ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΠΓΔΜ
Συνεχίζεται η ένταση ενόψει συνομιλιών με το Κοσσυφοπέδιο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

«Δυσκολίες» στις προγραμματισμένες για σήμερα (στις Βρυξέλλες) συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων προέβλεψε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σημείωσε πως «έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Πρίστινα», κάλεσε την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών να μην παίζει με «εργαλεία και όπλα», επισημαίνοντας ως «σημαντική» την, όπως είπε, «εξασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της προστασίας όλων των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο».

Κάλεσε την ΕΕ να εκπέμψει «σαφή μηνύματα», παρά το γεγονός πως εξέφρασε «χαμηλές προσδοκίες» για τον επικείμενο γύρο διαπραγμάτευσης, που κατά τους Σέρβους θα έπρεπε να έχει ως κεντρικό ζήτημα την καθυστερούμενη (εδώ και περίπου μία διετία) συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου.

Δεν είναι τυχαίο πως οι δηλώσεις του Βούτσιτς έγιναν λίγες μέρες μετά τις συναντήσεις που είχε στο τέλος της περασμένης βδομάδας στο Νταβός της Ελβετίας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Βασικό θέμα των συναντήσεων ήταν οι «ανησυχίες» των ξένων αξιωματούχων για την αύξηση της έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την ένταση στις σχέσεις της Σερβίας με την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την ΠΓΔΜ και την Κροατία και αιτία τις βαθύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες Δύσης - Ρωσίας, με στόχο την ενίσχυση της γεωπολιτικής επιρροής τους στην περιοχή.

Το Σαββατοκύριακο, πάντως, οι εντάσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Σκόπια αυξήθηκαν για μία ακόμη φορά, με αφορμή την επιλογή των Σέρβων να αντικαταστήσουν τη συνταγματική ονομασία των Σκοπίων («Μακεδονία») με την επίσημη ονομασία ΠΓΔΜ, σε πινακίδες σήμανσης κεντρικής οδικής αρτηρίας από τη Σερβία προς τα Σκόπια, και αποδείξεις διοδίων.

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που ζήτησε εξηγήσεις από τη σερβική πλευρά, με το επιχείρημα ότι η εξέλιξη συνιστά «παραβίαση της συμφωνίας για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων» και χαρακτηρίστηκε «απρεπή κίνηση». Αφορμή για τη νέα αντίδραση των Σκοπίων ήταν η δήλωση που έκανε πριν λίγες μέρες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, πως ήταν λάθος η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», με αποτέλεσμα «να πληγωθούν οι αδελφοί μας Ελληνες», ενώ υπογράμμισε πως τα Σκόπια δεν έδειξαν αργότερα καμία ευαισθησία όταν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Σε αυτό το φόντο έχει προγραμματιστεί και ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα τις επόμενες μέρες στη Σερβία.

ΓΑΛΛΙΑ
Προβάδισμα Αμόν στις προκριματικές των Σοσιαλιστών

Επίσκεψη Φιγιόν στο Βερολίνο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με τον Μπενουά Αμόν να συγκεντρώνει το 36,5% των ψήφων ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο α' γύρος των προκριματικών εκλογών (ενόψει των προεδρικών εκλογών την άνοιξη) στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας (Parti Socialiste - PS), με δεύτερο τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς (31,9%). Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς, Αρνό Μοντεμπούργκ.

Η επικράτηση Αμόν, που θεωρήθηκε έκπληξη για πολλούς, είναι ενδεικτική (όπως σχολίαζε και χτεσινή ανάλυση του δικτύου «France Info») των «βαθιών διαιρέσεων, όχι μόνο βραχυπρόθεσμων» που υπάρχουν και στο ίδιο το PS και γενικά στη γαλλική αστική τάξη. Ο Αμόν, πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Ολάντ - Βαλς, απομακρύνθηκε αφού ασκούσε κριτική στην οικονομική πολιτική με το επιχείρημα ότι «αυτή επιβάλλεται από τη Γερμανία». Αρκετά ΜΜΕ επιμένουν να τον λανσάρουν ως πιο «αριστερό» έναντι του Βαλς, η αλήθεια είναι όμως ότι οι θέσεις του εκφράζουν εξίσου αυθεντικά το ντόπιο κεφάλαιο.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Αριστερά να κερδίσει, εκτός αν μπορέσει να παρουσιάσει μία ευφάνταστη και ισχυρή πολιτική εναντίον μίας Δεξιάς που είναι υπερβολική και μίας Ακροδεξιάς που είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο ίδιος από τη μεριά του. Ωστόσο, η «εναλλακτική» που ο Αμόν ισχυρίζεται ότι συνιστά, δεν είναι παρά εναλλακτική για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ενδεικτικές είναι οι θέσεις του για την ασφάλεια και τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Επιδίωξή του είναι η αύξηση των σχετικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της 5ετίας (εφόσον εκλεγεί). Ακόμα, τα σχετικά δημοσιεύματα τονίζουν ότι «θέλει να διατηρήσει την πυρηνική αποτροπή για να εγγυηθεί την κυριαρχία της χώρας». Ακόμα, επιδιώκει να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την Αμυνα από τον υπολογισμό του ελλείμματος με βάση τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Οπως έχει τονίσει ο ίδιος, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, «η Γαλλία θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ για να επιχειρήσει μια σημαντική προσπάθεια όσον αφορά τον προϋπολογισμό στον τομέα της Αμυνας».

Συνάντηση Φιγιόν - Μέρκελ

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των «δεξιών» Ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν, βρέθηκε χτες στο Βερολίνο, όπου συνάντησε την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Στις δηλώσεις του ο Φιγιόν επισήμανε ότι «χωρίς μια ισχυρή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, δεν υπάρχει Ευρώπη και αν δεν υπάρχει Ευρώπη, η ήπειρός μας είναι ανοιχτή σε όλους. Αμερικανούς, Ρώσους, Κινέζους».

Εξήγησε ακόμα ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να παρουσιάσει στην ομοϊδεάτισσά του «τις προτεραιότητές» του, για να «ισιώσει» η Ευρώπη. Σημείωσε με νόημα πως «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, απειλείται από την αμερικανική πολιτική, από τη Ρωσία, την Κίνα και έχει ανάγκη να βρει μια ρεαλιστική βάση, δομημένη σε διακυβερνητικές βάσεις». Ακόμα, συνέδεσε την ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας με την «οικοδόμηση του μέλλοντος».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι κυριακάτικοι «Τάιμς», επικαλούμενοι υψηλόβαθμο στέλεχος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, ανέφεραν ότι ένας βρετανικός βαλλιστικός πύραυλος τύπου Trident II D5, που δεν έφερε πυρηνική κεφαλή, παρουσίασε «σοβαρό πρόβλημα» σε μυστική δοκιμή που έγινε τον περασμένο Ιούνη στα ανοιχτά της Φλόριντας από το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο «HMS Vengeance». Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η αποτυχία της πυραυλικής δοκιμής «σκόρπισε τον πανικό στα υψηλότερα κυβερνητικά και στρατιωτικά κλιμάκια» και γι' αυτό αποφάσισαν να το κρατήσουν μυστικό.

ΡΩΜΗ.-- Τους 11 έφτασαν οι επιζώντες από το ξενοδοχείο «Ριγκοπιάνο» που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στην κεντρική Ιταλία στις 19 Γενάρη. Το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν πέντε ακόμα άτομα. Χτες βρέθηκαν και τρία σκυλιά ζωντανά, κάτι που αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι, από τους 23 αγνοούμενους, μπορεί και άλλοι να έχουν επιβιώσει. Πάντως, στη Σικελία, ένας 67χρονος παρασύρθηκε από ορμητικά νερά, μετά την υπερχείλιση ποταμού κοντά στην πόλη Σιάκα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μετά από εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας στο κρατίδιο Αντρα Πραντές στη Νότια Ινδία. Την ώρα του συμβάντος, στα βαγόνια επέβαιναν περίπου 600 άτομα. Οι αρχές είπαν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς, «επειδή δύο τρένα είχαν περάσει λίγο νωρίτερα από την ίδια γραμμή χωρίς να παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα».

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Τουλάχιστον 19 κάτοικοι αγροτικών περιοχών της Τζόρτζια στις ΗΠΑ σκοτώθηκαν στη διάρκεια σφοδρών καταιγίδων και τυφώνων που έπληξαν το Σαββατοκύριακο τις περιοχές τους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή έμειναν άστεγοι. Το σύστημα της σφοδρής κακοκαιρίας μετακινούταν χτες σε Καρολίνα και Βόρεια Φλόριντα.

ΣΑΝΑΑ.-- Ο στρατός που στηρίζει τον Πρόεδρο της Υεμένης Χάντι, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιεί ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα του από το Μάρτη του 2015, κατέλαβε χτες τη στρατηγικής σημασίας πόλη αλ Μόκα που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, διώχνοντας ενόπλους Σιίτες Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο κομμάτι του βόρειου τμήματος της χώρας.

ΓΚΑΜΠΙΑ
Με «προίκα» 11,4 εκατ. δολάρια ο πρώην «Πρόεδρος»

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.--

Ο έως πρότινος δικτάτορας «Πρόεδρος» της Γκάμπια, Γιαχία Τζάμε μετέβη χτες στη Γουινέα Ισημερινού, δίχως να έχει εξασφαλίσει συμφωνία αμνηστίας και φυσικά την ατιμωρησία του για τα αμέτρητα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος του λαού της χώρας του επί 22 χρόνια... κλέβοντας από τα κρατικά ταμεία πάνω από 11,4 εκατομμύρια δολάρια που μετέφερε στους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης ακριβά αυτοκίνητα και ήδη πολυτελείας που «φυγάδευσε» τις μέρες που παζάρευε την απομάκρυνσή του από την εξουσία με ηγέτες της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας. Στόχος των παζαριών; Να επιτρέψει στον νικητή των τελευταίων εκλογών, Αντάμα Μπάροου, να αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα, με αντάλλαγμα την ασφαλή «έξοδό» του από τη χώρα.

Η έξοδός του από την Γκάμπια δεν σήμανε, ωστόσο, την άμεση απομάκρυνση στρατευμάτων από χώρες της ECOWAS, όπως η Νιγηρία και η Σενεγάλη, που είχαν στείλει στρατεύματα στη χώρα. Αξιωματούχοι της ECOWAS ανακοίνωσαν ωστόσο ότι σταματούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι κρατούν μικρή παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων «για τη διατήρηση ασφαλείας».

Οσο για τον Τζάμε; Αποχώρησε από την πρωτεύουσα της Γκάμπιας, Μπανζούλ, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Γουινέας Ισημερινού Αλφά Κοντέ και τον Μαυριτανό Πρόεδρο Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ.

Συνάντηση εθνικιστικών ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων

Συνάντηση ακροδεξιών, εθνικιστικών κομμάτων από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κόμπλεντς της Δυτικής Γερμανίας με σκοπό να παρουσιάσουν το όραμά τους για «μια ελεύθερη Ευρώπη». Στη συνάντηση, που διοργάνωσε η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD, συμπρόεδροι ο Μάρκους Πρέτσελ και η Φράουκε Πέτρι) συμμετείχαν η αρχηγός του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, ο Ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), και ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι της Λίγκας του Βορρά - που τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Ουσιαστικά πρόκειται για κόμματα που εκφράζουν τμήματα των αστικών τάξεων των χωρών τους, του λεγόμενου ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος, που διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου μέτρα «προστατευτισμού». Μέσω αυτού θέλουν θωράκιση της κερδοφορίας του και αναζητούν νέες συμμαχίες γι' αυτό το σκοπό, αντιδρώντας στην ενοποίηση και την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ, ή διεκδικώντας μεγαλύτερη ευελιξία.

Ολοι οι ηγέτες στη συνάντηση χαιρέτισαν τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, ενώ η Λεπέν κάλεσε τους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη για να «ξυπνήσουν» και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Βρετανία. Φυσικά αναφέρθηκε και στο θέμα της μετανάστευσης επικρίνοντας την πολιτική της Γερμανίας και της Α. Μέρκελ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ