ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα κλιμάκωση συγκρούσεων και επιθέσεων

Σε καταυλισμό προσφύγων, διωγμένο από τις μάχες στη Φαλούτζα

Associated Press

Σε καταυλισμό προσφύγων, διωγμένο από τις μάχες στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αναζωπυρώνονται, μέρα με την ημέρα, οι συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ, μετά από λίγα εικοσιτετράωρα σχετικής ηρεμίας. Νέα κλιμάκωση σημειώνεται και στις αντικατοχικές επιθέσεις, ενώ οι δυνάμεις της «συμμαχίας των προθύμων» ανασυντάσσονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κενό που αφήνουν τα στρατεύματα της Ισπανίας, της Ονδούρας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, που ετοιμάζονται προς αποχώρηση. Η αμερικανική ηγεσία συσκέπτεται, ενώ η κατοχική διοίκηση προειδοποιεί ότι «δε θα περιμένει επ' αόριστον να λογικευτούν» οι εξεγερμένοι στα διάφορα σημεία της χώρας.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες νωρίς το πρωί, στη Φαλούτζα, λίγες ώρες μετά τη νέα ανακοίνωση περί «ανακωχής», ανάμεσα σε αντάρτες και Αμερικανούς πεζοναύτες. Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στις συνοικίες Γκολάν και Σουχάντα και, με βάση τις επίσημες δηλώσεις, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 8, ενώ εκτιμάται ότι μεγάλες είναι οι απώλειες και των ανταρτών. Παρ' όλα αυτά, οι Αμερικανοί διοικητές επέμεναν ότι θα προχωρήσουν στο σχέδιό τους για έναρξη κοινών περιπολιών με Ιρακινούς αστυνομικούς, αν και δεν ήταν διόλου βέβαιο ότι η παρουσία Ιρακινών θα αποτρέψει τις επιθέσεις των ανταρτών, που, μέχρι χτες, πάντως, αρνούνταν να καταθέσουν τα όπλα τους.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Νατζάφ, όπου οι πιστοί του Μουκτάντα Σαντρ παραμένουν οχυρωμένοι και ενισχύουν τον οπλισμό τους, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ο σιίτης ηγέτης, μιλώντας στην ιταλική «Repubblica», προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι «ο ιρακινός λαός θα εξαπολύσει πυρ κόλασης εναντίον τους» και κάλεσε την κοινή γνώμη των χωρών που συμμετέχουν στην κατοχή «να πιέσουν για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους». Ο Σαντρ αναρωτήθηκε «για ποιον πολιτισμό μιλάμε, όταν μένουν όλοι απαθείς μπροστά στα ποτάμια αίματος που χύνονται στο Ιράκ;» και επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ «ενός ελεύθερου, ασφαλούς και ικανού για αυτοδιάθεση Ιράκ».

Κηδεία κατοχικού στρατιώτη στις ΗΠΑ

Associated Press

Κηδεία κατοχικού στρατιώτη στις ΗΠΑ
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, είχε δηλώσει ότι «η πολιορκία της Νατζάφ δεν μπορεί να διαρκέσει επ' αόριστον. Θα πρέπει να τελειώνουμε». Ο Μπρέμερ κατηγόρησε τους σιίτες ότι χρησιμοποιούν τα τεμένη για να αποθηκεύσουν όπλα και προειδοποίησε ότι εφόσον γίνεται κάτι τέτοιο, τα τεμένη αποτελούν στόχο.

Χτες, αμερικανικές δυνάμεις μετακινήθηκαν στις βάσεις της επαρχίας Νατζάφ και Ας Καντισίγια από όπου αναμένεται να αποχωρήσουν, εντός των προσεχών ημερών, τα στρατεύματα Ισπανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας και Ονδούρας. Οι Αμερικανοί, μέχρις ότου βρεθεί νέα λύση, θα αναλάβουν τη διοίκηση και αυτών των επαρχιών, αφήνοντας στους Πολωνούς τις 3 επαρχίες: Καρμπάλα, Βαβυλώνα, Ουασίτ. Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν επιπλέον βρετανικά ή αυστραλέζικα στρατεύματα, όπως διαρρεόταν από τις πρωτεύουσες των 2 χωρών. Στο Λονδίνο, πάντως, λεγόταν ότι αν αυξηθούν τα στρατεύματα, θα αυξηθεί και η συμμετοχή των Βρετανών στη λήψη αποφάσεων.

Μπαράζ επιθέσεων

«Νέες διαστάσεις» στις αντικατοχικές επιθέσεις, εκτιμούν αναλυτές ότι εισάγει η τριπλή επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, κατά πετρελαϊκού τερματικού σταθμού στη Βασόρα. Οι επιθέσεις έγιναν με σκάφη και στοίχισαν τη ζωή, εκτός από τους καμικάζι, σε 3 Αμερικανούς ακτοφύλακες, ενώ τραυματίστηκαν 4.

Ο τερματικός σταθμός άρχισε να δουλεύει μετά από 27 ώρες. Πρόκειται για εξαιρετικά καλά φυλαγμένο στόχο, καθώς από εκεί ημερησίως βγαίνει το 85% της ιρακινής παραγωγής, δηλαδή 1,9 εκατομμύρια βαρέλια. Με μήνυμα σε ηλεκτρονική σελίδα των ΗΑΕ, την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να αναλαμβάνει ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που συνδέεται με την «αλ Κάιντα», αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του.

Χτες, σε βομβιστική επίθεση στη Βασόρα, τραυματίστηκε 1 Βρετανός στρατιώτης. Βορειότερα, στη Ντουανίγια, ισπανική περίπολος συγκρούστηκε με αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 αντάρτες και 7 να αιχμαλωτιστούν. Στη Βαγδάτη, χτες, έκρηξη, από άγνωστη αιτία, σημειώθηκε τη στιγμή που Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν σε κτίριο που υπέθεταν ότι είναι «αποθήκη χημικών», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 5.

Την Κυριακή, είχε σκοτωθεί άλλος ένας Αμερικανός από βόμβα και πολλοί τραυματίστηκαν, με αποτέλεσμα να ανοίξουν πυρ αδιακρίτως και να σκοτώσουν 4 Ιρακινούς, ενώ τραυμάτισαν 7. Στη Μοσούλη, την Κυριακή, από 4 διαφορετικές επιθέσεις με ρουκέτες σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 13, ενώ στο Κιρκούκ, την ίδια ημέρα, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Συνολικά, εκτιμάται ότι από τις αρχές Απρίλη έχουν σκοτωθεί 115 Αμερικανοί.

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις

Την Κυριακή επέλεξαν τόσο ο Βούλγαρος Πρόεδρος όσο και ο Αυστραλός πρωθυπουργός για να επισκεφθούν, υπό άκρα μυστικότητα, τα στρατεύματά τους στο Ιράκ προκειμένου να τους ανυψώσουν το ηθικό. Ο Αυστραλός Τζον Χάουαρντ δε βγήκε από το αεροδρόμιο, όπου σταθμεύουν οι περισσότεροι Αυστραλοί. Αντίθετα, ο Γκεόργκι Παρβάνοφ μετέβη στη βουλγαρική βάση στην Καρμπάλα, και όπως έγινε γνωστό μετά την άφιξή του στη Σόφια, στη διαδρομή δέχτηκε επίθεση, χωρίς, όμως, να υπάρξουν τραυματισμοί από τη συνοδεία του.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απτόητος στις απειλές ο Σαρόν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Ετοιμος να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα για την ειρήνη» δήλωνε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επιμένοντας, όμως, ότι το Ισραήλ «θα καταδιώξει μέχρι τέλους όσους προσπαθούν να του κάνουν κακό». Στο μεταξύ, η θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι απειλές κατά της ζωής του Γιάσερ Αραφάτ δεν έχουν ακόμη καταλαγιάσει, ενώ σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχει τεθεί το Ισραήλ, που χτες τιμούσε την Ημέρα Μνήμης για τους πεσόντες στρατιώτες του σε πολέμους και αμέσως μετά άρχιζε ο γιορτασμός για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η ίδια ημέρα ονομάζεται «Καταστροφή» - αλ Νάκμπα - από τους Παλαιστινίους καθώς σήμανε τον ξεριζωμό χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους.

Στην ομιλία του, για τη χτεσινή επέτειο, ο Αριέλ Σαρόν υποστήριξε ότι «θα κάνει τα πάντα προκειμένου να δημιουργηθεί μια διπλωματική διέξοδος που θα οδηγήσει στην ειρήνη», αλλά επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του προς «τους εχθρούς» του Ισραήλ. Ανάλογη προειδοποίηση διατυπώνει σε χτεσινή του συνέντευξη στη «Γιεντότ Αχρονότ» και ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, όπου τονίζει ότι «ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να εξοντώνει Παλαιστινίους ηγέτες, με στόχο να γίνει σαφές ότι η βία είναι ένα μέσο που δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτε στους Παλαιστινίους».

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι δολοφονίες ακριβείας «αυξάνουν τον κίνδυνο, γιατί εντείνουν τη θέληση εκδίκησης». Εντούτοις, προσπάθησε, κάπως, να χαμηλώσει τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι αν και ο ισραηλινός στρατός γνωρίζει ποιος είναι ο νέος ηγέτης της «Χαμάς» (κατονομάζοντας τον Μαχμούντ Ζαχάρ), δεν πρόκειται να τον πλήξει παρά μόνο εάν η οργάνωση «προβεί σε κάποια ενέργεια». Τόσο ο Γιααλόν, όσο και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τις απειλές Σαρόν κατά του Αραφάτ, τονίζοντας ότι «έχουν περισσότερο συμβολικό παρά πραγματικό χαρακτήρα».

Παρ' όλα αυτά, η ένταση που πυροδότησαν τα λόγια του Αριέλ Σαρόν δε λέει να καταλαγιάσει. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επανέλαβε, χτες, ότι ο Αραφάτ θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος να κυκλοφορεί στα παλαιστινιακά εδάφη και όχι να απειλείται με δολοφονία. Ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου, στο Παρίσι, Νασίφ Χίτι, κατηγόρησε τον Σαρόν ότι με τις απειλές του «δημιουργεί μια κατάσταση ανοιχτού πολέμου, καθώς στοχεύει στον αποκεφαλισμό της παλαιστινιακής ηγεσίας και όλων των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο πλήρες χάος».

Κατά της όποιας ενέργειας σε βάρος του Γιάσερ Αραφάτ, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και πολλές άλλες μεμονωμένες χώρες, τάχθηκε, χτες, και η Ιαπωνία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της. Επικριτικός απέναντι στον Αριέλ Σαρόν εμφανίστηκε και ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, χαρακτηρίζοντας τις απειλές του «σφάλμα, καθώς συσπειρώνουν τους Παλαιστινίους και κινητοποιούν υπέρ τους τους Αμερικανούς».

Νέα αιματηρά επεισόδια

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ένας 14χρονος σκοτώθηκε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες τον πυροβόλησαν πισώπλατα, επειδή μαζί με συνομηλίκους του είχε ανέβει σε λόφους από άμμο για να τους βλέπει καλύτερα. Στη νότια Γάζα, κοντά στον εποικισμό Μόραγκ, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν ένα 15χρονο κορίτσι με πνευματική υστέρηση.

Την Κυριακή, το βράδυ, Παλαιστίνιοι ένοπλοι, κοντά στη Χεβρώνα, επιτέθηκαν κατά αυτοκινήτου της ισραηλινής μεθοριακής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 συνοροφύλακας και να τραυματιστούν 3. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Την ίδια ημέρα, στη Λωρίδα της Γάζας 2 έποικοι τραυματίστηκαν και αρκετά κτίρια υπέστησαν ζημιές από όλμους που έπληξαν εποικισμό. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός συνελάμβανε 6 Παλαιστινίους στη Δ. Οχθη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Με το θάνατο 14 ατόμων και την ικανοποίηση από πλευράς διοίκησης των αιτημάτων των κρατουμένων, έληξε η πενθήμερη βίαιη εξέγερση στη φυλακή Ούρσο Μπράνκο της Βραζιλίας. Στη διάρκεια της εξέγερσης, εκτυλίχτηκαν σκηνές βαρβαρότητας. Οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν μετά τη λήξη της εξέγερσης πέντε ακρωτηριασμένα πτώματα, ορισμένα μάλιστα αποκεφαλισμένα. Η φυλακή Ούρσο Μπράνκο είναι χωρητικότητας 360 ατόμων, όμως στεγάζει περισσότερους από 1.000 κρατούμενους. Σε άλλη εξέγερση, που είχε σημειωθεί το 2002, σκοτώθηκαν 27 κρατούμενοι.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Ενοπλες ομάδες συμμοριών από τις χριστιανικές και μουσουλμανικές συνοικίες της Αμπόν (πρωτεύουσα των νησιών Μαλούκου της ανατολικής Ινδονησίας) συγκρούστηκαν το τελευταίο 48ωρο, προκαλώντας το θάνατο 22 ανθρώπων, τον τραυματισμό τουλάχιστον 107 άλλων και τον εμπρησμό δεκάδων κατοικιών - ανάμεσά τους, και το πανεπιστήμιο της πόλης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ο «πρωθυπουργός» του Κοσσυφοπεδίου, Ρεξχέπ Μπαϊράμι, απείλησε χτες πως θα διενεργήσει δημοψήφισμα το Σεπτέμβρη του 2005 για τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της επαρχίας, εάν έως τότε δεν καθοριστεί το στάτους κβο από τις αρμόδιες αρχές του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, «κοριούς» από την οικία του Βουκ Ντράσκοβιτς, νέου υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, αφαίρεσαν χτες σερβικές αρχές ασφαλείας. Φέρεται να είχαν τοποθετηθεί προ δεκαετίας.

ΣΚΟΠΙΑ.- Στις κάλπες προσέρχεται αύριο για δεύτερη φορά σε ένα 15ήμερο το εκλογικό σώμα της ΠΓΔΜ, για την εκλογή νέου προέδρου. Η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θεωρείται η επικρατέστερη.

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ.- Χάρη σε 4.485 φυλακισμένους έδωσε χτες ο Πρόεδρος της Τανζανίας, Μπέντζαμιν Μκάπα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την τεσσαρακοστή επέτειο από την ίδρυση της Τανζανίας, που προέκυψε απ' την ένωση της τότε Τανγκανίκα και Ζανζιβάρης.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Η συνεχιζόμενη για 26η συνεχόμενη μέρα χθες πολιτική κινητοποίηση στο Νεπάλ αντιμετωπίστηκε με τη συνήθη, πλέον, τακτική της βίαιης καταστολής και των συλλήψεων πολιτικών και διαδηλωτών. Πάντως, ο βασιλιάς Γκιανέντρα«υποσχέθηκε» να συναντήσει τους πέντε ηγέτες των κομμάτων που αξιώνουν αποκατάσταση της δημοκρατίας την οποία έχει καταλύσει από το 2002.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Τουλάχιστον επτά αντάρτες της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ έπεσαν νεκροί από τα «πυρά αγνώστων» στην Μπατικαλόα χθες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και 50 ακόμη χώρες διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον, υπερασπιζόμενες το δικαίωμα στην άμβλωση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περισσότερες από 500.000 πήραν μέρος και η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από τα Μέσα, σαν μία από τις μεγαλύτερες και τις σημαντικότερες που οργανώθηκαν ποτέ στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθούσαν, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια με την αντίπαλη πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται «το δικαίωμα στη ζωή».

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Τουλάχιστον 33 άτομα σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν στο νότιο Κιργιστάν έπειτα από κατολίσθηση.

ΚΙΕΒΟ.- Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Περίπου 100 άτομα συμμετείχαν σε επιμνημόσυνη τελετή στο Κίεβο της Ουκρανίας, προς τιμήν των θυμάτων.

ΗΠΑ
Προεκλογική κριτική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Οι ΗΠΑ έχουν οδηγηθεί σε παγκόσμια απομόνωση» τόνισε για άλλη μία φορά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ Τζον Κέρι επιτιθέμενος στον Τζορτζ Ου. Μπους για την πολιτική του, δεσμευόμενος παράλληλα, για προεκλογικούς λόγους, να εργαστεί για την αποκατάσταση της επιρροής της χώρας.

«Ακόμη κι αν διατηρούμε τον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου, έχουμε ανάγκη από φίλους και συμμάχους», τόνισε ο Κέρι σε συγκέντρωση οπαδών του στην Αϊόβα και διαβεβαίωσε πως εάν εκλεγεί πρόεδρος στις 2 Νοέμβρη, θα συνταχθεί με την κοινότητα των εθνών και θα αποκαταστήσει την επιρροή των ΗΠΑ και το σεβασμό προς τη χώρα και συνδέοντας το θέμα της ασφάλειας με την κατάσταση στο Ιράκ, τόνισε: «Δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό λαμβάνοντας διαρκώς μία μονομερή θέση. Πιστεύω πως τα στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ αξίζουν έναν ανώτατο διοικητή που να κατανοεί πως δεν πρόκειται για ζήτημα γοήτρου, δεν πρόκειται για την τήρηση μιας αμετακίνητης θέσης».

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δε σταμάτησε σε αυτό το σημείο και προχώρησε και σε άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις, αναγγέλλοντας ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε θα διαφυλάξει όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που η εφαρμογή τους στηρίζει τη βιομηχανία των ΗΠΑ, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση Μπους ότι είναι «τυφλωμένη απέναντι στην πραγματικότητα, ότι οι εμπορικοί μας εταίροι δεν τηρούν τα συμφωνημένα και αντλούν αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα από τη συμπεριφορά τους αυτή», όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε έγγραφη ανακοίνωση για την οικονομία, που υπογράφεται από το προεκλογικό επιτελείο του υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών.

Στο μεταξύ, ο Κέρι, που περιοδεύει αυτές τις μέρες με λεωφορείο σε αποβιομηχανοποιημένη ζώνη στην πολιτεία της Βιρτζίνια, έχει υιοθετήσει ως σύνθημα το «Πρωταρχικός μας στόχος η απασχόληση» και εξήγγειλε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, αποδίδοντας στον αγώνα κατά της ανεργίας πολύ μεγάλη σημασία και κατηγορώντας συνάμα τον Πρόεδρο Μπους ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά το «κραχ» του 1929, στη διάρκεια της θητείας του οποίου χάθηκαν θέσεις εργασίας.

Επίσης, δεσμεύτηκε να ακολουθήσει μία «επιθετική» βιομηχανική πολιτική, κάμπτοντας διάφορους εμπορικής φύσεως διεθνείς περιορισμούς, να πατάξει την παιδική εργασία, ζητώντας ιδίως να γίνει έρευνα για ανάλογες πρακτικές στην κινεζική επικράτεια.

Τέλος, υποσχέθηκε να φροντίσει ώστε ούτε η Κίνα, ούτε η Ιαπωνία να είναι δυνατόν να ακολουθούν τη συναλλαγματική πολιτική που εφαρμόζουν τα λίγα τελευταία έτη, δηλαδή μια «αυθαίρετη» και «ανελαστική» ισοτιμία των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Δίωξη βετεράνου του Κόκκινου Στρατού

ΡΙΓΑ.- Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λετονίας οδηγήθηκε χτες ο βετεράνος του Κόκκινου Στρατού, Βασίλι Κονόνοφ, έπειτα από αίτημα της γενικής εισαγγελέα.

Ο 81χρονος Ρώσος υπήκοος κατηγορείται ότι ευθύνεται για το θάνατο 9 πολιτών στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατώτερο δικαστήριο είχε απαλλάξει τον Κονόνοφ από την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου, αν και είχε βρεθεί «ένοχος» για την πρόκληση βίας. Νωρίτερα πάντως, είχε καταδικαστεί σε 6ετή ποινή κάθειρξης. Οι δικαστικές του περιπέτειες κρατούν εδώ και 5 χρόνια.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέο παραλήρημα Αθνάρ

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Με νέες προκλητικές δηλώσεις επανήλθε χτες ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που αποκάλεσε την απόφαση για απόσυρση των Ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ «πολιτική κατευνασμού».

Σε άρθρο του στη συντηρητική εφημερίδα ABC, ο πρώην ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Η ιστορία έχει δείξει πως ο δρόμος του κατευνασμού είναι ο χειρότερος, όταν κανείς έχει να κάνει με απειλές... Η αποχώρηση είναι μια τεράστια ανευθυνότητα». Επίσης δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι η επίθεση της 11ης Μάρτη δεν είχε να κάνει τίποτα με τον πόλεμο στο Ιράκ...

Φυσικά, τον Αθνάρ ουδόλως τον απασχολεί η γνώμη του ισπανικού λαού, που, όπως απέδειξε ακόμα μια δημοσκόπηση, τάσσεται (στη συντριπτική του πλειοψηφία) υπέρ της αποχώρησης. Στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Σάββατο η εφημερίδα «Ελ Περιόντικο», το 73,3% συμφωνεί με την «αποχώρηση το συντομότερο δυνατόν των στρατιωτών από το Ιράκ», ενώ μόλις το 18% διαφωνεί.

Τέλος, χτες ο δικαστής Χουάν ντελ Ολμο άφησε ελεύθερους δύο ακόμα Μαροκινούς, που είχαν συλληφθεί στα πλαίσια των ερευνών για την 11 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ