ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγούδια "θύελλας και ορμής"

Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με τους: Μαρία Δημητριάδη, Παναγιώτη Καραδημήτρη, Ανθή Τσιατσούλη

Πολιτικό τραγούδι. Ενα τραγούδι γέννημα των μεγάλων, μακρόχρονων αγώνων του λαού μας. Γέννημα των πιο όμορφων ονείρων του, για λευτεριά και προκοπή. Για ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών. Ενα τραγούδι που, καθώς πήρε τη "σκυτάλη" από τις παραδόσεις της Εθνικής Αντίστασης, έθρεψε το λαϊκό κίνημα αυτού του τόπου στις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80. Στις δεκαετίες αυτές, καθώς "μεγάλο ποτάμι, φουσκωμένο η οργή του λαού" βγήκε στους δρόμους του αγώνα, το πολιτικό τραγούδι έγινε η φωνή του. Γι' αυτό και πολύ το φοβήθηκαν "οι εχθροί του λαού". Γι' αυτό και το συκοφάντησαν ως "μη τέχνη". Γι' αυτό παντοιοτρόπως προσπάθησαν, ιδιαίτερα στη δεκαετία του '90, να το φιμώσουν. Μα ό,τι και να κάνουν, το πολιτικό τραγούδι με τη δύναμη και την "καθαρότητα" του περιεχομένου του θα παραμένει η "τιμή", η "συνείδηση", ο "τροφοδότης" του ποιοτικού προοδευτικού ελληνικού τραγουδιού και θα συγκινεί βαθιά το λαό.

Απόδειξη η ανταπόκριση που βρήκε το αφιέρωμα του 23ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο πολιτικό τραγούδι. Ενα αφιέρωμα, που συντρόφευσε, την Κυριακή το βράδυ, ακριβές μνήμες των παλαιότερων γενιών και τη "θύελλα και ορμή" της σημερινής... άγρυπνης κι ελπιδοφόρας νιότης. Τις συντρόφευσε με "όχημα" τις όμορφες, δυναμικές φωνές της - ταυτισμένης με το πολιτικό τραγούδι - Μαρίας Δημητριάδη και δύο νέων τραγουδιστών από τη Θεσσαλονίκη. Του Παναγιώτη Καραδημήτρη και της Ανθής Τσιατσούλη και με τα όργανα των Φώτη Βαλερά (τύμπανα), Κώστα Γιαννακάκη (μπάσο), Μπάμπη Χατζησυμεωνίδη (πλήκτρα), Δημήτρη Ατζέμη (μπουζούκι).

"Νιώθω μεγάλη συγκίνηση. Μετά από τόσα χρόνια βρίσκομαι στο "σπίτι" μου. Με τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι. Ελπίζω να τα καταφέρουμε",είπε η Μαρία Δημητριάδη ανοίγοντας το αφιέρωμα. Και η επόμενη ανάσα της έδωσε φωνή και παλμό στο εμβατήριο της ΚΝΕ: "Περπατά και βροντά/ και τα σκότη σκορπά/ η Κομμουνιστική Νεολαία. /Των ανόμων εχθρός/ και του κόσμου φρουρός/ δυνατή, ενωμένη κι ωραία" και "ανέμισε" τις κόκκινες σημαίες του ακροατηρίου στην κεντρική εξέδρα.

Η Μαρία Δημητριάδη με τη... μακράς πνοής, σπάνιας δυναμικότητας ερμηνεία στο πολιτικό τραγούδι, αλλά και την αισθαντικότητά της, μας συνεπήρε με πολυαγαπημένα ποιήματα του Χικμέτ, μελοποιημένα από τον Θάνο Μικρούτσικο.Η λεβέντικη φωνή του Παναγιώτη Καραδημήτρη με μυριάκριβα ποιήματα του Ρίτσου σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.Η λαγαρή, λυρικότατη φωνή της Ανθής Τσιατσούλη με τραγούδια του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, ένα υπέροχο, διεθνώς γνωστό ρώσικο τραγούδι με θέμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίφημη "Κατιούσα". Είκοσι τρία πανέμορφα τραγούδια, ερμηνευμένα σόλο και από κοινού από τους τρεις καλλιτέχνες, περιέλαβε το αφιέρωμα που έκλεισε με το εμβατήριο της ΚΝΕ και την υπόσχεση "Θα ανταμώσουμε αδέρφια μια μέρα ξανά/ σε μια νέα Ελλάδα, σε πόλεις και χωριά"...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστούλα ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ, Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ, Ιλιάνα ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ, Μπέρρ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστούλα ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ, Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ, Ηλιάνα ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ, Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ, Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ, Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χρήστος ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ, Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ, Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ

Παναγιώτης Καραδημήτρης: "Επειδή θεωρούσα και θεωρώ ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση στη ζωή του τόπου μας, μέσα από αυτήν θα δώσει το όραμα που λείπει από την πολιτική της λογιστικής, γι' αυτό και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που συμμετέχω στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, μια και τόσα χρόνια περιφερειακά συμμετείχα σε πάρα πολλές προφεστιβαλικές. Αν και δε συνηθίζω να εύχομαι, αυτή τη φορά θα κάνω μια εξαίρεση και θα ευχηθώ από τη φετινή μου συμμετοχή στις κεντρικές εκδηλώσεις, αλλά και στο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, να είναι αυτός ο παλμός και η αγωνιστικότητα του κόσμου ένα νέο ξεκίνημα. Πάντα ένας καλλιτέχνης πρέπει να οραματίζεται και να στοχεύει, ώστε με τη δική του συμβολή να βελτιώνει την ποιότητα ζωής, μεταδίδοντας συγχρόνως αυτό το όραμα στον κόσμο".

Ανθή Τσιατσούλη: "Ολη η ζωή μου από τα παιδικά μου χρόνια δείχνει ότι ανήκω σε αυτόν τον χώρο. Αγκαλιάζω το Φεστιβάλ της ΚΝΕ με αγάπη. Κατάγομαι από οικογένεια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μεγάλωσα στη Σοβιετική Ενωση και τη συμμετοχή μου στο Φεστιβάλ τη θεωρώ πολύ σημαντική για μένα. Αυτό που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ, είναι ίσως από τα λίγα πράγματα στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας που πρέπει να αναδεικνύονται. Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει το Φεστιβάλ και ακούγονται όλα αυτά τα σπουδαία έργα και αριστουργήματα από τον πολιτισμό και βεβαίως το τραγούδι. Η κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά το τραγούδι αυτή τη στιγμή είναι κάτι το απαράδεκτο. Και στο Φεστιβάλ υπάρχει η δυνατότητα να ακουστούν όλα τα αριστουργήματα".

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Αισθάνομαι ότι έχω επιστρέψει σπίτι μου

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή, η Μαρία Δημητριάδη είπε στο "Ρ":

"Για μένα η σημερινή ημέρα έχει κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Μετά από πολλά χρόνια στο σπίτι μου αποφάσισα αυτό το καλοκαίρι να αρχίσω να ξανατραγουδάω και πιστεύω ότι ήταν πολύ σωστό και αναγκαίο συγχρόνως να ξεκινήσω από το χώρο μου. Γιατί τον θεωρώ χώρο μου το Φεστιβάλ. Εκτός από το πολιτικό μέρος υπάρχει και κάτι το πολύ συγκινησιακό, γιατί αισθάνομαι ότι έχω επιστρέψει σπίτι μου. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι τελικά βλέποντας αυτόν τον κόσμο, αυτά τα παιδιά, μπορούμε να έχουμε ελπίδες".

Οσον αφορά τη στάση των άλλων καλλιτεχνών στα πολιτιστικά δρώμενα, είπε:

"Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να είναι πρωτοπόροι και φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Εχουν αρχίσει να συσπειρώνονται γύρω από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αυτό είναι ελπιδοφόρο και υπάρχει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Δεν είναι δυνατόν να είσαι καλλιτέχνης και να μην είσαι πρωτοπόρος. Μακάρι αυτό να το καταλάβουν όλοι".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ