ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ
Στα 4 τρισ. ο ημερήσιος τζόγος

Εντείνονται τα παρασιτικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 4 τρισ. δολαρίων, ανέρχεται ο ημερήσιος τζίρος στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Το ασύλληπτο αυτό στον κοινό νου, μέγεθος κεφαλαίων, διαπραγματεύεται σε καθημερινή βάση, στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, με τη μορφή των κερδοσκοπικών προθεσμιακών συμβολαίων στις τιμές συναλλάγματος, χωρίς να υπολογίζονται τα άλλα αστρονομικά ποσά, εκείνα που «παίζονται» στις αγορές των μετοχών, των εμπορευμάτων, των χρεογράφων κ.ο.κ. Σε σχέση μάλιστα με το 2007, ο τζίρος αυτός έχει αυξηθεί κατά 20%.

Οι εξελίξεις αυτές, συνδέονται στενά με την τεράστια υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, το οποίο, μην έχοντας τη δυνατότητα να τοποθετηθεί στις σφαίρες της παραγωγής, του εμπορίου ή άλλης οικονομικής δραστηριότητας, αναζητά διέξοδο σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Από την άλλη τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τα αντιδραστικά και παρασιτικά χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού συστήματος, την περίοδο του ιμπεριαλιστικού του σταδίου.

Από το 2008, όταν ξέσπασε η διεθνής καπιταλιστική κρίση, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, υποβάλλονται σε σκληρά προγράμματα λιτότητας, με στόχο την έξοδο των καπιταλιστικών οικονομιών από αυτή, με τις συνέπειες να φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα. Και αυτό, γιατί οι καπιταλιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν συσσωρεύσει τεράστια κεφάλαια, τα οποία μένουν αδιάθετα και αναξιοποίητα, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στις θυρίδες των τραπεζών, αυξάνοντας έτσι την σφαίρα του κερδοσκοπικού τζόγου.

Την ίδια στιγμή τεράστιες περιοχές του πλανήτη, μαραζώνουν μέσα σε συνθήκες ανείπωτης φτώχειας και εξαθλίωσης, επειδή δεν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία υποδομών και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων που θα έδιναν λύση στο πρόβλημα της φτώχειας. Τη στιγμή που χώρες της Αφρικής και της Ασίας, υποφέρουν από την έλλειψη κεφαλαίων, σε δύο - τρία χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής, τζιράρονται καθημερινά μερικά τρισ. δολάρια.

Σε αυτή καθευατή την αγορά συναλλάγματος, ένα ελάχιστο ποσοστό των κεφαλαίων που παίζονται καθημερινά αφορούν πράξεις για τη χρηματοδότηση παραγωγικών δραστηριοτήτων (τρέχουσα αγορά συναλλάγματος), με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να τοποθετείται σε κερδοσκοπικές πράξεις (προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του ημερήσιου κερδοσκοπικού τζίρου, είχαν τα περιβόητα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι τραπεζικοί οργανισμοί, που αύξησαν τις συναλλαγές από τα 1,3 στα 1,9 δισ. δολάρια.

Οσον αφορά τα νομίσματα, αυξήθηκε σε σχέση με το 2007 η συμμετοχή του ευρώ και του γιεν ενώ μειώθηκε του δολαρίου. Σε ό,τι αφορά τα κέντρα του κερδοσκοπικού τζόγου, στην πρώτη θέση φιγουράρει η Βρετανία, οι τράπεζες της οποίας πραγματοποιούν το 36,7% του παγκόσμιου τζίρου, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ (17,9%), η Ιαπωνία (6,2%) κλπ.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Νέα υπερσυσσώρευση ... αιτήσεων

Με τους αγρότες να συνωστίζονται από χτες έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ για μια θέση στο φωτοβολταϊκό μέλλον, φαίνεται να ξεκινά ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων, αναβολών και αβεβαιότητας, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβερνητική προσπάθεια για... υψηλές επιδόσεις στην «πράσινη οικονομία» και στην «οικολογία», περιστρέφεται γύρω από την εξυπηρέτηση των αξιώσεων των μεγάλων εταιρειών. Οι εξελίξεις δείχνουν, για άλλη μια φορά, ότι η παράδοση του ενεργειακού τομέα στους ιδιώτες, μεγάλους και μικρούς, η «απελευθέρωση» της σχετικής αγοράς, όχι μόνο δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την ομαλή ηλεκτροδότηση, αλλά υπονομεύει καταλυτικά τα λαϊκά συμφέροντα. Πέρα από τους αγρότες, μια σειρά υποψήφιοι μικροπαραγωγοί που ευελπιστούν να ...«πιάσουν την καλή», αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα όσο περιγράφονται από τους κυβερνώντες και τις τράπεζες που σπεύδουν για τη χορήγηση σχετικών δανείων. Αντίθετα, τεράστια αποθέματα... υπομονής μπορούν να έχουν μεγαλύτεροι επενδυτές, προκειμένου μάλιστα να απαλλαχθούν από την «ψιλή μαρίδα».

Μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ, την περασμένη Παρασκευή 27 του Αυγούστου, ότι θα εξεταστούν με σειρά προτεραιότητας οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, που εκκρεμούν από το 2007, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών έσπευσε χτες να τη χαρακτηρίσει «απαράδεκτη και επικίνδυνη για το μέλλον της αγοράς».

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι υπονομεύεται η προοπτική του πλήθους των νέων αιτήσεων που κατατέθηκαν μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις ΑΠΕ (3851/2010). Η ΔΕΗ κάνει λόγο για νέες αιτήσεις που προσεγγίζουν τα 1.000 MW και αντίστοιχο αριθμό παλαιών αιτήσεων που δεν έχουν τακτοποιηθεί. Την ίδια ώρα, ακόμη και για τις αιτήσεις των αγροτών, που η υποβολή ξεκίνησε από χτες, δεν υπάρχει υπουργική απόφαση για τη συνολική επιτρεπόμενη ισχύ που θα γίνει δεκτή, με συνέπεια να μη μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν έχει μέλλον η αίτησή του.

Αναφέρει επίσης ότι ο ΔΕΣΜΗΕ καθυστερεί την υπογραφή συμβάσεων και στο μεταξύ μειώνονται οι εγγυημένες τιμές, καθώς ισχύει χρονική αποκλιμάκωση.

«Αλμυρά» φυτοφάρμακα για την αγροτιά

Πρόσθετες επιβαρύνσεις στους αγρότες και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής θα επιφέρει το νομοσχέδιο για τα γεωργικά φάρμακα που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος πλαίσιο για τα γεωργικά φάρμακα. Στο σχετικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί την εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία και θεσπίζεται ανάμεσα σε άλλα «Εθνικό Συνταγολόγιο Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων». Το θέμα είναι ότι οι αγρότες θα επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο, μέσω του συνταγολογίου, για να μπορούν να αγοράζουν τα φυτοφάρμακα που χρειάζονται, ενώ τα μονοπώλια που πουλούν τα φάρμακα θα συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ανενόχλητα. Παράλληλα, ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης και σ' αυτόν τον τομέα, αφού καταργούνται μια σειρά από δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες. Η γκάμα της ιδιωτικοποίησης ξεκινά από τη συνταγογράφηση και φτάνει μέχρι την ανακύκλωση των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων. Και από αυτό το νομοσχέδιο, η αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί άλλο ένα αντιαγροτικό κυβερνητικό βόλι στο μπαράζ της αντιαγροτικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον της φτωχής αγροτιάς.

ΥΠΕΚΑ
Αποφασίστηκε η κατανομή του λιγνιτικού τέλους

Την κατανομή των κονδυλίων από το λεγόμενο λιγνιτικό τέλος, στους δικαιούχους νομούς της χώρας, αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ. Για το 2010 θα διατεθούν 22.860.092,97 ευρώ. Το τέλος αντιστοιχεί στο 0,4% του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ.

Το ποσό θα διανεμηθεί ως εξής: Νομός Κοζάνης 14.787.340 ευρώ,Φλώρινας 4.740.405 ευρώ, Αρκαδίας 3.332.347 ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά, το 50% διατίθεται στις νομαρχίες, το 35% στους ενεργειακούς δήμους και το υπόλοιπο 15% στους μη ενεργειακούς δήμους κάθε νομού.

ΕΛΓΑ
Εμπαιγμός με τη χρηματοδότηση

Εμπαιγμό για τους αγροτοκτηνοτρόφους αποτελεί η τροποποίηση της τελευταίας στιγμής που έκανε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο νομοσχέδιο για τις γεωργικές ασφαλίσεις, με βάση την οποία θα υπάρχει κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ 20%, που θα υπολογίζεται με βάση το ύψος των εκάστοτε εισφορών που θα πληρώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σταμάτησαν να χρηματοδοτούν τον ΕΛΓΑ, όπως όφειλαν και τον οδήγησαν στη χρεοκοπία, αναγκάζοντάς τον να παίρνει δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου. Η τωρινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε αρχικά να κόψει κάθε χρηματοδότηση στον ΕΛΓΑ και τώρα μιλάει για ένα 20% επί των εισφορών, που στην πράξη είναι ψίχουλα και επίσης είναι αμφίβολο αν θα καταβάλλεται. Το θέμα των γεωργικών ασφαλίσεων δε σηκώνει ούτε κοροϊδία, ούτε ψευτορυθμίσεις.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να αντιδράσει μαζικά και να διεκδικήσει πλήρη ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ