ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαξίωσή του διαχρονικά

Με Ερώτησή του φέρνει στη Βουλή τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας και απαιτεί άμεσες λύσεις

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο πολύπαθο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), το μοναδικό κρατικό ωδείο της χώρας που παρέχει δωρεάν φοίτηση στους σπουδαστές του.

Σε Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου αναφέρουν ότι λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων για τους 450 σπουδαστές του ΚΩΘ, «οι εκκρεμότητες που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του συνεχίζονται».

«Συγκεκριμένα, οι 80 και πλέον καθηγητές του ΚΩΘ (η πλειονότητα εξ αυτών έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου) είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Μάη καθώς καθυστέρησε η τρίτη δόση της κρατικής επιχορήγησης. Ενώ υπάρχει αδυναμία υπογραφής νέων προσλήψεων καθώς η διετής θητεία του ΔΣ του ΚΩΘ έληξε στις 23 του περασμένου Αυγούστου και έκτοτε το υπουργείο δεν διόρισε νέο ούτε ανανέωσε με απόφασή του τη θητεία του παλαιού.

Την ίδια ώρα άλυτο παραμένει το ζήτημα της στέγασης του ΚΩΘ μιας και εκκρεμεί η έξωσή του από το διατηρητέο κτίριο (ιδιοκτησίας μέχρι στιγμής του ΙΚΑ) όπου στεγάζεται από το 1987, παρά το γεγονός ότι ήδη υπάρχει Υπουργική Απόφαση» (ΥΠΠΟ/ΔΙΝΣΑΚ/99210/2793, 29.11.2006) για «αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά» από το ΥΠΠΟ «για την αποτελεσματική προστασία, προβολή και ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου του και τη χρήση του κτιρίου για πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως είναι η στέγαση και λειτουργία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης».

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι «η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης του πολιτισμού από όλες τις κυβερνήσεις και από τη σημερινή δικομματική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που έχουν εκχωρήσει σχεδόν ολοκληρωτικά τη μουσική παιδεία στους ιδιώτες και ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα».

Προσθέτουν ότι το ΚΚΕ έχει επισημάνει με πληθώρα Ερωτήσεών του, από το 2010, «τα χρόνια και μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία του ΚΩΘ», αλλά «δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει υπάρξει θετική αντιμετώπισή τους απ' όλες, διαχρονικά, τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Τέλος, ζητούν από τον υπουργό «να δοθεί άμεση και οριστική λύση του κτιριακού με υλοποίηση της προαναφερθείσας ΥΑ, να διασφαλισθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του Ωδείου και η συνέχιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων του με τη χορήγηση επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό» και «να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Μνήμες από τον Κ. Καβάφη

«Δραματικό και μουσικό πρελούδιο για τον Κ.Π. Καβάφη», τιτλοφορείται η παράσταση, που με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή θα παιχθεί (3-6/10, 9.30 μ.μ.) στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (αίθουσα «Black Box»). Σκηνοθεσία - σκηνικός χώρος: Βασίλης Αναστασίου. Σύνθεση κειμένου: Ηλίας Λιαμής. Κοστούμια: Λέντιο Κονξχόλι, Video-art: Δημήτρης Ζόγκας. Φωτισμοί: Β. Αναστασίου - Δ. Ζόγκας. Παίζουν: Πάνος Κορδαλής, Αννα Κομνηνή. Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.

Οδός Λέψιους 10. Αλεξάνδρεια. Στο φτωχικό διαμέρισμα ο Κωνσταντίνος Καβάφης ανασύρει μνήμες από τη ζωή και την τέχνη του. «Συναντάει» αγαπημένα πρόσωπα και επιχειρεί έναν τελευταίο απολογισμό. Η ατμόσφαιρα δεν είναι θλιμμένη. Ενας στίχος, κάποιοι διάλογοι, σκόρπιες επιθυμίες ζωντανεύουν. Το «Δραματικό και μουσικό πρελούδιο για τον Κ.Π. Καβάφη» της «Μικρής Οπερας του Κόσμου» είναι φόρος τιμής στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή. Στη σκέψη του, την εσωτερική του πάλη και τα πάθη. Στην ποίηση και τα όνειρά του. Στους κώδικες λέξεων. Στην αρμονία του ρυθμού του. Στην οικουμενικότητα των στίχων του. Η παράσταση δεν αφηγείται, δεν επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή ούτε αναπαριστά. Μας ταξιδεύει στα μονοπάτια του μυαλού ενός μεγάλου ποιητή που είχε την ψυχική δύναμη να ξεπεράσει την εποχή του και την πόλη του. Τα κείμενα της παράστασης της «Μικρής Οπερας του Κόσμου», που επιστρέφει στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» μετά την όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλης», υπογράφει ο Ηλίας Λιαμής. Βασιζόμενος στα κείμενα του ποιητή, καθώς και στις μελέτες των Τίμου Μαλάνου, Στρατή Τσίρκα, Λιντλ, Γ.Π. Σαββίδη και Γιώργου Σεφέρη, εμπνεύστηκε μια ανάγλυφη διαδρομή και αναδρομή στις αναζητήσεις και τις προσδοκίες του μεγάλου μας ποιητή.

ΗΡΩΔΕΙΟ
Αφιέρωμα σε Ελληνες του κόσμου

Επί 23 χρόνια, ο απόδημος ελληνισμός γιορτάζει στο ξωκλήσι της ξενιτιάς, στον Αη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας, στις αρχές Αυγούστου. Φέτος, η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού μεταφέρεται και στο Ηρώδειο, με μία συναυλία (28/9) που είναι αφιερωμένη στους Ελληνες που διέπρεψαν στον τομέα τους στο εξωτερικό. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους «Ελληνες του Κόσμου»: Θόδωρο Αγγελόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιο Σολωμό, Κώστα Γαβρά, κ.α. Η συναυλία περιλαμβάνει ειδικό, εκτενές αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στήριξε με το έργο του τη γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού στην Ολυμπία όλα τα χρόνια της διοργάνωσής της. Τα τραγούδια του θα ερμηνεύσει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η οποία θα αφιερώσει το τραγούδι «Το γελαστό παιδί» στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Η γιορτή διοργανώνεται για τη δημιουργία - στα Μακρίσια της Ολυμπίας - γλυπτού αγάλματος για τον ελληνισμό της διασποράς που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς και την παρουσίαση του προγράμματος έχει ο στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, εμπνευστής της γιορτής στα Μακρίσια. Στη συναυλία μετέχουν: Η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Εμμετρον», με μουσική επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη. Οι τραγουδιστές: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασίλης Γισδάκης, Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Καράλης, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Μιχάλης Τζουγανάκης, Δημήτρης Ψαριανός. Επίσης, οι συνθέτες Μανώλης Καραντίνης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαλέας, Γιάννης Σπανός, Σάκης Τσιλίκης. Οι ηθοποιοί Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Εύα Κοταμανίδου, Οθωνας Μεταξάς, Αννα Φόνσου. Η χορωδία ΟΣΕ με μαέστρο τον Αιμίλιο Γιαννακόπουλο και επίτιμο μαέστρο την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου και η Μικτή Χορωδία Πύργου με μαέστρο τον Θεόδωρο Παναγόπουλο.

Ποιήματά τους απαγγέλλουν οι ποιητές μας: Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ και Γιώργος Μαρκόπουλος. Εργα τους που λειτουργούν ως σκηνικό της μουσικής παράστασης έδωσαν οι ζωγράφοι: Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, Γιώργος Σταθόπουλος και Δημήτρης Κούκος.

«Τρωάδες» στο Ηρώδειο

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, στις 30/9 (9 μ.μ.) στο Ηρώδειο. Η ιστορία αναπτύσσεται στη «νεκρή ζώνη» μεταξύ μιας κατάκτησης και ενός αφανισμού και κλείνει με την εξάλειψη της προοπτικής των ηττημένων και την απαρχή της καταστροφής των νικητών, εντέλει την έναρξη μιας νέας εποχής που προκαλεί δέος και δεν υπόσχεται τίποτα.

Μετάφραση: Ελσα Ανδριανού. Σκηνοθεσία - μουσική: Θοδωρής Αμπαζής. Σκηνικό - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Χορογραφία - Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Αννα Κοκκίνου, Κατερίνα Διδασκάλου, Κόρα Καρβούνη, Δανάη Σαριδάκη, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Απόστολος Πελεκάνος κ.ά.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Χουντής - σαξόφωνο. Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης». Βάγια Ζεππάτου - υπεύθυνη Ορχήστρας. Πρώτα μαντολίνα: Βάγια Ζεππάτου, Φώτης Παπαντωνίου, Παναγιώτης Ρουσσέας , Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου, Δήμητρα Περδίκη, Δήμητρα Αψόμωτου, Mαίρη Ζεππάτου. Δεύτερα μαντολίνα: Δάφνη Ζουρνατζή, Μαρία Καζαντζίδη, Παναγιώτα Λουκοπούλου, Ανδριάνα Αγγελοπούλου, Περικλής Σιούντας, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Γιάννης Γιαννόπουλος. Μαντόλες: Ελένη Λάππα, Δήμητρα Τουλιάτου, Νικόλας Φωτόπουλος, Αλέξης Ορφανός. Κιθάρες: Βασίλης Πουρνιάς, Ελενα Τζουφέτα, Αγγελική Πανίτσα, Κυριάκος Ζαφειρόπουλος, Γαβριέλα Βασιλοπούλου, Ανδρόνικος Καραμπέρης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Στέλλα Μπαλή, Κωνσταντίνος Λοτσάρης. Κόντρα μπάσο: Βιλέν Καραπετιάν.

Στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Μπραχάμι (Πεισιστράτου, Αγ. Δημήτριος, σύνορα με Αλιμο), σήμερα (8.30 μ.μ.), θα παρουσιαστεί ο «Φώντας» του Μήτσου Ευθυμιάδη, από το θίασο «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου. Σκηνοθεσία Αγγελικής Ξένου, πρωτότυπη μουσική «KollektivA» και σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου. Στους ρόλους της Αριστέας και του Βούλη η Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος. Είσοδος ελεύθερη.

Προς εκλογές ο ΠΜΣ

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καλεί τα μέλη του σε τακτική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στις 2/10, στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του Συλλόγου (Σαπφούς 10, 1ος όροφος) και σε περίπτωση μη απαρτίας θα επαναληφθεί η δεύτερη στις 9/10 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο. Η 3η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτώβρη, 1 μ.μ.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι: Απολογισμός, προϋπολογισμός για το 2014 και έγκρισή τους. Επιλογή δευτεροβάθμιου οργάνου (ΠΟΘΑ ή ΕΚΑ). Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου ΔΣ και λοιπών οργάνων, καθώς και εκλογή αντιπροσώπων για την ΠΟΘΑ και το ΕΚΑ.

Οι υποψηφιότητες για Εφορευτική Επιτροπή πρέπει να κατατεθούν στο ΔΣ μέχρι την Παρασκευή 11/10. Η πρόταση του ΔΣ για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι για τις 20 και 21/10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ