ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Νέα 24ωρη απεργία χτες. Ανακοίνωση συμπαράστασης από την ΟΕΝΓΕ

Σε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Yπηρεσία Ασύλου ενάντια στη μη ανανέωση των συμβάσεων 17 συμβασιούχων. Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποίησαν στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, χωρίς να τους δεχτεί ο Ν. Μηταράκης, ενώ οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση. Στην Υπηρεσία Ασύλου υπηρετούν πανελλαδικά 300 μόνιμοι και περίπου 700 συμβασιούχοι υπάλληλοι. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών απαιτεί την «άμεση ανανέωση και των συμβάσεων των 16 συναδέλφων μας και μετατροπή των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων της Υπηρεσίας σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», επισημαίνοντας ότι «η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί κατά πάνω από τα 2/3 με συμβασιούχους και οι μόνιμες προσλήψεις είναι ελάχιστες και μάλιστα έπειτα από χρόνια αυξημένων προσφυγικών ροών. Και κυρίως ότι το ζήτημα της ανανέωσης, ακόμα περισσότερο της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, άρα ευθύνη της κυβέρνησης».

Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και η ΕΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης, εν μέσω πανδημίας, εμμένει σε απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, οι οποίοι είναι μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου. Αυτές οι απολύσεις έχουν χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο τρομοκράτησης και χτυπήματος συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι εργαζόμενοι απολύονται εν μέσω αυξημένων αναγκών, συσσώρευσης αιτήσεων ασύλου, συνεχών προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών. Υπενθυμίζουμε εδώ πως, παρά τις από πολλών μηνών επισημάνσεις μας και παρά τις σχετικές δεσμεύσεις εκ μέρους των υπουργών Υγείας, ΔΕΝ έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα με την υγειονομική περίθαλψη προσφύγων - μεταναστών λόγω μη χορήγησης ΑΜΚΑ. Η ΟΕΝΓΕ καταδικάζει τις απολύσεις και απαιτεί την άμεση ανάκλησή τους. Στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου. Απαιτούμε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, που να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Καταγγέλλει ως προκλητικό το περιεχόμενο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρης Παπατολίδης, Γιάννης Στεφανίδης και Θόδωρος Συμεωνίδης, καταγγέλλουν ως «προκλητικό και απαράδεκτο» το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προγραμματίζεται ακόμα μία φορά χωρίς συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα της υγείας του λαού, αλλά για το πώς θα δώσει το «πράσινο φως για επενδύσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν τη θέση μονοπωλιακών ομίλων».

«Αντί λοιπόν να συζητάμε τι γίνεται με τις περιοχές, τους χώρους που είναι πιο επικίνδυνοι για τη μετάδοση του ιού, τι γίνεται με την κατάσταση στα στρατόπεδα, στα ΚΥΤ, στις ιδιωτικές κλινικές. Αντί μαζί με αυτά να δούμε το φάσμα της νέας φτώχειας, των συνεπειών της επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης που μεγαλοεπιχειρηματίες και η κυβέρνηση ετοιμάζονται να την ρίξουν ξανά στις πλάτες του λαού, συζητάμε για το πώς θα διευκολύνουμε την "ΤΕΡΝΑ" να εκμεταλλεύεται τον πλούτο του λαού μας, για να μας πουλάει πανάκριβο ρεύμα και να τα κονομάει», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί να αποσυρθούν τα θέματα που αφορούν την έγκριση ΜΠΕ σε λατομεία για την «ΤΕΡΝΑ» και τα αιολικά πάρκα για μετά το τέλος της ειδικής κατάστασης και να συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος του λαού.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η επέκταση των διαγνωστικών τεστ όχι μόνο εκεί που υπάρχουν κρούσματα, αλλά και σε στρατόπεδα, στο ΚΥΤ του Βόρειου Εβρου, σε ιδιωτικές κλινικές και γηροκομεία και σε όποιους οικισμούς είναι αναγκαίο, ενώ ειδικά για τα στρατόπεδα, η παράταξη προτείνει την επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία στρατευμένων.

Ακόμα, ζητά ενημέρωση για την έκτακτη χρηματοδότηση για τους οικισμούς Ρομά, τι μέτρα δρομολογούνται για τους οικισμούς Δροσερό και Ηφαιστο, έτσι ώστε να διαμορφωθούν ανθρώπινες υποδομές στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στην πρόσβαση στη θέρμανση, για να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζουν, τέλος, πως ο λαός της περιοχής και συνολικότερα οι εργαζόμενοι «χρειάζεται να γνωρίζουν πώς στέκεται κανείς απέναντι και στον κίνδυνο της υγείας, ιδιαίτερα μπροστά στην ανάγκη να στηριχτεί το σύστημα Υγείας, αλλά και πώς θα σταθεί απέναντι στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει τελικά την κρίση».

Πώς θα λειτουργεί από σήμερα το Ειρηνοδικείο Αθηνών

Τον τρόπο λειτουργίας του Ειρηνοδικείου από σήμερα και μέχρι τις 15 Μάη, όποτε και αίρονται μερικώς τα μέτρα αναστολής των δικαστικών υπηρεσιών, αποφάσισε και κοινοποίησε στην πολιτική και φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης και στους ενδιαφερόμενους φορείς το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η πρόσβαση στο κτίριο θα γίνεται κατόπιν θερμομέτρησης από ομάδες του «Ερυθρού Σταυρού» και με χρήση μάσκας όλων των εισερχόμενων στο κτίριο είτε από την κύρια είσοδο επί της οδού Λουκάρεως είτε από την οδό Δέγλερη. Επίσης, εντός του κτιρίου θα βρίσκεται πενταμελής ομάδα ιδιωτικών φρουρών προκειμένου να μεριμνούν για την τήρηση αποστάσεων αλλά και για την κίνηση εισερχόμενων προσώπων. Τέλος, θα υπάρχουν στις εισόδους και σε άλλα σημεία εντός του κτιρίου αντισηπτικά, η χρήση των οποίων θα είναι υποχρεωτική.

Η Διοίκηση του Ειρηνοδικείου αποφάσισε τη διάθεση δύο δικαστικών αιθουσών στο ισόγειο του κτιρίου για την εκδίκαση όσων υποθέσεων επιτρέπεται να διεξάγονται έως τις 15 Μάη, με ανώτατο αριθμό ημερησίως τις πέντε, και οι οποίες θα συζητούνται ανά ώρα και με ανώτατο αριθμό προσώπων εντός του δικαστηρίου τα έξι, συμπεριλαμβανομένου του δικαστή. Οι υποθέσεις που αφορά η άρση της αναστολής είναι μεταξύ άλλων συναινετικές προσημειώσεις υποθήκης, δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητικής κατάσχεσης κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση, Ευρωπαϊκή Διαταγή δέσμευσης λογαριασμού, οι ανακλήσεις αυτών κ.λπ. Θα χορηγούνται ή θα ανακαλούνται επίσης προσωρινές διαταγές χωρίς κλήτευση.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Ζητούν ανάκληση της απόφασης για επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Την ανάκληση της νέας ΚΥΑ, με την οποία ορίζεται η μερική επαναλειτουργία των δικαστηρίων από τις 6 Μάη, ζητούν οι διοικητικοί δικαστές, διότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι αν το υπουργείο Δικαιοσύνης «τηρούσε τη στοιχειώδη ηθική υποχρέωσή του να συμβουλευτεί την Ενωση Διοικητικών Δικαστών σχετικά, θα ενημερωνόταν αναλυτικά για τους λόγους αδυναμίας εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων». Ακόμα, επισημαίνεται ο προβληματικός συγχρωτισμός δικηγόρων στα μικρά γραφεία των Γραμματειών ενόψει της κατάθεσης δηλώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ