ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο μπαράζ επιθέσεων

Τηλεοπτική εικόνα από επίθεση της ιρακινής αντίστασης στο κέντρο της Βαγδάτης

Associated Press

Τηλεοπτική εικόνα από επίθεση της ιρακινής αντίστασης στο κέντρο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αμείωτες συνεχίζονται οι επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης και είναι πάντα φονικές. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε μπαράζ επιθέσεων Ιρακινών ανταρτών σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες, αριθμός που ανεβάζει σχεδόν σε 1.500 τον αριθμό των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ από το Μάρτη του 2003, σύμφωνα τουλάχιστον με το πρακτορείο «Reuters».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στην άκρη ενός δρόμου. Οι στρατιώτες έκαναν πεζή περιπολία στην πόλη Ταρμίγια, 20 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Εκτός των τριών τραυματίστηκαν ακόμη 8. Ακόμη, τρεις άμαχοι στάθηκαν άτυχοι αφού σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανατινάχτηκε, όμως λίγο νωρίτερα είχε περάσει φάλαγγα με αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα. Η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη Μπαϊτζί, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Στην περιοχή Αμπασίγια, 140 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο οδηγός ενός φορτηγού, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ στην Μπακούμπα ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από αγνώστους που εισήλθαν στο σπίτι του.

Μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης έξω από αστυνομικό τμήμα

Associated Press

Μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης έξω από αστυνομικό τμήμα
Τέλος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο 3 κατοχικοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη Σαμάρα και στη Βαγδάτη, ενώ δύο Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Ισκαντάρια. Επίθεση σε φρουρούς αγωγού πετρελαίου στη Γιουσιφίγια με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να τραυματιστούν και να ανατιναχτεί ο αγωγός - τρεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στη Σαμάρα και Βαγδάτη - δυο αστυνομικοί νεκροί και οχτώ τραυματίες από επίθεση με αυτοκίνητο καμικάζι στην πόλη Ισκανταρίγια.

Προβοκάτσια κατά της Συρίας

Στο μεταξύ, η δημόσια τηλεόραση του Ιράκ αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Ιρακίγια» - που σημειωτέον άρχισε να λειτουργεί από το Μάη του 2003 με την «αρωγή» του αμερικανικού Πενταγώνου - έχουν επιδοθεί σε προπαγάνδα - προβοκάτσια. Συγκεκριμένα μεταδίδουν βίντεο, στα οποία εμφανίζονται κάποια άτομα να δηλώνουν πως είναι «αντάρτες που συνελήφθησαν από τις αρχές» και υποστηρίζουν ότι εκπαιδεύτηκαν από τις συριακές μυστικές υπηρεσίες ενώ μάλιστα σε μία περίπτωση ένας εξ αυτών δηλώνει στην κάμερα «πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας». Σε άλλο βίντεο μια ομάδα ατόμων περιγράφουν πώς εκπαιδεύτηκαν σε αποκεφαλισμούς, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες, στη συριακή πόλη Λατάκια, το 2001. Εννοείται, ότι η αξιοπιστία των βίντεο που μεταδίδονται από την Τετάρτη σε όλο το Ιράκ, δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί.

Χτες, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας επικαλέστηκε πηγή των μυστικών υπηρεσιών, που χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς «απολύτως αβάσιμους και αστήρικτους». «Η Συρία ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ και δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά του θέματα» δήλωσε η πηγή την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συντονισμένα «πυρά» για αποχώρηση της Συρίας...

Σύριοι στρατιώτες σε περιοχή του Λιβάνου

Associated Press

Σύριοι στρατιώτες σε περιοχή του Λιβάνου
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Κανένα σημάδι δε φωτογράφιζε την εντός των προσεχών ημερών αναδίπλωση ή αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο», μετέδιδε χτες απεσταλμένος του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στην περιοχή, μολονότι, επικαλούμενος δηλώσεις ανώνυμου Σύρου στρατιωτικού αξιωματούχου, ανέφερε πως η διαδικασία απομάκρυνσης «θα αρχίσει σε ένα μήνα»...

Το ίδιο 24ωρο συνεχίζονταν οι πιέσεις έναντι της Δαμασκού για απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών της δυνάμεων από το Λίβανο, συμπεριλαμβανόμενων και «ενεργειών μη στήριξης της ένοπλης πτέρυγας της Χεζμπολάχ».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για παράδειγμα, κάλεσε τη Συρία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Λίβανο «τουλάχιστον ως τον Απρίλη» (οπότε πρόκειται να παρουσιάσει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), προκειμένου να μη χρειαστεί η επιβολή «πρόσθετων μέτρων». Εκπρόσωπος του Ανάν εξήγησε αργότερα σε δημοσιογράφους στη Ν. Υόρκη, πως ο ΓΓ του ΟΗΕ «δεν απηύθυνε μ' αυτόν τον τρόπο «τελεσίγραφο» στην ηγεσία της Συρίας»...

Ακολούθησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που ζήτησε από τη Συρία να «πάρει πολύ σοβαρά την ευθύνη, να εμποδίζει κάθε μορφής τρομοκρατίας»... Επειτα ήρθε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο η Συρία καλούνταν να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Λίβανο και «να μην ανεχθεί καμία μορφής τρομοκρατία συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της ένοπλης πτέρυγας της Χεζμπολάχ».

Σε αντιδιαστολή όλων αυτών, ο Χασάν Ροχάνι, Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επαναβεβαίωσε στο Παρίσι την υποστήριξη του Ιράν στη Δαμασκό, σε περίπτωση που η τελευταία δεχτεί επίθεση. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Λε Μοντ», ο Ροχάνι επισημαίνει «τις εξαιρετικές σχέσεις» των δύο χωρών και το ότι το Ιράν «θα είναι ένας αφοσιωμένος φίλος», στον οποίο η Δαμασκός «θα μπορεί να υπολογίζει σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση...».

Ο επιθεωρητής Φιτζέραλντ...

Την ίδια ώρα, έφθανε στη Βηρυτό η τριμελής ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Ιρλανδό αστυνομικό επιθεωρητή Πίτερ Φιτζέραλντ, που έχει εντολή από τον ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει τις συνθήκες δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι...

Ο Φιτζέραλντ είπε πως θα διενεργήσει «αμερόληπτα και με επαγγελματικές προδιαγραφές» έρευνα για τις συνθήκες δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, προσθέτοντας πως αναμένει τη συνδρομή των λιβανικών αρχών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντράν Αντούν, διαβεβαίωσε τον επιθεωρητή Φιτζέραλντ πως η κυβέρνηση Καρίμι και οι αρμόδιες αρχές θα παράσχουν στην ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ «οποιοδήποτε στοιχείο» ζητηθεί. Υπογράμμισε ωστόσο με νόημα πως η ομάδα Φιτζέραλντ δε νομιμοποιείται να διενεργήσει ανακρίσεις...

Ολα αυτά ενώ η αντιπολίτευση ενέτεινε τις προσπάθειές της με στόχο να πετύχει την ερχόμενη Δευτέρα (ημέρα συζήτησης της δολοφονίας Χαρίρι στη Βουλή) την πτώση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Καρίμι. Ο πρωθυπουργός Καρίμι έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής προτού συνεχίσει το κυβερνητικό έργο...

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αιχμές για συμφωνία ανατροπής

Η λευκορώσικη εφημερίδα «Μπελαρούσκιε Νόβοστι» σε άρθρο της αφήνει υπόνοιες σχετικά με πιθανό «Σύμφωνο» Πούτιν - Μπους στην Μπρατισλάβα, για την ανατροπή του Προέδρου της Λευκορωσίας, Α. Λουκασένκο, μετά και τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για την ένταξη Μολδαβίας - Λευκορωσίας στο «στρατόπεδο των δημοκρατικών χωρών». Ειδικά για τη Λευκορωσία ο Μπους είπε πως: «Χωρίς καμία αμφιβολία, οι πολίτες της Λευκορωσίας μια όμορφη μέρα με περηφάνια θα ζήσουν σε μια δημοκρατική χώρα».

Οπως σημειώνει η παραπάνω εφημερίδα, «η πραγματοποίηση "επανάστασης" με τη βοήθεια των δυτικών πολιτικών τεχνολογιών στο κοντινό μέλλον στη χώρα μας είναι μάλλον απίθανη. Η αλλαγή εξουσίας στη Λευκορωσία μπορεί να γίνει μόνον αν υπάρξει ενδιαφέρον από τη Ρωσία».

Η εφημερίδα δεν αμφιβάλλει πως «η επαναστατική αυτή προπαγάνδα του Μπους οπωσδήποτε θα πάρει δημόσια απάντηση από τη λευκορώσικη ηγεσία και τα κρατικά ΜΜΕ» τις επόμενες μέρες και υπενθυμίζει ότι στις 21 Γενάρη, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας της Λευκορωσίας, ο Α. Λουκασένκο άσκησε κριτική στην ομιλία που εκφώνησε ο Μπους στις 20 Γενάρη, κατά την ορκωμοσία του. Τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ «την εξάλειψη της τυραννίας σε όλο τον κόσμο». Δύο μέρες πριν, στις 18 Γενάρη, η Κοντολίζα Ράις ανέφερε τη Λευκορωσία ανάμεσα στις έξι χώρες, που είναι «στήριγμα της τυραννίας» στον κόσμο, μαζί με Βόρεια Κορέα, Ιράν, Κούβα, Ζιμπάμπουε και Μιανμάρ.

Οπως σημειώνει η «Μπελαρούσκιε Νόβοστι», ο Λουκασένκο δήλωσε τότε πως οι ΗΠΑ απροκάλυπτα επιδιώκουν «από τα πάνω να φέρουν την ελευθερία σε κάθε κράτος». Ο Λευκορώσος Πρόεδρος έθεσε το εξής ερώτημα: «Κι αν κάποιος δε χρειάζεται αυτή την ελευθερία, που είναι πλημμυρισμένη με το αίμα και φέρει τη μυρωδιά του πετρελαίου;». Και συνέχισε: «Δε θέλω να είμαι ο μεγάλος παράγοντας που αντιστέκεται στους Αμερικανούς, στο ΝΑΤΟ. Ο λαός της Λευκορωσίας δεν έθεσε τέτοιο στόχο μπροστά μου. Ομως εφόσον ζούμε σε δημοκρατική κι όπως λένε ελεύθερη κοινωνία, θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να λέμε ανοιχτά αυτό που συμβαίνει στον κόσμο».

Η εφημερίδα αναρωτιέται αν Μπους και Πούτιν συμφώνησαν στην Μπρατισλάβα σε ενδεχόμενη κοινή προσπάθεια ανατροπής του Λουκασένκο και την ίδια ώρα εκφράζει την αισιοδοξία και τη σιγουριά πως η ηγεσία της Λευκορωσίας θα μπορέσει να αντισταθεί ακόμη και στην περίπτωση που δεχτεί «μαζική πολιτική και οικονομική πίεση απ' όλες τις πλευρές».


Ι. Π.

ΝΕΠΑΛ
«Κλειδωμένο» στο αδιέξοδο

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Ο μονάρχης Γκιανέντρα του Νεπάλ «εδέησε» χτες να απελευθερώσει έξι προσωπικότητες, που κρατούνταν από την 1η Φλεβάρη, όταν πραξικοπηματικά καθαίρεσε την κυβέρνηση, διόρισε μια νέα κυβέρνηση ανδρεικέλων και κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο πρώην υπουργός Γεωργίας, καθώς και γενικός γραμματέας της ένωσης των δημοσιογράφων της χώρας, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, οι έξι απελευθερωθέντες αποτελούν μια «σταγόνα στον ωκεανό» των πολιτικών κρατουμένων - πολιτικών ηγετών και στελεχών, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοντολογίς όσων δεν «ταυτίζονται» με το παλάτι.

Στο μεταξύ ο βασιλιάς χτες κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει ότι «η πολεμική προσπάθεια θα διεξάγεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις». Ο Γκιανέντρα έχει δώσει στο στρατό την εντολή να «βγάλει τα γάντια» και να καταφέρει ένα συντριπτικό στρατιωτικό πλήγμα στο αντάρτικο του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού, όμως η μέχρι στιγμής πορεία των επιχειρήσεων δε μοιάζουν να τον ευνοούν. Ο αποκλεισμός των δρόμων στον οποίο έχουν προχωρήσει οι αντάρτες προκαλεί σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας, ενώ οι δυνάμεις του Βασιλικού Στρατού δεν καταφέρνουν να «ελέγξουν» τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι ο μονάρχης αγνοεί τις διεθνείς «πιέσεις» -- που βέβαια αποτελούν την έκφραση της προσπάθειας χωρών, όπως η Βρετανία και η Ινδία, να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς, μια σταθερή «βασιλευομένη δημοκρατία», και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανατροπής της κατάστασης - αν το Κατμαντού δε βρει πηγές απόκτησης όπλων (η αμερικανική σιωπή στο θέμα της επιβολής εμπάργκο όπλων ίσως δείχνει και το πού θα απευθυνθεί ο βασιλιάς...), η ήττα των βασιλικών δυνάμεων δε μοιάζει απίθανη.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασιλιάς δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ακούσει φωνές, όπως αυτή 11 μελών του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού (CPN/UML), που αξίωσαν χτες άμεση σύγκληση της (διαλυμένης) Βουλής.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Πολύνεκρη επίθεση κατά κυανόκρανων...

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Εννιά κυανόκρανοι από το Μπανγκλαντές σκοτώθηκαν και άλλοι 11 ομοεθνείς τους τραυματίστηκαν χτες στη βορειοανατολική επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό, Ιτούρι, όπου δέχτηκαν επίθεση από ομάδα άγνωστων ενόπλων.

Στην περιοχή, όπου σημειώνονται εδώ και μήνες σποραδικές πλην σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων μελών των φυλών Λέντου και Χέμα, είναι αναπτυγμένη δύναμη 4.800 κυανόκρανων ως επί το πλείστον από το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και το Νεπάλ. Δεν είναι η πρώτη επίθεση που δέχονται οι δυνάμεις κυανοκράνων του ΟΗΕ, αλλά είναι το πρώτο συμβάν με θύματα κυανόκρανους...

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΙΡΑΝ
Δηλώσεις αλληλοϋποστήριξης

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Οι λαοί της ΛΔ Κορέας και του Ιράν έχουν καθιερώσει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλληλοϋποστηρίζονται και συνεργάζονται στενά στο δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για την ανεξαρτησία», δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος του βορειοκορεατικού Κοινοβουλίου Γιανγκ Χγιονγκ Σοπ, στο περιθώριο δεξίωσης που δόθηκε από τον πρέσβη του Ιράν στην Πιονγιάνγκ.

Από τις 10 Φλεβάρη, οπότε η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε πως διαθέτει πυρηνικά όπλα ως μέσο αυτοάμυνας κατά των εχθρικών διαθέσεων των ΗΠΑ, έχουν πυκνώσει οι αναφορές Βορειοκορεατών αξιωματούχων στους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με το Ιράν. Προ ημερών, το ειδησεογραφικό πρακτορείο της ΛΔ Κορέας, KCNA, μετέδιδε εκτενές ρεπορτάζ με αφορμή τη δήλωση του Ιρανού προέδρου πως η Τεχεράνη στηρίζει τον αγώνα της ΛΔ Κοράες για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο...

ΤΟ AIDS ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Τραγική διόγκωση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η έλλειψη φαρμάκων και κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το «εμπόριο του σεξ» και ο κοινωνικός στιγματισμός διογκώνουν σε τραγικό βαθμό το πρόβλημα του HIV/AIDS στην Ινδία, σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών και ασθενών. Σειρά ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν στην «USA Today», αναφέρουν πως νοσοκομεία αρνούνται να ξεγεννήσουν γυναίκες που πάσχουν από τον ιό, γυναίκες που προσβλήθηκαν από τους συζύγους τους στη συνέχεια κατηγορήθηκαν ότι έφταιγαν αυτές και εκπαραθυρώθηκαν και περιθωριοποιήθηκαν κοινωνικά, μια κατάσταση στη χώρα που ευνοεί την εξάπλωση της επιδημίας με ρυθμό 100.000 νέων ασθενών το χρόνο. Ενας γιατρός σημείωσε ότι αν και τα φθηνά αντίγραφα πατενταρισμένων φαρμάκων (10 δολ. ημερησίως) διευκολύνουν όσους ασθενείς μπορούν να πληρώνουν γι' αυτά, το θέμα πάει πολύ παραπέρα. «Τι να πεις σε μια νεόνυμφη που ο σύζυγός της αποδεικνύεται θετικός στο HIV και οι γονείς και τα πεθερικά της περιμένουν εγγόνια;» ρωτά με απόγνωση.

ΤΟΓΚΟ
Ούτε χτες παραιτήθηκε ο Γκνασίνγκμπε...

ΛΟΜΕ.--

Την υποψηφιότητά του αντί της άμεσης παραίτησης ανακοίνωσε χτες ο διορισμένος από το στρατό «πρόεδρος» του δυτικοαφρικανικού κρατιδίου Τόγκο, Φάουρε Γκνασίνγκμπε. Ο 38χρονος ηγέτης που διορίστηκε στο αξίωμα του προέδρου μετά το θάνατο του προκατόχου του (και πατέρα του) στις πέντε Φλεβάρη ανακοίνωσε πως θα ηγηθεί «με σεβασμό και ταπεινότητα» του κυβερνώντος κόμματος («Εκστρατεία Λαών του Τόγκο») στις επικείμενες προεδρικές και γενικές εκλογές, που προκηρύχτηκαν (λόγω των ασφυκτικών πιέσεων της Αφρικανικής Ενωσης) στα μέσα Απρίλη.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Αφρικανικής Ενωσης ευελπιστούσαν πως ο Φάουρε Γκνασίνγκμπε ίσως ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή του στη διάρκεια ανοιχτής συγκέντρωσης υποστηριχτών και μελών του κόμματός του.

Πάντως, νωρίτερα χτες, το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης σε συνεδρίασή του στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, κάλεσε τα μέλη του οργανισμού να επιβάλλουν ταξιδιωτικό εμπάργκο έναντι όλων των αξιωματούχων του Τόγκο που θα επιχειρήσουν εφεξής να επισκεφθούν χώρες της Αφρικής, «μέχρις ότου αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη» που διασαλεύτηκε με το θάνατο του πρώην προέδρου του δυτικοαφρικανικού κρατιδίου...

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Και άλλος ε.α.στρατηγός τραβά για τη Χάγη...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ενας ακόμη ε.α. στρατηγός των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, ο Ραντιβόγε Μίλετιτς, γνωστοποίησε χτες την πρόθεσή του να παραδοθεί στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτα, ο ε.α. στρατηγός Μίλετιτς αποφάσισε να παραδοθεί εκουσίως στο ΔΠΔ «διότι θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον του κράτους και της οικογένειάς του». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η «σερβική κυβέρνηση εκτιμά ως τιμητική, πατριωτική και ηθική πράξη την απόφαση του στρατηγού Μίλετιτς να μεταβεί με τη θέλησή του στη Χάγη».

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε λίγο μετά την απαγγελία κατηγοριών περί «εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία κατά του στρατηγού Μίλετιτς από το ΔΠΔ της Χάγης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ