ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση συγκρούσεων

Μεγάλες δολιοφθορές σε πετρελαιαγωγούς στο βόρειο Ιράκ

Περιπολία κατοχικών στο Ραμάντι

Associated Press

Περιπολία κατοχικών στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων και ανταρτών στη σουνιτική επαρχία αλ Ανμπάρ, με επίκεντρο, κυρίως, την πόλη Ραμάντι. Στη γειτονική Φαλούτζα, ο αμερικανικός κλοιός σφίγγει ενώ εντείνονται και οι πιέσεις προς τον δοτό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι να μην επιτρέψει την εξαπόλυση ολομέτωπης επίθεσης κατά της πόλης. Την ίδια στιγμή, η εξαγωγή πετρελαίου προς την Τουρκία, από το βόρειο Ιράκ και την περιοχή του Κιρκούκ, σταματούσε καθώς οι μεγαλύτερες δολιοφθορές, από την έναρξη της κατοχής, έθεταν εκτός λειτουργίας ταυτοχρόνως 3 πετρελαιαγωγούς.

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών στις νοτιοανατολικές συνοικίες του Ραμάντι. Χτες, σκοτώθηκαν άλλοι 10 Ιρακινοί και 9 τραυματίστηκαν ενώ ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε το θάνατο ενός Ιρακινού εικονολήπτη του «Reuters», το προηγούμενο 24ωρο, υποστηρίζοντας ότι βρέθηκε σε «διασταυρούμενα πυρά».

Στη γειτονική Φαλούτζα, οι αμερικανικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει ενισχύουν τις θέσεις και τον αριθμό τους περιμένοντας, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, την τελική εντολή για εξαπόλυση ολομέτωπης επίθεσης από τον Ιγιάντ Αλάουι. Χτες, εξαιτίας μιας νέας αεροπορικής επιδρομής τραυματίστηκαν 5 Ιρακινοί. Από την πλευρά του, ο Αλάουι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να μην ενδώσει στις κατοχικές πιέσεις και να μην εγκρίνει τη στρατιωτική λύση στη Φαλούτζα.

Εκπρόσωπος της ισχυρής σουνιτικής Ενωσης Μουσουλμάνων Διδασκάλων προειδοποίησε ότι σε περίπτωση επίθεσης στη Φαλούτζα, η Ενωση θα απευθύνει έκκληση για πολιτική ανυπακοή και μποϊκοτάζ των εκλογών του Γενάρη. Αν και η έκκληση δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο παρά μόνο στη σουνιτική κοινότητα, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σοβαρές αναταραχές γενικώς καθώς θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην πλειοψηφία των σιιτών.

Υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στη Φαλούτζα τάχθηκε χτες και ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των τοπικών αρχών της πόλης στη Σουλεϊμανίγια. Κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Φαλούτζα τάσσεται και η πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών στο Ιράκ, προειδοποιώντας τον Αλάουι ότι μια τέτοια κίνηση «θα προκαλέσει συσπείρωση του ιρακινού λαού γύρω από την αντίσταση».

Επιθέσεις και δολιοφθορές

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το υπουργείο Παιδείας στο κέντρο της Βαγδάτης σκοτώνοντας 6 Ιρακινούς και τραυματίζοντας 21. Στα δυτικά της πόλης, από έκρηξη δεύτερου παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυματίστηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης. Στη Μοσούλη, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί εθνοφρουροί και 2 πολίτες ενώ τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί στρατιώτες.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι μεγαλύτερες δολιοφθορές που έχουν γίνει από την έναρξη της κατοχής σημειώθηκαν σε πετρελαιαγωγούς στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, με διαφορά λίγων λεπτών, ανατινάχτηκαν 3 πετρελαιαγωγοί, ο ένας στην περιοχή του Ριγιάντ και οι άλλοι δύο στην περιοχή Κοσκάγια. Και οι τρεις μετέφεραν πετρέλαιο στο διυλιστήριο Μπαϊτζί, από όπου, στη συνέχεια, τροφοδοτούνταν ο πετρελαιαγωγός που συνδέει το Ιράκ με την Τουρκία.

Οι εικόνες που μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν μια κόλαση φωτιάς και στους 3 πετρελαιαγωγούς και Ιρακινοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι η ροή του πετρελαίου προς την Τουρκία θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να αποκατασταθεί. Προς το παρόν, θα χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα που υπάρχουν στις δεξαμενές του τουρκικού τερματικού σταθμού Τσεϊχάν.

Από τον πετρελαιαγωγό Ιράκ - Τουρκίας εξάγονται καθημερινά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, 300.000 βαρέλια ημερησίως, έναντι 800.000 βαρελιών ημερησίως πριν από τον πόλεμο. Η ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ παράγει 600.000 - 700.000 βαρέλια ημερησίως από το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων βαρελιών που είναι η ημερήσια εθνική παραγωγή. Εξαιτίας των αλλεπάλληλων δολιοφθορών, το Ιράκ, πλέον, αντιμετωπίζει πρόβλημα και στις εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων.


ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Η οδυνηρή εμπειρία κατάθεσης στη Χάγη...

Συνέντευξη Τύπου της ΕΕΔΥΕ και της βουλευτίνας του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όσα εκτυλίχτηκαν πρόσφατα στη «δίκη» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη πριν και κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της βουλευτίνας του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, παρουσιάστηκαν χτες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στην έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας, προλογίζοντας, αναφέρθηκε στην επιδεικτική άρνηση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας και στην, αντ' αυτού, προτίμησή τους για εκδίκαση διεθνών υποθέσεων από «ειδικά δικαστήρια που συγκροτούν οι νικητές των πολέμων...».

Η Λιάνα Κανέλλη περιέγραψε ως «οδυνηρή» την εμπειρία της στη Χάγη, όπου κλήθηκε αιφνιδιαστικά, όπως είπε, να καταθέσει - πρώτα από κάποιον ανώνυμο αξιωματούχο του δικαστηρίου, έπειτα από το διορισμένο συνήγορο υπεράσπισης Στίβεν Κέι - με ειδοποίηση μόλις ...δύο ημερών και με την ιδιότητα της αντιπροέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς. Σημείωσε δε πως τελικώς συμφώνησε να καταθέσει, υπό τον όρο να εξασφαλιστεί η (προ της κατάθεσης) συνάντησή της με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη... Οταν αργότερα συναντήθηκε με τον Μιλόσεβιτς, τον ρώτησε εάν επιθυμεί ή όχι την κατάθεσή της στο δικαστήριο ως μάρτυρα υπεράσπισης. Αναφερόμενη στην απάντησή του, η Λ. Κανέλλη είπε: «Μου απάντησε ναι, εφ' όσον κατάφερνα να ομιλήσω πολιτικώς... Αλλιώς όχι

Η εμπειρία της Χάγης...

«Οταν έφθασα στη Χάγη, δεν είχα όνομα, αλλά τον κωδικό 3289LK... Οδηγήθηκα δε, περίπου μία ώρα μετά την άφιξή μου στη Χάγη, στο κελί του Μιλόσεβιτς που βρίσκεται σε χώρο των ολλανδικών φυλακών που ενοικιάζεται από το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία... Ο Μιλόσεβιτς με δέχτηκε επί μιάμιση ώρα σε ένα δωματιάκι, δίπλα στο κελί του, που χρησιμοποιείται σαν γραφείο, με ντάνες έγγραφα και ούτε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο... Η συνάντησή μας καταγραφόταν, όλη την ώρα, από κάμερες κλειστού κυκλώματος και μικρόφωνα... Γι' αυτό και δεν μπορούσαν για ευνόητους λόγους να λεχθούν πολλά... Την περισσότερη ώρα μιλούσε για τα δικαιώματά του!», υπογράμμισε η βουλευτίνα του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως όταν, σε κάποιο σημείο, βρήκε την ευκαιρία, ρώτησε τον Μιλόσεβιτς εάν θέλει να καταθέσει εκείνη ως μάρτυρας υπεράσπισης. «Μου απάντησε ναι, εφ' όσον κατάφερνα να ομιλήσω πολιτικώς... Αλλιώς όχι!».

Διυλίζοντας τον κώνωπα...

Αναφερόμενη στην εξέτασή της, είπε χαρακτηριστικά πως σημαντικό μέρος της δίκης αναλώθηκε απ' τους δικαστές και τον συνήγορο υπεράσπισης σε ζητήματα που δεν είχαν άμεση σχέση με την ουσία της υπόθεσης ή (πολύ περισσότερο...) με τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης. Της ζητήθηκε, π.χ., να εντοπίσει την πόλη Αλέξινατς (που επισκέφθηκε τον καιρό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99), σε μια λειψή έκδοση παγκόσμιου άτλαντα των «Τάιμς», που τελικώς, όπως διαπίστωσε ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς, εμφάνιζε μέρος της Σερβίας και όχι όλη την ΟΔ Γιουγκοσλαβία! Σε άλλο σημείο της διαδικασίας, ο εισαγγελέας της ενάγουσας αρχής, Τζέφρι Νάις, ανάλωσε σημαντικό χρόνο στη λεπτομερή «ανάλυση» φωτογραφιών, που τράβηξε η ίδια κατά τη διάρκεια αποστολής της στο Αλέξινατς και δημοσίευσε στο περιοδικό ΝΕΜΕCΙS, με σκοπό να αμφισβητήσει τη μαρτυρία της πως τα φωτογραφημένα κτίρια είχαν βομβαρδιστεί απ' το ΝΑΤΟ ή να ενισχύσει το άλλοθι των επιδρομέων πως η περιοχή βομβαρδίστηκε, επειδή, τάχα, υπήρχαν εκεί μονάδες του σερβικού πυροβολικού...

Η Λ. Κανέλλη είπε, μεταξύ άλλων, πως ο διορισμένος συνήγορος υπεράσπισης ανταποκρίθηκε στο ρόλο του «με εξαιρετική ανεπάρκεια», ενώ καταλόγισε ως παρεπόμενο της κατάθεσής της το γεγονός πως ο δικηγόρος Στίβεν Κέι ζήτησε την απαλλαγή του απ' τη θέση του συνηγόρου υπεράσπισης την επόμενη μέρα από την κατάθεσή της... Επισήμανε δε την αναμετάδοση της κατάθεσής της από ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Ασοσιέιτεντ Πρες, που την επικαλέστηκαν, κάνοντας λόγο για τον «πολιτικό χαρακτήρα της δίκης Μιλόσεβιτς»...

«Το δικαστήριο αυτό δουλεύει με χορηγίες, σαν μη κυβερνητική δικαστική ποινική οργάνωση... και είναι φύσει και θέσει αντιδημοκρατικό...», είπε σε άλλο σημείο. Ερωτηθείσα να διακινδυνεύσει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της δίκης, η βουλευτίνα του ΚΚΕ απάντησε πως κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρηθεί να εκδοθεί μία ετυμηγορία, που, από τη μία, δε θα κλιμακώσει την ένταση και τις αντιδράσεις στη Σερβία και, από την άλλη, θα απαγορεύει την εμφάνιση του Μιλόσεβιτς πέρα από το κελί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ