκε για 6 χρόνια και εξορίστηκε στην Ιορδανία. Επέστρεψε στη Δ. Οχθη το 1994, ενώ, ήδη, ήταν εξαιρετικά γνωστός και αγαπητός από τη συντριπτική πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, εξαιτίας των επιφυλάξεων που εξέφρασε για τη Συμφωνία του Οσλο και για το «κατά πόσον εμπεριέχει εκείνα τα εχέγγυα που υποχρεώνουν το Ισραήλ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Η δημοτικότητά του παρέμεινε στα ύψη χάρη στις προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς της Π. Αρχής, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των παλαιστινιακών εδαφών και τη σταθερή άμεση επαφή του με τους απλούς πολίτες. Για πολλούς, ήταν ο ιδανικότερος διάδοχος του Γιάσερ Αραφάτ, γιατί, παρά το σκεπτικισμό του, δεν έπαψε ποτέ να απεργάζεται τρόπους για το στόχο του: «Δύο λαούς, σε δύο βιώσιμα κράτη».

Εκκαθάριση παντού

ΤΖΕΝΙΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας εντός των κατειλημμένων παλαιστινιακών πόλεων και μέτρα ασφαλείας σε όλα τα σημεία ελέγχου ισχύουν από χτες το βράδυ, μετά από σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να υπάρξει η «μέγιστη δυνατή ασφάλεια στις (χτεσινοβραδινές) εκδηλώσεις μνήμης για τους Ισραηλινούς πεσόντες» στους διάφορους πολέμους, αλλά και μετά από «ασφαλείς πληροφορίες ότι προετοιμάζονται επιθέσεις με αφορμή τη σύλληψη του ηγέτη της Φατάχ».

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στις παλαιστινιακές συνοικίες Αμπού Ντις, Ιζάριγιεχ, Σαουάρχτα ας Σχαρκίγιεχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου αναπτύχθηκαν στρατεύματα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της χτεσινής νύχτας, ο ισραηλινός στρατός «εκκαθάριζε» από πόρτα σε πόρτα στις Χιμπέτ Μπέιτ Χασάν, Λούμπα, Αλ Ραμ, Ανάτα, Μπέιτ Φατζάρ, Φάρα, Μοχάμεντ Νταράγκχεχ, όπου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις υπόπτων. Επίσης, εισέβαλαν, εκ νέου, για λίγη ώρα στην Τουλκαρέμ, όπου έγιναν 4 συλλήψεις, και στη Ραφίντιγιεχ, έξω από τη Νάμπλους, όπου συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες για ανάκριση, συμπεριλαμβανομένου ενός Παλαιστινίου δημοσιογράφου του «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο οποίος «θα ανακριθεί όπως όλοι», παρά τις διαμαρτυρίες του πρακτορείου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η «επιχείρηση - σκούπα» απέδωσε καρπούς, αφού συνελλήφθησαν «πολλά μέλη της Χαμάς, ανάμεσα στα οποία και ο συνεργός του καμικάζι αυτοκτονίας της επίθεσης στη Νετάνια, στις 30 Μάρτη». Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των νεκρών, των τραυματιών και των συλληφθέντων, αφού οι επιχειρήσεις συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στους δημοσιογράφους, στις περισσότερες περιοχές. Αλλοδαποί φιλειρηνιστές που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Νάμπλους και τα πέριξ προσφυγικά στρατόπεδα ξυλοκοπήθηκαν και εκδιώχθηκαν, ενώ οι καταυλισμοί Ασκαρ και Μπαλάτα δέχονται διαρκώς πυρά και παραμένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό για 13η μέρα.

Τραγική φαίνεται ότι είναι η κατάσταση και στη Ραμάλα, όπου για 5η συνεχόμενη μέρα ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε ασθενοφόρο να μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στο προεδρικό μέγαρο. Στη Βηθλεέμ, ο ισραηλινός στρατός σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Ναό της Γέννησης, όπου χτες το βράδυ σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ενώ στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωνε ότι «γίνονται επιχειρήσεις». Ο κυβερνήτης της πόλης, που βρίσκεται εντός του Ναού, υποστήριζε ότι έγινε απόπειρα εισβολής. Η ακριβής εικόνα ήταν αδύνατο να διευκρινιστεί, αφού ο στρατός κατέλαβε και το ξενοδοχείο «Σταρ», όπου διέμεναν ελάχιστοι δημοσιογράφοι που τους απαγορεύτηκε η έξοδος από το κτίριο.

Στην Τζενίν, χτες, ο ισραηλινός στρατός οργάνωσε «περιήγηση» για επιλεγμένους δημοσιογράφους (κριτήριο υποτίθεται ότι ήταν η ακροαματικότητα των Μέσων τους) για 90 λεπτά σε συγκεκριμένα σημεία του προσφυγικού καταυλισμού. Ο «διοικητής - ξεναγός» επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει τίποτε κρυφό, οι νεκροί είναι ελάχιστοι και οι απαγορεύσεις είναι θέμα ασφαλείας». Εντούτοις, οι δημοσιογραφικές μαρτυρίες είναι αντίθετες, μιλούν για εικόνα «ισοπέδωσης», όπου «αν και δε βλέπεις τα πτώματα κάτω από τα συντρίμμια που πατήθηκαν από τα τανκς, τα οσμίζεσαι». Ο Ερυθρός Σταυρός και η Επιτροπή για την Ανακούφιση των Προσφύγων κατήγγειλαν ότι δεν τους δίνεται άδεια να «μοιράσουν φάρμακα και τρόφιμα στους εναπομείναντες κατοίκους», εκφράζοντας φόβους για επιδημίες, όπως χολέρας. Ο Φιλ Ριβς της «Independent» έγραφε για «τερατώδες έγκλημα που είναι αδύνατον να καλυφθεί, παρά τις προσπάθειες του στρατού», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού παραμένει απροσπέλαστο.

Για να μην ξεχνιόμαστε!

«Μπορείτε να με λέτε όπως θέλετε... Τέρας ή δολοφόνο. Σημειώστε μόνο ότι δε μισώ τους Αραβες... Καλύτερα ζωντανός και ιουδαιο - ναζί παρά νεκρός και Αγιος... Με ή χωρίς την ευλογία του Πάπα και των άλλων θρησκευτικών ηγετών από τους "Νιου Γιορκ Τάιμς"... Η ιστορία μας διδάσκει ότι όποιος δε σκοτώσει, θα σκοτωθεί από άλλους.

Ακόμα και αν μου αποδείξετε μαθηματικά ότι ο σημερινός πόλεμος στο Λίβανο είναι βρώμικος και ανήθικος, δε με ενδιαφέρει... Ακόμη και αν δεν πετύχουμε κανέναν από τους στόχους μας δε με νοιάζει. Ακόμα και έτσι αξίζει ο κόπος... Και ξέρετε γιατί; Επειδή φαίνεται ότι ο πόλεμος αυτός μας έχει καταστήσει ακόμη πιο αντιδημοφιλείς στον αποκαλούμενο πολιτισμένο κόσμο.

Να μην ξανακούσω κι άλλες αηδίες για τη μοναδική εβραϊκή ηθική, τα ηθικά μαθήματα του Ολοκαυτώματος...

.... Νομίζεις ότι περνάνε άσχημα οι κακοί αυτού του κόσμου; Αν πάει κάποιος να τους αγγίξει, του κόβουν τα χέρια και τα πόδια... Δεν υποφέρουν από δυσπεψία, δεν τους τιμωρεί ο Ουρανός... Ισως τότε ο κόσμος επιτέλους αρχίσει να με φοβάται αντί να με λυπάται... Δώστε τους να καταλάβουν ότι είμαστε μια χώρα άγρια, επικίνδυνη για τους γείτονές μας, ότι μπορεί να αποτρελαθούμε εάν δολοφονηθεί ένα από τα παιδιά μας... ότι εάν δολοφονηθεί ένας κατώτερος υπάλληλος μιας ασήμαντης πρεσβείας μας, θα αρχίσουμε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο...

... Ο γλυκύτερος καρπός του πολέμου στο Λίβανο; Είναι ότι τώρα δε μισούν μόνο το Ισραήλ. Μισούν και όλους τους σαλονάτους Εβραίους... Ας τους (αυτούς) να καταδικάζουν το Ισραήλ... δε θα τους ωφελήσει... τώρα πια ταυτίζονται με μας και αυτό είναι καλό! Τα νεκροταφεία τους βεβηλώνονται, οι συναγωγές τους πυρπολούνται... Θα έρθουν στην Παλαιστίνη επειδή δε θα έχουν καμία επιλογή!... Δεν αξίζει;

... Και σήμερα ακόμα, προσφέρομαι εθελοντικά να κάνω εγώ τη βρωμοδουλιά, να σκοτώσω όσους Αραβες χρειαστεί... να κάνω τον καθένα να μας μισήσει, ώστε να τραβήξω το χαλί κάτω από τα πόδια των Εβραίων της Διασποράς, έτσι ώστε να αναγκαστούν να μας έρθουν τρέχοντας... Δε με απασχολεί ακόμη και αν με... φυλακίσετε ισόβια. Υστερα θα μπορείτε να ευπρεπίσετε την εβραϊκή συνείδησή σας και να εισέλθετε στην αξιοσέβαστη λέσχη των πολιτισμένων εθνών, που είναι μεγάλα και υγιή».

Αυτά είναι ελάχιστα αποσπάσματα από μια συνέντευξη - χείμαρρο, που φέρεται να παραχώρησε το 1982 στον Ισραηλινό συγγραφέα Αμος Οζ ο, τότε, υπουργός Αμυνας, Αριέλ Σαρόν, που αναφέρεται ως C. Αποσπάσματά της δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νταβάρ», το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς και το σύνολό της στο, αμετάφραστο στα ελληνικά, βιβλίο του Οζ «The land of Israel». Ο Σαρόν, έχει φροντίσει φυσικά, να διαψεύσει ότι τα λόγια είναι πραγματικά δικά του.

Οπως και να έχει, τα παραπάνω λόγια δεν εκφράζουν παρά τη λογική του ισχυρού, της υπερδύναμης, που πολλάκις έχει ασκηθεί από πολλούς νυν «πολιτισμένους ειρηνοποιούς». Για να μην ξεχνιόμαστε!


Ε.Μ.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης

Ψηφίσματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό εξέδωσαν χτες ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ-ΔΕΗ και η Πανελλήνια Ενωση Βιοτεχνών - Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ).

Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις

Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται σε πόλεις της Ελλάδας:

  • Στη Λευκάδα, το Σάββατο 20 Απρίλη, στις 20.30, στην κεντρική πλατεία της πόλης, διοργανώνεται συναυλία διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό.
  • Στην Πρέβεζα, την Κυριακή 21 Απρίλη και ώρα 19.00, στη Θεοφάνειο, διοργανώνεται συζήτηση με θέμα «Ο πόλεμος στην Παλαιστίνη» και ομιλητές εκπρόσωπο της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα και τον Δημήτρη Καλτσώνη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, νομικό και μέλος αντιπροσωπείας, που επισκέφθηκε πρόσφατα τα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Στη Δάφνη, το αντιπολεμικό κίνημα της πόλης καλεί τους πολίτες: 1). Να συμβάλουν στη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού και την οικονομική ενίσχυση για τον παλαιστινιακό λαό (πληροφορίες: Δήλου 2, τηλ. 010 97.33.715, καθημερινά 18.00-20.00, Γρ. Επιτροπής Ειρήνης). 2) Να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της Παρασκευής 19ης Απρίλη, στις 12.00 το μεσημέρι, όταν «θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα στο Δήμο για 5 λεπτά» και 3) να συμμετάσχουν την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 20.00, στην πλατεία Δημαρχείου, στην εκδήλωση, με ομιλίες εκπροσώπων της ΟΑΠ και της Αντιπολεμικής Κίνησης, καθώς και τη συναυλία που θα ακολουθήσει.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ