ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Γνώριζαν και αυτοί τις αερομεταφορές της CIA

Σχέδιο με βάση τις «τρομοσυμφωνίες» με τις ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ουκ ολίγες φορές οι Βρετανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν, για να διαψευστούν λίγο αργότερα από τα στοιχεία και να αναγκαστούν να ανακατασκευάσουν τις διαψεύσεις. Η πρακτική αυτή έχει εφαρμοστεί πολλάκις στην περίπτωση των μυστικών αερογραμμών της CIA και τη χρήση του βρετανικού εδάφους. Για να φτάσουν στο σημείο να παραδεχτούν τουλάχιστον δύο τέτοιες περιπτώσεις. Μέχρι χτες, όπου το περιοδικό «Νιου Στέιτσμαν» (αναδημοσίευσε ο «Γκάρντιαν»), αποκάλυψε κυβερνητικό μνημόνιο, εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών (Φόρεϊν Οφις) με ημερομηνία 7/12/2005, όπου δίνονται οδηγίες στον υπουργό και την κυβέρνηση πώς να χειριστεί το θέμα. Λέγεται χαρακτηριστικά, στην περίπτωση που η κυβέρνηση κληθεί να απαντήσει σε πιεστικές ερωτήσεις του Τύπου και της αντιπολίτευσης σχετικά με αυτήν την πτυχή της αμερικανικής «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής: «Θα πρέπει να αποφύγουμε να αναγκαστούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες, και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε θέμα, τονίζοντας παράλληλα τους ισχυρούς λόγους για τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο των νόμιμων υποχρεώσεών μας».

Προφανώς, για να κρατάει και κάποια προσχήματα, το έγγραφο αναφέρει ότι πιθανότατα η πρακτική αυτή (της χρήσης αεροδρομίων για τις αερομεταφερόμενες φυλακές της CIA με «ύποπτους για τρομοκρατία») είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο: «Διενεργούμε επείγουσα εξέταση στα αρχεία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δε δεχτήκαμε αίτηση για τη χρησιμοποίηση του βρετανικού εδάφους» και συνεχίζει, «τα στοιχεία που έχουμε ανακαλύψει μέχρι στιγμής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανόν να υπήρξαν περισσότερες των δύο περιπτώσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων δύο περιπτώσεις μεταφοράς, κατά τις οποίες έγινε δεκτό αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών και οι οποίες χρονολογούνται από το 1998, δηλαδή επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Κάτι βέβαια, που αποφεύγει να απαντήσει στη σημερινή βεβαιωμένη «αντιτρομοκρατική» συνεργασία ΗΠΑ - Βρετανίας.

Η δημοσίευση του μνημονίου προκάλεσε την μήνιν της βρετανικής αντιπολίτευσης που ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση. «Φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ανακρίβειες στην εκδοχή της κυβέρνησης», δήλωσε στο BBC ο Μ. Κάμπελ, ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ενώ από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών του Συντηρητικού Κόμματος Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι «αυτό το μνημόνιο απαιτεί εξηγήσεις από το Φόρεϊν Οφις».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων

Από το χτεσινό μακελειό στο κέντρο της Βαγδάτης

Associated Press

Από το χτεσινό μακελειό στο κέντρο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΩΜΗ.-

Μπαράζ επιθέσεων, με επίκεντρο τη Βαγδάτη, σημειώθηκε μετά την «ανάπαυλα» των προηγούμενων ημερών, εξαιτίας της γιορτής της θυσίας.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Παγιδευμένο αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε περιπολικό της αστυνομίας και, ταυτόχρονα, ένας καμικάζι μπήκε σε καφέ που βρισκόταν δίπλα στο περιπολικό και ανατινάχτηκε, σύμφωνα πάντα με τις αστυνομικές πηγές. Πάντως, το είδος των επιθέσεων δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά. Δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών της Τετάρτης σε 50, παρότι είχαν δοθεί μόνον οι 10 νεκροί της επίθεσης σε κομβόι εταιρίας ασφαλείας και η απαγωγή δύο Αφρικανών μηχανικών. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται δύο Αμερικανοί μισθοφόροι από επίθεση με βόμβα στην άκρη του δρόμου στη Βασόρα και 32 πτώματα που ανακαλύφθηκαν στη Βαγδάτη και τη Νιμπάεϊ στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με το CBS, οι περισσότεροι ήταν νεοσύλλεκτοι αστυνομικοί που είχαν απαχθεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επιθέσεις αναμένεται να ενταθούν ενόψει της ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών της 15ης Δεκέμβρη πιθανότατα σήμερα. Εντούτοις η διεθνής αποστολή παρατηρητών που παρακολούθησε τις ιρακινές βουλευτικές εκλογές διαπιστώνει στην τελική έκθεσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, πως υπήρξαν πολλές παραβιάσεις και απάτες, όμως αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει την έκταση της νοθείας και δεν αναφέρεται στις ενδεχόμενες συνέπειές της στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, σε σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων της από το ιρακινό έδαφος μέχρι τα τέλη του 2006 προχωρά η Ιταλία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, στη Βουλή ότι, σε πρώτη φάση, 1.000 στρατιώτες θα αποσυρθούν από το Ιράκ μέχρι τον Ιούνιο. Η αποχώρηση και των 2.600 Ιταλών στρατιωτών από το Ιράκ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, με την ιταλική παρουσία στο Ιράκ να εισέρχεται σε μία φάση, την οποία ο Μαρτίνο περιέγραψε ως «πολιτικής κυρίως φύσεως». Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η διαδικασία αποχώρησης θα ξεκινήσει μέσα στο Γενάρη, διάστημα κατά το οποίο αναμένεται η απόσυρση περίπου 300 Ιταλών στρατιωτών από το Ιράκ.

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα αφεθούν ελεύθερες έξι Ιρακινές κρατούμενες, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κίνηση αυτή δε θεωρείται αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Κάρολ, που απήχθη στις 7 Γενάρη. Πάντως, λίγο αργότερα, διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζο Κάρπεντερ, που δήλωσε ότι καμία «απελευθέρωση δεν επίκειται στο άμεσο μέλλον»...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μετά τη σφαγή, επανεμφάνιση Λάντεν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΤΑΡ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι «διαρροές» όσον αφορά το θάνατο τεσσάρων «στελεχών της αλ Κάιντα» στη σφαγή στο χωριό Νταμαντόλα, στη μεθόριο Αφγανιστάν - Πακιστάν, συνεχίστηκαν χτες. Σύμφωνα με πηγές στη διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ISI - που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «κατασκευή» του κινήματος των Ταλιμπάν - ανάμεσα στα θύματα είναι «τρία ηγετικά μέλη» της οργάνωσης - νεφέλωμα, περιλαμβανομένου του «επικηρυγμένου με πέντε εκατ. δολάρια ειδικού στις βόμβες και τα χημικά όπλα Μιντχάτ Μουρσί». Οι άλλοι δύο φέρονται να είναι οι Αμπντούλ Ρεχμάν αλ-Μισρί, γαμπρός του άφαντου υπαρχηγού της «Αλ Κάιντα» Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, και Αμπού Ομπάινταχ αλ-Μίσρι, επικεφαλής επιχειρήσεων της «Αλ Κάιντα» στην ανατολική αφγανική επαρχία Κουνάρ. Ασφαλώς, η αξιοπιστία των πληροφοριών αυτών ελέγχεται - η ISI, και ακόμη περισσότερο η CIA, που συνεργάζεται στενά μαζί της, είναι γνωστή για τη διασπορά παραπληροφόρησης.

Η κυβέρνηση του Περβέζ Μουσάραφ αναζητεί εναγωνίως έναν τρόπο να εμφανίσει τη σφαγή από μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA ως κάτι «αναγκαίο» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ωστόσο η λαϊκή οργή ξεχειλίζει στο Πακιστάν. Θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση του στρατηγού Μουσάραφ γνώριζε ότι θα γινόταν η επιχείρηση, παρότι δημοσίως ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο.

Ανεξάρτητα του ποιος βρισκόταν ή όχι στο χωριό, τέτοιες επιθέσεις μικρή σημασία έχουν όσον αφορά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ή στο ίδιο το Πακιστάν: η κατάσταση στο υπό κατοχή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ Αφγανιστάν συνεχίζει να είναι εμπόλεμη, ενώ στο Βόρειο Ουαζιριστάν του Πακιστάν έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες βδομάδες πάνω από 43 άνθρωποι.

Οικείες «απειλές» και παραμυθίες

Στα αξιοσημείωτα, χτες προέκυψε και νέα «κασέτα» με ομιλία του... φαντομά Οσάμα μπιν Λάντεν που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, στην οποία ο Σαουδάραβας μεγιστάνας «απειλεί με επιθέσεις στις ΗΠΑ», οι οποίες «ήδη προετοιμάζονται», και αξιώνει την «απόσυρση» των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ. Η CIA, λίγο αργότερα, «επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα» του μηνύματος. Και η κυβέρνηση Μπους, αδράχνοντας την ευκαιρία, επαναβεβαίωσε ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» θα συνεχιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ