ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Διώξεις αγωνιστών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Συνεχίζεται στη Λιθουανία η εκστρατεία δικαστικών διώξεων ενάντια στους πραγματικούς αντιφασίστες, σ' αυτούς που στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν ενάντια στο γερμανικό φασισμό, στο έδαφος της ΣΣΔ Λιθουανίας, καθώς και ενάντια σε ηγέτες του ΚΚ Λιθουανίας. Ετσι, πάνω από δυο χρόνια διεξάγεται χωρίς καμία νομική βάση η δίκη κατά του ηγέτη του ΚΚ Λιθουανίας, καθηγητή Μίκολας Μπουροκιάβιτσιους και των συντρόφων του. Στη Λιθουανία καταπατούνται κατάφωρα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του ανθρώπου. Σχετικά μ' αυτό, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας υιοθέτησε στις 23 Φλεβάρη Εκκληση "Προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σε σχέση με την παραβίαση από τις αρχές της Δημοκρατίας της Λιθουανίας των αναγνωρισμένων απ' όλους αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου". Θυμίζουμε ότι ο Μπουροκιάβιτσιους και άλλοι καθοδηγητές του ΚΚ Λιθουανίας κατηγορούνται με χαλκευμένα στοιχεία για τη λεγόμενη συνωμοσία, με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας, το Γενάρη του 1991 στη Λιθουανία. Στην Εκκληση της Δούμας τονίζεται ότι με βάση τη σοβιετική νομοθεσία, τις αποφάσεις του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, τα διατάγματα του Προέδρου της ΕΣΣΔ και άλλων νομοθετικών πράξεων αποδεικνύεται ο επινοημένος χαρακτήρας και η πολιτική σκοπιμότητα της εν λόγω δίκης. "Κατά το 1990 -πρώτο εξάμηνο του 1991 στο έδαφος της ΣΣΔ Λιθουανίας ίσχυε η ταυτότητα του πολίτη της ΕΣΣΔ και όλοι οι κάτοχοί της ήταν ισότιμοι πολίτες της ΕΣΣΔ- ...Την περίοδο αυτή ούτε ο Μ. Μπουροκιάβιτσιους, ούτε οι άλλοι κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να έχουν προσωπική ευθύνη για τη διαμορφωθείσα στο έδαφος της ΣΣΔ Λιθουανίας πολιτική - νομική ασάφεια και τις επιπτώσεις της, διότι δεν κατείχαν αξιώματα στα όργανα της εξουσίας", αναφέρεται στην Εκκληση της Δούμας. Επίσης, η Δούμα εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Μ. Μπουροκιάβιτσιους, η οποία έχει κλονιστεί από τη μακροχρόνια φυλάκισή του και την παράταση της δίκης. Πάσχει από φυματίωση και έλκος. Η Δούμα κάλεσε τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ζητήσουν από την ηγεσία της Λιθουανίας να σεβαστεί τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε σχέση και με τον Μ. Μπουροκιάβιτσιους και τους άλλους κατηγορούμενους.

Με την ευκαιρία, να αναφέρουμε ότι η επονείδιστη δίκη κατά των ηγετών του ΚΚ Λιθουανίας και οι πλήθος άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των εθνικών μειονοτήτων έμειναν απαρατήρητες από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία κατά την επίσκεψή τους το 1998 στη Λιθουανία θα είχαν, προφανώς, "δεμένα τα μάτια", αφού συνέταξαν το εξής πόρισμα: "Η Λιθουανία έχει τα χαρακτηριστικά κράτους με γερούς θεσμούς, που εγγυούνται την κυριαρχία του νόμου, τα δικαιώματα του ανθρώπου, το σεβασμό των εθνικών μειονοτήτων και την προστασία των συμφερόντων τους".

Από την άλλη μεριά, η εφημερίδα "Παρλαμέντσκαγια Γκαζέτα", η οποία δημοσίευσε και την προαναφερόμενη Εκκληση της Δούμας, έγραφε στις 23 Φλεβάρη ότι ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ), Ντ. Τίχον, επισκέφτηκε επίσημα τις Βαλτικές Δημοκρατίες για να ενημερωθεί για την κατάσταση των Εβραίων σ' αυτές τις χώρες, η οποία είναι δυσμενής. Κατά την επίσκεψή του στο Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ο Τίχον κατέστησε σαφές στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Β. Λάντσμπεργκις, ότι στην "αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας στη χώρα αυτή δεν πρέπει να μπαίνει στην ίδια κατηγορία η ναζιστική Γερμανία και το σοβιετικό καθεστώς". Αυτά ακριβώς δε γίνονται σεβαστά στη Λιθουανία και στις άλλες χώρες της Βαλτικής - τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και το ιστορικό και πολιτικό δίκαιο.

ΙΡΑΝ
Πρώτες τοπικές εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, αλλά και αλλεπάλληλων επεισοδίων βίας διεξάγονται, σήμερα, στο Ιράν, οι πρώτες τοπικές εκλογές μετά από είκοσι χρόνια. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, η αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποστηρικτές του "μετριοπαθούς" Προέδρου Μοχάμεντ Κχαταμί και του "σκληροπυρηνικού" θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ διατηρούνταν σε υψηλότατους τόνους.

Σε ανοιχτή παρέμβαση υπέρ 50 "μετριοπαθών" υποψηφίων προχώρησε, χθες, ο Ιρανός Πρόεδρος, λίγες μόλις ώρες πριν από τις πρώτες τοπικές εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας στη χώρα. Οι 50 υποψήφιοι κατηγορήθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Ελέγχου, που πρόσκειται στον Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ, ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές. Ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Κχαταμί παρενέβη προσωπικά τονίζοντας ότι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει τις υποψηφιότητες είναι η Εξελεγκτική Επιτροπή που ο ίδιος όρισε τον περασμένο μήνα, η οποία ενέκρινε τη συμμετοχή των 50 υποψηφίων στις εκλογές. Κατά συνέπεια, τόνισε ο Κχαταμί, δεν τίθεται κανένα πρόβλημα και κανείς δε δικαιούται να παρεμβαίνει στη διαδικασία.

Η χτεσινή παρέμβαση του Ιρανού Προέδρου ήταν το τελευταίο επεισόδιο στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, τις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσα σε"μετριοπαθείς" και "σκληροπυρηνικούς". Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από επεισόδια βίας, από επιθέσεις με αυτόματα όπλα κατά εκλογικών κέντρων "μετριοπαθών" υποψηφίων, αλλά και κατά των ίδιων των υποψηφίων, όπως έγινε, χαρακτηριστικά, την Τετάρτη στην πόλη Καράιγ, όπου μια υποψήφια σώθηκε, την τελευταία στιγμή (τραυματισμένη ελαφρά), όταν άγνωστοι οπλοφόροι εισέβαλαν στο τέμενος όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ομιλία της και άνοιξαν πυρ.

Στις σημερινές εκλογές συμμετέχουν 330.000 υποψήφιοι, ανάμεσα στους οποίους και 5.000 γυναίκες, οι οποίοι διεκδικούν 200.000 θέσεις σε συμβούλια χωριών, κοινοτήτων και πόλεων. Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ο Πρόεδρος Κχαταμί απηύθυνε ύστατη έκκληση στους, περίπου, 40 εκατομμύρια ψηφοφόρους, να μη διστάσουν (λόγω της έντασης που έχει προκληθεί) και να προσέλθουν στις κάλπες "προκειμένου να πάρουν την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στα χέρια τους".

ΙΝΔΙΑ
Μαζική απεργία τραπεζικών

ΒΟΜΒΑΗ. -

Πάνω από ένα 1.200.000 εργαζόμενοι στις δημόσιες τράπεζες της Ινδίας, άρχισαν χθες διήμερη απεργία, με οικονομικά και κλαδικά αιτήματα, "παραλύοντας" τις διαδικασίες συναλλαγών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απεργία των τραπεζικών είναι προειδοποιητική και έχουν ήδη εξαγγείλει μια αορίστου διαρκείας από την 17η Μαρτίου, αν οι ιθύνοντες των τραπεζών δεν αποδεχτούν το αίτημά τους για αύξηση μισθού 18% (η αντιπρόταση της διοίκησης είναι 10%).

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βομβάη, την ινδική "οικονομική πρωτεύουσα", και σε πολλές άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Στην πρωτεύουσα, πάνω από 10 χιλιάδες υπάλληλοι, διαδήλωσαν έξω από την Εθνική Τράπεζα της Ινδίας.

ΙΤΑΛΙΑ
Τραγικό αεροπορικό δυστύχημα

ΓΕΝΟΒΑ.-

Αεροσκάφος της ιδιωτικής ιταλικής εταιρίας "Μινέρβα Αιρλάινς", ένα δικινητήριο Ντορνιέ 328, κατά την προσπάθειά του να προσγειωθεί χτες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Χριστόφορος Κολόμβος της Γένοβας έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα, όπως μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση, τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους - τρεις ήταν μεταξύ των 27 επιβατών και ο τέταρτος εκ των τεσσάρων μελών του πληρώματος. Επίσης 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η κατάσταση δύο εκ των τραυματιών κρίνεται κρίσιμη.

Τα αίτια του τραγικού αυτού δυστυχήματος δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ενώ οι επικρατούσες απόψεις διχάζονται. Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, το αεροπλάνο φάνηκε ότι προσπάθησε να προσγειωθεί με μεγάλη ταχύτητα, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι επιχείρησε να τροχιοδρομήσει στην άκρη του διαδρόμου, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη θάλασσα, που απέχει λίγα μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης, γεγονός που βοήθησε τα σωστικά συνεργεία να σπεύσουν αμέσως για την παροχή βοήθειας προς τα θύματα.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Απεργία στα Μέσα Συγκοινωνίας

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Μετά την προχτεσινή αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα μεταφοράς σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση των ετήσιων αποδοχών τους. Αποτέλεσμα ήταν η αναστάτωση που δημιουργήθηκε στους δρόμους όλης της χώρας, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Οι απεργοί ζητούν, κατά κύριο λόγο, ένα 10λεπτο διάλειμμα κάθε δύο ώρες, που ήταν το πρωταρχικό αίτημά τους στις διαπραγματεύσεις που έπεσαν στο κενό. Ούτε στο θέμα των αυξήσεων των αποδοχών τους όμως βρέθηκε κάποια λύση, αφού η κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη στην αύξηση κατά 1,84% τον πρώτο χρόνο και 2,9% τον δεύτερο.

Σε ρυθμούς εκλογών το κέντρο της Τεχεράνης και ο άστεγος κάτω από τις

Σε ρυθμούς εκλογών το κέντρο της Τεχεράνης και ο άστεγος κάτω από τις προεκλογικές αφίσες...

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Πολύνεκρος απολογισμός της κακοκαιρίας

ΒΙΕΝΝΗ - ΖΥΡΙΧΗ.-

Η κακοκαιρία στην Κεντρική Ευρώπη ήδη προσμετρά πενήντα νεκρούς αυτό το μήνα, ενώ οι χιονοστιβάδες συνεχίζουν να πλήττουν πολλές περιοχές κυρίως στην Αυστρία και την Ελβετία. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και συνοριακές περιοχές της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Συνολικά 32 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις δύο χιονοστιβάδες, που έπληξαν το κρατίδιο του αυστριακού Τυρόλο το προηγούμενο τριήμερο. Συγκεκριμένα τις πόλεις Γκαλτίρ και Φαλτσούρ,όπως αναφέρει ο προσωρινός απολογισμός που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι αυστριακές αρχές, ενώ ακόμα τέσσερα άτομα φέρονται αγνοούμενα. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Τυρόλου, ο Βεντελίν Βαϊνγκέρτνερ,χαρακτήρισε τη χιονοστιβάδα στο Γκαλτίρ, που θεωρούνταν ως "παράδεισος των χειμερινών σπορ", σαν τη "χειρότερη καταστροφή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".

Χιονοστιβάδα όμως έπληξε χτες και το χιονοδρομικό κέντρο της Ελβετίας Λίκερμπαντ,με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές έξι σπίτια και αρκετά σαλέ, ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. Συνολικά 100.000 άτομα βρίσκονται αποκλεισμένα σε διάφορες περιοχές της Ελβετίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ