ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μικροί ιστοριοδίφες

Ενα "μάθημα" μνήμης, ένα "ταξίδι" στην ιστορία και τη γνώση. Η Μαθητική Ομάδα Ιστορικής Ερευνας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου προσφέρει έναν ακόμη καρπό της ερευνητικής δραστηριότητάς της, που ενσαρκώνεται στην έκδοση της πρόσφατης εργασίας της ομάδας με τίτλο "Απολλοφάνους Φιλόξενος και Μιλτιάδης Γκούσκος - Δύο Ζακυνθινοί Ολυμπιονίκες".Φιλοδοξώντας να συμβάλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας με ιστορική μνήμη, οι μικροί μαθητές και ο δάσκαλός τους Ακης Λαδικός επιχειρούν ν' αναδείξουν μια ακόμη πτυχή της ιστορίας του νησιού, πάντα με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα τύχει, όπως της αξίζει, μεγαλύτερης προσοχής. Μια ακόμη απόδειξη ότι το σχολείο μπορεί να απεγκλωβιστεί από στενά όρια και ν' ανοίξει τα φτερά του αγκαλιάζοντας τη γνώση και την ουσία.

"Μέσα απ' τις αναζητήσεις μας, σημειώνουν οι μαθητές, καταφέραμε ν' ανακαλύψουμε ένα γεγονός άγνωστο στη νεότερη τοπική ιστορία. Την ύπαρξη ενός Ζακυνθινού Ολυμπιονίκη στην Α Ολυμπιάδα του 1896". Πρόκειται για τον Μιλτιάδη Γκούσκο,ο οποίος υπήρξε δεύτερος Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της σφαιροβολίας στους Ολυμπιακούς του 1896. Στο βιβλίο, εκτός από βιογραφικά στοιχεία του Μ. Γκούσκου, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διεξαγωγή του αγωνίσματος της σφαιροβολίας στην Α Ολυμπιάδα, σε πρόσωπα και πράγματα που σημάδεψαν τα αθλητικά δρώμενα (και όχι μόνο) του περασμένου αιώνα στο νησί, στη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ζακύνθου στους Α Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως αποδεικνύεται από την έρευνα των παιδιών, η Ζάκυνθος στα τέλη του περασμένου αιώνα έπαιζε σημαντικό ρόλο στα αθλητικά δρώμενα της εποχής. "Πράγμα, που όπως σημειώνει ο Α. Λαδικός, δε συμβαίνει τώρα πια. Στην αρχαιότητα οι πόλεις που είχαν την τιμή να γεννήσουν Ολυμπιονίκες γκρέμιζαν τα τείχη τους. Στη σύγχρονη Ελλάδα η λήθη είναι, δυστυχώς, επίκτητη συνήθεια". Στο βιβλίο, επίσης, γίνεται αναφορά σε έναν ακόμη Ζακύνθιο Ολυμπιονίκη, τον Φιλόξενου,νικητή στο αγώνισμα της πάλης παίδων, στην Ολυμπιάδα του 4ου αιώνα π. Χ.

"Σκοπός της μελέτης, αναφέρει ο δάσκαλος, είναι να ξαναφέρει στο φως άγνωστες πτυχές του πολιτιστικού γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας. Γιατί είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός είναι πρώτα απ' όλα πολιτισμός".

Η έκδοση αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου ιστοριοδίφη Λεωνίδα Χ. Ζώη (1865 - 1956), το Λεξικό του οποίου αποτέλεσε την αφορμή γι' αυτή τη μελέτη."Το ελάχιστο, λένε οι μαθητές, που είχαμε να κάνουμε ήταν να ανοίξουμε το φάκελο Μιλτιάδης Γκούσκος. Για τα υπόλοιπα ας φροντίσει η πολιτεία".

Το θέατρο καλά κρατεί

Την "Οπερα της πεντάρας" του Μπρεχτ με τη μουσική του Κουρτ Βάιλ παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας συμμετέχοντας έτσι στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα. Η μετάφραση είναι τουΠαύλου Μάτεσι,η σκηνοθεσία και διασκευή του Νίκου Χαραλάμπους,τα σκηνικά - κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη,η μουσική προσαρμογή του Μιχάλη Χριστοδουλίδη.Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Χρήστος Αποσπόρης, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Γιάννης Ζαβραδινός κ. ά.

  • Με το έργο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ "Ο μικρός πρίγκιπας" σε θεατροποίηση Μίμη Κουγιουμτζή έκανε πρεμιέρα, την περασμένη Κυριακή, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαϊωάννου.Η δραματουργική επεξεργασία είναι του Κώστα Ν. Φαρμασώνη,τα σκηνικά - κοστούμια της Κατερίνας Σωτηρίου,η μουσική του Κώστα Θωμαϊδη και η κίνηση της Ελένης Τζάρου.Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Παρασκευή Νέδου, Γιάννης Παπαθανάσης, Αθηνά Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Μποζώνης, Τάσος Κορόζης, Χάρης Καρνέζης, Αγαμέμνων Μπουγέλης, Νίκος Γκεσούλης.Ο "Μικρός πρίγκιπας" είναι ένας σύγχρονος "ιππότης" του διαστήματος, τον οποίο προφητικά ο Εξυπερύ φροντίζει να εξοπλίσει με όλες τις αξίες του ουμανισμού. Μαζί με τον μικρό πρίγκιπα ο θεατής πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον κόσμο μας επανεξετάζοντας τις αξίες του πολιτισμού μας.
  • Με το έργο του Δημήτρη Κεχαϊδη και της Ελένης Χαβιαρά "Με δύναμη από την Κηφισιά" ξεκίνησαν, ανήμερα Χριστουγέννων, οι παραστάσεις του "Θεσσαλικού Θεάτρου",στο "Θέατρο του Μύλου" της Λάρισας. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου,σκηνικά - κοστούμια Νίκου Κασαπάκη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Πόπη Πελτεκοπούλου, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Φίλιππα και Τζίνη Παπαδοπούλου.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου "Ο Σιμιγδαλένιος",με τη μορφή μουσικής κωμωδίας που βασίζεται στην παράδοση του τόπου μας. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου,σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Παπαντωνίου,μουσική Τάκη Φαραζή,χορογραφίες Εφης Καρακώστα.Παίζουν: Κατερίνα Αντωνακάκη, Χάρης Ασημακόπουλος, Αθανασία Γκανά, Μανόλης Δραγάτσης, Τζίνα Θλιβέρη κ. ά. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Δεληγιάννης, Δημήτρης Καραογλάνης, Νίκος Χρονόπουλος.Συμμετέχουν οι τραγουδιστές και χορευτές: Ιωάννα Αλεξίου, Ελενα Ευαγγελοπούλου, Αντζελα Καλαντζή κ. ά.
  • Με την "Αγγέλα" του Γιώργου Σεβαστίκογλου,ένα ανθρώπινο και λαϊκό έργο που αγγίζει πάντα τις καρδιές, ξεκίνησε την πρώτη χρονιά λειτουργίας του το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης,που στεγάζεται στην Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου του δήμου. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη,σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη,μουσική επιμέλεια Βάσως Μαυρουδή.Παίζουν: Πελαγία Αγγελίδου, Αντώνης Αλεξίου, Αννα Σιταρίδου, Νίκος Κλησιάρης, Ρένα Σπήλιου, Γεωργία Ανέστη κ. ά.

Οσον αφορά το αθηναϊκό θέατρο σημειώνουμε:

  • Η "Θεατροκίνηση" εγκαινίασε χτες, με την παράσταση του "Ορέστη",τον καινούριο ομώνυμο θεατρικό χώρο που βρίσκεται στην οδό Ακαδήμου 13 απέναντι από την πλατεία Κουμουνδούρου, πάνω από το "Από μηχανής Θέατρο" (τηλέφωνο 5235716). Ο "Ορέστης" είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και της "Θεατροκίνησης" και είναι εμπνευσμένος από το μύθο των Ατρειδών και βασισμένος στην "Ορέστεια" του Αισχύλου,στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή,στον "Ορέστη" του Ευριπίδη και στον "Ορέστη" του Γιάννη Ρίτσου.Το χορευτικό αυτό δρώμενο αναφέρεται στον εφιάλτη του Ορέστη εκφράζοντας την αγωνία και απέλπιδη προσπάθειά του να ξεφύγει από το πεπρωμένο του, ώσπου να έρθει η δικαίωση και η λύτρωση. Η δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία είναι του Ισίδωρου Σιδέρη,η χορογραφία των Κυριάκου Κοσμίδη και Ισίδωρου Σιδέρη,η μουσική του Γιάννη Μεταλλινού,τα σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου.Ερμηνεύουν: Κυριάκος Κοσμίδης, Κατερίνα Δήμα, Μάγδα Ρώιμπα, Πάνος Καλφοδήμος, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Μπενέτος κ. ά.
  • Παρατείνονται για όλο το Γενάρη, στο "Θέατρο Εξαρχείων",οι παραστάσεις του έργου "Γυάλινος Ουρανός" του Ντέιβιντ Χέαρ,που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη,μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα,σκηνικά Φαίδωνα Πατρικαλάκη.Παίζουν: Αννίτα Δεκαβάλλα, Θεοφάνης Μαντζώρος και Τάκης Βουτέρης.
  • Παρατείνονται επίσης οι παραστάσεις του έργου "Γράμμα στον Ορέστη" του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσιάζεται στο θέατρο "Κάτω από τη Γέφυρα",σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή.
  • Ενώ συνεχίζονται οι παραστάσεις "Βίος και συνουσία",στο "Πολύτεχνο",σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου,συνεχίζονται και οι πρόβες του επόμενου έργου, της "Κομμέντια""Λα Νόννα" του Ρομπέρτο Κόσσα,σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη,σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη,μουσική επιμέλεια Βαγγέλη Φάμπα.Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Κωνσταντίνος Τζούμας, Λυδία Λένωση, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Ορκόπουλος, Γιώργος Ζιόβας, Εύα Καμινάρη.
Ημερολόγιο γυναικών

Από τις εκδόσεις "Ηλεκτρονικές Τέχνες" και τη "Βιβλιοφιλία" κυκλοφόρησε για τέταρτη συνεχή χρονιά το ξύλινο ημερολόγιο του 1998, με θέμα "Διανοούμενες Γυναίκες".Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με ξύλινο εξώφυλλο που κοσμείται με 27 ολοσέλιδες εικόνες από χαρακτικά του 19ου αιώνα κυρίως, που ανήκουν στη συλλογή του Κώστα Σπανού ("Βιβλιοφιλία"). Τα χαρακτικά εικονίζουν διανοούμενες γυναίκες περασμένων εποχών (συγγραφείς, δασκάλες, ποιήτριες, πιανίστες, τραγουδίστριες, γραμματείς, γενικώς φιλομαθείς) που κρατούν στα χέρια ή διαβάζουν ένα βιβλίο.

Το καλαίσθητο αυτό ημερολόγιο είναι και πρακτικά χρήσιμο, αφού εκτός από το εορτολόγιο, το χώρο για τις ημερήσιες σημειώσεις, περιέχει και χρήσιμα τηλέφωνα διαφόρων υπηρεσιών άμεσης ανάγκης, υπουργείων, επιμελητηρίων, αστυνομικών τμημάτων, οργανισμών, πρεσβειών και προξενείων, τραπεζών, εφοριών, μουσείων, σταθμών ταξί, φορέων, νοσοκομείων, μεταφορικών εταιριών, αεροπορικών, ναυτιλιακών, υπεραστικών λεωφορείων, κωδικούς τηλεφώνων αυτοματοποιημένων κέντρων ελληνικών πόλεων και ξένων πρωτευουσών.

Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες για το ημερολόγιο θα το βρείτε στις διευθύνσεις: Αραχώβης 61 Εξάρχεια, και Μαυρομιχάλη 7.

Στις 12 Γενάρη (7 μ.μ.), ο Σύλλογος "Φίλοι του Μουσείου Μάνης" θα καλωσορίσει τον καινούριο χρόνο και θα κόψει την πίτα του. Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήρι του γλύπτη Μιχάλη Κάσση (Τζιροπούλου 15, Νέο Φάληρο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ