ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΡΑΚ
Συζητήσεις Μακρόν - Αμπάντι με φόντο τα σχέδια γαλλικών μονοπωλίων

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ρόλο «μεσολαβητή» με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι και την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ προσφέρθηκε να αναλάβει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συναντώντας χτες στο Παρίσι τον Ιρακινό ομόλογό του για πρώτη φορά μετά το κουρδικό δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη.

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην «εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ» και τη «σταθερότητα στην περιοχή».

Ο Αμπάντι τόνισε ότι δεν επιθυμεί ένοπλες συγκρούσεις με τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ, απαιτώντας την επικράτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως «μόνης αρχής» σε όλη την ιρακινή επικράτεια. Πρόβαλε ως σημαντική επιτυχία την ανακατάληψη της πόλης Χαουίτζα στο Ιράκ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «νίκη μεγάλη όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».

Οι Μακρόν και Αμπάντι συζήτησαν τα περιθώρια νέων επενδύσεων από γαλλικά μονοπώλια στους τομείς της Ενέργειας και του ανεφοδιασμού του ιρακινού στρατού με νέα όπλα και πυρομαχικά. Για αυτόν το λόγο, ο Αμπάντι είχε νωρίτερα συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας «Thales Group», Πατρίς Κέιν, και με τον πρόεδρο του ενεργειακού μονοπωλίου TOTAL, Πατρίκ Πουαγιανέ. Με τον πρώτο συζήτησε τις δυνατότητες αγοράς εξοπλισμού για αποναρκοθέτηση περιοχών και απομάκρυνση ερειπίων από πρώην περιοχές συγκρούσεων με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και με τον δεύτερο τα περιθώρια νέων επενδύσεων του γαλλικού μονοπωλίου σε ιρακινά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΡΩΣΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συμφωνίες για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπλα και Ενέργεια...

ΜΟΣΧΑ.--

Η πρώτη, «ιστορική», επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στη Ρωσία, χτες, γέννησε προσδοκίες για νέες κερδοφόρες μπίζνες σε ρωσικά και σαουδαραβικά μονοπώλια αλλά και σημαντικές διμερείς συνεργασίες στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας, της στρατιωτικής συνεργασίας και της Ενέργειας, πέρα από τη σύγκλιση σε ορισμένες θέσεις που φαίνεται να πετυχαίνουν οι κυβερνήσεις αμφοτέρων των χωρών σε ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζήτησαν όλα τα διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με τους πολέμους «κατά της τρομοκρατίας» σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Υεμένη να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην ατζέντα. Εξίσου μεγάλη βαρύτητα έδωσαν στα περιθώρια διμερούς συνεργασίας στις προσπάθειες για μείωση της παραγωγής πετρελαίου με σκοπό να συνεχιστεί η μικρή ανάκαμψη των διεθνών τιμών του μετά την κατρακύλα που υπέστησαν τον Ιούνη του 2014.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Σαλμάν εξέφρασε την ελπίδα πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη «σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου». Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν «ταύτιση απόψεων» «σε πολλά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» και «συντονισμός» σε ζητήματα που συμβάλλουν «στην εδραίωση της ασφάλειας και της ευημερίας τους». Υποστήριξε υποκριτικά την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Συρία «με πολιτικά μέσα, στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Για τις συγκρούσεις στην Υεμένη είπε ότι θα πρέπει να τερματιστούν με «πολιτικά μέσα», ενώ υποστήριξε τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και άλλων χωρών της περιοχής. Κάλεσε επίσης το Ιράν να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών της περιφέρειας, ενώ διέκρινε «τεράστιες ευκαιρίες για διεύρυνση και διαφοροποίηση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας» σε όλους τους τομείς...

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη «περιεκτικές, ουσιαστικές και εμπιστευτικές», αποδεχόμενος πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ.

Συμφωνίες για όπλα και «αμυντικά» συστήματα

Το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε ότι μέλη της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας κατέληξαν σε συμφωνία για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «S400», κάτι ωστόσο που αντιμετώπισε νωρίτερα με επιφυλάξεις το ρωσικό πρακτορείο TASS. Το «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε επίσης ότι Ρώσοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, βάσει του οποίου προβλέπονται η αγορά ρωσικών όπλων και πυρομαχικών και η κατασκευή ορισμένων εξ αυτών (π.χ. όπλα τύπου «ΑΚ 103») σε σαουδαραβικό έδαφος.

Υπογράφτηκαν επίσης συμφωνία διμερούς συνεργασίας για την εξερεύνηση του Διαστήματος «για ειρηνικούς σκοπούς», από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων, Χαλίφαλ Φάλιχ, και «οδικός χάρτης εμπορικής, οικονομικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας» από τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, και τον Σαουδάραβα υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων, Ματζίντ μπιν Αμπντάλα αλ Κασάμπι.

Ας σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίσημης επίσκεψης του Σαουδάραβα βασιλιά στη Μόσχα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια για το ρωσο-σαουδαραβικό Ταμείο Επενδύσεων, που δημιούργησαν πριν από μερικά χρόνια με κεφάλαια εκκίνησης ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα εμφανίστηκε «βαθιά αναστατωμένη» μετά από τη σύλληψη ενός Τούρκου εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με όσους τον Ιούλη του 2016 αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Στην ανακοίνωση η πρεσβεία μιλά για «αβάσιμες, ανώνυμες κατηγορίες εναντίον υπαλλήλων μας που υπονομεύουν και απαξιώνουν τη μακροχρόνια σύμπραξη» ανάμεσα στις δυο χώρες.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι πακιστανικές αρχές απέδωσαν σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας το χτεσινό αιματηρό χτύπημα στην επαρχία του Μπαλουχιστάν (Νταργκάρ Φάτεχπουρ), όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε χτες ομόφωνα νομοσχέδιο που προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χρήση ρομποτικών οχημάτων αυτόνομης οδήγησης χωρίς ανθρώπινο έλεγχο. Το νομοσχέδιο, που θα πρέπει ακολούθως να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, αναμένεται να εγκριθεί υπό την πίεση των μονοπωλίων της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η «General Motors Co», η «Alphabet Inc», η «Tesla Motors» και η «Ford Motor», που βλέπουν περιθώρια για νέα αύξηση της κερδοφορίας τους. Αντίθετα, αντιδράσεις προκαλεί η προώθηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε επαγγελματικά φορτηγά και νταλίκες, καθώς τα συνδικάτα αντιτάσσονται στην αξιοποίηση της ρομποτικής τεχνολογίας προβλέποντας «βαρύ κόστος» σε θέσεις εργασίας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανοκαναδός Αμπντολρασούλ Ντόρι Εσφαχάνι, που συμμετείχε στην ομάδα των Ιρανών διαπραγματευτών για την επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015, φέρεται πως καταδικάστηκε σε πενταετή ποινή κάθειρξης με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η είδηση μεταδόθηκε από το ιρανικό ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim», δίχως να διαψευστεί άμεσα από την ιρανική κυβέρνηση.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο 62χρονος γεννημένος στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο, που ζει στη Βρετανία από πέντε ετών, γνωστός για τα μυθιστορήματά του «Απομεινάρια μιας Μέρας» και «Μην με αφήσεις ποτέ», πήρε χτες το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η Σουηδική Ακαδημία έκρινε πως ο Καζούο Ισιγκούρο «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο».

ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση αιματηρών συγκρούσεων και σχέδια ανοικοδόμησης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σημαντική αύξηση των θυμάτων μεταξύ αμάχων και των καταστροφών σε νοσοκομεία και σχολεία σε εμπόλεμες ζώνες της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Συρίας μέσα στο τελευταίο 10ήμερο διαπίστωσε χτες εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού. Μάλιστα, η επικεφαλής της Επιτροπής στη Συρία, Μαριάν Γκέισερ, υποστήριξε πως αρκετές από τις καταστροφικές συγκρούσεις διαδραματίζονται ακόμη και εντός των «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε Ιντλίμπ, Χάμα και Ανατολική Γκούτα, και ότι πάνω από 1.000 άμαχοι τη μέρα αναζητούν καταφύγιο, κυρίως σε καταυλισμούς εκτοπισμένων βόρεια της Ράκα και της ανατολικής πόλης Ντέιρ Εζόρ.

Οι δηλώσεις της Γκέισερ για ανησυχητική αύξηση θυμάτων και καταστροφών σε νοσοκομεία και σχολεία γίνονται με φόντο αφενός την κλιμάκωση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε Ντέιρ Εζόρ και Ιντλίμπ κατά θέσεων τζιχαντιστών, και αφετέρου την αύξηση των επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των τζιχαντιστών στην επαρχία της Ράκα στη βόρεια Συρία.

Το ίδιο διάστημα, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αυξάνουν τα χτυπήματα σε βάρος τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στη Συρία. Στις επιχειρήσεις χτες συμμετείχαν και τα ρωσικά υποβρύχια «Βελίκι Νόβγκοραντ» και «Καλπίνο», που πραγματοποίησαν πλήγματα σε θέσεις τζιχαντιστών με 10 πυραύλους στο Ντέιρ Εζόρ.

Παράλληλα, στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συναντώντας τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για τη συγκρότηση μίας «Ομάδας Επαφής» για τη Συρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) και χώρες της περιοχής.

Η συριακή κυβέρνηση πάντως προωθεί τα σχέδια ανοικοδόμησης της χώρας, με στρατηγικούς εταίρους που έχει στο πλευρό της στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν. Χτες, μάλιστα, ο Σύρος πρωθυπουργός Ιμάντ Χαμίς πραγματοποίησε σύσκεψη, εξετάζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες σε προγράμματα και σχέδια για την ανοικοδόμηση περιοχών που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και την επανεγκατάσταση πληθυσμών, καθώς και σχέδια για την προστασία υδάτινων πόρων, την ανάπτυξη των υποδομών σε μεταφορές, Ενέργεια και Υγεία ενόψει της ρωσοσυριακής Κοινής Επιτροπής για την ανοικοδόμηση, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο Σότσι της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Φονική ενέδρα σε βάρος Αμερικανών κομάντος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το άπλωμα των «πλοκαμιών» αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τον Νίγηρα της Δυτικής Αφρικής, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», έφερε στο προσκήνιο η φονική ενέδρα που έστησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ένοπλοι τζιχαντιστές από το Μάλι σε μεθοριακή περιοχή του Νίγηρα, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Αμερικανών κομάντος και πέντε Νιγήριων στρατιωτών. Από την ίδια επίθεση σε κοινή περίπολο στρατιωτών από τις ΗΠΑ και τον Νίγηρα, τραυματίστηκαν επίσης άλλοι δύο Αμερικανοί κομάντος.

Εκπρόσωπος της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM) ανέφερε ότι στην μεθόριο Μάλι - Νίγηρα υπάρχουν Αμερικανοί κομάντος και στρατιωτικοί εκπαιδευτές που παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση και υπηρεσίες ασφάλειας σε δυνάμεις του στρατού του Νιγηριανών. Η επίθεση σημειώνεται λίγες βδομάδες πριν την επίσημη συγκρότηση «αντιτρομοκρατικής» στρατιωτικής αποστολής από την «Ομάδα των Πέντε Χωρών του Σαχέλ» (G5), που θα απαρτίζεται από μερικές χιλιάδες στρατιώτες του Μάλι, του Νίγηρα, της Μαυριτανίας, της Μπουρκίνα Φάσο και του Τσαντ.

Πριν περίπου τρεις βδομάδες, η κυβέρνηση του Προέδρου του Νίγηρα, Μαχαμάντου Ισούφου, παρέτεινε για τουλάχιστον ένα εξάμηνο την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» που έχει επιβληθεί στη χώρα από τον περασμένο Μάρτη, με πρόσχημα «απειλές τρομοκρατίας από το Μάλι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ